Groente en Fruit

De paprika Nutrition helpt je af te vallen en ziekten te bestrijden

DE PAPRIKA HELPT JE AF TE VALLEN EN TE VECHTEN TEGEN ERNSTIGE ZIEKTEN

De paprika is, ja, zoet en veelzijdig, maar wist je dat het je ook helpt om alles te bestrijden, van verkoudheid tot kanker?

Dit heerlijke eten is voor velen van ons bekend vanwege de zoete smaak en het vermogen om volgestouwd te worden met lekkere dingen voordat ze worden gegeten. Maar de voordelen gaan veel verder dan de smaak - paprika's bevatten ontzettend veel essentiële vitamines, antioxidanten en mineralen die je helpen een gezonde levensstijl te behouden (en misschien zelfs een paar kilo af te vallen).

Als je het risico op ziekte, hartaandoeningen en kanker wilt verminderen, moet je waarschijnlijk blijven lezen over de ongelooflijke paprika.


Voedingsfeiten van De paprika

De paprika is een cultivargroep van de Capsicum annum soorten planten, een onderdeel van de familie van voedingsmiddelen die bekend staat als nachtschade groenten . Botanisch gezien is het een vrucht, maar qua voedingswaarde beschouwd als een groente. Terwijl de andere cultivars binnen deze soort beroemd zijn om hun capsaïcine-gehalte (wat de meeste pepers en chilis, zoals cayennepeper , hun pittige smaak geeft), bevatten paprika's geen capsaïcine en worden ze in veel culturen "zoete pepers" genoemd. ”

Er zijn verschillende kleurenvariëteiten van paprika's, waarvan de meest voorkomende rood, geel en groen zijn. U kunt ze echter vaker vinden in oranje, bruin, wit en lavendel. Er zijn ook voedingsverschillen tussen de kleuren van paprika's - een rode paprika bevat bijvoorbeeld meer dan acht keer meer vitamine A dan een groene paprika.

Mijn favoriete ding over paprika's is hun extreem hoge concentratie aan antioxidanten. Slechts één van deze handige groenten zal meer dan tweemaal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en driekwart van uw dagelijks benodigde vitamine A- inname geven.

En het beste deel? Wanneer u deze vitaminen eet in plaats van ze in supplementvorm te nemen, kan uw lichaam precies de hoeveelheid absorberen die u nodig heeft en de rest veilig weggooien. Dit is vooral belangrijk met betrekking tot vitamine A, omdat overdosering op vitamine A-supplementen (wat bekend staat als "vooraf gevormde" vitamine A) buitengewoon ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Maar dit is niet het geval wanneer u het via uw dieet consumeert!

Een middelgrote rode paprika (ongeveer 119 gram)

 • 37 calorieën
 • 5 milligram natrium
 • 7 gram koolhydraten
 • 5 gram suiker
 • 1 gram protein
 • 152 milligram vitamine C (253 procent DV)
 • 3726 internationale eenheden Vitamine A (75 procent DV)
 • 0,3 milligram vitamine B6 (17 procent DV)
 • 54,7 microgram foliumzuur (14 procent DV)
 • 2 gram vezels (8 procent DV)
 • 5,8 microgram Vitamine K (7 procent DV)
 • 1,2 milligram niacine (6 procent DV)
 • 0,1 milligram thiamine (4 procent DV)

7 Nuttige voordelen van paprika

1. Een deel van een dieet dat is ontworpen om u te helpen gewicht te verliezen

Mensen vragen me vaak of ik het "geheim" weet om snel af te vallen . Het antwoord op die vraag is ingewikkelder dan een simpel "ja", omdat gewicht verliezen snel mogelijk is, maar het moet op een gezonde, duurzame manier worden gedaan om op de lange termijn effectief te zijn.

Een paar van mijn gewichtsverlies tips hebben veel te maken met snacken en zelfgemaakte maaltijden, omdat gezonde snacks en het beheersen van je eten door het zelf te koken, twee van de belangrijkste onderdelen van een levensstijldieet zijn om gezond gewicht te behouden. Paprika's zijn op deze manier super behulpzaam met zowel snacks als huisgemaakte maaltijden.

Met slechts 37 calorieën per portie kunnen paprika's je lichaam van een enorm aantal voedingsstoffen voorzien, terwijl het de hoeveelheid calorieën die je per dag consumeert minimaal beïnvloedt. Ze zijn ook geweldig om te gebruiken als substituties voor veel ongezond voedsel. Wil je bijvoorbeeld een crunch in je tussendoortje? Probeer gesneden paprika's in plaats van chips.

2. Vermindert het risico op kanker en hartaandoeningen

Net als zoveel gezonde voedingsmiddelen spelen paprika's een rol bij het verminderen van uw risico op kanker en hartaandoeningen als ze een vast onderdeel zijn van uw dieet. De voeding van paprika bevat een groot aantal carotenoïden , plantaardige antioxidanten die helpen de schade te verminderen die oxidatie op uw cellen veroorzaakt. De rode variëteit van dit type peper bevat in het bijzonder zeer grote hoeveelheden beta-caroteen, alfa-caroteen, luteïne en zeaxanthine.

Het eten van voedsel rijk aan carotenoïden (vooral beta-caroteen!) Is aangetoond dat het het risico op kanker helpt verminderen en de activiteit van vrije radicalen in je lichaam aanzienlijk vermindert . ( 2)

Interessant is dat een manier om de werkzaamheid van antioxidanten in je paprika's verder te verhogen, is om ze met stoom te koken. Een onderzoek uit 2008 in Californië heeft uitgewezen dat stoomkokende paprika's en verschillende andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, de activiteit "galzuurbindend vermogen" verbeterden.

Waarom is dat belangrijk? Verhoogd galzuurbindend vermogen betekent dat galzuren minder worden gerecirculeerd als uw lichaam voedsel verwerkt, cholesterol efficiënter gebruikt en de lichaamseigen opname van vet vermindert, waardoor uw risico op hartaandoeningen wordt verminderd. Slecht bindingscapaciteit van galzuren is ook geassocieerd met een verhoogd risico op kanker, dus zorg ervoor dat u die paprika's stoomt om het meeste uit hen te halen. ( 3 )

3. Ondersteunt gezonde ogen

Ik heb net gezegd dat paprika's een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten, luteïne en zeaxanthine. Die twee antioxidanten zijn must-haves als het gaat om het gezond houden van je ogen! Groene paprika's bevatten meer dan een halve milligram luteïne en zeaxanthine, waardoor het een van de beste natuurlijke bronnen van deze antioxidanten is!

Luteïne is al een goed geaccepteerde natuurlijke behandeling voor maculaire degeneratie , de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen. Door UV-licht met een korte golflengte te filteren dat gemakkelijk het netvlies kan beschadigen, helpt deze antioxidant de degeneratie van oogcellen die tot deze ziekte leiden te beschermen. Onderzoekers van Harvard ontdekten dat slechts 6 milligram aangevuld luteïne per dag je kans op het ontwikkelen van deze ziekte met 43 procent kan verminderen!

Voor oudere mensen die al staar hebben, kan luteïne het gezichtsvermogen verbeteren. Andere ooggerelateerde voordelen zijn vermindering van oogvermoeidheid, afnemende licht- en verblindingsgevoeligheid en verbeterd scherp zicht.

4. Verbetert de immuniteit

De voeding van paprika bevat meer dan één ziektebestrijdende krachtpunch! De hoge aanwezigheid van vitamine A is essentieel voor de bestrijding van zowel ernstige ziekten, zoals kanker, als voor meer korte-termijnziekten, zoals verkoudheid .

Er is veel onderzoek gedaan naar de immuunversterkende voordelen van vitamine A-suppletie, vooral in landen met een laag of middelhoog inkomen, waar kinderen extreem vatbaar zijn voor vitaminetekorten die leiden tot ziekte en ziekte. In één onderzoek uit Londen verhoogde suppletie met vitamine A de kindersterfte met een verbazingwekkende 24 procent, terwijl ook werd opgemerkt dat een tekort aan deze voedingsstof de immuniteit van kinderen verhoogde voor dingen zoals diarree en mazelen.

Een ander kindgerelateerd onderzoek in Colombia wees uit dat het land meer dan $ 340 miljoen dollar bespaarde bij het aanvullen van slechts 100 kinderen met vitamine A die anders een tekort hadden gehad.

Als u een aanzienlijke hoeveelheid stress ondergaat, kunnen paprika's ook helpen uw immuniteit te verbeteren vanwege hun hoge vitamine C-gehalte. Mensen met hoge hoeveelheden vitamine C in hun systeem hebben minder kans om alles van verkoudheid tot kanker samen te trekken en vitamine C is essentieel voor het corrigeren van het verzwakte immuunsysteem dat gepaard gaat met hoge stressniveaus.

Over het algemeen zijn paprika's één voedsel dat kan helpen om ontstekingen in uw lichaam te verminderen, wat feitelijk de oorzaak is van de meeste ziekten.

5. Helpt u bij het behouden van een goede geestelijke gezondheid

De goede vitamines in paprika voeding zijn ook gunstig in het handhaven van de eerste cognitieve gezondheid. Daarom beschouwen paprika's een van de beste hersenproducten .

Een van die voordelen van paprika's is de hoge aanwezigheid van vitamine B6, die de niveaus van serotonine en norepinefrine, soms ook wel de 'gelukkige hormonen' genoemd, verhoogt. Hoge niveaus van deze hormonen worden geassocieerd met een beter humeur, hogere energieniveaus en meer concentratie , terwijl lage niveaus vaak zijn gekoppeld aan verschillende psychische stoornissen zoals ADHD .

Een vitamine B6-tekort is ook aangetoond dat het bijdraagt ​​aan cognitieve stoornissen die met de leeftijd gepaard gaan en mogelijk zelfs het risico op Alzheimer en / of dementie verhogen.

6. Houdt je huid glanzend en gezond

Niet alleen is een grote hoeveelheid vitamine C goed voor je immuunsysteem, maar het is ook geweldig voor je huid! Dit, samen met de carotenoïden in paprika's, verbetert de gezondheid van uw huid en bevordert de productie van collageen .

Mensen met hoge niveaus van vitamine C hebben een huid die minder droog en gerimpeld is, en ze hebben ook een lager risico op het ontwikkelen van huidkanker. Ik beveel ten zeerste aan dat je naast gezonde zonnende gewoonten huidkanker met voedsel vecht .

7. Bevordert een gezonde zwangerschap

Paprika's bevatten 14 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid folaat , een essentiële voedingsstof voor zwangere vrouwen. In feite stijgt de dagelijkse aanbeveling voor foliumzuur ongeveer 50{f38288a0956c9cbf19ba08166a15a99346be51a6f8f6742bdf72f9cb23a1915b} extra bij zwangere vrouwen vanwege zijn rol bij het voorkomen van geboorteafwijkingen en het gezond houden van ongeboren kinderen.

Foliumzuur helpt niet alleen geboorteafwijkingen te verminderen, het bevordert ook een gezonde ontwikkeling van de neurale buis, helpt bij het groeien van een kind naar een geschikt geboortecijfer vóór de bevalling en zorgt ervoor dat het gezicht en het hart zich goed ontwikkelen.


Geschiedenis en interessante feiten over paprika's

Paprika's zijn al duizenden jaren een populair voedsel voor veel gezinnen. De vroegste vermelding van de peper is van 6.100 jaar geleden in het zuidwesten van Ecuador, waar families ze in hun eigen boerderijen zouden verbouwen.

De vroegste vermelding van de paprika vond vooral plaats in 1699, toen Lionel Wafer het vermeldde als groeiend in de Ithsmus of America in zijn boek, A New Voyage en Description of the Istmus of America . Nogmaals in 1774 noemde Edward Long hen bij het schrijven over verschillende soorten peper die momenteel op Jamaica worden verbouwd.

Interessant is dat de term "peper" werd toegewezen aan dit voedsel door Christopher Columbus toen ze vanuit Amerika naar Europa werden geïmporteerd. Hoewel ze weinig gemeen hebben met de pepermunt die eerst de naam droeg, inspireerde de pittige smaak van verschillende soorten wat we nu kennen als pepers hem om hen als lid van dezelfde familie te beschouwen. De bel variëteit werd zo genoemd vanwege zijn klokachtige vorm.

De paprika is ook uniek omdat hij de capsaïcine mist die wordt gevonden in andere cultivars in de soort Capsicum annum . Door een recessieve vorm van een gen is dit de enige variëteit aan peper die alleen een zoete smaak geeft zonder het branderige gevoel van zijn broers.


De paprika selecteren en klaarmaken

Alle paprika's worden niet gelijkmatig gekweekt, dus wees voorzichtig in het winkelen. Ze maken mijn  Dirty Dozen Lijst met voedingsmiddelen die door de Environmental Working Group (EWG) zijn geïdentificeerd als de grootste concentratie van pesticiden wanneer ze in niet-organische vorm worden gekocht.

Het kopen van je paprika's is niet alleen belangrijk vanwege de aanwezigheid van pesticiden, maar ook omdat biologische paprika's een veel betere antioxidantbelasting hebben. Onderzoekers in Polen ontdekten in 2012 dat biologische paprika's "significant meer vitamine C, totaal carotenoïden, β-caroteen, α-caroteen, cis-β-caroteen, totale fenolzuren en flavonoïden bevatten in vergelijking met [niet-biologische rassen]."

Probeer, zoals bij de meeste groenten en fruit, paprika's te kiezen zonder enige zichtbare schade. Hoe helderder de smaak, hoe verser je paprika's zullen zijn.

De bereidingsmethoden zijn eindeloos met deze handige groenten. Je kunt ze rauw eten, roosteren, grillen of iets daartussenin. Zoals ik eerder al zei, verbetert het stomen van de gerechten met name hun voedingswaarde, dus ik zou willen voorstellen dat vrij vaak te doen wanneer pepers aan je recepten worden toegevoegd.

 paprika Recepten

Een van de oudste en meest populaire recepten voor de paprika is de gevulde peper, die voor het eerst werd gevonden in een kookboek uit Boston in 1896. Nou, mijn recept is misschien niet identiek aan dat, maar ik ben dol op dit recept voor Quinoa gevulde paprika's . Het is eenvoudig en heerlijk!

Ik geniet er ook echt van om levenschenkende voedingsmiddelen te vervangen door zetmeelrijke, ongezonde, zoals in deze Vegetarische eierkoker . Deze draai aan een traditioneel ontbijtgerecht is vooral handig voor het voeren van grotere groepen.

Een andere versie van de gevulde paprika die een goede optie is als u op zoek bent naar iets dat vult, is dit recept met gevulde paprika's met rijst .


Potentiële bijwerkingen

Het is mogelijk om een ​​allergie of intolerantie voor  paprika's te hebben . Als u onmiddellijk na het eten van paprika's symptomen van een allergische reactie constateert, zoals eczeem, jeuk, verstopte neus of spijsverteringsproblemen, stop dan met het eten ervan en neem onmiddellijk contact op met uw arts.

Als u last krijgt van krampen, een opgeblazen gevoel, diarree of braken direct na het eten van paprika, kunt u ook een niet-allergische intolerantie voor hen hebben. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u dit ooit overkomt.


Laatste gedachten

 • U vindt paprika's in verschillende kleuren, waarvan de meest voorkomende rood, groen en geel zijn. De verschillende kleuren hebben verschillende voedingswaarden.
 • Paprika's zijn het enige lid van hun familie dat niet pittig is, omdat ze geen capsaïcine hebben.
 • Paprika's worden (qua voedingswaarde) gevuld met ongelooflijk veel vitamine C en A, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en een verminderd ziekterisico.
 • De antioxidanten in paprika's houden ook je ogen en huid gezond en kunnen zelfs je hersenen op piekniveau laten functioneren.
 • Het foliumzuur in paprika's is geweldig voor zwangere moeders om hun baby's op de juiste manier te laten groeien.
 • Paprika's werden voor het eerst genoemd in de 17e eeuw als een gemeenschappelijk voedingsmiddel.
 • Het is vooral belangrijk om biologische paprika's te kopen, omdat ze anders een uitzonderlijk hoog pesticidenincidentie hebben. Organische paprika's bevatten ook aanzienlijk meer antioxidanten dan niet-biologische versies.
 • Het is mogelijk om allergisch te zijn voor paprika's, hoewel dit vrij ongebruikelijk is.