Groente en Fruit

Ben ik te ziek of besmettelijk om aan het werk te gaan?

Ben ik te ziek of besmettelijk om aan het werk te gaan?

194x105 Am I Contagious - Ben ik te ziek of besmettelijk om aan het werk te gaan?

Overzicht

Je hoofd zit vol, je keel is pijnlijk en je lichaam doet pijn alsof je wordt overreden door een vrachtwagen. Je voelt je ellendig genoeg om thuis te blijven, maar je maakt je zorgen dat werkeisen je niet de luxe geven. Voordat u uw tissues inpakt en naar het kantoor gaat, moet u rekening houden met de medewerkers die uw bacteriën liever niet delen.

Niezen , koorts en een hoestbui zijn allemaal tekenen dat je besmettelijk zou kunnen zijn. Zelfs als u zich goed voelt, kunnen uw symptomen - of het ontbreken daarvan - bedriegen. Mensen met milde ziektes kunnen ook ziektekiemen verspreiden.

Hier leest u hoe u weet of u besmettelijk bent en of u thuis moet blijven.

BEN IK BESMETTELIJK?
Ben ik besmettelijk?

Elke keer dat je niest of hoest als gevolg van een infectie van de luchtwegen , laat je een met kiem gevuld projectiel de lucht in. Die met bacteriën of virussen gevulde deeltjes kunnen tot 6 voet vliegen - waardoor iedereen bij u in de buurt komt. Je verspreidt ook bacteriën en virussen wanneer je je ogen, neus of mond aanraakt en dan oppervlakken aanraakt met die ontvelde vingers. Bepaalde koude en griepkiemen kunnen maximaal 24 uur overleven op oppervlakken zoals werkbladen, deurknoppen en telefoons .

Over het algemeen is dit hoe lang je besmettelijk bent met deze veel voorkomende ziekten:

ZiekteWanneer je voor het eerst besmettelijk bentWanneer je niet langer besmettelijk bent
Griep1 dag voordat de symptomen beginnen5-7 dagen nadat je ziek bent geworden van de symptomen
Koude1-2 dagen voordat de symptomen beginnen2 weken nadat u bent blootgesteld aan het virus
MaagvirusVoordat de symptomen beginnenTot 2 weken nadat u hersteld bent

Je kunt nog steeds besmettelijk zijn als je weer aan het werk of naar school gaat. Volg de volgende stappen om mensen om je heen te beschermen:

 • was je handen vaak met warm water en zeep
 • Waarschuw anderen dat je ziek bent geweest, zodat ze kunnen onthouden dat ze hun handen ook moeten wassen
 • nies of hoest in je elleboog, niet in je handen
 • overweeg een ademmasker te dragen
am i contagious 1296x2442 - Ben ik te ziek of besmettelijk om aan het werk te gaan?
WANNEER MOET IK THUIS BLIJVEN?
Wanneer moet ik thuis blijven?

Houd rekening met uw symptomen wanneer u besluit of u thuis wilt blijven. Als je een milde kietel in je keel of een verstopte neus hebt , zou je naar het werk kunnen gaan. Allergiesymptomen hoeven u ook niet van het werk te houden - ze zijn niet besmettelijk.

Als je echt hoest en niest of je je in het algemeen ellendig voelt, blijf dan thuis. Vermijd ook het kantoor als u moet braken of diarree heeft .

Krijg voldoende rust, drink veel vocht en wacht tot uw symptomen verdwijnen. De Centers for Disease Control and Prevention beveelt ook aan om 24 uur thuis te blijven nadat koorts en andere griepachtige symptomen ( rillingen , zweten, rode huid) zijn verdwenen.

BEHANDELING
Behandeling voor griep of verkoudheid

Uw arts kan verschillende behandelingen voor uw ziekte aanbevelen. Het is belangrijk om te overwegen wanneer deze behandelingen nuttig kunnen zijn en hun mogelijke bijwerkingen.

Griep

De griep is een virale infectie veroorzaakt door het influenzavirus dat zich op uw hoofd en borst richt. U zult symptomen hebben zoals hoesten, keelpijn en loopneus. Je lichaam zal pijn doen, je zult moe zijn en mogelijk koorts krijgen van meer dan 37 ° C (37 ° C). Mensen voelen de pijn en vermoeidheid vaak eerst, voordat hun luchtwegklachten zich ontwikkelen.

Lees meer: ​​Griepachtige symptomen herkennen »

Omdat ze bacteriën doden in plaats van virussen, zullen antibiotica de griep niet behandelen. Rust, vloeistoffen en vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol (Tylenol) of ibuprofen (Advil, Motrin) kunnen u helpen uw symptomen onder controle te houden.

Om uw symptomen sneller te verlichten, kan uw arts een antiviraal middel voorschrijven zoals oseltamivir (Tamiflu), peramivir (Rapivab) of zanamivir (Relenza).

Om het medicijn te laten werken, moet u beginnen met het innemen binnen 48 uur nadat uw symptomen zijn begonnen. Ook kunnen antivirale geneesmiddelen bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid , braken en diarree. Relenza is een medicijn voor inhalatie, dus u moet het niet gebruiken als u astma of een chronische obstructieve longziekte heeft .

Als u een hoog risico loopt op griepcomplicaties omdat u ouder bent dan 65 jaar, als u een chronische gezondheidsproblemen heeft, of als u zwanger bent , laat het dan aan uw arts weten als u griep krijgt. Bel ook meteen uw arts als u een van de meer ernstige griepverschijnselen heeft, zoals moeite met ademhalen of duizeligheid .

verkoudheid

Veelvoorkomende verkoudheden worden veroorzaakt door veel verschillende virussen. Deze virussen verspreiden zich door de lucht, net als influenza. Wanneer ze zich een weg banen in je neus, ogen of mond, veroorzaken koude virussen symptomen zoals een loopneus of verstopte neus, tranende ogen , keelpijn en soms hoesten. Misschien krijg je ook lichte koorts.

Meer informatie: Verkoudheidssymptomen »

Verwen je verkoudheid door het rustig aan te doen. Drink water en andere vloeistoffen zonder cafeïne en krijg zoveel rust als je kunt.

U kunt ook een OTC-koudemiddel nemen. Sommige van deze geneesmiddelen komen voor in multisymptom (koude, hoest, koorts) variëteiten. Wees voorzichtig om geen symptomen te behandelen die u niet heeft, want u zou kunnen eindigen met bijwerkingen die u niet verwacht - of wilt. Decongestivum- neussprays verlichten de congestie, maar als u een bepaald type langer dan drie dagen gebruikt, kan dit u een opgezette opgevulde neus bezorgen . Sommige van deze geneesmiddelen kunnen ook een piek in de bloeddruk of een snelle hartslag veroorzaken.

Als u een hoge bloeddruk , een onregelmatig hartritme of een hartaandoening heeft , moet u uw arts hiervan op de hoogte stellen voordat u een decongestivum gebruikt. Antihistaminicakunnen ook helpen bij het opruimen van een verstopte neus, maar oudere zoals difenhydramine (Benadryl) kunnen je slaperig maken.

Verkoudheid is meestal mild, maar ze kunnen soms leiden tot complicaties zoals bronchitis of longontsteking .

HOE ZIT HET MET ALLERGIEËN?
Luchtwegallergieën

Je niezende, snerpende neus en tranende ogen zijn misschien helemaal niet besmettelijk. Als ze op bepaalde tijden van het jaar gebeuren (zoals de lente) en ze een paar weken of maanden blijven rondhangen, zou je allergieën kunnen hebben . Allergieën kunnen worden veroorzaakt door deze irriterende stoffen in uw omgeving:

 • stuifmeel
 • huisdier huidschilfers
 • huisstofmijt
 • gietvorm

Een manier om het verschil te zien tussen allergieën en een besmettelijke infectie is dat allergieën meestal geen symptomen veroorzaken zoals koorts en pijn in het lichaam.

Vermijden van uw triggers is de beste manier om allergiesymptomen af ​​te weren.

Om allergiesymptomen te verlichten wanneer ze voorkomen, probeer dan een of meerdere van deze medicijnen te nemen:

 • Antihistaminica , die de effecten van histamine blokkeren. Je immuunsysteem maakt deze chemische stof vrij wanneer je een allergische reactie hebt. Sommige antihistaminica kunnen je moe maken. Ze kunnen ook andere bijwerkingen veroorzaken, zoals constipatie en een droge mond.
 • Decongestiva , die de bloedvaten in uw neus versmallen om zwelling te verminderen en het rennen te verminderen. Deze medicijnen kunnen je zenuwachtig maken, je 's nachts wakker houden en je bloeddruk of hartslag verhogen.
 • Neussteroïden , die ontstekingen en gerelateerde zwellingen in uw neus regelen. Sommige steroïdeoplossingen kunnen je neus uitdrogen of bloedneuzen veroorzaken.
VOORUITZICHT
vooruitzicht

De meeste luchtweginfecties verdwijnen binnen een paar dagen. Blijf thuis tot je je beter voelt, zodat je niet toestaat dat de infectie verergert - of iemand anders ziek wordt. Blijf ook op het werk teruggaan als uw behandelingen bijwerkingen veroorzaken zoals overmatige slaperigheid. Als uw symptomen niet verbeteren of als ze erger worden, laat het uw arts dan weten. U hebt mogelijk een bacteriële infectie die moet worden behandeld met een antibioticum.