Superfoods

Chaga-paddestoel: Negen potentiële gezondheidsvoordelen

Chaga-paddestoel: Negen potentiële gezondheidsvoordelen

De Chaga-paddenstoel groeit op berkenbomen op het noordelijk halfrond. Het lijkt meer op een donkere klomp vuil dan op een paddestoel, maar onderscheidt zich van andere gezwellen door zijn oranje weefsel.

Artsen, voorstanders van alternatieve geneeskunde en onderzoekers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in de potentiële gezondheidsvoordelen van de Chaga-paddenstoel ( Inonotus obliquus ). Sommige studies over Chaga-paddenstoelen hebben veelbelovende resultaten opgeleverd.

Inhoud van dit artikel:

 1. Negen potentiële voordelen
 2. Chaga-paddenstoelen gebruiken
 3. Risico's van Chaga-paddenstoelen

Negen potentiële voordelen

In dit artikel bekijken we de potentiële gezondheidsvoordelen van Chaga-paddenstoelen en het onderzoek achter de claims.

1. Voedingsrijke superfood

Chaga-paddenstoelen bevatten een grote verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en voedingsstoffen.

Chaga-paddenstoelen zijn rijk aan een breed scala aan vitaminen , mineralen en voedingsstoffen, waaronder:

 • B-complex vitamines
 • vitamine D
 • kalium
 • rubidium
 • cesium
 • aminozuren
 • vezel
 • koper
 • selenium
 • zink
 • ijzer
 • mangaan
 • magnesium
 • calcium

2. Het verouderingsproces vertragen

Oxidatieve stress veroorzaakt fysieke tekenen van veroudering, zoals rimpels, slappe huid en grijs haar. Blootstelling aan zon, vervuiling en andere bronnen van schade creëren te veel vrije radicalen waardoor het lichaam kan neutraliseren, waardoor het verouderingsproces van de huid wordt versneld.

In theorie zou het verstrekken van meer antioxidanten aan het lichaam het verouderingsproces kunnen vertragen of zelfs zichtbare tekenen van veroudering kunnen omkeren.

Hoewel geen enkel onderzoek definitief chaga heeft gekoppeld aan antiverouderingseffecten, suggereert de effectiviteit ervan in de strijd tegen andere vormen van oxidatieve stress dat het ook veroudering kan bestrijden.

3. Verlaging van cholesterol

Chaga-paddenstoelen bevatten veel antioxidanten die lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) kunnen verminderen , het zogenaamde "slechte"cholesterol.

Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hartziekten , dus Chaga-paddenstoelen kunnen nuttig zijn in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

4. Voorkomen en bestrijden van kanker

Sommige studies suggereren dat chaga-paddenstoelen de groei van bepaalde kankercellen kunnen vertragen.

Steeds vaker nemen onderzoekers serieus de mogelijkheid in overweging dat chaga-paddenstoelen kanker kunnen voorkomen en de groei ervan kunnen vertragen .

Chaga is rijk aan antioxidanten, chemicaliën die helpen bij het voorkomen van celschade veroorzaakt door vrije radicalen of oxiderende stoffen. Wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende antioxidanten te produceren om deze schade te voorkomen, treedt oxidatieve stress op. Oxidatieve stress kan kanker en tal van andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een onderzoek uit 2010 wees uit dat Chaga de groei van long-, borst- en baarmoederhalskankercellen in een petrischaal zou kunnen vertragen . Uit dezelfde studie bleek ook dat chaga de groei van tumoren bij muizen kon vertragen.

Een onderzoek uit 2009 wees uit dat triterpenen, de verbindingen die in chaga en sommige andere paddestoelen worden gevonden, veroorzakentumorcellen om zichzelf te vernietigen. In tegenstelling tot andere kankerbehandelingen lijkt chaga echter geen gezonde cellen te schaden .

Hoewel andere studies vergelijkbare veelbelovende resultaten hebben gevonden, zijn ze allemaal uitgevoerd op dieren of in een laboratorium. Om de anti-kanker voordelen van Chaga overtuigend te bewijzen, zullen onderzoekers uitgebreide onderzoeken naar mensen moeten uitvoeren.

5. Verlaging van de bloeddruk

Onderzoek suggereert dat oxidatieve stress een bijdragende factor is voor hoge bloeddruk . Mensen met hoge bloeddruk zijn meer vatbaar voor hartaanvallen ,beroertesen andere cardiovasculaire gezondheidsproblemen.

Chaga's antioxidanten zouden een potentiële rol kunnen spelen bij het verlagen van de bloeddruken het voorkomen van slechte cardiovasculaire gezondheid.

6. Ondersteuning van het immuunsysteem

Cytokinen zijn de chemische boodschappers van het immuunsysteem. Het zijn eiwitten die een vitale rol spelen bij het stimuleren van witte bloedcellen, de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem tegen een reeks ziekten.

Sommige onderzoeken naar muizen suggereren dat chaga kan helpen bij het reguleren van de productie van cytokines, het ondersteunen van het immuunsysteem door cellen te helpen met elkaar te communiceren. Dit kan helpen bij het bestrijden van infecties, van lichte verkoudheden tot levensbedreigende ziekten.

7. Bestrijding van ontsteking

Wanneer het lichaam een ​​ziekte bestrijdt, ondersteunt ontsteking de strijd. Maar soms gaat de ontsteking over van een kortstondige aanval naar een chronisch gezondheidsprobleem.

Sommige ziekten, met name chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis , zijn gekoppeld aan een ontsteking. Recent onderzoek suggereert dat sommige aandoeningen niet als inflammatoir worden beschouwd, inclusiefdepressie, kan gedeeltelijk te wijten zijn aan chronische ontsteking.

De rol van Chaga bij het reguleren van de cytokineproductie kan ook helpen ontsteking onder controle te houden. Dit wijst op een rol voor Chaga bij het bestrijden van auto-immuunziekten en mogelijk enkele andere ziekten.

8. Verlaging van de bloedsuikerspiegel

Chaga kan ook een rol spelen in de strijd tegen diabetes .

Een onderzoek uit 2006 wees uit dat chaga-paddestoelen de bloedsuikerspiegel bij ratten konden verlagen. De knaagdieren werden genetisch gemodificeerd om diabetes te hebben en om obesitas te hebben. Na 8 weken chaga-paddenstoelen te hebben gegeten, was hun bloedsuikerspiegel lager.

Hoewel er nog geen onderzoek is gedaan naar mensen, suggereert dit dat Chaga in de toekomst zou kunnen bijdragen aan een alternatieve behandeling voor diabetes.

9. Voorkomen van bijwerkingen van medicijnen

Onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar als chaga effectief blijkt in het bestrijden van ziektes zoals kanker en artritis , kan het een alternatief zijn voor traditionele behandelingen.

Het behandelen van mensen met Chaga-paddenstoelen kan voorkomen dat ze de bijwerkingen van andere behandelingen ervaren, zoals chemotherapie , bestraling en verschillende medicijnen die worden voorgeschreven voor chronische ziekten.

Chaga-paddenstoelen gebruiken

Een arts moet worden geraadpleegd voordat chaga-paddenstoelen worden gebruikt als supplement of in kruidenthee.

Chaga-paddenstoel is beschikbaar als supplement en in kruidenthee.

Mensen die van plan zijn om hun eigen Chaga-supplementen te maken, of die Chaga in hun dieet willen opnemen, moeten voordat ze dat doen een arts raadplegen. De juiste dagelijkse inname van Chaga varieert afhankelijk van behandelingsdoelen.

Chaga is geen vervanging voor andere vormen van medische zorg, dus mensen met aandoeningen zoals kanker, diabetes of hoge bloeddruk moeten doorgaan met hun gebruikelijke behandeling.

In plaats daarvan kan chaga worden opgenomen als een supplement onder leiding van een arts.

Risico's van Chaga-paddenstoelen

Zoals met andere supplementen en medicijnen, draagt ​​Chaga enkele risico's. Het kan ook bijwerkingen veroorzaken en gevaarlijk omgaan met sommige medicijnen.

Omdat chaga de bloedsuikerspiegel verlaagt, kan het gevaarlijk zijn voor mensen die insuline en andere bloedsuikerverlagende medicatie gebruiken.

Om de risico's van het gebruik van Chaga-paddenstoelen te verminderen, moet een persoon rekening houden met het volgende:

 • Ga door met het innemen van alle voorgeschreven medicijnen, want chaga is geen vervanging voor de traditionele geneeskunde.
 • Vertel een arts over alle medicijnen die worden gebruikt. Zoals met andere medicijnen en supplementen, kan chaga de effectiviteit van verschillende medicijnen veranderen.
 • Schrijf eventuele bijwerkingen van chaga-gebruik op. Hoewel zeldzaam, kan chaga bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Problemen met ademhalen, veranderingen in de hartslag en verlies van bewustzijn zijn medische noodgevallen.
 • Vermijd het gebruik van andere kruidensupplementen tijdens het gebruik van Chaga, tenzij een arts anders adviseert.
 • Onderzoek vult merken aan en koopt bij gerenommeerde bronnen, omdat chaga niet wordt gemonitord door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).