Gezondheid

9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

kalonji nigella seeds 1296x728 - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

betaal - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

Ook bekend als zwarte komijn, nigella of de wetenschappelijke naam Nigella sativa , behoort kalonji tot de familie van de bloeiende bloemen.

Hij wordt 30 cm lang en produceert een vrucht met zaden die in veel keukens als smaakvolle specerij worden gebruikt.

Naast het culinaire gebruik staat kalonji bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

In feite kan het gebruik ervan eeuwen terug worden getraceerd als een natuurlijk middel tegen alles van bronchitis tot diarree ( 1 ).

Dit artikel bespreekt 9 van de meest indrukwekkende wetenschappelijke voordelen van Kalonji, plus hoe je het aan je dieet kunt toevoegen.

1. Packed With Antioxidants

Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve schade aan cellen voorkomen.

Onderzoek toont aan dat antioxidanten een krachtig effect kunnen hebben op gezondheid en ziekte.

Sommige studies geven zelfs aan dat antioxidanten kunnen beschermen tegen verschillende soorten chronische aandoeningen, waaronder kanker, diabetes, hartziekten en obesitas ( 2 ).

Verschillende verbindingen in kalonji, zoals thymoquinone, carvacrol, t-anethol en 4-terpineol, zijn verantwoordelijk voor de krachtige antioxiderende eigenschappen ( 3 ).

In een reageerbuisstudie werd vastgesteld dat kalonji-essentiële olie ook als antioxidant fungeerde ( 4 ).

Er is echter verder onderzoek nodig om te bepalen hoe de antioxidanten die in kalonji worden gevonden, de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.

SAMENVATTINGSommige reageerbuisstudies hebben aangetoond dat het hoge antioxidantgehalte van kalonji kan helpen beschermen tegen ziekten.

2. May Lower Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige substantie die door je hele lichaam wordt aangetroffen. Terwijl u wat cholesterol nodig heeft, kunnen zich grote hoeveelheden in uw bloed ophopen en verhoogt u het risico op hartaandoeningen.

Het is aangetoond dat Kalonji vooral effectief is bij het verlagen van cholesterol .

Een overzicht van 17 studies wees uit dat supplementatie met kalonji geassocieerd was met significante dalingen van zowel het totale als het "slechte" LDL-cholesterol, evenals bloedtriglyceriden.

Interessant is ook dat kalonji-olie een groter effect had dan kalonji-zaadpoeder. Alleen zaadpoeder verhoogde het niveau van "goed" HDL-cholesterol ( 5 ).

Een andere studie bij 57 mensen met diabetes toonde aan dat supplementatie met kalonji gedurende één jaar het totale en LDL-cholesterol verlaagde, dit alles terwijl het HDL-cholesterol toenam ( 6 ).

Ten slotte had een onderzoek onder 94 mensen met diabetes vergelijkbare bevindingen, waarbij vermeld werd dat het dagelijks innemen van 2 gram Kalonji gedurende 12 weken zowel het totale als het LDL-cholesterol verlaagde ( 7 ).

SAMENVATTINGVerschillende studies hebben aangetoond dat suppletie met kalonji kan helpen zowel het totale als het "slechte" LDL-cholesterol te verminderen.

3. Could Have Cancer-Fighting Properties

Kalonji is rijk aan antioxidanten, die helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten zoals kanker.

Testbuisstudies hebben enkele indrukwekkende resultaten gevonden met betrekking tot de potentiële antikankereffecten van kalonji en thymoquinone, de werkzame stof.

Zo bleek uit één reageerbuisstudie dat thymoquinone celdood in bloedkankercellen induceerde ( 8 ).

Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat kalonji-extract hielp om borstkankercellen te inactiveren ( 9 ).

Andere reageerbuisstudies suggereren dat kalonji en zijn componenten ook effectief kunnen zijn tegen verschillende andere soorten kanker, waaronder pancreas-, long-, baarmoederhals-, prostaat-, huid- en dikke darmkankers ( 10 ).

Er is echter geen bewijs voor de anti-kanker effecten van kalonji bij de mens. Er zijn onderzoeken nodig om te onderzoeken of kalonji kankerbestrijdende voordelen heeft wanneer het als specerij wordt gebruikt of als supplement wordt ingenomen.

SAMENVATTINGTest-buisstudies hebben aangetoond dat kalonji en de componenten ervan kanker-effecten kunnen vertonen.

4. Can Help Kill off Bacteria

Ziekte-veroorzakende bacteriën zijn verantwoordelijk voor een lange lijst van gevaarlijke infecties, variërend van oorontstekingen tot longontsteking.

Sommige reageerbuisstudies hebben gevonden dat kalonji antibacteriële eigenschappen kan hebben en effectief kan zijn bij het bestrijden van bepaalde stammen van bacteriën.

Eén studie paste kalonji lokaal toe op baby's met een stafylokokken huidinfectie en vond dat het net zo effectief was als een standaard antibioticum dat werd gebruikt om bacteriële infecties te behandelen ( 11 ).

Een andere studie isoleerde methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), een bacteriestam die moeilijk te behandelen en resistent is tegen antibiotica, tegen de wonden van diabetespatiënten.

Kalonji doodde de bacteriën dosisafhankelijk in meer dan de helft van de monsters ( 12 ).

Verschillende andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat kalonji kan helpen bij het remmen van de groei van MRSA, evenals van vele andere bacteriestammen ( 13 , 14 ).

Toch zijn menselijke studies beperkt en meer onderzoek is nodig om te kijken hoe kalonji verschillende bacteriestammen in het lichaam kan beïnvloeden.

SAMENVATTINGZowel uit reageerbuizen als uit humane studies is gebleken dat kalonji effectief kan zijn tegen verschillende soorten bacteriële infecties.

5. May Alleviate Inflammation

In de meeste gevallen is ontsteking een normale immuunrespons die helpt het lichaam te beschermen tegen verwonding en infectie.

Aan de andere kant wordt aangenomen dat chronische ontsteking bijdraagt ​​aan een verscheidenheid aan ziekten, zoals kanker, diabetes en hartziekte ( 15 ).

Sommige studies hebben aangetoond dat kalonji krachtige anti-inflammatoire effecten in het lichaam kan hebben.

In één onderzoek bij 42 mensen met reumatoïde artritis verminderden de dagelijkse inname van 1.000 mg kalonji-olie gedurende acht weken markers van ontsteking en oxidatieve stress ( 16 ).

In een ander onderzoek werd ontsteking geïnduceerd in de hersenen en het ruggenmerg van ratten. Vergeleken met een placebo was kalonji effectief bij de bescherming tegen en het onderdrukken van ontstekingen ( 17 ).

Evenzo toonde een reageerbuisstudie aan dat thymoquinon, de werkzame stof in kalonji, de ontsteking in pancreaskankercellen hielp verminderen ( 18 ).

Ondanks deze veelbelovende resultaten zijn de meeste studies bij mensen beperkt tot mensen met specifieke aandoeningen. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe kalonji ontstekingen bij de algemene bevolking kan beïnvloeden.

SAMENVATTINGSommige studies hebben aangetoond dat kalonji en zijn actieve componenten markers van ontsteking kunnen helpen verminderen.

6. Could Help Protect the Liver

De lever is een ongelooflijk belangrijk orgaan. Het verwijdert gifstoffen, metaboliseert geneesmiddelen, verwerkt voedingsstoffen en produceert eiwitten en chemicaliën die cruciaal zijn voor de gezondheid.

Verschillende veelbelovende dierstudies hebben aangetoond dat kalonji de lever kan helpen beschermen tegen letsel en schade.

In één onderzoek werden ratten geïnjecteerd met een giftige chemische stof, al dan niet met kalonji. Kalonji verminderde de toxiciteit van de chemische stof en beschermde tegen lever- en nierbeschadiging ( 19 ).

Een andere dierstudie had vergelijkbare bevindingen, die aantoonden dat kalonji ratten beschermde tegen geïnduceerde leverbeschadiging, vergeleken met een controlegroep ( 20 ).

Eén review schreef de beschermende effecten van kalonji toe op het gehalte aan antioxidanten en het vermogen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen ( 21 ).

Er zijn echter meer studies nodig om te meten hoe kalonji de gezondheid van de lever bij mensen kan beïnvloeden.

SAMENVATTINGDierproeven hebben aangetoond dat kalonji de lever kan beschermen tegen letsel en schade.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

betaal - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

7. Can Aid in Blood Sugar Regulation

Een hoge bloedsuikerspiegel kan veel negatieve symptomen veroorzaken, waaronder een verhoogde dorst, onbedoeld gewichtsverlies, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Op de lange termijn niet gecontroleerd, hoge bloedsuikerspiegel kan zelfs tot meer ernstige gevolgen leiden, zoals zenuwbeschadiging, visusveranderingen en langzame wondgenezing.

Er zijn aanwijzingen dat kalonji zou kunnen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zo deze gevaarlijke nadelige bijwerkingen te voorkomen.

Eén beoordeling van zeven onderzoeken toonde aan dat aanvulling met kalonji de niveaus van vasten en gemiddelde bloedsuikerspiegel verbeterde ( 22 ).

Evenzo bleek uit een andere studie onder 94 mensen dat het dagelijks innemen van kalonji gedurende drie maanden de bloedsuikerspiegel bij vasten, de gemiddelde bloedsuikerspiegel en de insulineresistentie aanzienlijk verminderde ( 23 ).

SAMENVATTINGStudies tonen aan dat het gebruik van kalonji kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

8. May Prevent Stomach Ulcers

Maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich vormen wanneer maagzuren de laag beschermend slijm op de maag wegvreten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat Kalonji kan helpen de binnenkant van de maag te behouden en de vorming van zweren te voorkomen.

In één dierstudie werden 20 ratten met maagzweren behandeld met behulp van kalonji. Het resulteerde niet alleen in genezende effecten bij ongeveer 83{f38288a0956c9cbf19ba08166a15a99346be51a6f8f6742bdf72f9cb23a1915b} van de ratten, maar het was ook bijna net zo effectief als een algemeen medicijn dat wordt gebruikt om maagzweren te behandelen ( 24 ).

Een andere dierstudie toonde aan dat kalonji en zijn actieve componenten de ontwikkeling van zweren beletten en de bekleding van de maag beschermden tegen de effecten van alcohol ( 25 ).

Houd er rekening mee dat huidig ​​onderzoek beperkt is tot dierstudies. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe kalonji de ontwikkeling van maagzweren bij de mens kan beïnvloeden.

SAMENVATTINGDierproeven hebben aangetoond dat kalonji kan helpen de maagwand te beschermen tegen de vorming van maagzweren.

9. Easy to Add to Your Routine

Er zijn verschillende manieren om kalonji toe te voegen aan uw dieet.

Met een bittere smaak die wordt omschreven als een mix tussen oregano en uien, wordt het vaak aangetroffen in de keuken van het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

Het wordt meestal licht geroosterd en vervolgens gemalen of gebruikt om smaak aan brood of kerrieschotels toe te voegen.

Sommige mensen eten de zaden ook rauw of mengen ze met honing of water. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan havermout, smoothies of yoghurt.

Bovendien wordt de olie soms verdund en lokaal aangebracht als een natuurlijke remedie die de haargroei zou verhogen, ontstekingen zou verminderen en bepaalde huidaandoeningen zou behandelen.

Ten slotte zijn supplementen beschikbaar in capsule- of softgelvorm voor een snelle en geconcentreerde dosis kalonji.

SAMENVATTINGKalonji kan rauw worden gegeten, aan gerechten worden toegevoegd of worden gemengd met honing of water. De olie kan ook lokaal worden verdund en topisch op het haar en de huid worden aangebracht of in supplementvorm worden ingenomen.

Kalonji May Not Be for Everyone

Hoewel kalonji in verband is gebracht met veel gezondheidsvoordelen en over het algemeen veilig is als het als specerij of kruid wordt gebruikt, kan het nemen van een kalonji-supplement of het gebruik van kalonji-olie risico's inhouden.

Er zijn bijvoorbeeld meldingen van contactdermatitis na het aanbrengen van kalonji op de huid. Als u van plan bent om het topisch te gebruiken, moet u een pleistertest doen door eerst een kleine hoeveelheid toe te dienen om er zeker van te zijn dat het geen bijwerking veroorzaakt ( 26 ).

Verder hebben sommige reageerbuisstudies gevonden dat kalonji en zijn componenten de bloedstolling kunnen beïnvloeden. Als u medicijnen gebruikt voor de bloedstolling, overleg dan met uw arts voordat u kalonji-supplementen inneemt ( 27 ).

Bovendien, terwijl sommige dierstudies hebben aangetoond dat kalonji veilig kan worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap, ontdekte een dierstudie dat de olie baarmoedersamentrekkingen kon vertragen bij gebruik in grote hoeveelheden ( 28 , 29 ).

Als u zwanger bent, moet u dit met mate gebruiken en uw arts raadplegen als u zich zorgen maakt.

SAMENVATTINGHet aanbrengen van kalonji kan bij sommige mensen contactdermatitis veroorzaken. Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat dit ook de bloedstolling kan beïnvloeden en mogelijk de uteruscontracties tijdens de zwangerschap kan vertragen.

The Bottom Line

De zaden van de Kalonji-plant staan ​​bekend om hun uiteenlopende culinaire toepassingen en geneeskrachtige eigenschappen.

Traditioneel gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, is kalonji in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

Veel van hen zijn echter alleen onderzocht in reageerbuis- of dierstudies.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan het toevoegen van kalonji aan uw dieet of het gebruik ervan als supplement een gunstig effect hebben op verschillende aspecten van uw gezondheid.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)

betaal - 9 INDRUKWEKKENDE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KALONJI ZWARTE KOMIJN (NIGELLA ZADEN)