Voedsel

15 ESSENTIËLE VITAMINEN VOOR DE WINTER

15 ESSENTIËLE VITAMINEN VOOR DE WINTER

 • B-Complexe vitamines
 • Foliumzuur
 • Ijzer
 • Calcium
 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Omega-3's
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Zink
 • Selenium
 • L-Lysine
 • Kalium
 • Magnesium
 • Conclusie

Zonder de juiste voeding kan overlevende winter een uitdaging zijn.

Je bent al druk bezig met de vakantie-waanzin, de goede voornemens van het nieuwe jaar en het proberen je normale wekelijkse routine bij te houden.

Als u gericht bent op sociale activiteiten of andere dagelijkse klusjes, kan het moeilijk zijn om voldoende vitaminen en mineralen te ontvangen om uw lichaam optimaal te laten functioneren.

Voordat je investeert in de nieuwste rage, moet je eens kijken naar de 15 essentiële vitaminen die je lichaam nodig heeft om alle stress en rustpijnen van de winter te bestrijden.

 

B-Complexe vitamines

 

Alle B-vitamines zijn belangrijk omdat ze elke dag moeten worden vervangen vanwege hun in water oplosbare eigenschappen.

B-vitaminen, ook bekend als Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyridoxine (B6), Biotine (B7) en Cobalamine (B12) , werken samen en dragen bij tot een breed verschillende gezonde functies in het lichaam.

Deze vitaminen zijn van vitaal belang voor de ondersteuning van de geestelijke gezondheid en het fysieke uithoudingsvermogen, omdat ze uw bijnieren voeden die verantwoordelijk zijn voor hoge en lage energieniveaus.

Heb je je ooit depressief, angstig of ongewoon uitgeput gevoeld tijdens een stressvolle tijd?

Misschien heb je geen B-vitaminen.

Wat te eten: rood vlees, eigeel, zeevruchten, voedingsgist, donkere bladgroenten en bessen.

 

Foliumzuur

 

Foliumzuur, ook bekend als foliumzuur of vitamine B9, is een eervolle vermelding in de vitamine B-familie.

Hoewel Foliumzuur vooral wordt benadrukt voor zwangere vrouwen om neurale buisdefecten bij baby's te voorkomen, is het ook een belangrijke vitamine voor mensen in de wintermaanden.

Deze vitamine is voornamelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam.

Zonder deze rode bloedcellen kunnen mensen bloedarmoede ontwikkelen, naast andere gezondheidsproblemen.

Wanneer bloedarmoede optreedt, wordt minder zuurstof naar de hersenen getransporteerd, wat symptomen van zwakte, vermoeidheid en bleekheid veroorzaakt.

Wat te eten: donkere, groene bladgroenten, sinaasappels , peulvruchten, gevogelte en rood vlees, en volle granen.

 

Ijzer

 

IJzer is een mineraal dat ook essentieel is voor de werking van rode bloedcellen.

Het is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede, hoewel natuurlijke ijzerdeficiëntie zeldzaam is.

Het aanvullen met extra ijzervitaminen zal de symptomen van de bloedarmoede helpen bestrijden, maar natuurlijke voedingsbronnen zijn beter.

Natuurlijk zijn de bloemen met het hoogste ijzergehalte niet het meest smakelijk - orgaanvlees en lever - maar ze zullen het meest effectief zijn.

Probeer meer ijzer aan te vullen in uw dieet voor een verhoging van het energieniveau, omdat de toename van rode bloedcellen in uw lichaam u gedurende langere tijd actief kan houden, zelfs wanneer de dagen kort zijn.

Het zorgt ervoor dat je voldoende uithoudingsvermogen hebt om door alle gekte van het vakantieseizoen heen te komen, vooral als je overladen raakt met taken die je in de wintermaanden moet doen.

Wat te eten: rood vlees, spinazie, linzen, marinebonen, aardappelen met de schil, limabonen, zeevruchten, erwten en gedroogd fruit.

 

Calcium

 

Je hebt dit misschien al eerder gehoord: calcium is van vitaal belang voor de ontwikkeling van sterke botten en de preventie van osteoporose.

Ouderen zijn het meest kwetsbaar als ze niet genoeg van dit mineraal krijgen, maar iedereen heeft calcium nodig, vooral tijdens groeispurten.

Omdat winteractiviteiten populair zijn, moet je ervoor zorgen dat je je dagelijkse dosis calcium krijgt om je lichaam van brandstof te voorzien.

Vermijd synthetisch calcium zoveel mogelijk en bel terug als u momenteel nierproblemen ondervindt.

Wat te eten: zuivelproducten, sardines, edamame, tofu, broccoli, gekookte bladgroene groenten en peulvruchten.

 

Vitamine A

 

Vitamine A staat vooral bekend om de alternatieve naam, Beta-Carotene.

Deze krachtige anti-oxidant bevat retinol, een eigenschap die zorgt voor een gezond zicht en een goede huid.

Het stimuleert ook het immuunsysteem, dat u kan helpen sneller te herstellen van veelvoorkomende ziekten en u op gang te houden tijdens winterfestiviteiten.

Samen met andere vitamines die hier worden vermeld, draagt ​​Vitamine A bij tot de botgroei bij individuen, dus dit is vooral belangrijk voor jonge mensen tijdens groeiperioden.

Wat te eten: wortelen, spinazie, zoete aardappelen, boerenkool, groene paprika's, winterpompoen en rapen.

 

Vitamine C

 

Je hoort waarschijnlijk al dat vitamine C alle hype in het vitamine spectrum ontvangt, maar dat is niet zonder reden.

Deze vitamine werkt als een superkracht, vooral in zijn natuurlijke vorm - in tegenstelling tot zijn door de mens gemaakte tweeling, ascorbinezuur.

Degenen zonder de juiste hoeveelheid vitamine C ervaren koorts, bloedend tandvlees, gemakkelijk blauwe plekken, langzame wondgenezing, vermoeidheid en een algemeen verzwakt immuunsysteem.

Gelukkig biedt vitamine C tonnen aan ondersteuning voor een gezonde immuunfunctie, het verhoogt de opname van mineralen en het bestrijdt belangrijke ziekten zoals beroerte, hoge bloeddruk en kanker.

Streef ernaar dagelijks 2-3 porties vitamine C uit natuurlijke voedingsbronnen te halen om de beste resultaten te krijgen.

Dit kan je reddende genade zijn als het gaat om het verkoudheids- en griepseizoen van de winter.

Wat te eten: broccoli, citrusvruchten, paprika, bessen, kiwi, spruitjes, boerenkool, papaya, peterselie, erwten en bloemkool.

 

Omega-3's

 

Omega-3 vetzuren hebben eigenlijk drie verschillende types: ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur).

Deze zijn een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid, omdat ze invloed hebben op hormonen, het hart, het immuunsysteem en de hersenen.

Ze zijn vooral bekend voor het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van cognitieve ontwikkeling, wat betekent dat ze gewrichts- en spierpijn, allergieën, spijsverteringsstoornissen, depressie, hartaandoeningen en andere psychische stoornissen verlichten.

Omdat de meeste mensen niet genoeg Omega-3's krijgen zoals het is, zijn deze voor de wintermaanden - een tijd van ziekte en depressie - essentieel.

Wat te eten: zalm, makreel, levertraan, walnoten, lijnzaad, chiazaad, sardines, eidooiers, tonijn en hennepzaden.

 

Vitamine D

 

Heb je je de afgelopen tijd gevoeld dat de winterblues je naar beneden halen?

Het kan een vitamine D-tekort zijn .

Seasonal Affective Disorder (SAD) is een echte ziekte die veel mensen treft tijdens de wintermaanden die niet voldoende vitamine D van zonlicht ontvangen.

Hoewel zonlicht de beste bron is voor vitamine D , zijn er ook manieren om het op een voedingswaarde te krijgen.

Deze vitamine werkt als een hulpmiddel om calcium en fosfor in het lichaam te absorberen en zorgt voor sterke en gezonde botten.

Het speelt ook een rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van je humeur.

Aangezien je deze winter waarschijnlijk niet zelf vitamine D van de zon gaat maken, probeer dan natuurlijke bronnen aan je dieet toe te voegen om je op alle cilinders te laten werken.

Wat te eten: hele eieren, zalm, garnalen, volle melk, kaas, yoghurt, sardines en makreel.

 

Vitamine E

 

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat je het niet elke dag hoeft te vervangen.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u het juiste bedrag ontvangt.

De droge lucht in de winter kan broos haar, gebarsten huid en nagels en andere beschadigingen veroorzaken.

De oplossing? Vitamine E.

Het kan niet alleen het haar dikker maken en de beschadigde huid herstellen, maar het helpt ook om het gezichtsvermogen te verbeteren, hormonen in balans te houden en uw weefsels te herstellen.

Deze vitamine verlaagt ook het cholesterolgehalte en bestrijdt vrije radicalen in je systeem, waardoor je een evenwichtiger immuunsysteem hebt.

Vitamine E blijkt perfect te zijn voor het creëren van een stralende versie van jezelf - zowel binnen als buiten.

Wat te eten: amandelen, spinazie, zonnebloempitten, snijbiet, avocado, olijfolie, palmolie, olijven, papaja, forel, raapgroenten en pompoen.

 

Vitamine K

 

Vitamine K wordt het best beschouwd als de voedingsstof om ervoor te zorgen dat uw bloed stolt na een verwonding.

Als je merkt dat je een open wond hebt en niet genoeg Vitamine K hebt, riskeer je bloeding, wat dodelijk kan zijn.

Bovendien vermindert deze vitamine het botverlies en voorkomt het botbreuken.

Het lijkt misschien klein in het geheel van de dingen, maar Vitamine K fungeert als een van je beste verzekeringsplannen - vooral tijdens de wintersport.

Wat te eten: boerenkool, spruitjes, spinazie, broccoli, romaine sla, lente-uitjes, kool, komkommers en pruimen.

 

Zink

 

Zink is een van die sporenmineralen die nooit genoeg krediet krijgen.

Zonder de juiste hoeveelheid zink zou je merken dat je hormonale onevenwichtigheden, gewichtsproblemen, smaak- en reukveranderingen, een trager herstelvermogen, spijsverteringsproblemen en chronische vermoeidheid ervaart.

Deze symptomen zijn niet precies wat u tijdens de vakantieperiode wilt hebben.

Echter, door uw kleine dagelijkse hoeveelheid te ontvangen - vaak te vinden in eiwitrijk voedsel - kunt u uw immuunsysteem natuurlijk verbeteren, bepaalde vormen van kanker bestrijden, hormonen beter reguleren en uw algehele lichaam ondersteunen met zijn dagelijkse functies.

Zink opdagen voor uw feest is altijd een goede zaak, vooral als u in de winter actief en gezond wilt blijven.

Wat te eten: lamsvlees, pompoenpitten, kekerbonen, cacaopoeder, cashewnoten, yoghurt, rundvlees, champignons, spinazie en kip.

 

Selenium

 

Selenium is een ander krachtig sporenmineraal dat essentieel is voor je lichaam.

Dit mineraal ondersteunt een gezonde schildklier en andere hormonale productie, het verhoogt de vruchtbaarheid en het is een essentiële antioxidant die bijdraagt ​​aan de bestrijding van schadelijke ontstekingen.

Selenium speelt ook een belangrijke rol bij het handhaven van een sterk metabolisme.

Volwassenen zouden ongeveer 50 microgram per dag moeten consumeren, omdat teveel selenium net zo schadelijk kan zijn.

Maar met de juiste dosis kunt u er zeker van zijn dat uw immuunsysteem gedurende het drukke winterseizoen krachtig en bloeiend blijft.

Wat te eten: paranoten, geelvintonijn, rundvlees, kalkoen, heilbot, sardines, kip, spinazie en hele eieren.

 

L-Lysine

 

L-Lysine is een aminozuur dat in eiwitten wordt aangetroffen en de functie ervan is vrij belangrijk.

Wordt u ooit door uw arts afgeslagen als u een virale infectie heeft?

Dit kan helpen.

Door een lysinesupplement te nemen of voedsel te eten dat van nature rijk is aan lysine, kunt u uw kansen om sneller een virus te bestrijden en uw symptomen terwijl u ziek bent te vergroten.

Het is geweldig in de winter wanneer je een bepaald type virus ervaart, waaronder influenza, mononucleosis of verkoudheid.

Dit specifieke aminozuur helpt bij het verbeteren van je energie, in tegenstelling tot het aminozuur arginine (dat voorkomt in tarweproducten en zetmeelrijke groenten).

Als je je conditie hoog wilt houden ondanks dat je ziek bent, is L-Lysine de beste keuze.

Wat te eten: mager rundvlees, rosbief, kaas, eieren, kalkoen, kip, varkensvlees, zeevruchten, noten en zaden.

 

Kalium

 

De meeste mensen over de hele wereld krijgen nooit de juiste hoeveelheid kalium die nodig is voor de dagelijkse functie - 4.700 tot 6.400 milligram per dag.

Deze elektrolyt is aantoonbaar de belangrijkste elektrolyt die uw lichaam dagelijks van brandstof moet voorzien.

Het is verantwoordelijk voor het helpen ontspannen en samentrekken van de spieren als gevolg van het transport van calcium.

Bovendien geeft kalium je enorm veel energie door je metabolisme te helpen en je cellen op te laden.

Wat te eten: meloen, bananen , zuivelproducten, zoete en witte aardappelen, avocado , gekookte spinazie, bruine bonen, gedroogde vruchten en snijbiet.

 

Magnesium

 

Magnesium is de Yang van Yin tot Calcium.

Terwijl calcium voornamelijk de versterking van botten stimuleert, is magnesium een ​​cofactor voor het reguleren van de juiste spier- en zenuwfunctie.

Dit mineraal is gewoonlijk onder 80% van de mensen gebrekkig, dus het dagelijks ontvangen van magnesium is noodzakelijk.

Magnesium draagt ​​bij tot meer dan 300 enzymsystemen in het lichaam, die van invloed zijn op alles van bloeddruk, suikerverordening, energieproductie, zenuwfunctie en meer.

Als u spierpijn, problemen met slapen of angst ondervindt, kan uw probleem te wijten zijn aan magnesiumtekort.

Probeer meer magnesiumrijk voedsel te eten om ervoor te zorgen dat je je goed blijft voelen, zelfs in strenge winters.

Wat te eten: spinazie, pure chocolade, snijbiet, pompoenpitten, amandelen , yoghurt, zwarte bonen en avocado.

 

Conclusie

 

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende vitamines die essentieel zijn in de winter.

Van de klassieke vitamine C tot de ondergewaardeerde mineralen zoals ijzer en magnesium, ze blijken allemaal een essentieel onderdeel van je algehele gezondheid te zijn.

Natuurlijke bronnen van deze vitamines zijn altijd het beste, dus zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet met de hierboven genoemde voedingsmiddelen eet, zodat je de beloning voor overwintering wint.

15 ESSENTIËLE VITAMINEN VOOR DE WINTER