Groente en Fruit

ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

Asperges zijn voedingsstoffen die rijk zijn  aan foliumzuur en ook een goede bron zijn van kalium, vezels, vitamine B6, vitamine A en vitamine C en thiamine. Uitgebreid onderzoek naar asperge voeding heeft ertoe geleid dat deze grappig uitziende groente tot de top fruit en groenten behoort vanwege het vermogen om het effect van celbeschadigende vrije radicalen te verminderen .

Verpakt met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, wordt asperges al 2500 jaar als medicinale groente gebruikt. De voedingsaspecten van asperges zijn lang, want het helpt je hart, spijsvertering, botten en zelfs cellen.


Asperge Voedingswaarde 

Asperge voeding is indrukwekkend omdat het vrijwel geen vet bevat en heel weinig calorieën bevat, met slechts 20 calorieën voor vijf speren, maar asperges zit boordevol vitamines en mineralen. Anders bevat het twee gram eiwit , slechts vier gram koolhydraten en nul  natrium 


 Gezondheidsvoordelen van asperges 

 1. Goede bron van vitamine K green asparagus 480x320 - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

Asperges bevatten veel vitamine K, de bloedstollende vitamine. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine K ook de gezondheid van onze botten kan verbeteren. Deze studies hebben ook aangetoond dat vitamine K niet alleen de botmineraaldichtheid bij osteoporotische mensen kan verhogen, maar het kan ook de fractuursnelheden verminderen ( 1 ).

Vitamine K is ook een belangrijke speler in het ondersteunen van de gezondheid van het hart. Het helpt verharding van de bloedvaten te voorkomen, inclusief het weghouden van calcium uit uw slagadervoeringen en andere lichaamsweefsels, waar het schade kan veroorzaken.

 2. Bevat Ontstekingsremmende en antioxiderendeeigenschappen

Ontstekingsremmende en antioxiderende voedingsstoffen helpen om chronische chronische gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2 , hartaandoeningen en kanker, te verminderen. Asperges zitten vol ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten, die beide het een geweldig voedsel maken om ziekten te voorkomen.

Men denkt dat het antioxiderende glutathion het verouderingsproces vertraagt ​​en vrije radicalen afbreekt; het kan ook helpen om je huid te beschermen tegen schade door de zon en vervuiling

 3. Dient als een natuurlijk diureticum 

Iets anders te weten over asperge voeding is dat de unieke chemische eigenschappen van asperges ervoor zorgen dat het als een natuurlijk diureticum werkt, wat betekent dat asperge de aanmaak van urine bevordert. Dit verhoogt de uitscheiding van water uit het lichaam, met name het lichaam bevrijden van overtollig zout en vocht.

Asperges worden samen met veel vloeistoffen gebruikt als "irrigatietherapie" om de urineproductie te verhogen. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van oedeem, de opeenhoping van vocht in de weefsels van het lichaam. Het is ook nuttig voor mensen met een hoge bloeddruk of andere hartaandoeningen.

Bovendien hebben onderzoekers geconcludeerd dat een ander voordeel van asperge voeding is dat het ook kan worden gebruikt voor de behandeling van urineweginfecties en andere aandoeningen van de urinewegen die pijn en zwelling veroorzaken.

 4. Voedt de spijsverteringskanaal

Asperges bevatten aanzienlijke hoeveelheden van de voedingsstof inuline, die niet afbreekt in ons spijsverteringskanaal . In plaats daarvan gaat het onverteerd naar onze dikke darm, waar het een voedselbron wordt voor goede en gezonde bacteriën. Goede bacteriën zijn verantwoordelijk voor een betere opname van voedingsstoffen, een lager risico op allergieën en een lager risico op darmkanker

healthy pregnancy e1425347911653 480x413 - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN 5. Helpt bij een gezonde zwangerschap

Onderzoekers weten nu dat voeding met asperges kan helpen om een ​​gezonde zwangerschap te behouden. Er is een aanzienlijke hoeveelheid folaat in asperges, waardoor asperges een belangrijke groente-keuze zijn voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Foliumzuur kan het risico op neuraalbuisdefecten bij foetussen verminderen, dus het is essentieel voor vrouwen die zwanger willen worden om er genoeg van te krijgen.

Foliumzuur werkt samen met vitamine B12 en vitamine C om het lichaam te helpen nieuwe eiwitten af ​​te breken, te gebruiken en te maken. Foliumzuur helpt bij de vorming van rode bloedcellen en produceert DNA, de bouwsteen van het menselijk lichaam, die genetische informatie bevat ( 5 ).

asparagus bunch 320x480 - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN 6. Goede bron van vezels 

De vezel in asperges helpt de spijsvertering te verbeteren omdat het voedsel door de darm beweegt. Eén portie asperges bevat meer dan een gram oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat het ons risico op hartaandoeningen verlaagt.

Oplosbare vezels lossen in ons lichaam op tot een kleverige massa die vet, suikers, bacteriën en gifstoffen opslaat en uit het lichaam verwijdert. Omdat oplosbare vezels water aantrekken en naar de gel draaien tijdens de spijsvertering, vertraagt ​​het onze spijsvertering ( 6 ).

Iets wat je misschien niet weet over asperge voeding? De drie gram voedingsvezel die in asperges wordt gevonden, kan ons risico op diabetes type 2 verminderen. Onoplosbare vezels lossen niet op; in plaats daarvan schrobben stugge componenten de voering van het spijsverteringskanaal, verwijderen mucoïde plaque, gevangen gifstoffen en ander materiaal.

Fiber geeft ook organische zuren vrij in het lichaam die ons brandstof geven, het spijsverteringskanaal reinigen, de lever helpen te functioneren en onze lichamen ontdoen van toxines, pathogenen, toegevoegd cholesterol en extra suiker.

Voedingsvezelinname biedt veel gezondheidsvoordelen, maar helaas zijn de gemiddelde vezelinnames voor Amerikaanse kinderen en volwassenen minder dan de helft van de aanbevolen niveaus.

Personen met een hoge inname van voedingsvezels lijken een significant lager risico te lopen op het ontwikkelen van coronaire hartziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas en bepaalde gastro-intestinale aandoeningen. Toename van de vezelinname verlaagt de bloeddruk en serumcholesterolspiegels ( 7 ).

 7. Hoog gehalte aan vitamine B1 Thiamine 

Net als de meeste B-vitamines, speelt thiamine een rol bij de manier waarop ons lichaam energie uit voedsel gebruikt en is het van vitaal belang voor de cellulaire functie. Thiamine helpt het lichaam specifiek om koolhydraten om te zetten in energie, wat belangrijk is voor de stofwisseling, focus en kracht.

B-vitamines spelen een sleutelrol in het metabolisme van suikers en zetmeel, dus ze zijn van cruciaal belang voor het beheer van bloedsuiker ( 8 ).

B-vitamines spelen ook een sleutelrol bij het reguleren van homocysteïne, een aminozuur dat kan leiden tot hartaandoeningen als het excessieve niveaus in ons bloed bereikt. Dit maakt asperges ook een geweldige optie voor de gezondheid van het hart.

Een onderzoek toonde aan dat oudere volwassenen met gezonde vitamine B12-spiegels beter presteerden op een test die snelheid en mentale flexibiliteit meet.

Vitamine B is algemeen bekend als de "energievitamine" omdat het zeker je energie kan verbeteren en je vermoeidheid en uitputting helpt te overwinnen. Het verbetert de energie door de schildklierfunctie en cellulaire methylering te ondersteunen ( 9 ).

cancer prevention 480x407 - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

8. Helpt kanker te bestrijden

Een verrassend aspect van asperge voeding is dat het rijk is aan glutathion , een ontgiftende verbinding die kan helpen kankerverwekkende stoffen te vernietigen. Onderzoekers geloven dat glutathion zo cruciaal is voor onze gezondheid dat de niveaus in onze cellen een voorspeller worden van hoe lang we zullen leven.

Glutathion speelt een cruciale rol in de immuunfunctie. Dit betekent dat asperges kunnen helpen vechten of beschermen tegen bepaalde kankers, waaronder bot-, borst-, long- en dikke darmkankers.

Aanhoudende ontstekingen en chronische oxidatieve stress zijn risicofactoren voor veel soorten kanker, en beide problemen kunnen worden uitgesteld door inname van anti-inflammatoire en antioxidante voedingsstoffen via de voeding ( 10 ).


bunch of asparagus 480x320 - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTENDe geschiedenis van asperges

Er zijn drie soorten asperges: Amerikaans en Brits, wat groen is; Frans, dat is paars; en Spaans en Nederlands, wat wit is. Het meest voorkomende type asperges is groen; de witte asperge is delicater en moeilijk te oogsten; de paarse asperge is kleiner en fruitiger van smaak.

Asperges werden ooit ingedeeld in de lelie-familie, samen met uien en knoflook , maar het wordt nu beschouwd als onderdeel van de Asparagaceae-familie. Asperges gedijen in elk gebied waar de grond tijdens de winter bevriest of droge seizoenen doormaakt, en het is moeilijk om het gewas in milde of natte gebieden te laten groeien.

Aspergeplanten zijn eenhuizig, wat betekent dat elke plant mannelijk of vrouwelijk is. Mannelijke planten oogsten meer scheuten omdat ze geen energie hoeven te investeren in het produceren van zaden.

 Asperges werden voor het eerst 2500 jaar geleden in Griekenland verbouwd, en het is een Grieks woord dat stelen of schieten betekent. Asperges komen oorspronkelijk uit het grootste deel van Europa, West-Azië en Noord-Afrika.

Al vroeg werden de voordelen van asperge voeding opgemerkt en op prijs gesteld. Toen het eerst werd gekweekt, werd asperge gebruikt als een natuurlijk medicijn. Het werd bekend om zijn diuretische eigenschappen, en genoten vanwege zijn delicate en onderscheidende smaak.

Keizer Augustus van Rome creëerde de "aspergevloot", toen de asperges naar de Alpen werden getrokken om de groente voor de winter te bevriezen. Er is zelfs een recept voor asperges in het oudste nog bestaande boek met recepten uit de derde eeuw na Christus.

De Fransen begonnen in de jaren 1400 met het cultiveren van asperges, en de Engelsen en Duitsers begonnen deze voedzame groente te herkennen in de jaren 1500. Asperges werden rond 1850 in de Verenigde Staten bekend.

De grootste importeurs van asperges zijn de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan. China is 's werelds grootste producent en de productie in de Verenigde Staten is het hoogst in Californië, Michigan en Washington.


Asperges uitkiezen en klaarmaken

Zoek bij het winkelen voor asperges naar de sterkere speren met strakke hoofden. Je kunt de versheid testen door ervoor te zorgen dat deze bij het buigen klikt. Bij het bereiden van je asperges snijd je eerst de onderkant af. Zorg ervoor dat je de speren grondig wast voordat je ze gaat koken.


Hoe Asperges Koken

Er zijn zoveel manieren om asperges te bereiden: het kan worden gekookt in een pan met water, citroen  en olijfolie ; het kan op middelhoog vuur worden gegrild (wat mijn favoriet is); het kan worden geroosterd in de oven of zelfs worden gekookt in de magnetron als u niet op tijd bent.

Hoewel de smaak van asperges op zich al heerlijk is, kun je het altijd wat opfrissen. Probeer knoflook, citroen, rode pepervlokken, zout en peper toe te voegen. Je kunt asperges toevoegen aan een gezonde maaltijd of het eten als aperitief of bijgerecht. Neem het met je favoriete vlees, voeg het toe aan een salade of probeer het met een te gemakkelijk ei.


Asparagus Recepten 

Look van knoflook Asparagus

Totale tijd:  15 minuten

Dient:  2-3

Ingrediënten:

 • 3 el kokosolie
 • 1 bos asperges
 • 5 teentjes knoflook, gehakt

ROUTEBESCHRIJVING:

 1. Smelt de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
 2. Doe de knoflook en asperges in de pan. Bedek en kook gedurende 10 minuten, af en toe roeren. Blijf koken totdat de gewenste zachtheid is bereikt.

Asperges Tapas met rode pepersaus Recept

Totale tijd:  40 minuten

Dient:  4

Ingrediënten:

 • 2 grote rode paprika's, klokhuis en gezaaid
 • 2 teentjes knoflook, geplet
 • 2 eetlepels. kokosnootolie
 • 3 - 4 el. rode wijnazijn
 • 1/4 kopje verse basilicum
 • 1 lb. asperges, bijgesneden
 • 1/2 cup water

ROUTEBESCHRIJVING:

 1. Hak de rode paprika grof in stukken.
 2. Kook de paprika's en knoflook in olie op laag vuur gedurende 30 minuten.
 3. Pureer het mengsel in keukenmachine of blender. Voeg azijn, basilicum, zout en peper toe.
 4. Breng water aan de kook in de pan; voeg aspergespears toe. Breng water terug naar het kookpunt; Laat ongeveer 5 minuten sudderen, of tot de asperges knapperig zijn.
 5. Drain.
 6. Schep rode pepersaus op een schaal; schik asperges op de top van de saus.
 7. Garneer met rode peper en basilicum, indien gewenst.
Asparagus Tapas with Red Pepper Sauce Recipe - ASPERGE VOEDING, GEZONDHEIDSVOORDELEN EN RECEPTEN

Asparagus Bezorgdheid

Asperges zijn veilig wanneer ze worden gegeten in voedselhoeveelheden, maar er is nog steeds niet genoeg informatie over aspergevoeding om te weten of asperges veilig zijn wanneer ze in grotere medicinale hoeveelheden worden gebruikt. Asperges kunnen allergische reacties veroorzaken wanneer ze als groente worden gegeten of op de huid worden gebruikt als je een voedselgevoeligheid of -intolerantie hebt.

Asperges kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor andere leden van de Liliaceae-familie, waaronder uien, prei, knoflook  en bieslook.

Asperges werkt als een waterpil of diureticum. Het eten van grote hoeveelheden asperges of het gebruik van een supplement kan het vermogen van het lichaam om lithium te verwijderen verminderen. Dit zou de hoeveelheid lithium in het lichaam kunnen verhogen en leiden tot ernstige bijwerkingen.

Lithium beïnvloedt de natriumstroom door de zenuw- en spiercellen in het lichaam. Het wordt soms gebruikt om de symptomen van manische depressie te behandelen , zoals agressie, hyperactiviteit en woede.

Na het eten van asperges geven sommige mensen aan dat hun urine een vreemde geur afgeeft. De geur, waarvan men vermoedde dat deze het product was van een defect metabolisme, is eigenlijk onschadelijk - het wordt geproduceerd vanwege de asperge zwavelverbindingen die je lichaam niet absorbeerde.

Eén onderzoek toonde aan dat van de 307 geteste proefpersonen de geur in de urine bij hoge verdunningen konden ruiken, wat een genetisch bepaalde specifieke overgevoeligheid suggereert

Asperge Voeding, gezondheidsvoordelen en recepten