Groente en Fruit

VEENBESSEN GEZONDE EN GENEESKRACHTIGE EIGENSCHAPPEN + VOEDINGSWAARDE

Alles wat u moet weten over veenbessencranberries - VEENBESSEN GEZONDE EN GENEESKRACHTIGE EIGENSCHAPPEN + VOEDINGSWAARDE

Veenbessen zijn een favoriet onderdeel van Thanksgiving-feesten, geconsumeerd als cranberrysaus, cranberrydranken en gedroogde veenbessen toegevoegd aan vulling, stoofschotels of dessert.

Veenbessen zijn inheems in Noord-Amerika. Ze worden gekweekt op ongeveer 40.000 hectare in de noordelijke Verenigde Staten en Canada.

Veenbessen zijn een gezond voedsel, vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten . Ze worden vaak 'superfood' genoemd. Een halve kop veenbessen bevat slechts 25 calorieën .

De voedingsstoffen in veenbessen zijn in verband gebracht met een lager risico op urineweginfecties , preventie van bepaalde soorten kanker , verbeterde immuunfunctie en verlaagde bloeddruk .

Deze MNT Knowledge Center- functie maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

Snelle feiten over cranberries:Hier zijn enkele kernpunten over veenbessen. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.
 • Veenbessen zijn een populair en gezond voedsel, geassocieerd met Thanksgiving.
 • Ze bevatten weinig calorieën en bevatten veel vitamine C, vitamine A en vitamine K.
 • Ze bevatten ook proanthocyanidinen (PAC's), een antioxidant die een reeks ziekten kan helpen voorkomen.
 • Omdat ze een goede bron van vitamine K zijn, moeten mensen die bloedverdunners gebruiken hun arts vragen voordat ze extra veenbessen consumeren.

Voordelen

 

Veenbessen zijn inheems in de VS Ze zijn lekker en bevatten nuttige voedingsstoffen.

Veenbessen bieden een reeks mogelijke gezondheidsvoordelen.

Een dieet met een hoog gehalte aan groenten en fruit heeft bewezen gezondheidsvoordelen te bieden.

Bovendien zijn veenbessen een goede bron van verschillende vitamines en antioxidanten.

Historisch gezien zijn ze door inheemse Amerikanen gebruikt als een behandeling voorblaas- en nieraandoeningen.

Vroege kolonisten uit Engeland gebruikten ze om slechte eetlust, maagklachten, bloedaandoeningen en scheurbuik te behandelen .

Hier zijn enkele manieren waarop veenbessen de gezondheid kunnen verbeteren:

1) Urineweginfecties

De cranberry is misschien het best bekend voor zijn rol in het voorkomen van urineweginfecties (UTI's), vooral voor mensen met recidiverende infecties. Het hoge gehalte aan antioxidant-proanthocyanidinen (PAC's) in Amerikaanse veenbessen helpt om te voorkomen dat bepaalde bacteriën aan de wanden van de urinewegen vastplakken. Op deze manier helpen de PAC's in cranberry's infecties te voorkomen.

Onderzoekers van het Texas A & M Health Science Center College of Medicine in Houston ontdekten echter dat cranberry-capsules dit wel kunnen, maar dat cranberrysap waarschijnlijk niet hetzelfde effect heeft . Dit komt omdat het een zeer hoge concentratie cranberry nodig heeft om bacteriële adhesie te voorkomen. De sappen die we drinken bevatten niet zulke grote hoeveelheden PAC's.

"Cranberrysap, vooral de sapconcentraten die je in de supermarkt vindt, zullen geen UTI of blaasontsteking behandelen, het kan meer hydratatie bieden en mogelijk bacteriën uit je lichaam wassen, maar het actieve ingrediënt in cranberry is allang verdwenen door de tijd het uw blaas bereikt. "

Dr. Timothy Boone, PhD, vice-decaan van het Texas A & M Health Science Center College of Medicine in Houston

2) Cardiovasculaire ziekte

Er zijn aanwijzingen dat de polyfenolen in cranberries het risico op cardiovasculaire aandoeningen (CVD) kunnen verminderen . Het doet dit door de opbouw van bloedplaatjes te voorkomen en de bloeddruk te verlagen, door middel van ontstekingsremmende mechanismen.

3) Kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat de voedingsstoffen in Amerikaanse veenbessen de tumorprogressie kunnen vertragen en dat ze een positieve invloed kunnen hebben op prostaat-, lever-, borst-, eierstok- en dikke darmkankers .

4) Tandheelkundig

De proanthocyanidinen in veenbessen kunnen ook de mondgezondheid ten goede komen . Ze doen dit door te voorkomen dat bacteriën zich binden aan tanden, volgens onderzoekers van het Center for Oral Biology en Eastman Department of Dentistry van het University of Rochester Medical Center. Veenbessen kunnen ook nuttig zijn bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen .

Voeding

Een halve kop of 55 gram gehakte veenbessen bevat :

 

Veenbessen bevatten voedingsstoffen die een UTI kunnen helpen beheersen, maar de hoeveelheden in cranberrysap zijn waarschijnlijk niet voldoende om een ​​verschil te maken.

 • 25 calorieën
 • 0,25 gram (g) eiwit
 • 0,07 g vet
 • 6,6 g koolhydraten , inclusief 2,35 g suiker
 • 2 g vezels
 • 5 milligram (mg) calcium
 • 0,12 mg ijzer
 • 3,5 mg magnesium
 • 6 mg fosfor
 • 44 mg kalium
 • 1 mg natrium
 • 0,05 mg zink
 • 7,7 mg vitamine C
 • 0,5 microgram (mcg) folaat- DFE
 • 35 IU van vitamine A
 • 0.72 mg vitamine E
 • 2,75 mcg vitamine K

Veenbessen bevatten ook de B vitaimins thiamine, riboflavine, niacine en vitamine B6.

Ze zijn een goede bron van vitamine C, vezels en vitamine E.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige, natuurlijke antioxidant. Volgens de National Institutes of Health (NIH) kan Vitamine C niet alleen een deel van de schade door vrije radicalen blokkeren, maar ook deijzerabsorptie door plantaardige bronnen verbeteren, het immuunsysteem versterken en helpen bij het maken van collageen dat wondgenezing helpt .

Vezel

Hoge vezel innames worden geassocieerd met significant lagere risico's voor het ontwikkelen van een reeks gezondheidsproblemen, waaronder coronaire hartziekten , beroertes , hypertensie , diabetes , obesitas en bepaalde gastro-intestinale aandoeningen.

Verhoogde vezelinname heeft ook aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalteverlaagt, de insulinegevoeligheid verbetert en het gewichtsverlies voor zwaarlijvige personen verbetert.

Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant die betrokken is bij de immuunfunctie. Het kan helpen bij het voorkomen of vertragen van de chronische ziekten geassocieerd met vrije radicalen, zoals hartziekten , kanker, staar , Alzheimer en artritis .

Vitamine K

Veenbessen bevatten ook vitamine K, mangaan en een groot aantal fytonutriënten. Dit zijn van nature voorkomende plantaardige chemicaliën die helpen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ze hebben ontstekingsremmende en kankerpreventie-eigenschappen.

Dieet

Verse veenbessen worden in september en oktober geoogst, dus herfst is de beste tijd om ze in het seizoen te krijgen. Ze kunnen maximaal 2 maanden worden gekoeld en kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Veenbessen moeten stevig aanvoelen en niet-gerimpeld zijn.

Ze zijn ook verkrijgbaar gedroogd of in een blik, maar sommige kunnen toegevoegde suikers bevatten. Controleer het ingrediëntlabel en zorg ervoor dat het product alleen cranberries bevat.

Cranberrysap wordt vaak gemengd met ander fruit en toegevoegde zoetstoffen. Zoek naar sap met veenbessen als eerste ingrediënt.

Cranberrysaus is een belangrijk onderdeel van elke Thanksgiving-maaltijd, maar er zijn veel andere manieren om het hele jaar door van deze vrucht te genieten.

Hier zijn een paar tips:

 • Maak een zelfgemaakte trailmix met ongezouten noten, zaden en gedroogde veenbessen.
 • Voeg een klein handvol bevroren cranberry's toe aan een fruitsmoothie.
 • Voeg gedroogde veenbessen toe aan je havermout of volkoren granen.
 • Gooi gedroogde of verse veenbessen in je favoriete muffins of koekjesrecept.
 • Inclusief verse veenbessen in een appeltaart zoals taart of schoenmaker voor extra smaak.

Risico's

Mensen die het bloedverdunnende medicijn, warfarine of Coumadin gebruiken, moeten hun inname van veenbessen niet plotseling verhogen.

Hoewel er tegenstrijdig bewijs is over het potentieel voor cranberry's om de antikleefeffecten te verbeteren, kan dit leiden tot een verhoogde bloeding.

Cranberry-producten kunnen leiden tot een hogere excretie van oxalaat in de urine. Dit zou de vorming van nierstenen kunnen bevorderen .

Personen met een geschiedenis van nierstenen moeten contact opnemen met hun zorgverlener voordat zij hun inname van veenbessen verhogen.