Voedsel

ADHD bij kinderen Herken de tekens en symptomen

Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD bij kinderen Herken de tekens en symptomen

Het is normaal dat kinderen hun huiswerk af en toe vergeten, dagdromen tijdens de les, handelen zonder na te denken of onrustig worden aan de eettafel. Maar onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit zijn ook tekenen van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD of ADD). ADHD kan thuis en op school problemen veroorzaken en het vermogen van uw kind om te leren en met anderen om te gaan beïnvloeden. De eerste stap om het probleem aan te pakken en uw kind de hulp te bieden die hij of zij nodig heeft, is om de tekenen en symptomen van ADHD te leren herkennen.

Wat is ADHD of ADD?

We kennen allemaal kinderen die niet stil kunnen zitten, die nooit lijken te luisteren, die geen instructies opvolgen, hoe duidelijk je ze ook presenteert, of die ongepaste opmerkingen op ongepaste momenten wegflashen. Soms worden deze kinderen bestempeld als herrieschoppers, of bekritiseerd omdat ze lui en ongedisciplineerd zijn. Ze kunnen echter ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hebben, voorheen bekend als  Attention Deficit Disorder of ADD. ADHD maakt het moeilijk voor mensen om hun spontane reacties te remmen - reacties die alles kunnen omvatten, van beweging tot spraak tot aandacht.

Is het normaal gedrag van kinderen of is het ADHD?

De tekenen en symptomen van ADHD verschijnen meestal vóór de leeftijd van zeven. Het kan echter moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen aandachtstekortstoornis en normaal "kindergedrag".

Als je slechts een paar tekenen ziet, of de symptomen verschijnen alleen in sommige situaties, is het waarschijnlijk geen ADHD. Aan de andere kant, als uw kind een aantal ADHD-tekenen en symptomen vertoont die in alle situaties aanwezig zijn - thuis, op school en tijdens het spelen - is het tijd om eens goed te kijken.

Als u eenmaal begrijpt met welke problemen uw kind worstelt, zoals vergeetachtigheid of moeite met opletten op school, kunt u samenwerken om creatieve oplossingen te vinden en sterke punten te verzilveren.

Mythen & Feiten over Attention Deficit Disorder
Mythe: Alle kinderen met ADHD zijn hyperactief.

Feit:  sommige kinderen met ADHD zijn hyperactief, maar veel anderen met aandachtsproblemen zijn dat niet. Kinderen met ADHD die niet opletten maar niet overdreven actief zijn, lijken misschien ruim en ongemotiveerd.

Mythe:  kinderen met ADHD kunnen nooit opletten.

Feit:  kinderen met ADHD kunnen zich vaak concentreren op de activiteiten die zij leuk vinden. Maar hoe hard ze ook proberen, ze hebben moeite de focus te houden wanneer de taak saai of herhalend is.

Mythe: kinderen met ADHD zouden zich beter kunnen gedragen als ze dat wilden.

Feit:  kinderen met ADHD kunnen hun best doen om goed te zijn, maar kunnen toch niet stil blijven zitten, stil blijven of opletten. Ze lijken misschien ongehoorzaam, maar dat betekent niet dat ze expres handelen.

Mythe: kinderen zullen uiteindelijk uit ADHD groeien.

Feit:  ADHD gaat vaak door in de volwassenheid, dus wacht niet tot uw kind het probleem ontgroeit. Behandeling kan uw kind helpen om te leren omgaan met en de symptomen te minimaliseren.

Mythe: Medicatie is de beste behandelingsoptie voor ADHD.

Feit:  Medicatie wordt vaak voorgeschreven voor Attention Deficit Disorder, maar het is misschien niet de beste optie voor uw kind. Effectieve behandeling voor ADHD omvat ook onderwijs, gedragstherapie, ondersteuning thuis en op school, lichaamsbeweging en goede voeding.

De belangrijkste kenmerken van ADHD

Als veel mensen denken aan aandachtstekortstoornis, stellen ze zich een onbeheerst kind voor dat constant in beweging is, tegen de muren stuitert en iedereen rondom verstoort. Maar dit is niet de enige mogelijke foto.

Sommige kinderen met ADHD zijn hyperactief, terwijl anderen rustig zitten - met hun aandacht mijlenver weg. Sommigen leggen te veel de nadruk op een taak en hebben moeite om het naar iets anders te verplaatsen. Anderen zijn slechts matig onoplettend, maar overdreven impulsief.

De drie belangrijkste kenmerken van ADHD

De drie belangrijkste kenmerken van ADHD zijn onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. De tekenen en symptomen die een kind met een Attention Deficit Disorder heeft, zijn afhankelijk van welke kenmerken de overhand hebben.

Welke van deze kinderen heeft mogelijk ADHD?

 1. De hyperactieve jongen die non-stop praat en niet stil kan zitten.
 2. De stille dromer die achter haar bureau zit en de ruimte in staart.
 3. Zowel A als B

Het juiste antwoord is "C."

Kinderen met ADHD kunnen zijn:

 • Onopletmoedig, maar niet hyperactief of impulsief.
 • Hyperactief en impulsief, maar in staat om op te letten.
 • Onachtzaam, hyperactief en impulsief (de meest voorkomende vorm van ADHD).

Kinderen die alleen onoplettende symptomen van ADHD hebben, worden vaak over het hoofd gezien, omdat ze niet storend zijn. De symptomen van onoplettendheid hebben echter consequenties: in de buurt van ouders en leraren in heet water komen voor het niet volgen van aanwijzingen; slechter presteren op school; of botsen met andere kinderen door niet volgens de regels te spelen.

ADHD op verschillende leeftijden ontdekken

Omdat we verwachten dat zeer jonge kinderen gemakkelijk afgeleid en hyperactief kunnen zijn, zijn het de impulsieve gedragingen - de gevaarlijke klim, de foute belediging - die vaak opvallen in kleuters met ADHD.

Tegen de leeftijd van vier of vijf jaar hebben de meeste kinderen echter geleerd aandacht te schenken aan anderen, stil te zitten wanneer ze daartoe worden geïnstrueerd en niet alles te zeggen wat in hun hoofd opduikt. Dus tegen de tijd dat kinderen de leerplichtige leeftijd bereiken, onderscheiden de kinderen met ADHD zich in alle drie de gedragingen: onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Onachtzaamheid tekens en symptomen van ADHD

Het is niet zo dat kinderen met ADHD niet opletten: wanneer ze dingen doen die ze leuk vinden of horen over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn, hebben ze geen moeite zich te concentreren en aan hun taak te blijven. Maar wanneer de taak repetitief of saai is, stemmen ze snel af.

Op schema blijven is een ander veel voorkomend probleem. Kinderen met ADHD stuiteren vaak van taak naar taak zonder een van hen te voltooien of slaan noodzakelijke stappen in procedures over. Het organiseren van hun schoolwerk en hun tijd is moeilijker voor hen dan voor de meeste kinderen.

Kinderen met ADHD hebben ook moeite zich te concentreren als er dingen om hen heen gaande zijn; ze hebben meestal een kalme, rustige omgeving nodig om gefocust te blijven.

Symptomen van onoplettendheid bij kinderen:

 1. Heeft problemen om gefocust te blijven; wordt snel afgeleid of verveelt zich met een taak voordat deze is voltooid
 2. Lijkt niet te luisteren wanneer er gesproken wordt
 3. Heeft problemen met het onthouden van dingen en het volgen van instructies; let niet op details of maakt onzorgvuldige fouten
 4. Heeft problemen om georganiseerd te blijven, plannen te plannen en projecten af ​​te ronden
 5. Verliest of verliest vaak huiswerk, boeken, speelgoed of andere items

Hyperactiviteit tekenen en symptomen van ADHD

Het meest voor de hand liggende teken van ADHD is hyperactiviteit. Hoewel veel kinderen van nature behoorlijk actief zijn, zijn kinderen met hyperactieve symptomen van Attention Deficit Disorder altijd in beweging.

Ze kunnen proberen verschillende dingen tegelijkertijd te doen, en van de ene activiteit naar de volgende te springen. Zelfs als ze gedwongen worden stil te zitten, wat heel moeilijk kan zijn voor hun, tikt hun voet, hun been trilt, of hun vingers trommelen.

Symptomen van hyperactiviteit bij kinderen:

 1. Voortdurend friemelt en kronkelt
 2. Heeft moeite met stilzitten, rustig spelen of ontspannen
 3. Beweegt constant rond, rent vaak of klimt verkeerd
 4. Overtreft overdreven
 5. Kan een snel humeur hebben of "korte lont" 

Impulsieve symptomen van ADHD

De impulsiviteit van kinderen met ADHD kan problemen met zelfbeheersing veroorzaken. Omdat ze zichzelf minder censureren dan andere kinderen, zullen ze gesprekken onderbreken, de ruimte van andere mensen binnendringen, tijdens de les irrelevante vragen stellen, tactloze opmerkingen maken en te veel persoonlijke vragen stellen.

Instructies zoals "Wees geduldig" en "Wacht even" zijn twee keer zo moeilijk voor kinderen met ADHD om te volgen als voor andere jongeren.

Kinderen met impulsieve tekenen en symptomen van ADHD zijn ook vaak humeurig en emotioneel overdreven reageren. Dientengevolge kunnen anderen het kind beginnen beschouwen als respectloos, raar of behoeftig.

Symptomen van impulsiviteit bij kinderen:

 1. Handelt zonder na te denken
 2. Gissingen, in plaats van de tijd te nemen om een ​​probleem op te lossen of antwoorden in de klas weg te vagen zonder te wachten om te worden opgeroepen of de hele vraag te horen
 3. Indringt in de gesprekken of games van andere mensen
 4. Onderbreekt vaak anderen; zegt het verkeerde op het verkeerde moment
 5. Onvermogen om krachtige emoties onder controle te houden, resulterend in woede-uitbarstingen of woedeaanvallen

Is het echt ADHD?

Alleen omdat een kind symptomen van onoplettendheid, impulsiviteit of hyperactiviteit heeft, betekent nog niet dat hij of zij ADHD heeft. Bepaalde medische aandoeningen, psychische stoornissen en stressvolle gebeurtenissen in het leven kunnen symptomen veroorzaken die op ADHD lijken.

Voordat een  juiste diagnose van ADHD  kan worden gemaakt, is het belangrijk dat u een professional in de geestelijke gezondheidszorg ziet om de volgende mogelijkheden te onderzoeken en uit te sluiten:

Leerstoornissen  of problemen met lezen, schrijven, motoriek of taal.

Grote levensgebeurtenissen  of traumatische ervaringen (bijv. Een recente beweging, de dood van een geliefde, pesten, echtscheiding).

Psychische stoornissen  waaronder  angst depressie en  bipolaire stoornis .

Gedragsstoornissen  zoals gedragsstoornis en oppositionele opstandige stoornis.

Medische aandoeningen , waaronder problemen met de schildklier, neurologische aandoeningen, epilepsie en slaapstoornissen.

Positieve effecten van ADHD bij kinderen

Naast de uitdagingen zijn er ook positieve eigenschappen geassocieerd met mensen met een Attention Deficit Disorder:

Creativiteit  - Kinderen die ADHD hebben, kunnen heel creatief en fantasierijk zijn. Het kind dat dagdroomt en tegelijkertijd tien verschillende gedachten heeft, kan een meester probleemoplosser, een ideeënbron of een inventieve kunstenaar worden. Kinderen met ADHD kunnen gemakkelijk afgeleid worden, maar soms merken ze op wat anderen niet zien.

Flexibiliteit  - Omdat kinderen met ADHD veel opties tegelijk overwegen, worden ze niet vroeg op één alternatief ingesteld en staan ​​ze meer open voor andere ideeën.

Enthousiasme en spontaniteit  - Kinderen met ADHD zijn zelden saai! Ze zijn geïnteresseerd in veel verschillende dingen en hebben levendige persoonlijkheden. Kortom, als ze je niet irriteren (en soms zelfs niet wanneer ze zijn), zijn ze erg leuk om mee te maken.

Energie en drive  - Als kinderen met ADHD gemotiveerd zijn, werken ze of spelen ze hard en streven ze ernaar om te slagen. Het is misschien moeilijk om hen af ​​te leiden van een taak die hen interesseert, vooral als de activiteit interactief of praktisch is.

Houd er ook rekening mee dat ADHD niets te maken heeft met intelligentie of talent. Veel kinderen met ADHD hebben een intellectueel of artistiek talent.

Een kind helpen met ADHD

Of de symptomen van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit van uw kind te wijten zijn aan ADHD, ze kunnen veel problemen veroorzaken als ze niet behandeld worden. Kinderen die zichzelf niet kunnen concentreren en beheersen, hebben het moeilijk op school, komen vaak in moeilijkheden en vinden het moeilijk om met anderen om te gaan of vrienden te maken. Deze frustraties en moeilijkheden kunnen leiden tot een laag zelfbeeld, evenals wrijving en stress voor het hele gezin.

Maar behandeling kan een dramatisch verschil maken in de symptomen van uw kind. Met de juiste ondersteuning kan uw kind op het goede spoor komen voor succes op alle gebieden van het leven.

Wacht niet om hulp te krijgen voor uw kind

Als uw kind worstelt met symptomen die op ADHD lijken, wacht dan niet om professionele hulp te zoeken. U kunt de symptomen van hyperactiviteit, onoplettendheid en impulsiviteit van uw kind behandelen zonder de diagnose aandachtstekortstoornis te hebben.

Opties om te beginnen zijn onder meer om je kind therapie te laten krijgen, een beter dieet en trainingsplan te implementeren en de thuisomgeving aan te passen om afleiding te minimaliseren.

Als u de diagnose ADHD krijgt, kunt u met de arts, therapeut en school van uw kind werken aan een persoonlijk behandelplan dat aan zijn of haar specifieke behoeften voldoet. Effectieve behandeling voor ADHD voor kinderen omvat gedragstherapie, opvoeding en training van ouders, sociale ondersteuning en hulp op school. Medicatie kan ook worden gebruikt, maar het mag nooit de enige aandachtstekortstoornisbehandeling zijn.

Ouderschapstips voor kinderen met ADHD

Als uw kind hyperactief, onoplettend of impulsief is, kan het veel energie kosten om hem of haar te laten luisteren, een taak te voltooien of stil te zitten. Het constant monitoren kan frustrerend en uitputtend zijn. Soms heb je misschien het gevoel dat je kind de show leidt. Maar er zijn stappen die u kunt nemen om de controle over de situatie terug te krijgen, terwijl u tegelijkertijd uw kind helpt het beste uit zijn of haar capaciteiten te halen.

Terwijl Attention Deficit Disorder niet wordt veroorzaakt door slecht ouderschap, zijn er effectieve opvoedingsstrategieën die een lange weg kunnen gaan om probleemgedrag te corrigeren.

Kinderen met ADHD hebben structuur, consistentie, duidelijke communicatie en beloningen en consequenties voor hun gedrag nodig. Ze hebben ook veel liefde, steun en aanmoediging nodig.

Er zijn  veel dingen die ouders kunnen doen om de tekenen en symptomen van ADHD te verminderen  zonder de natuurlijke energie, speelsheid en gevoel van verbazing op te offeren die uniek is in elk kind.

Zorg goed voor jezelf, zodat je beter voor je kind kunt zorgen.  Eet goed, oefen, krijg voldoende slaap, vind manieren om stress te  verminderen en zoek persoonlijke ondersteuning van familie en vrienden, evenals de arts en docenten van uw kind.   

Bouw structuur en blijf erbij.  Help uw kind gefocust en georganiseerd te blijven door de dagelijkse routines te volgen, het schema van uw kind te vereenvoudigen en uw kind bezig te houden met gezonde activiteiten.

Stel duidelijke verwachtingen.  Maak de gedragsregels eenvoudig en leg uit wat er zal gebeuren wanneer ze worden gehoorzaamd of verbroken - en volg ze elke keer met een beloning of gevolg.

Stimuleer beweging en slaap.  Lichamelijke activiteit  verbetert de concentratie en bevordert de hersengroei. Wat belangrijk is voor kinderen met ADHD, het leidt ook tot een  betere slaap , wat op zijn beurt de symptomen van ADHD kan verminderen.

Help je kind goed te eten.  Om de symptomen van ADHD te beheersen,   plant u om de drie uur regelmatig gezonde maaltijden of snacks en verlaagt u rommel en suikerhoudend voedsel. 
Leer uw kind hoe vrienden te maken.  Help hem of haar om een ​​betere luisteraar te worden, leer de gezichten en lichaamstaal van mensen te lezen  en om vlotter met anderen om te gaan.

Schooltips voor kinderen met ADHD

ADHD hindert uiteraard het leren. Je kunt geen informatie opnemen of je werk gedaan krijgen als je door het klaslokaal rent of uitzoekt op wat je hoort te lezen of te beluisteren.

Denk aan wat de schoolomgeving vereist dat kinderen doen: stil zitten. Luister stil. Let op. Instructies volgen. Concentreren. Dit zijn precies de dingen waar kinderen met ADHD moeite mee hebben - niet omdat ze niet willen, maar omdat hun hersenen ze niet zullen toestaan.

Maar dat betekent niet dat kinderen met ADHD op school niet kunnen slagen. Er zijn veel dingen die zowel ouders als leraren kunnen doen om kinderen met ADHD te  helpen gedijen in de klas . Het begint met het evalueren van de individuele zwakheden en sterke punten van elk kind en het bedenken van creatieve strategieën om het kind te helpen zich te concentreren, zijn taak vol te houden en zijn of haar volledige vermogen te leren.