Gezondheid

HOGE BLOEDDRUK OF HYPERTENSIE SYMPTONEN RISICO’S EN BEHANDELING

Alles over bloeddruk

De feiten

Miljoenen vrouwen hebben mogelijk een levensbedreigende aandoening en weten het niet. Ongecontroleerde hoge bloeddruk of hypertensie is de afgelopen tien jaar onder mannen afgenomen, maar toegenomen onder Amerikaanse vrouwen - ongeveer 25 procent van ons heeft het nu. En het draagt ​​bij tot meer sterfgevallen bij vrouwen dan enig andere te voorkomen factor, volgens een studie van de Harvard University in 2009. Hoewel je je zorgen zou moeten maken als je cholesterolgehalte hoog is, is het waarschijnlijker dat hypertensie je zal doden dan een hoog LDL-cholesterol, zegt Michael F. Roizen, chief wellness officer van de Cleveland Clinic en lid van de LHJ Medical Advisory Board. .

Meer jonge vrouwen worden getroffen door hoge bloeddruk vanwege de toename van obesitas en stress in hun leven. Ook kan hypertensie tijdens de zwangerschap toeslaan en ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben voor aanstaande moeders en hun baby's. Genetica speelt ook een rol: als hypertensie in uw gezin optreedt, zijn uw risico's groter.

Omdat hypertensie bijna geen symptomen heeft en veel vrouwen niet regelmatig een arts bezoeken, gaat het vaak jarenlang onopgemerkt voorbij. Maar de overmatige druk van bloed dat door je bloedvaten stroomt, kan uitrekking, zwakte, littekens, verhoogd risico op bloedstolsels en andere schade veroorzaken. Het kan uw slagaders verharden, wat kan leiden tot een beroerte of een hartaanval. Zwakte in de wanden van de bloedvaten kan een aneurysma (abnormaal ballonvaren van een deel van een slagader) veroorzaken, dat levensbedreigend is als het breekt. Vanwege verharding van de slagaders, of het verhoogde volume van bloed uit te veel zout, moet het hart harder werken om bloed te pompen, wat uiteindelijk kan resulteren in hartfalen. Omdat hoge bloeddruk de doorbloeding beperkt, krijgen organen niet genoeg vitale voedingsstoffen, dus uw nieren kunnen falen en uw hersenen zullen niet zo goed werken,

Het negeren van hoge bloeddruk is een recept voor rampen. "De chronische slijtage van uw bloedvaten is als autorijden met banden met een te hoge druk", zegt Mary Ann Bauman, MD, internediasspecialist in Oklahoma City en woordvoerder van de American Heart Association. "Uiteindelijk gaan ze blazen of gewoon niet zo lang meegaan als zou moeten."

Daarom is het van vitaal belang dat u uw hele leven lang regelmatig wordt getest en preventief oefent. "Nu is het tijd om waakzaam te blijven: hoe jonger je bent, hoe gemakkelijker het is om correcties aan te brengen," zegt Suzanne Oparil, MD, directeur van het Vascular Biology and Hypertension Program aan de Universiteit van Alabama in Birmingham. Dit is wat u moet weten om blijvende schade te voorkomen.

The Salt Connection

In veel gevallen weten artsen niet wat hypertensie veroorzaakt, maar leeftijd, familiegeschiedenis en leefstijlfactoren spelen allemaal een rol. En voor veel vrouwen speelt ook het eten van te veel zout een rol. Je nieren, die normaal je natriumniveau controleren, raken overbelast, dus het extra zout komt in je bloed terecht. Omdat zout ervoor zorgt dat u vocht vasthoudt, bulkt het op het volume van het bloed dat door uw bloedvaten stroomt. Dit verhoogt de druk die tegen de wanden van uw slagaders en giek duwt - u hebt nu hypertensie.

Helaas eet de gemiddelde Amerikaanse vrouw ongeveer 3.000 milligram natrium per dag, het dubbele van de aanbevolen dosis van maximaal 1500 milligram (ongeveer twee derde van een theelepel). De zoutvaatjes thuis is meestal niet het probleem. De meeste inname van natrium komt van fast food (zoals hamburgers en pizza), allerlei soorten gerechten van het restaurant en bewerkte voedingsmiddelen, zoals augurken, ham, bacon, salsa, kaas, vleeswaren, olijven, ingeblikte soepen, zelfs brood en vlees.

De effecten kunnen zelfs slechter zijn voor de meer dan twee van de drie volwassenen die ultragevoelig zijn voor natrium. Deze groep omvat iedereen van boven de 40 (bloedvaten verliezen hun elasticiteit naarmate u ouder wordt) en Afro-Amerikanen, van wie van mening is dat ze genetisch zijn geprogrammeerd om gevoeliger te zijn voor zout.

Onderzoekers hebben aangetoond dat als Amerikanen hun natriuminname in tweeën konden snijden, het jaarlijks minstens 150.000 levens zou kunnen redden. Maar het verbruik stijgt. In 2010 riep het Institute of Medicine de FDA op om zout in bewerkte voedingsmiddelen te reguleren. "Natrium komt zo vaak voor in alle voedselgroepen dat het bijna onmogelijk is voor consumenten om de situatie zelfstandig te regelen", zegt Jane E. Henney, hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Cincinnati.

Toch denken voedselproducenten dat het reguleren van natrium niet de beste oplossing is, omdat zout helpt structuur te creëren in brood, bruin worden van gebakken goederen stimuleert en fungeert als voedselconserveermiddel. Een vrijwillig plan is een betere strategie, betoogt Melissa Musiker, een geregistreerde diëtist en directeur van wetenschapsbeleid, voeding en gezondheid voor de Grocery Manufacturers Association in Washington, DC "De voedingsmiddelenindustrie zou meer natriumarme producten moeten aanbieden, en consumenten moeten wees gewaarschuwd en volg hun inname. "

Natuurlijke manieren om uw bloeddruk te verminderen

Veranderingen in levensstijl kunnen uw risico op hoge bloeddruk met maar liefst 78 procent doen afnemen, laat onderzoek zien, zelfs als u een familiegeschiedenis heeft.

Afvallen: extra kilo's zijn de beste voorspeller van hoge bloeddruk bij vrouwen, zegt een Harvard-studie van 2009. Hoe meer u weegt, hoe meer bloed uw lichaam nodig heeft om zuurstof en voedingsstoffen aan uw weefsels toe te dienen. Dit verhoogt het volume van het bloed dat door uw bloedvaten circuleert, wat de druk op uw slagaderwanden verhoogt. Het krijgen van een gezond gewicht, wat betekent een BMI jonger dan 25, vermindert uw risico op hoge bloeddruk met 40 procent. (Als u 5 foot-4 en 140 pounds of minder bent, brengt dat u in de gezonde zone.) Zelfs medicatie heeft geen invloed op de bloeddruk, net als op afvallen. Voor elke 20 pond die je trimt, kun je de bloeddruk met maximaal 20 punten verlagen.

Ga aan de slag: elke dag 30 minuten intensief sporten kan een groot verschil maken. Je hart is tenslotte een spier. Hoe meer je traint, hoe efficiënter het bloed pompt, waardoor de bloedvaten flexibel blijven.

Eet slim: het dieet (DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)) kan de bloeddruk aanzienlijk verminderen in slechts twee weken. Dit eetplan is natriumarm en rijk aan fruit, groenten, noten en peulvruchten. Het beveelt ook magere zuivelproducten, volle granen en voedingsstoffen aan die de bloeddruk helpen beheersen, zoals kalium, calcium, magnesium en vezels.

Kook meer:  help je zoutgewoonte te veranderen door thuis meer heel voedsel te koken en de doorvoer te vermijden. Controleer de etiketten van ingeblikt, bevroren en verpakt voedsel en kies de etiketten met het laagste natriumgehalte. Gebruik tijdens het koken smaakvolle kruiden en specerijen of een scheutje citroen of limoen in plaats van naar de zoutvaatjes te grijpen.

Kalmeer je stress:  jongleren met je carrière, je familie en je sociale leven kan je vervelen. Als je gestrest bent, produceert je lichaam een ​​golf van hormonen, zoals adrenaline en cortisol, waardoor je deadlines kunt halen. Maar dit kan ook een tijdelijke piek in de bloeddruk veroorzaken door uw hart sneller te laten kloppen en uw bloedvaten te verkleinen. Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling en meditatie kunnen helpen de druk te verminderen.

Log genoeg slapen: minder dan zes uur slapen per nacht verhoogt het risico op hoge bloeddruk dramatisch, vooral in de vruchtbare jaren, volgens een onderzoek uit 2010 in het Journal of Hypertension. Slaap houdt stresshormonen onder controle en helpt je zenuwstelsel gezond te blijven door je batterijen op te laden.

BP Tips

Sodium Shocker

Natrium kan in de loop van je dag echt oplopen. Het is niet moeilijk je voor te stellen deze drie maaltijden te eten, die meer dan driemaal de aanbevolen dagelijkse natriuminname van 1.500 milligram leveren.

Ontbijt

2 sneetjes volkoren toast met jam: 307 mg

2 plakjes spek: 370 mg

2 grote eieren: 358 mg

Lunch

Kalkoenbroodje

2 plakjes deli kalkoen: 508 mg

1 plak provolone kaas: 249 mg

2 sneetjes volkoren brood: 292 mg

1 eetlepel licht mayo: 78 mg

1 theelepel mosterd: 57 mg

1 kop minestrone: 698 mg

Avondeten

Spaghetti en gehaktballen

1 kop spaghetti: 325 mg

1/2 kop Marinara-saus: 527 mg

4 gehaktballen, gemaakt met gekruide broodkruimels: 743 mg

Salade

2 eetlepels magere ranch dressing: 330 mg

Hoe laag moet je gaan?

Bloeddruk wordt uitgedrukt als een ratio.

Systolisch, het hoogste getal, is de druk in uw bloedvaten terwijl uw hart zich samentrekt om bloed naar uw lichaam te pompen.

Diastolisch, het laagste getal, vertegenwoordigt de druk wanneer uw hart zich ontspant tussen de beats.

Als uw bloeddruk 90/60 tot 119/79 is, wordt dat als normaal beschouwd. Als u 120/80 tot 130/89 bent, wordt dat prehypertensie genoemd en moet u zorgvuldig worden gecontroleerd. Zodra je 140/90 hebt bereikt, heb je officieel hypertensie en moet je worden behandeld.

U kunt jaren aan uw leven toevoegen door uw bloeddruk te verlagen. Volgens de huidige richtlijnen is 120/80 optimaal, maar veel experts geloven dat 115/75 nog beter is. Je zou moeten streven naar 115/75, zegt dr. Roizen. Dat wordt ondersteund door de resultaten van een mijlpaalonderzoek met meer dan 20 miljoen mensen in 52 landen. "Het goede nieuws is dat we nu bijna iedereen tot 115/75 kunnen krijgen met behulp van een combinatie van veranderingen in levensstijl en medicatie," zegt hij.

Hypertensie en zwangerschap

Tot 8 procent van de zwangere vrouwen krijgt hypertensie, wat extreem gevaarlijk kan zijn voor moeder en baby. Het neemt toe naarmate vrouwen zwaarder worden en later baby's krijgen.

Gestationele hypertensie , die zich meestal na de 20e zwangerschapsweek ontwikkelt, kan voortijdige bevalling veroorzaken en brengt het risico op een beroerte of een hartstilstand met zich mee. Het zorgt er ook voor dat je later in het leven vaker een hart- of nieraandoening krijgt. Het wordt meestal gecontroleerd met medicatie of door de baby af te leveren.

Pre-eclampsie , een ernstiger aandoening die kan voorkomen als je ouder bent dan 40 of een tweeling of drieling draagt, voorkomt dat de placenta voldoende bloed krijgt, waardoor de foetus zuurstof en essentiële voedingsstoffen wordt beroofd. Naast voortijdige bevalling kan dit leiden tot scheuring van uw lever, nierfalen, bloeding, beroerte of zelfs de dood. De enige remedie is levering.

Tisha Dixon-Williams

Leeftijd: 35p 101677051 w 200x222 - HOGE BLOEDDRUK OF HYPERTENSIE SYMPTONEN RISICO'S EN BEHANDELING

Woonplaats: Bronx, New York

Beroep: uitvoerend assistent bij een mediabedrijf

Haar hoogste aantal: 190/120

"Ik was een looppas." Tisha Dixon-Williams is niet overdreven. Vier jaar geleden, toen ze enkele dagen last had van duizeligheid en wazig zicht, bracht ze een bezoek aan haar huisarts. Die beslissing heeft waarschijnlijk haar leven gered: hij ontdekte dat haar bloeddruk maar liefst 190/120 was.

Haar arts behandelde haar onmiddellijk met bloeddrukmedicatie. "Hij vertelde me:" Als dit niet werkt, ga je naar het ziekenhuis, "herinnert Dixon-Williams zich, die net haar 31ste verjaardag had gevierd. "Ik was doodsbang. Als je jong bent, denk je dat je onoverwinnelijk bent en dat zoiets nooit zou kunnen gebeuren."

Hoewel ze een voorliefde had voor junkfood, was ze verder in goede conditie. Maar Dixon-Williams ontdekte dat hoge bloeddruk in gezinnen kan voorkomen, vooral onder Afro-Amerikanen. Haar grootmoeder had een voorgeschiedenis van hartziekten, haar vader had onlangs een hartaanval gehad en haar moeder had op 33-jarige leeftijd de diagnose hypertensie gekregen.

Naast het nemen van medicijnen, heeft Dixon-Williams een aantal veranderingen aangebracht in haar dagelijkse routines. Ze voerde haar oefenprogramma op en besloot wat af te vallen. Ze begon drie keer per week met stijldansen. "Het was belangrijk om iets te doen waar ik van hield, dus ik blijf erbij omdat ik me snel verveel," zegt Dixon-Williams, die ongeveer 20 pond verloor. Ze is ook waakzamer over haar dieet, controleert voedseletiketten op zoutgehalte en heeft vooral fastfood opgegeven. Nu zit haar bloeddruk in het normale bereik. "Het is beter om proactief te zijn," zegt ze, "omdat hartziekte te voorkomen is."

Callen Bonaventura

Leeftijd: 28p 101677048 w 200x200 - HOGE BLOEDDRUK OF HYPERTENSIE SYMPTONEN RISICO'S EN BEHANDELING

Woonplaats: Scotch Plains, New Jersey

Beroep: Kleuterjuf

Haar hoogste aantal: 160/90

De zwangerschap van Callen Bonaventura was rustig tot ze drie dagen voor haar vervaldag haar laatste controle kreeg. Ze leerde dat haar bloeddruk hemelshoog was - in één week was ze opgeschrikt tot een gevaarlijke 160/90 van haar normale 110/77.

"Ik was geschokt", herinnert Bonaventura zich, die tijdens haar zwangerschap vrijwel dagelijks waakte over haar gewicht en oefende op een elliptische machine. "Mijn handen en voeten waren opgezwollen en mijn gezicht was enorm omdat ik zoveel water vasthield."

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan pre-eclampsie veroorzaken, wat vroegtijdige bevalling kan veroorzaken en ook ernstige gezondheidscomplicaties kan veroorzaken. Bonaventura's verloskundige, Russell Hoffman, MD, controleerde haar onmiddellijk in het ziekenhuis en veroorzaakte arbeid. "We hebben een urinetest gedaan om er zeker van te zijn dat ze geen proteïne morste" - een teken van pre-eclampsie - "en luisterden naar de hartslag van de baby," zegt dr. Hoffman. "Alles was normaal en ze deed het prachtig tijdens de bevalling."

Twintig uur later werd haar baby geboren - een gezonde zes-pond jongen genaamd Aslan. De bloeddruk van Bonaventura is sindsdien weer normaal geworden. "Ik voel me goed," zegt ze, "maar dat was een close call."

Marilyn Levy

Leeftijd: 50p 101677050 w 200x200 - HOGE BLOEDDRUK OF HYPERTENSIE SYMPTONEN RISICO'S EN BEHANDELING

Geboorteplaats: Floral Park, New York

Beroep: projectbeheerder voor een bouwkundig ingenieursbureau

Haar hoogste cijfers: 160/80

Hypertensie zat niet op het radarscherm van Marilyn Levy, maar het werd geleidelijk aan steeds ouder. Maar vier jaar geleden kreeg ze een wake-up call toen ze bij een routinecontrole ontdekte dat haar bloeddruk de gevarenzone had bereikt: het was? 160/80. "Ik was verrast omdat ik me prima voelde", zegt ze. Verschillende factoren waren hierbij betrokken, waaronder afnemende hormonen, een extra 15 pond waarmee ze weg kon komen op 40, maar niet op 46, plus meer zittend. Sindsdien heeft ze enkele eenvoudige tweaks gemaakt die hebben bijgedragen tot een enorm verschil.

Heffing sneed terug op zout en verwerkt voedsel en stokken met gezondere opties zoals havermout voor het ontbijt, gegrilde kip en salades voor het avondeten, een appel of een handvol ongezouten cashewnoten voor snacks. "Ik plan mijn maaltijden, waardoor het zo veel gemakkelijker wordt, zodat je niet alleen op rommel loopt en rommel eet," zegt ze.

Ze besteedt haar lunch aan het wandelen in een stevig tempo door de straten van de stad rondom haar kantoor in Manhattan. Ze neemt de trap in plaats van de lift, en wanneer ze boodschappen in haar buurt doet, loopt ze of parkeert ze haar auto verder weg. Dankzij haar nieuwe regime is ze de afgelopen anderhalf jaar 16 kilo afgevallen, van een maat 12 naar een 8. "Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en mijn lichaam in beweging te houden," zegt ze.

Ze neemt een diureticum om vochtretentie onder controle te houden, checkt om de drie maanden in bij haar arts en heeft haar bloeddruk verlaagd tot een gezond niveau. "Soms val ik van de wagen", geeft ze toe. "Maar ik herinner mezelf eraan dat morgen een nieuwe dag is en ik spring er meteen weer op."