Gezondheid

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VERKOUDHEID EN GRIEP? ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE VERKOUDHEID EN GRIEP

couple with hayfever - WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VERKOUDHEID EN GRIEP? ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE VERKOUDHEID EN GRIEP

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VERKOUDHEID EN GRIEP?

De verkoudheid en griep lijken in het begin erg op elkaar. Ze zijn inderdaad beide aandoeningen van de luchtwegen en kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Verschillende virussen veroorzaken echter deze twee aandoeningen en uw symptomen zullen u geleidelijk helpen om een ​​onderscheid te maken tussen deze twee.

Zowel een verkoudheid als de griep hebben enkele veel voorkomende symptomen. Mensen met beide aandoeningen ervaren vaak:

 • een loopneus of verstopte neus
 • niezen
 • pijn in het lichaam
 • algemene vermoeidheid.

In de regel zijn griepsymptomen ernstiger dan verkoudheidsverschijnselen.

Een ander duidelijk verschil tussen de twee is hoe serieus ze zijn. Verkoudheid veroorzaakt zelden extra gezondheidsproblemen of problemen. De griep kan echter leiden tot sinus- en oorinfecties, longontsteking en sepsis.

Om te bepalen of uw symptomen door verkoudheid of griep zijn veroorzaakt, moet u naar uw arts gaan. Uw arts zal testen uitvoeren die kunnen helpen bepalen wat er achter uw symptomen zit.

Als uw arts een verkoudheid vaststelt, hoeft u waarschijnlijk alleen uw symptomen te behandelen totdat het virus de kans heeft gehad om zijn beloop te nemen. Deze behandelingen kunnen het gebruik van over-the-counter (OTC) koude medicijnen omvatten, gehydrateerd blijven en voldoende rust krijgen.

Als u griep heeft, kunt u baat hebben bij het vroeg in de cyclus nemen van een OTC-griepmiddel. Rust en hydratatie zijn ook zeer gunstig voor mensen met griep. Net zoals de verkoudheid heeft de griep tijd nodig om zich een weg door je lichaam te banen.

Als u denkt dat u griepsymptomen ervaart, lees dan meer over de griep »

SYMPTOMEN
Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Koude symptomen hebben meestal een paar dagen nodig om te verschijnen. De symptomen van een verkoudheid verschijnen zelden plotseling. Het kennen van het verschil tussen verkoudheid en griepsymptomen kan u helpen te beslissen hoe u uw aandoening moet behandelen - en of u uw arts moet raadplegen.

Neushyperieën zijn onder andere:

 • congestie
 • sinusdruk
 • loopneus
 • verstopte neus
 • verlies van geur of smaak
 • niezen
 • waterige neusafscheidingen
 • postnasale infusie of drainage achter in uw keel

Hoofd symptomen zijn:

 • waterige ogen
 • hoofdpijn
 • keelpijn
 • hoesten
 • gezwollen lymfeklieren

De symptomen van het hele lichaam omvatten:

 • vermoeidheid of algemene vermoeidheid
 • rillingen
 • pijn in het lichaam
 • lichte koorts
 • pijn op de borst
 • moeite met diep ademhalen

Meer informatie over de symptomen van verkoudheid »

VOLWASSEN REMEDIES
Koude geneesmiddelen voor volwassenen

Als u verkoudheden ervaart, bent u waarschijnlijk op zoek naar opluchting. Koude behandelingen vallen in twee hoofdcategorieën:

Over-the-counter (OTC) -geneesmiddelen

De meest voorkomende OTC-geneesmiddelen die voor verkoudheid worden gebruikt, zijn decongestiva, antihistaminica en pijnstillers. Veel voorkomende "verkoudheids" medicijnen bevatten soms een combinatie van deze geneesmiddelen. Als u er een gebruikt, zorg er dan voor dat u het etiket leest en begrijp wat u inneemt, zodat u niet per ongeluk meer neemt dan u zou moeten doen voor een klasse drugs.

Huismiddeltjes

De meest effectieve en meest voorkomende huismiddeltjes voor verkoudheden zijn gorgelen met zout water, rusten en gehydrateerd blijven. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat kruiden zoals echinacea effectief kunnen zijn in het verminderen van symptomen van verkoudheid. Deze behandelingen genezen of behandelen verkoudheid niet. In plaats daarvan kunnen ze de symptomen gewoon minder ernstig maken en gemakkelijker te beheren.

Als u een hoge bloeddruk heeft, overleg dan met uw arts voordat u een OTC-koud geneesmiddel inneemt. De meeste mensen met hoge bloeddruk kunnen deze geneesmiddelen zonder zorgen innemen. Sommige decongestivum-medicijnen werken echter door de bloedvaten te verkleinen. Dit kan uw bloeddruk verhogen en als u al bloeddrukproblemen heeft, kan het geneesmiddel uw toestand compliceren.

Meer informatie over meer huismiddeltjes tegen verkoudheidsverschijnselen »

KINDEREN
Koude geneesmiddelen voor kinderen

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt kinderen onder de 4 jaar niet aan om OTC cold-medicijnen te nemen. Sommige artsen rekken die aanbeveling uit tot de leeftijd van 6. Als u vragen heeft, praat dan met de arts van uw kind.

Verlicht de koude symptomen van een kind met deze huismiddeltjes:

Rust : kinderen die verkouden zijn, kunnen meer lusteloos en prikkelbaar zijn dan normaal. Laat ze thuisblijven van school en rusten tot de kou is verdwenen.

Hydratatie : het is heel belangrijk dat kinderen met verkoudheid veel vocht krijgen. Verkoudheid kan ze snel uitdrogen. Zorg ervoor dat ze regelmatig drinken. Water is geweldig. Warme dranken zoals thee kunnen dubbel werken als keelspoeling.

Voedsel : kinderen met een verkoudheid kunnen zich niet zo hongerig voelen als gewoonlijk, dus zoek naar manieren om ze calorieën en vocht te geven. Smoothies en soepen zijn twee geweldige opties.

Zout gorgelt : ze zijn niet de meest aangename ervaring, maar gorgelen met warm, zout water kan ervoor zorgen dat keelpijn beter aanvoelt. Zouthoudende neussprays kunnen ook helpen verstopte neus te verwijderen.

Warme baden: een warm bad kan soms helpen koorts te verminderen en milde pijnen en pijn verlichten die vaak voorkomen bij verkoudheid.

Bekijk deze tips voor het behandelen van kinderen die verkouden zijn »

MEDICIJNEN
Opties voor koude medicatie

De meest voorkomende OTC-medicijnen voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar zijn decongestiva, antihistaminica en pijnstillers.

Decongestiva helpen om verstopte neus en benauwdheid te verminderen. Antihistaminica voorkomen niezen en verlichten loopneuzen. Pijnstillers verlichten de algemene pijn in het lichaam die soms gepaard gaat met een verkoudheid.

De meest voorkomende bijwerkingen van OTC-medicatie zijn:

 • duizeligheid
 • uitdroging
 • droge mond
 • slaperigheid
 • misselijkheid
 • hoofdpijn

Hoewel deze geneesmiddelen u kunnen helpen verlichting van de symptomen te vinden, zullen ze de duur van uw verkoudheid niet behandelen of verkorten.

Als u eerder gediagnosticeerd bent met hoge bloeddruk, dient u uw arts te raadplegen voordat u OTC-medicatie gebruikt. Bepaalde medicaties helpen de symptomen te verlichten door bloedvaten te verkleinen en de bloedstroom te verminderen. Als u een hoge bloeddruk heeft, kan dit van invloed zijn op de bloedstroom door uw lichaam.

Jongere kinderen mogen deze medicijnen niet krijgen. Overmatig gebruik en bijwerkingen van koude medicijnen kunnen ernstige problemen veroorzaken voor jongere kinderen.

Meer informatie over de medicijnen voor de verkoudheid »

DIAGNOSE
Een diagnose stellen van een verkoudheid

Het diagnosticeren van een verkoudheid vereist zelden een reis naar het kantoor van uw arts. Het herkennen van symptomen van verkoudheid is vaak alles wat u nodig hebt om uzelf te diagnosticeren. Natuurlijk, als de symptomen na ongeveer een week verergeren of aanhouden, moet u mogelijk uw arts raadplegen. U kunt zelfs symptomen van een ander probleem vertonen, zoals griep of keelontsteking.

Als u verkouden bent, kunt u verwachten dat het virus zich binnen ongeveer een week tot 10 dagen zal ontwikkelen. Als u griep hebt, kan dit virus evenveel tijd kosten om volledig te verdwijnen, maar als u merkt dat de symptomen na dag vijf erger worden of als ze in een week niet zijn verdwenen, heeft u mogelijk een andere aandoening ontwikkeld.

De enige manier om definitief te weten of uw symptomen het gevolg zijn van verkoudheid of griep, is door uw arts een reeks tests te laten uitvoeren. Omdat de symptomen en behandelingen voor verkoudheid en griep erg op elkaar lijken, helpt een diagnose u alleen om ervoor te zorgen dat u meer aandacht aan uw herstel besteedt.

Meer informatie over het diagnosticeren van verkoudheid

LOOPTIJD
Hoe lang duurt een kou?

De verkoudheid is een virale infectie in uw bovenste luchtwegen. Virussen kunnen niet worden behandeld met antibiotica. In de meeste gevallen moeten virussen als de kou hun gang gaan. U kunt de symptomen van de infectie behandelen, maar u kunt de infectie zelf niet behandelen.

De gemiddelde verkoudheid duurt van zeven tot tien dagen. Afhankelijk van uw algehele gezondheid, kunt u symptomen hebben voor meer of minder tijd. Mensen die bijvoorbeeld roken of astma hebben, kunnen symptomen langer ervaren.

Als uw symptomen niet verdwijnen of verdwijnen binnen zeven tot tien dagen, moet u een afspraak maken om uw arts te raadplegen. Symptomen die niet verdwijnen, kunnen wijzen op een groter probleem, zoals griep of keelontsteking.

Meer informatie over wat u kunt verwachten tijdens de duur van uw verkoudheid »

FEIT / FICTIE
Feit of fictie: Voed een verkoudheid, verhonger koorts

De verhalen van oude vrouwen als "Voeden een kou, verhongeren koorts" worden van generatie op generatie doorgegeven. Het gezegde komt van een 16e-eeuws idee dat het verhongeren van je lichaam van energie terwijl het ziek is, er feitelijk toe kan bijdragen dat het zichzelf "warmer" maakt. Het vermijden van voedsel, stelde dezelfde filosofie voor, zou je lichaam kunnen helpen af ​​te koelen als het koorts had.

Tegenwoordig suggereert medisch onderzoek dat het gezegde "in plaats daarvan koud moet zijn, koorts moet voeden." Wanneer je lichaam een ​​infectie, zoals een verkoudheid, bevecht, gebruikt het veel meer energie dan wanneer je het goed hebt. Daarom heeft het meer energie nodig.

Energie komt van voedsel. Het is dan logisch dat je een verkoudheid moet voeden, zodat je lichaam genoeg energie kan hebben om het virus zo snel mogelijk te schoppen. U kunt echter geneigd zijn om maaltijden over te slaan, omdat een verkoudheid uw smaakzin kan aantasten. Maar zorg ervoor dat je blijft eten, zodat je lichaam voldoende energie heeft.

Als je koorts hebt, moet je eten ook niet vermijden. Een koorts is een teken dat het immuunsysteem van uw lichaam vecht om een ​​insect te verslaan. Een koorts verhoogt de natuurlijke temperatuur van uw lichaam, waardoor ook de stofwisseling toeneemt. Een sneller metabolisme verbrandt meer calorieën. Hoe hoger je koortsklimmen, hoe meer energie je lichaam nodig heeft. Zoals bij verkoudheid, gebruik geen koorts als excuus om te veel te eten. Je moet gewoon normaal eten, zodat je lichaam voldoende energie krijgt om de insecten te bestrijden.

Wat voor voedsel moet ik eten als ik verkouden ben?

Als je ziek bent, heb je misschien helemaal geen zin om te eten, maar je lichaam heeft nog steeds de energie nodig die voedsel biedt. De volgende voedingsmiddelen kunnen extra nuttig zijn voor uw koude herstel:

Noedelsoep met kip

De zoute soep is een klassieke "behandeling" voor allerlei soorten ziekten. Het is vooral geweldig voor verkoudheid. Warme vloeistoffen zijn goed voor het helpen openen van je sinussen, zodat je gemakkelijker kunt ademen, en het zout uit de soep kan geïrriteerd keelweefsel verlichten.

Hete thee

Warme dranken zoals thee zijn geweldig voor verkoudheid. Voeg honing toe voor een hoestbui. Plakjes gember kunnen ook ontstekingen verminderen en congestie verlichten. Je moet echter geen koffie drinken. Cafeïne kan geneesmiddelen verstoren, en het kan het risico op uitdroging vergroten.

Yoghurt

Yoghurts bevatten miljarden gezonde bacteriën die de gezondheid van uw darm kunnen stimuleren. Het hebben van een gezond microbioom in uw darmen kan uw lichaam helpen bij het bestrijden van allerlei ziektes en aandoeningen, inclusief verkoudheid.

ijslollys

Net als hete thee kunnen ijslolly's helpen de pijn van een zere keel te verdoven en te verlichten. Zoek naar varianten met een laag suikergehalte of maak je eigen 'smoothie'-pop met yoghurt, fruit en natuurlijke sappen.

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je verkouden bent, is om gehydrateerd te blijven. Drink regelmatig water of warme thee. Vermijd cafeïne en alcohol terwijl je herstellende bent van verkoudheid. Beide kunnen de symptomen van een verkoudheid verergeren.

Leer meer over wat u zou moeten eten en drinken om een ​​zere keel te kalmeren »

HET VOORKOMEN
Koude preventie

Verkoudheid is heel klein, maar ze zijn ongemakkelijk en kunnen zeker ellendig zijn. Je kunt geen vaccin krijgen om verkoudheden zoals griep te voorkomen. Maar tijdens het koude seizoen kunt u enkele belangrijke dingen doen om te voorkomen dat u een van de virussen oppikt.

Hier zijn vier tips voor koude preventie:

Was je handen. Ouderwetse zeep en water is de beste manier om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen. Gebruik alleen antibacteriële gels en sprays als laatste redmiddel als je niet in een gootsteen kunt komen.

Zorg goed voor je gevoel. Eet veel bacteriën-rijk voedsel zoals yoghurt, of neem dagelijks een probiotica supplement. Het gezond houden van uw darmbacteriegemeenschap kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren.

Vermijd zieke mensen. Dit is de reden waarom nummer één zieken niet op het werk of op school zouden moeten komen. Het is heel gemakkelijk om ziektekiemen in kleine ruimtes zoals kantoren of klaslokalen te delen. Als je merkt dat iemand zich niet goed voelt, doe er alles aan om ze te vermijden. Zorg ervoor dat je je handen wast nadat je ze hebt geraakt.

Bedek je hoest. Evenzo, als je je ziek voelt, blijf mensen om je heen niet infecteren. Bedek je hoest met een tissue of hoest en nies in je elleboog zodat je geen bacteriën in je omgeving spuit.

Bekijk meer tips voor koude preventie »

OORZAKEN
Wat veroorzaakt verkoudheid?

Virussen, vaak koude rhinovirussen, kunnen van persoon tot persoon of van persoon tot persoon worden verspreid. Een virus kan meerdere dagen op een oppervlak leven. Als iemand met een virus een deurklink aanraakt, kunnen mensen die meerdere dagen achtereen dezelfde handgreep aanraken het virus oppikken.

Het virus op je huid hebben betekent niet dat je ziek wordt. U moet het virus naar uw ogen, neus of mond verspreiden om ziek te worden.

Leer meer over wat een verkoudheid kan veroorzaken »

RISICO'S
Risicofactoren voor verkoudheid

Bepaalde omstandigheden verhogen het risico op verkoudheid. Deze omvatten:

Tijd van het jaar: Verkoudheid kan elk moment van het jaar voorkomen, maar komt vaker voor in de herfst en de winter.

Leeftijd: Kinderen jonger dan 6 jaar hebben meer kans op verkoudheid. Hun risico is nog groter als ze in de kinderopvang of een kinderopvang met andere kinderen zijn.

Omgeving: als je in de buurt bent van veel mensen, zoals in een vliegtuig of tijdens een concert, heb je meer kans om rhinovirussen tegen te komen.

Compromised immuunsysteem: Als u een chronische ziekte heeft of recent ziek bent geweest, is de kans groter dat u een verkoud virus oploopt.

Roken: mensen die roken hebben een verhoogd risico om verkouden te worden. Hun verkoudheid is ook ernstiger als ze ze hebben.

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

De verkoudheid en griep lijken in het begin erg op elkaar. Ze zijn inderdaad beide aandoeningen van de luchtwegen en kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Verschillende virussen veroorzaken echter deze twee aandoeningen en uw symptomen zullen u geleidelijk helpen om een ​​onderscheid te maken tussen deze twee.

Zowel een verkoudheid als de griep hebben enkele veel voorkomende symptomen. Mensen met beide aandoeningen ervaren vaak:

 • een loopneus of verstopte neus
 • niezen
 • pijn in het lichaam
 • algemene vermoeidheid.

In de regel zijn griepsymptomen ernstiger dan verkoudheidsverschijnselen.

Een ander duidelijk verschil tussen de twee is hoe serieus ze zijn. Verkoudheid veroorzaakt zelden extra gezondheidsproblemen of problemen. De griep kan echter leiden tot sinus- en oorinfecties, longontsteking en sepsis.

Om te bepalen of uw symptomen door verkoudheid of griep zijn veroorzaakt, moet u naar uw arts gaan. Uw arts zal testen uitvoeren die kunnen helpen bepalen wat er achter uw symptomen zit.

Als uw arts een verkoudheid vaststelt, hoeft u waarschijnlijk alleen uw symptomen te behandelen totdat het virus de kans heeft gehad om zijn beloop te nemen. Deze behandelingen kunnen het gebruik van over-the-counter (OTC) koude medicijnen omvatten, gehydrateerd blijven en voldoende rust krijgen.

Als u griep heeft, kunt u baat hebben bij het vroeg in de cyclus nemen van een OTC-griepmiddel. Rust en hydratatie zijn ook zeer gunstig voor mensen met griep. Net zoals de verkoudheid heeft de griep tijd nodig om zich een weg door je lichaam te banen.

Als u denkt dat u griepsymptomen ervaart, lees dan meer over de griep »

SYMPTOMEN
Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Koude symptomen hebben meestal een paar dagen nodig om te verschijnen. De symptomen van een verkoudheid verschijnen zelden plotseling. Het kennen van het verschil tussen verkoudheid en griepsymptomen kan u helpen te beslissen hoe u uw aandoening moet behandelen - en of u uw arts moet raadplegen.

Neushyperieën zijn onder andere:

 • congestie
 • sinusdruk
 • loopneus
 • verstopte neus
 • verlies van geur of smaak
 • niezen
 • waterige neusafscheidingen
 • postnasale infusie of drainage achter in uw keel

Hoofd symptomen zijn:

 • waterige ogen
 • hoofdpijn
 • keelpijn
 • hoesten
 • gezwollen lymfeklieren

De symptomen van het hele lichaam omvatten:

 • vermoeidheid of algemene vermoeidheid
 • rillingen
 • pijn in het lichaam
 • lichte koorts
 • pijn op de borst
 • moeite met diep ademhalen

Meer informatie over de symptomen van verkoudheid »

VOLWASSEN REMEDIES
Koude geneesmiddelen voor volwassenen

Als u verkoudheden ervaart, bent u waarschijnlijk op zoek naar opluchting. Koude behandelingen vallen in twee hoofdcategorieën:

Over-the-counter (OTC) -geneesmiddelen

De meest voorkomende OTC-geneesmiddelen die voor verkoudheid worden gebruikt, zijn decongestiva, antihistaminica en pijnstillers. Veel voorkomende "verkoudheids" medicijnen bevatten soms een combinatie van deze geneesmiddelen. Als u er een gebruikt, zorg er dan voor dat u het etiket leest en begrijp wat u inneemt, zodat u niet per ongeluk meer neemt dan u zou moeten doen voor een klasse drugs.

Huismiddeltjes

De meest effectieve en meest voorkomende huismiddeltjes voor verkoudheden zijn gorgelen met zout water, rusten en gehydrateerd blijven. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat kruiden zoals echinacea effectief kunnen zijn in het verminderen van symptomen van verkoudheid. Deze behandelingen genezen of behandelen verkoudheid niet. In plaats daarvan kunnen ze de symptomen gewoon minder ernstig maken en gemakkelijker te beheren.

Als u een hoge bloeddruk heeft, overleg dan met uw arts voordat u een OTC-koud geneesmiddel inneemt. De meeste mensen met hoge bloeddruk kunnen deze geneesmiddelen zonder zorgen innemen. Sommige decongestivum-medicijnen werken echter door de bloedvaten te verkleinen. Dit kan uw bloeddruk verhogen en als u al bloeddrukproblemen heeft, kan het geneesmiddel uw toestand compliceren.

Meer informatie over meer huismiddeltjes tegen verkoudheidsverschijnselen »

KINDEREN
Koude geneesmiddelen voor kinderen

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt kinderen onder de 4 jaar niet aan om OTC cold-medicijnen te nemen. Sommige artsen rekken die aanbeveling uit tot de leeftijd van 6. Als u vragen heeft, praat dan met de arts van uw kind.

Verlicht de koude symptomen van een kind met deze huismiddeltjes:

Rust : kinderen die verkouden zijn, kunnen meer lusteloos en prikkelbaar zijn dan normaal. Laat ze thuisblijven van school en rusten tot de kou is verdwenen.

Hydratatie : het is heel belangrijk dat kinderen met verkoudheid veel vocht krijgen. Verkoudheid kan ze snel uitdrogen. Zorg ervoor dat ze regelmatig drinken. Water is geweldig. Warme dranken zoals thee kunnen dubbel werken als keelspoeling.

Voedsel : kinderen met een verkoudheid kunnen zich niet zo hongerig voelen als gewoonlijk, dus zoek naar manieren om ze calorieën en vocht te geven. Smoothies en soepen zijn twee geweldige opties.

Zout gorgelt : ze zijn niet de meest aangename ervaring, maar gorgelen met warm, zout water kan ervoor zorgen dat keelpijn beter aanvoelt. Zouthoudende neussprays kunnen ook helpen verstopte neus te verwijderen.

Warme baden: een warm bad kan soms helpen koorts te verminderen en milde pijnen en pijn verlichten die vaak voorkomen bij verkoudheid.

Bekijk deze tips voor het behandelen van kinderen die verkouden zijn »

MEDICIJNEN
Opties voor koude medicatie

De meest voorkomende OTC-medicijnen voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar zijn decongestiva, antihistaminica en pijnstillers.

Decongestiva helpen om verstopte neus en benauwdheid te verminderen. Antihistaminica voorkomen niezen en verlichten loopneuzen. Pijnstillers verlichten de algemene pijn in het lichaam die soms gepaard gaat met een verkoudheid.

De meest voorkomende bijwerkingen van OTC-medicatie zijn:

 • duizeligheid
 • uitdroging
 • droge mond
 • slaperigheid
 • misselijkheid
 • hoofdpijn

Hoewel deze geneesmiddelen u kunnen helpen verlichting van de symptomen te vinden, zullen ze de duur van uw verkoudheid niet behandelen of verkorten.

Als u eerder gediagnosticeerd bent met hoge bloeddruk, dient u uw arts te raadplegen voordat u OTC-medicatie gebruikt. Bepaalde medicaties helpen de symptomen te verlichten door bloedvaten te verkleinen en de bloedstroom te verminderen. Als u een hoge bloeddruk heeft, kan dit van invloed zijn op de bloedstroom door uw lichaam.

Jongere kinderen mogen deze medicijnen niet krijgen. Overmatig gebruik en bijwerkingen van koude medicijnen kunnen ernstige problemen veroorzaken voor jongere kinderen.

Meer informatie over de medicijnen voor de verkoudheid »

DIAGNOSE
Een diagnose stellen van een verkoudheid

Het diagnosticeren van een verkoudheid vereist zelden een reis naar het kantoor van uw arts. Het herkennen van symptomen van verkoudheid is vaak alles wat u nodig hebt om uzelf te diagnosticeren. Natuurlijk, als de symptomen na ongeveer een week verergeren of aanhouden, moet u mogelijk uw arts raadplegen. U kunt zelfs symptomen van een ander probleem vertonen, zoals griep of keelontsteking.

Als u verkouden bent, kunt u verwachten dat het virus zich binnen ongeveer een week tot 10 dagen zal ontwikkelen. Als u griep hebt, kan dit virus evenveel tijd kosten om volledig te verdwijnen, maar als u merkt dat de symptomen na dag vijf erger worden of als ze in een week niet zijn verdwenen, heeft u mogelijk een andere aandoening ontwikkeld.

De enige manier om definitief te weten of uw symptomen het gevolg zijn van verkoudheid of griep, is door uw arts een reeks tests te laten uitvoeren. Omdat de symptomen en behandelingen voor verkoudheid en griep erg op elkaar lijken, helpt een diagnose u alleen om ervoor te zorgen dat u meer aandacht aan uw herstel besteedt.

Meer informatie over het diagnosticeren van verkoudheid »

LOOPTIJD
Hoe lang duurt een kou?

De verkoudheid is een virale infectie in uw bovenste luchtwegen. Virussen kunnen niet worden behandeld met antibiotica. In de meeste gevallen moeten virussen als de kou hun gang gaan. U kunt de symptomen van de infectie behandelen, maar u kunt de infectie zelf niet behandelen.

De gemiddelde verkoudheid duurt van zeven tot tien dagen. Afhankelijk van uw algehele gezondheid, kunt u symptomen hebben voor meer of minder tijd. Mensen die bijvoorbeeld roken of astma hebben, kunnen symptomen langer ervaren.

Als uw symptomen niet verdwijnen of verdwijnen binnen zeven tot tien dagen, moet u een afspraak maken om uw arts te raadplegen. Symptomen die niet verdwijnen, kunnen wijzen op een groter probleem, zoals griep of keelontsteking.

Meer informatie over wat u kunt verwachten tijdens de duur van uw verkoudheid »

FEIT / FICTIE
Feit of fictie: Voed een verkoudheid, verhonger koorts

De verhalen van oude vrouwen als "Voeden een kou, verhongeren koorts" worden van generatie op generatie doorgegeven. Het gezegde komt van een 16e-eeuws idee dat het verhongeren van je lichaam van energie terwijl het ziek is, er feitelijk toe kan bijdragen dat het zichzelf "warmer" maakt. Het vermijden van voedsel, stelde dezelfde filosofie voor, zou je lichaam kunnen helpen af ​​te koelen als het koorts had.

Tegenwoordig suggereert medisch onderzoek dat het gezegde "in plaats daarvan koud moet zijn, koorts moet voeden." Wanneer je lichaam een ​​infectie, zoals een verkoudheid, bevecht, gebruikt het veel meer energie dan wanneer je het goed hebt. Daarom heeft het meer energie nodig.

Energie komt van voedsel. Het is dan logisch dat je een verkoudheid moet voeden, zodat je lichaam genoeg energie kan hebben om het virus zo snel mogelijk te schoppen. U kunt echter geneigd zijn om maaltijden over te slaan, omdat een verkoudheid uw smaakzin kan aantasten. Maar zorg ervoor dat je blijft eten, zodat je lichaam voldoende energie heeft.

Als je koorts hebt, moet je eten ook niet vermijden. Een koorts is een teken dat het immuunsysteem van uw lichaam vecht om een ​​insect te verslaan. Een koorts verhoogt de natuurlijke temperatuur van uw lichaam, waardoor ook de stofwisseling toeneemt. Een sneller metabolisme verbrandt meer calorieën. Hoe hoger je koortsklimmen, hoe meer energie je lichaam nodig heeft. Zoals bij verkoudheid, gebruik geen koorts als excuus om te veel te eten. Je moet gewoon normaal eten, zodat je lichaam voldoende energie krijgt om de insecten te bestrijden.

DIEET
Wat voor voedsel moet ik eten als ik verkouden ben?

Als je ziek bent, heb je misschien helemaal geen zin om te eten, maar je lichaam heeft nog steeds de energie nodig die voedsel biedt. De volgende voedingsmiddelen kunnen extra nuttig zijn voor uw koude herstel:

Noedelsoep met kip

De zoute soep is een klassieke "behandeling" voor allerlei soorten ziekten. Het is vooral geweldig voor verkoudheid. Warme vloeistoffen zijn goed voor het helpen openen van je sinussen, zodat je gemakkelijker kunt ademen, en het zout uit de soep kan geïrriteerd keelweefsel verlichten.

Hete thee

Warme dranken zoals thee zijn geweldig voor verkoudheid. Voeg honing toe voor een hoestbui. Plakjes gember kunnen ook ontstekingen verminderen en congestie verlichten. Je moet echter geen koffie drinken. Cafeïne kan geneesmiddelen verstoren, en het kan het risico op uitdroging vergroten.

Yoghurt

Yoghurts bevatten miljarden gezonde bacteriën die de gezondheid van uw darm kunnen stimuleren. Het hebben van een gezond microbioom in uw darmen kan uw lichaam helpen bij het bestrijden van allerlei ziektes en aandoeningen, inclusief verkoudheid.

ijslollys

Net als hete thee kunnen ijslolly's helpen de pijn van een zere keel te verdoven en te verlichten. Zoek naar varianten met een laag suikergehalte of maak je eigen 'smoothie'-pop met yoghurt, fruit en natuurlijke sappen.

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je verkouden bent, is om gehydrateerd te blijven. Drink regelmatig water of warme thee. Vermijd cafeïne en alcohol terwijl je herstellende bent van verkoudheid. Beide kunnen de symptomen van een verkoudheid verergeren.

Leer meer over wat u zou moeten eten en drinken om een ​​zere keel te kalmeren »

HET VOORKOMEN
Koude preventie

Verkoudheid is heel klein, maar ze zijn ongemakkelijk en kunnen zeker ellendig zijn. Je kunt geen vaccin krijgen om verkoudheden zoals griep te voorkomen. Maar tijdens het koude seizoen kunt u enkele belangrijke dingen doen om te voorkomen dat u een van de virussen oppikt.

Hier zijn vier tips voor koude preventie:

Was je handen. Ouderwetse zeep en water is de beste manier om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen. Gebruik alleen antibacteriële gels en sprays als laatste redmiddel als je niet in een gootsteen kunt komen.

Zorg goed voor je gevoel. Eet veel bacteriën-rijk voedsel zoals yoghurt, of neem dagelijks een probiotica supplement. Het gezond houden van uw darmbacteriegemeenschap kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren.

Vermijd zieke mensen. Dit is de reden waarom nummer één zieken niet op het werk of op school zouden moeten komen. Het is heel gemakkelijk om ziektekiemen in kleine ruimtes zoals kantoren of klaslokalen te delen. Als je merkt dat iemand zich niet goed voelt, doe er alles aan om ze te vermijden. Zorg ervoor dat je je handen wast nadat je ze hebt geraakt.

Bedek je hoest. Evenzo, als je je ziek voelt, blijf mensen om je heen niet infecteren. Bedek je hoest met een tissue of hoest en nies in je elleboog zodat je geen bacteriën in je omgeving spuit.

Bekijk meer tips voor koude preventie »

OORZAKEN
Wat veroorzaakt verkoudheid?

Virussen, vaak koude rhinovirussen, kunnen van persoon tot persoon of van persoon tot persoon worden verspreid. Een virus kan meerdere dagen op een oppervlak leven. Als iemand met een virus een deurklink aanraakt, kunnen mensen die meerdere dagen achtereen dezelfde handgreep aanraken het virus oppikken.

Het virus op je huid hebben betekent niet dat je ziek wordt. U moet het virus naar uw ogen, neus of mond verspreiden om ziek te worden.

Leer meer over wat een verkoudheid kan veroorzaken »

RISICO'S
Risicofactoren voor verkoudheid

Bepaalde omstandigheden verhogen het risico op verkoudheid. Deze omvatten:

Tijd van het jaar: Verkoudheid kan elk moment van het jaar voorkomen, maar komt vaker voor in de herfst en de winter.

Leeftijd: Kinderen jonger dan 6 jaar hebben meer kans op verkoudheid. Hun risico is nog groter als ze in de kinderopvang of een kinderopvang met andere kinderen zijn.

Omgeving: als je in de buurt bent van veel mensen, zoals in een vliegtuig of tijdens een concert, heb je meer kans om rhinovirussen tegen te komen.

Compromised immuunsysteem: Als u een chronische ziekte heeft of recent ziek bent geweest, is de kans groter dat u een verkoud virus oploopt.

Roken: mensen die roken hebben een verhoogd risico om verkouden te worden. Hun verkoudheid is ook ernstiger als ze ze hebben.