Lichaam

11 OORZAKEN VAN URINEWEGINFECTIES

11 OORZAKEN VAN URINEWEGINFECTIES

Hoewel dudes niet helemaal van de haak zijn, is het aanzienlijk moeilijker voor hen om UTI's te krijgen. Het komt allemaal neer op anatomie, legt Mary Jane Minkin, MD, een klinische hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Yale School of Medicine uit. Bacteriën die UTI's veroorzaken, moeten hun weg vinden van de achterdeur naar de voorkant en vervolgens de urethra in om een ​​urineweginfectie te veroorzaken. Omdat jongens (hashtag) gezegend zijn met een langere urethra dan vrouwen, hebben de bacteriën een andere manier van reizen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om een ​​UTI in het mannelijke lichaam te veroorzaken.

Een ding dat geldt voor zowel mannen als vrouwen? Als je eenmaal een UTI hebt gehad, heb je een grotere kans dat je een andere hebt. Hoewel dit allemaal behoorlijk doom-en-somber klinkt, kan dat hele kennis-is-kracht-ding je helpen erachter te komen waarom je lichaam eruit ziet alsof het erop uit is jou te pakken te krijgen. Hier, het stiekeme gedoe dat je risico verhoogt om een ​​gevreesde UTI te krijgen.

1. Je kunt niet stoppen met suikerklontje eten

Binging op cookies heeft niet alleen invloed op je taille, het kan zelfs leiden tot een UTI. "Als je veel toegevoegde suikers eet en je bloedsuikerspiegel flink oploopt, kun je een deel van die suiker in je urine krijgen", legt Minkin uit. En de bacteriën die UTI's veroorzaken, houden ervan om zich te voeden met suiker, dus loop je het risico dat je er in feite een feest van krijgt wanneer je zoetekauw toeslaat.

2. urineweginfectie: U bent diabetisch.

Jammer maar waar: Diabetici hebben meer kans op UTI's, blijkt uit onderzoek . Weet je nog hoe UTI-veroorzakende bacteriën grote fans van suiker zijn? Welnu, als je diabetes hebt, kan je bloedsuikerspiegel buiten beeld raken - waardoor je urine de perfecte plek wordt om bacteriën te vermenigvuldigen (en tot een infectie te leiden), zegt Minkin.

3.

urineweginfectie: Je veegt de verkeerde kant op.

Met 'fout' bedoelen we achteraan. Op deze manier afvegen kan bacteriën -specifiek brengen, E. coli, de bacteriën die in de darm leven die toevallig de boosdoener zijn achter de meeste UTI's - in de urethra. Moraal van het verhaal: veeg altijd van voor naar achter. Altijd.

4. Je hebt veel seks.

Ma-jor bummer alert! Hoe meer seks je hebt, hoe waarschijnlijker het is dat je een UTI krijgt, zegt Minkin. Dat komt omdat bacteriën uit de vagina en uit het gebied tussen de vagina en je kont elke keer dat je de daad doet, naar de urethra kunnen gaan . We herhalen: elke keer opnieuw.

5.urineweginfectie: Je plast niet na de seks.

De dreiging van het krijgen van een UTI moet je er niet van weerhouden om het te krijgen. (Per slot van rekening zijn er minstens 15 redenen waarom seks voor jou geweldig is .) Maar dat betekent niet dat je jezelf ook moet overgeven aan de nasleep. Een eenvoudige manier om uw risico te beperken: ga naar de damestoilet nadat u de finish hebt bereikt - hopelijk plas je de bacteriën die mogelijk in je urinebuis zijn terechtgekomen.

6.urineweginfectie: Je houdt het te lang vast.

We zijn allemaal druk bezig, maar geen tijd nemen om op het toilet te komen (en niet alleen na het ravotten) doet meer kwaad dan goed. Omdat het laatste wat je wilt is, dat urine te lang in de blaas zit, gewoon groeiende bacteriën.

7.urineweginfectie: U gebruikt bepaalde methoden voor anticonceptie.

Als het gaat om UTI-preventie, zijn niet alle anticonceptiemethoden gelijk. Gelukkig is er maar één methode die wordt geassocieerd met UTI's: een diafragma. Vanwege de plaats waar het diafragma zit, wordt de urethra onder druk gezet, wat kan leiden tot een verhoogd risico, zegt Minkin. Het goede nieuws? Er zijn nog veel andere geweldige anticonceptiemogelijkheden .

8.urineweginfectie: U gebruikt condooms.

Vertraging! Hoor ons voordat je je liefdeshandschoenen weggooit. Hoewel je moet een lways praktijk veilig vrijen , gesmeerde condooms kan verhogen risico van urineweginfecties, mogelijk als gevolg van verhoogde irritatie van de vagina tijdens de seksuele activiteit. En het gebruik van zaaddodend middel met diafragma's en condooms kan het risico nog verder vergroten. Probeer in plaats hiervan condooms met glijmiddel (zonder zaaddodend middel) of gebruik een niet-dodelijk glijmiddel om UTI's te helpen voorkomen.

9. Je drinkt niet genoeg water.

Guzzling H20 (of vloeistoffen in het algemeen, wat dat betreft) zal je vrij vaak laten gaan - en dat is een goede zaak. "Wanneer je dit doet, worden de bacteriën weggespoeld voordat ze de kans krijgen om vast te houden," zegt Minkin. Bedenk dat je de neiging hebt om te kamperen aan de waterkoeler.

10.urineweginfectie: Je hebt het koud.

Voordat je je verkoudheid vervloekt omdat je je leven nog ellendiger maakt, weet dit: de kou zelf heeft niets te maken met een UTI. De medicijnen die je neemt om je verkoudheid te beheersen? Dat is een ander verhaal. Hoewel ze de bom zijn om je loopneus onder controle te houden, kunnen antihistaminica je ook minder laten plassen, wat (zoals we nu weten-zie # 6) kan leiden tot een UTI.

11.urineweginfectie: Je bent zwanger.

"Zwangere vrouwen hebben een hogere kans op het krijgen van een UTI omdat de hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de blaasspier zich ontspant, waardoor het ledigen wordt vertraagd", zegt Iffath A. Hoskins, een OB / GYN van het NYU Langone Medical Center bij de Afdeling Obstetrie en Gynaecologie. Wat meer is, zwangere vrouwen hebben een verminderd vermogen om infecties te bestrijden, dus eventuele UTI-veroorzakende bacteriën hebben meer kans om vast te houden en een infectie te veroorzaken.

urineweginfectie: Het komt neer op

Hoewel het een wrede en niet zo ongewone straf is, is een UTI geen reden tot grote bezorgdheid zolang u op zoek bent naar een behandeling, waarbij antibiotica worden gebruikt die de infectie doorgaans binnen enkele dagen opheffen. Dus als je een van de bovengenoemde symptomen voelt, zie je doc, stat. En als je door het probleem wordt geplaagd (zoals je hebt, je hebt in één jaar drie tot zes keer een UTI gekregen), wil je misschien een uroloog zien om ervoor te zorgen dat je geen ernstiger blaasproblemen hebt.

11 OORZAKEN VAN URINEWEGINFECTIES