Voedsel

BIER 10 SUPER GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN BIER

BIER 10 SUPER GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN BIER

 

Wie geniet er af en toe niet van een goed biertje - en helaas niet zonder enige serieuze spijt?

De heerlijke en verkoelende alcoholische drank gemaakt van water, graan, hop en gist heeft onterecht een slechte reputatie gekregen vanwege de "bierbuik" die het zou veroorzaken.

Bovendien herinner je je nog de laatste keer dat je je brouwsel een beetje te veel hebt genoten en hebt je uiteindelijk je slechtste dansbewegingen laten zien of jezelf in verlegenheid gebracht bij vrienden.

Zelfs als velen van ons zich schuldig voelen na het drinken van een pint of twee, blijft bier een van de meest populaire drankjes ter wereld, de derde na water en thee.

Maar is bier toch zo slecht?

Het goede nieuws is dat het van tijd tot tijd drinken van een matige hoeveelheid bier u enkele belangrijke voordelen voor de gezondheid kan brengen, dus voel u de volgende keer dat u erop uit gaat en een koud biertje bestelt niet verkeerd!

Denk in plaats daarvan aan deze punten:

 

Het verstrekken van waardevolle voedingsstoffen aan uw organisme

 

Niet alleen vetvrij en koolhydraatarm is bier (en het is geen dader voor de zogenaamde "bierbuik"), maar het biedt ook een breed scala aan voedingsstoffen die deel uitmaken van een gezond voedingspatroon.

Een flesje bier bevat:

 • Antioxidanten waarvan bekend is dat ze het risico op het ontwikkelen van kanker en hart- en vaatziekten verminderen
 • Nutriënten gevonden in granen (zink, niacine, riboflavine, vitamine B)
 • Mineralen die cruciaal zijn voor de goede werking van uw organisme (kalium, calcium en fosfor)

Bovendien zorgen twee glazen bier voor 10% van de dagelijks noodzakelijke vezelinname, wat een positief effect heeft op de spijsvertering en de stoelgang reguleert.

Maar waar komt de mythe van "bierbuik" vandaan?

Het is eenvoudig: een gemiddeld glas bevat 150 calorieën ; meer glazen betekent meer calorieën en vloeibare calorieën zijn gemakkelijk overdreven omdat je je niet vol voelt zoals je zou doen met vast voedsel.

Alcohol maakt je ook hongerig, en bier drinken zonder te sporten en een gezond dieet te hebben, zal een buikzak veroorzaken.

Dit is de reden waarom experts aanraden de bierconsumptie te matigen.

Onder deze omstandigheden kiezen sommige mensen voor licht bier omdat ze op de markt worden gebracht voor minder dan 100 calorieën , zelfs als ze dezelfde hoeveelheid alcohol bevatten.

Dit is misschien niet zo'n goed idee, want het verwijderen van de granen die bier normaal bevat, vermindert ook de voedingswaarde.

Je hoeft niet bang te zijn voor calorieën en ze obsessief te observeren, zolang je maar een gezonde levensstijl hebt en vaak genoeg beweegt om die extra energie te verbranden.

 

Het verlagen van slechte cholesterolwaarden en het gezond houden van uw hart

 

Wat als we u vertellen dat matig alcoholgebruik u kan helpen langer en gezonder te leven?

Het drinken van gemiddelde hoeveelheden alcohol brengt af en toe deze verbazingwekkende voordelen voor uw gezondheid:

 • Voorkomen van de vorming van bloedstolsels
 • De insulinegevoeligheid verhogen
 • Verhogen van goede cholesterolgehaltes (bekend als HDL of high-density lipoprotein)
 • Het risico op een hartaanval en beroerte verminderen met 25-40,

De meest bemoedigende resultaten kwamen van een studie die Israëlische onderzoekers in 2003 voltooiden , waaruit bleek dat het drinken van één bier (dat is 12 ons) elke dag gedurende een maand bloedchromatieveranderingen veroorzaakt die samenhangen met een lager risico op een hartaanval.

Onderzoekers voerden het onderzoek uit op 48 mannen in de leeftijd van 46 tot 72 en gediagnosticeerd met coronaire hartziekte.

Alle deelnemers aten een vergelijkbaar gezond dieet, rijk aan fruit en groenten.

De helft van de mannen werd gevraagd elke dag een biertje te drinken, terwijl de andere minder gelukkige helft mineraalwater moest drinken.

Resultaten waren veelzeggend: 21 van de 24 bierdrinkende patiënten ondervonden veranderingen in bloedchemicaliën en hun risico op een hartaanval nam af.

Veranderingen inbegrepen:

 • Een lager niveau van "slechte cholesterol"
 • Een hoger niveau van "goede cholesterol"
 • Verhoogde antioxidantenniveaus
 • Verminderde activiteit van fibrinogeen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de productie van stolsels

Heb je geen zin om een ​​biertje open te breken?

 

Het risico op kanker verlagen

 

Donkere bieren zijn bijzonder rijk aan antioxidanten en flavonoïden, die het risico op het ontwikkelen van kanker verlagen.

Een van de antioxidanten in bier, xanthohumol, staat bekend om zijn anti-kanker eigenschappen .

Deze gele substantie werd voor het eerst ontdekt in 1913 in hop en in de loop van de jaren werden meerdere voordelen onthuld:

 • Preventie van prostaat- of colonkanker
 • Het doden van borst-, eierstok- en colonkankercellen
 • Het lichaam helpen carcinogenen te elimineren
 • Vervangende hormoonvervangingstherapie voor vrouwen
 • Ook vermindert het de oxidatie van LDL of slechte cholesterol

Daarom zijn wetenschappers begonnen met het ontwikkelen van 'gezondheidsbier' met een hoger niveau van xanthohumol en genetisch gemodificeerde hop om het xanthohumolgehalte te verhogen.

Maar er is meer dat je kunt doen om kanker te voorkomen door bier te gebruiken.

Naast het krijgen van het reguliere six-pack om deel te nemen aan een barbecuefeest, bevelen onderzoekers ons ook aan om bier als een marinade te gebruiken .

Het is bekend dat gegrild vlees kankerverwekkende stoffen bevat die ontstaan ​​wanneer vleessappen worden verbrand door open vuur.

Volgens een recente studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, vermindert bier de hoeveelheid PAK's of polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waardoor uw barbecue gezonder wordt.

De meest effectieve marinade bevatte zwart bier, wat de PAK-niveaus met 53% verminderde - allemaal vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten in donker bier.

 

Cognitieve functie verbeteren

 

Blijkbaar lijkt het erop dat het hebben van een koud biertje niet alleen gezonder is, maar het kan je ook slimmer maken!

Als je je schuldig voelt over al het bier dat je als student hebt gedronken, is het tijd om spijt te achterlaten, omdat een onderzoek naar muizen liet zien dat jongere dieren hun cognitieve functie verbeterden na het drinken van bier (om precies te zijn, het hielp ze met het proces van het vormen van herinneringen).

De oorzaak van dit positieve resultaat is xanthohumol, wat de hersenactiviteit bij zowel jonge mensen als dieren lijkt te verbeteren.

Als onderdeel van deze studie kregen twee groepen muizen grote hoeveelheden bier; helaas voor de oudere knaagdieren had het xanthohumol dat bier bevat alleen positieve effecten op jonge exemplaren.

Een ander positief effect op de hersenactiviteit werd opgemerkt tijdens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Bewustzijn en Cognitie , wat een gedachte bevestigde die de laatste keer dat je een beetje duizelig werd door bier te drinken misschien in je opkwam: alcohol maakt je eigenlijk slimmer.

40 mannen werden gevraagd om een ​​film te kijken tijdens het oplossen van verbale puzzels; het bleek dat personen met een alcoholgehalte in het bloed van .075 in staat waren om de puzzels een paar seconden sneller op te lossen dan de nuchtere.

Dus, als je merkt dat je vastzit en geen creativiteit hebt, probeer dan eerst een verfrissende traktatie en je zult direct meer zelfvertrouwen en gemotiveerd voelen om de oplossing voor je probleem te vinden.

 

Diabetes type 2 voorkomen

 

Type 2-diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten van onze tijd en treft bijna 300 miljoen mensen wereldwijd .

Obesitas en een zittende levensstijl zijn twee van de belangrijkste boosdoeners voor deze stofwisselingsstoornis, maar elke week een of twee biertjes drinken is niet een van de gewoonten die je kansen op diabetes vergroten. integendeel, het krijgen van een regelmatige gebrouwen verfrissing kan u juist helpen om deze gezondheidstoestand te voorkomen.

Een studie uitgevoerd in 2011 door onderzoekers van Harvard en waarbij 38.000 mannen van middelbare leeftijd betrokken waren, vond dat proefpersonen die niet eerder dronken maar matig bier dronken, minder snel diabetes type 2 kregen.

Niettemin leidde het drinken van meer dan een paar biertjes per dag niet tot een nog lager risico, wat nogmaals suggereert dat je gematigde hoeveelheden nodig hebt om te genieten van de gezondheidsvoordelen van bier.

Deze bevindingen werden ook bevestigd door de American Diabetes Association .

Mensen die matige hoeveelheden bier consumeren hebben een 30% minder risico op type 2 diabetes en de epidemische proporties van deze chronische ziekte kunnen worden verminderd door de gewoonte te ontwikkelen om één drankje per dag te drinken voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen .

 

Het risico van fracturen en osteoporose verlagen

 

Bier kan de hersenactiviteit bij oudere volwassenen niet verbeteren als we de studie op muizen beschouwen, maar aan de andere kant brengt het andere gezondheidsvoordelen met zich mee en worden ziekten die op oudere leeftijd gebruikelijk zijn, afgewend.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture , kan bier je kansen op het ontwikkelen van osteoporose verminderen door deze eigenschappen:

 • Vertegenwoordigen van bronnen van voedingssilicium
 • Het stimuleren van botgroei en ontwikkeling
 • Bevat xanthothumol, de stof die we in eerdergenoemde hop aantroffen en die mogelijk ook het risico op osteoporose kan verlagen

Osteoporose komt vaker voor bij volwassen vrouwen, die naast het vermijden van fracturen en lage botdichtheid ook bier moeten drinken omdat het opvliegers geassocieerd met de menopauze vermindert.

Ongeacht je geslacht en leeftijd, is de sleutel opnieuw niet meer dan twee drankjes per dag; een studie uitgevoerd aan de Tufts University vond dat gematigd bier drinken de botdichtheid bij mannen met 4,5% verhoogt.

Aan de andere kant had het overdreven drinken en drinken van meer dan twee bieren per dag het tegenovergestelde effect - wat leidde tot een ongeveer 5% lagere dichtheid!

 

Verbetering van de gezondheid van nieren

 

Matig bier drinken zou het risico op nierstenen met 40% kunnen verminderen, blijkt uit een in Finland uitgevoerd onderzoek.

Bier bevat meer dan 90% water en heeft een sterk diuretisch effect, waardoor uw nieren worden gestimuleerd om naar behoren te werken en gifstoffen sneller uit uw lichaam verwijderen.

Het lagere risico op het ontwikkelen van nierstenen wordt veroorzaakt door een reeks verbindingen in hop, waardoor uw botten langzamer calcium afgeven; als gevolg hiervan zullen verloren mineralen niet de kans krijgen zich in uw nieren op te hopen in de vorm van pijnlijke stenen.

Een andere studie toonde aan dat alcoholgebruik ook het risico op het ontwikkelen van galstenen en blokkering van het galkanaal kan verminderen.

 

Winter sniffles voorkomen

 

We associëren bier drinken meestal met de zomer, maar wat als je verkoudheden zou kunnen weghouden met behulp van je favoriete brouwsel?

Een studie gefinancierd door een Japanse brouwer suggereerde dat bier effectief kan zijn tegen virussen die griep veroorzaken.

De hop die wordt gebruikt om bier te produceren bevat ook humulone, een chemische verbinding die blijkbaar effectief is tegen agressieve respiratoire virussen en die ontstekingsremmende eigenschappen vertoont.

De hoeveelheid humulone in bier is echter te laag om significante effecten te produceren, tenzij je 30 blikjes drinkt, dus onderzoekers werken nu aan een manier om bier en ander voedsel te maken dat grotere hoeveelheden van de antivetstof bevat.

 

Je haar zacht en glanzend maken

 

Je hebt te maken met hardnekkige roos, en geen shampoo of behandeling lijkt te helpen?

Een veel voorkomende natuurlijke remedie voor deze aandoening is het twee of drie keer per week spoelen van je haar met bier.

Bier helpt je om die vervelende witte vlokken kwijt te raken vanwege de hoge vitamine B- en gistgehaltes.

Het wordt aanbevolen om deze behandeling 's avonds toe te passen, zodat de geur van bier verdampt tot de volgende ochtend en u uw collega's niet afvraagt ​​wat er gisteravond met u is gebeurd na het werk.

Volgens het 6-daagse experiment van Vine Pair , helpt het wassen van je haar alleen met water en bier om de hoeveelheid roos te verminderen in minder dan een week dagelijkse bierbehandeling.

Blijkbaar maakt bier ook je lokken rechter, zonder dat je zware styling hoeft te gebruiken.

 

Stress verminderen

 

Als laatste, maar daarom niet de minste, introduceerde de nummer één reden waarom mensen bier drinken uit de oudste tijden: zich ontspannen voelen.

Bier bevat, net als alle andere alcoholische dranken, ethanol, dat als een depressivum voor het centrale zenuwstelsel werkt en psychoactieve effecten veroorzaakt.

Het hebben van een koud biertje zal je helpen remmingen weg te nemen, spraakzamer te worden en zelfs euforisch te voelen.

Hogere doseringen veroorzaken echter minder prettige effecten, zoals verminderde cognitie, slecht beoordelingsvermogen, verminderde motoriek, lagere gevoeligheid en bewusteloosheid.

Het verlagen van stressniveaus is een cruciaal voordeel, omdat chronische fysiologische stress ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid en het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hypertensie, zweren of hart- en vaatziekten verhoogt.

Matig alcoholgebruik is een bewezen succesvolle methode voor stressmanagement en het verlicht specifieke stresssymptomen zoals depressie, angst, slechte slaap, hoofdpijn, buikpijn, sociaal isolement en paniekaanvallen.

Kortom, rode wijn is niet de enige alcohol die je helpt langer te leven en gezonder te worden; het is tijd om over te schakelen naar bier!

Natuurlijk, bier is een van die drankjes waarvan ons is verteld dat ze ze jarenlang hebben moeten vermijden, maar het lijkt erop dat het genieten van de simpele geneugten van het leven de beste manier is om fit en gezond te blijven.

Als je deze stimulerende biervoordelen wilt uitproberen, zorg er dan voor dat je natuurlijke bieren kiest, gemaakt met volle granen en hop en geen bewaarmiddelen, zoetstoffen, glucosestroop of genetisch gemodificeerde organismen bevat.

En vergeet vooral niet gematigd te drinken!

Wat is je favoriete bier?