Superfoods

CHIA-ZADEN 9 GEZONDE EIGENSCHAPPEN + BIJWERKINGEN

 

chia 1014x410 - CHIA-ZADEN 9 GEZONDE EIGENSCHAPPEN + BIJWERKINGEN

9 Voordelen van Chia Seeds + bijwerkingen

Chiazaden ( salvia hispanica ) zijn een van de meest populaire superfoods in de gezondheidsgemeenschap geworden. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar als ze goed zijn voorbereid en een zeer veelzijdig ingrediënt dat gemakkelijk aan recepten toevoegt. Bovendien zijn de voordelen van chiazaden overvloedig.

Chia-zaden zijn het best bewaarde geheim van de voedingsindustrie!

Oorspronkelijk gekweekt in Mexico, werden de zaden zeer gewaardeerd om hun geneeskrachtige eigenschappen en voedingswaarde. Ze werden zelfs zelfs als betaalmiddel gebruikt.

Het chiazaad is voedzaam en heeft een krachtige energiestimulerende kracht. Azteekse krijgers aten chiazaden om ze veel energie en uithoudingsvermogen te geven. Ze zeiden dat slechts één lepel chia hen 24 uur lang kon ondersteunen. Chia betekent 'kracht' in de Maya-taal en chia-zaden stonden bekend als 'hardlopersvoedsel' omdat hardlopers en krijgers ze als brandstof zouden gebruiken tijdens lange afstanden of tijdens gevechten.

Niet alleen dat, maar recent onderzoek heeft ook aangetoond dat de voordelen van chiazaden nog groter zijn dan we wisten. Voordelen van Chia-zaden zijn een gezonde huid bevorderen, tekenen van veroudering verminderen, het hart en het spijsverteringsstelsel ondersteunen, sterkere botten en spieren bouwen en meer.  Ze zijn zelfs gekoppeld aan het helpen om diabetes om te keren. Lees verder voor mogelijke bijwerkingen, voorbereidingsinstructies en een volledige lijst met voordelen en voedingsstoffen van chiazaden.


Chia zaad Nutritie

De reden waarom chiazaad zo gunstig is, is omdat ze rijk zijn aan vezels , omega-3 vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Bijvoorbeeld bevat een ounce (28 gram) chiazaad ongeveer: ( 1 )

 • 137 calorieën
 • 12,3 gram koolhydraten
 • 4,4 gram eiwit
 • 8,6 gram vet
 • 10.6 gram vezels
 • 0,6 mg mangaan (30 procent DV)
 • 265 milligram fosfor (27 procent DV)
 • 177 milligram calcium (18 procent DV)
 • 1 milligram zink (7 procent DV)
 • 0,1 milligram koper (3 procent DV)
 • 44,8 milligram kalium (1 procent DV)

Chia-zaden bevatten ook essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur; mucine; strontium 'vitamine A, B, E en D; en mineralen, waaronder zwavel, ijzer, jodium, magnesium, mangaan, niacine en thiamine; en ze zijn een rijke bron van antioxidanten.

Top 9 voordelen van Chia zaden

Omdat het rijk is aan zoveel belangrijke voedingsstoffen, heeft onderzoek aangetoond dat het regelmatig eten van chiazaden je gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Enkele van de voordelen van de topchia-zaden zijn:

1.Chia zaden Huid en veroudering

Onderzoekers uit Mexico hebben ontdekt dat chiazaad een totale natuurlijke fenolische (antioxidanten) concentratie had die bijna twee keer zo hoog was als eerder gemeld, en de antioxidantactiviteit bleek tot 70 procent van de vrije radicalenactiviteit te stoppen. ( 2 )

Dit onderzoek bewijst in essentie dat chiazaad een van de rijkste voedingsmiddelen is met een hoge antioxidantwaarde .  Antioxidanten versnellen de reparatiesystemen van de huid en voorkomen verdere schade. Chia-zaden nemen kan vroegtijdige huidveroudering voorkomen als gevolg van ontstekingen en  schade door vrije radicalen .

2.Chia zaden Spijsvertering Gezondheid

Chia is superhoog in vezels, goed voor bijna 11 gram per ounce. Eén portie kan de aanbevolen vezelinname voor de dag leveren, volgens de American Dietetic Association.

Vezels zijn essentieel voor het vermogen van uw lichaam om insulinespiegels in balans te brengen. Volgens de National Institutes of Health kunnen zaden zoals vlas en chia een natuurlijke bloedsuikerspiegel zijn vanwege hun hoge vezelgehalte en gezonde vetten.

Omdat het hoog is in voedingsvezels, profiteert Chia Seeds van regelmaatjes voor de darmen en gezonde ontlasting . Het rijke vezelgehalte in chiazaden helpt mensen ook sneller voller te worden omdat het een aanzienlijke hoeveelheid water absorbeert en zich onmiddellijk in de maag uitbreidt wanneer het wordt gegeten. ( 3 ) Dit kan verklaren waarom klinische studies hebben aangetoond dat chia-kernen honger lijden en de eetlust onderdrukken, wat ook kan leiden tot gewichtsverlies. ( 4 )

Ook wanneer ze worden geconsumeerd, creëren chiazaden een gelatine-achtige substantie in de maag. Deze gelvormende werking is te wijten aan de oplosbare vezel in chiazaden en het kan werken als een prebioticum dat de groei van probiotica in de darm ondersteunt.

3.Chia zaden Hartgezondheid

Het vermogen van Chia-zaden om ontstekingen terug te draaien, cholesterol te reguleren en de bloeddruk te verlagen, maakt het buitengewoon heilzaam om te consumeren voor de gezondheid van het hart. ( 5 ) Ook, door oxidatieve stress om te keren, heeft iemand minder kans op het ontwikkelen van atherosclerose wanneer hij of zij regelmatig chiazaden gebruikt.

In een notendop, blijkt uit onderzoek uit Massachusetts: ( 6 )

De beschikbare humane en niet-humane studies laten een mogelijke effectiviteit zien voor allergieën, angina, verbetering van de atletische prestaties, kanker, coronaire hartziekte (CHD), hartaanval, hormonale / endocriene stoornissen, hyperlipidemie, hypertensie, beroerte en vasodilatatie. Sommige bewijzen suggereren ook mogelijke anticoagulantia, antioxiderende en antivirale effecten van Salvia hispanica.

Chia-zaden ( salvia hispanica ) bevatten veel linolzuur , een vetzuur dat het lichaam helpt vetoplosbare vitaminen A, D, E en K te absorberen. Voor zo'n klein zaadje is chia vrij hoog in gezonde vetten,  met meer omega- 3s dan zalm . Omega-3-vetzuren werken om het hart te beschermen door bloeddrukverlaging, slechte cholesterol en ontstekingen. Ontsteking kan de bloedvaten belasten en hartaandoeningen veroorzaken. Dus door chia-zaden te eten, kun je je hart een boost geven en beschermen dankzij de omega-3's - slechts een voorbeeld van de geweldige voordelen van chiazaden

4.Chia zaden Help Diabetes te behandelen

Omdat chiazaden rijk zijn aan alfa-linoleenzuur en vezels, zijn onderzoekers van de Universiteit van Litoral in Argentinië van plan om te bepalen hoe chiazaad kan helpen met het voorkomen van metabole stoornissen zoals dyslipidemie (overmatig vet in het bloed)  en insulineresistentie,  twee factoren bij de ontwikkeling van diabetes. Dit onderzoek is gepubliceerd in de  British Journal of Nutrition en is buitengewoon fascinerend omdat deze wetenschappers tegelijkertijd twee onderzoeken hebben uitgevoerd en een aantal diepgaande gegevens hebben blootgelegd: ( 7 )

 • De eerste test evalueerde hoe gezonde Wistar-ratten reageerden op drie weken van een sucrose-rijk dieet (SRD) waarin chiazaden de primaire voedingsbron van vetten vormden.
 • De tweede test nam gezonde ratten en voedde hen een SRD gedurende drie maanden, zodat ze dyslipidemie en insulineresistentie ontwikkelden. Vervolgens voedden ze deze nieuw zieke ratten SRD + chiazaden nog eens twee maanden.

De resultaten waren verbluffend:

 • Tijdens het eerste onderzoek, het eten van  chiazaden volledig voorkomen het begin van dyslipidemie en insulineresistentie .  In feite veranderden de bloedspiegels bij deze ratten helemaal niet ondanks dat 65% van hun diëten gedurende drie weken uit suiker bestond!
 • Tijdens het tweede onderzoek, nadat de dyslipidemische en diabetische ratten gedurende twee maanden chia seeds + SRD kregen toegediend, herstelden ze volledig van hun omstandigheden. De onderzoekers ontdekten ook dat de voedingssuppletie van chiazaden ook visceraal vetweefsel reduceerde, een "buikvet" weefsel dat het metabolisme van het lichaam beïnvloedt en een onderdeel is van obesitas.

In een notendop, chia-zaden bleken de diabetes te stoppen en om te keren , en voegden dat toe aan de lijst met voordelen van chiazaden.

5.Chia zaden Verhoog uw energie en metabolisme

Een studie gepubliceerd in de  Journal of Strength and Conditioning concludeerde dat het consumeren van chiazaad verbeterde trainingsprestaties voor trainingen die 90 minuten duurden op dezelfde manier als een met suiker beladen sportdrank, maar zonder alle ongezonde suiker . ( 8 )

In de studie dronk de helft van de atleten 100 procent Gatorade, terwijl de anderen half Gatorade en half chia dronken. De tijden van de hardlopers werden vergeleken en de halfchia-groep consumeerde veel minder suiker.

Door een portie chiazaden per dag toe te voegen, kunt u uw metabolisme helpen stimuleren en ook buikvet verbranden. Studies tonen aan dat de toevoeging van chiazaad aan uw dieet ook visceraal vetweefsel vermindert, een "buikvet" weefsel dat de stofwisseling van het lichaam beïnvloedt en een onderdeel is van obesitas.

6. Sterkere botten

Slechts één gram chiazaden heeft ongeveer 18 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium . Calcium is van fundamenteel belang voor de gezondheid van botten en helpt botsterkte en -massa te behouden.

Chia bevat ook borium, een andere essentiële voedingsstof voor de gezondheid van de botten. Boor helpt bij het metaboliseren van calcium, magnesium, mangaan en fosfor voor een gezonde groei van botten en spieren.

7. Bouw spieren en verlies gewicht

Chiazaden behoren ook tot de top plantaardige bronnen van  eiwitten . Dit is nog een reden waarom dit superzaad geweldig is om te consumeren voor diegenen die proberen om droge spieren aan te trekken, vet te verbranden en de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Chia-zaden bevatten een krachtige anti-oxidantenpons om sommige van die voedingsstoffen die verloren zijn gegaan tijdens het trainen te vervangen. Ze bevatten veel essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, mangaan, koper, zink, ijzer en niacine.

Een van de eigenschappen die chiazaden zo uniek maken, is dat ze tot 10 keer hun eigen gewicht in water kunnen opnemen. Hierdoor kunnen chiazaden de hydratatie verlengen en de opname van voedingsstoffen van elektrolyten verbeteren. Dit vertraagt ​​ook de spijsvertering en houdt je langer vol en vermindert het verlangen naar suiker .

Omdat chia-zaden ook rijk aan zink zijn , helpen ze je lichaam om leptine te verhogen. Leptine is een belangrijk hormoon dat de eetlust reguleert, hoe uw lichaam energie uitgeeft en uw energieniveau regelt. Het verbetert ook het uithoudingsvermogen en het uithoudingsvermogen, waardoor chia een geweldige bron van voeding is als je op zoek bent naar conditie.

8. Vecht tegen borstkanker en baarmoederhalskanker

Chia-zaden zijn rijk aan alfaliponzuur (of ALA), een omega-3-vetzuur. In 2013 ontdekte het Journal of Molecular Biochemistry dat ALA de groei van kankercellen in zowel borst- als baarmoederhalskanker beperkte.

Onderzoekers vonden ook dat het de celdood van de kankercellen veroorzaakte zonder de normale gezonde cellen te beschadigen. Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan om de diepere implicaties van ALA op andere soorten kanker te achterhalen, is dit een geweldige ontdekking voor vrouwen die worstelen met deze steeds vaker voorkomende soorten kanker. ( 9 )

Chiazaadjes zijn dus kankerbestrijdende voedingsmiddelen , en nog een andere van de verbazingwekkende Chia-zaden die je kunt krijgen als je ze consumeert.

9. Tandheelkundige gezondheid

Met chiazaden gevuld met calcium, fosfor, vitamine A en zink, is het geen wonder dat ze een topvoedsel zijn om je tanden te helpen. Calcium is de bouwsteen van je tanden en noodzakelijk voor de gezondheid van tanden.

Zink voorkomt tandsteen door te voorkomen dat tandsteen mineraliseert op je tanden en heeft een antibacterieel effect dat slechte adem wegslaat. Vitamine A en fosfor zijn ook belangrijk voor sterke tanden en een gezonde mond.


Chia Seeds-voordelen tijdens de zwangerschap

Deze kleine zaadjes bevatten zo'n voedingsstoot dat aanstaande moeders ook zouden moeten overwegen om ze in hun dieet op te nemen. Zwangerschap kan uw lichaam van belangrijke voedingsstoffen afbreken, en het eten van chiazaad kan helpen om die verloren voedingsstoffen te vervangen en tegelijkertijd een broodnodige energie-impuls te geven. Chia-zaden zijn gemakkelijk te integreren in je dagelijkse routine en profiteren niet alleen de gezondheid van de moeder, maar ook de ontwikkeling van de baby.

Dit zijn de voordelen van de beste chia-zaden voor de zwangerschap en waarom ze tot de beste superfoods voor een gezonde zwangerschap behoren :

1. Geweldige bron van omega-3 vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van een baby. De meeste mensen kiezen ervoor om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen door zalm- of visoliesupplementen te consumeren. Het kwikgehalte in vis heeft de neiging om de meeste zwangere vrouwen sceptisch te maken, dus chia is een geweldig alternatief. Voor zo'n klein zaadje is chia vrij hoog in omega-3-vetzuren. Typisch, noten en zaden met een hoog vetgehalte hebben een korte houdbaarheid voordat ze ranzig worden, maar chiazaadjes zijn zo rijk aan antioxidanten dat ze maximaal vier jaar bewaard kunnen worden zonder achteruitgang.

2. Vul verloren voedingsstoffen bij

Zwangerschap is erg belastend voor het lichaam. Chia-zaden bevatten een krachtige anti-oxidantstoot om een ​​deel van die verloren voedingsstoffen te vervangen. Ze bevatten veel essentiële mineralen zoals calcium, fosfor , magnesium, mangaan, koper, zink, ijzer en niacine.

Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap is het belangrijk om voldoende calcium te krijgen voor een goede ontwikkeling van het skelet. Chia-zaden bevatten bijna vijf keer de hoeveelheid calcium als melk. Een toegevoegde bonus: ze bevatten ook boor, een ander essentieel mineraal voor de gezondheid van de botten.

IJzer is essentieel voor de ontwikkeling van de rode bloedcellen die zuurstof door het lichaam transporteren. Tijdens de zwangerschap is een verhoogde ijzerinname nodig om het verhoogde bloedvolume van de moeder en voor de ontwikkeling van het bloed van de baby op te vangen.

Chia-zaden hebben de effectiviteit aangetoond van allergieën, angina, verbetering van atletische prestaties, kanker, coronaire hartziekten, hartaanvallen, hormonale / endocriene stoornissen, hyperlipidemie, hypertensie, beroerte en vasodilatatie. Enig bewijs suggereert ook mogelijke anticoagulantia, antioxiderende en antivirale effecten.

3. Langzame suikeropname

Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor een risicovolle zwangerschap. Het is in verband gebracht met complicaties zoals een hoog geboortegewicht, een verhoogde kans op C-coupes en pre-eclampsie . Wanneer ze worden geconsumeerd, creëren chiazaden een gelatine-achtige substantie in de maag. Dit vertraagt ​​de spijsvertering en houdt de bloedsuikerspiegel stabiel .

4. Energiebooster

Naast het vertragen van de suikerabsorptie, vertraagt ​​chia ook het proces van het omzetten van suikers en koolhydraten van de zaden in energie. Dit langzame verbrandingsproces, in combinatie met het hoge eiwitgehalte, leidt tot een aanhoudende energie-boost.


Hoe Chia Seeds te eten

Chia-zaden hebben een milde, nootachtige smaak en kunnen gemakkelijk aan de meeste gerechten worden toegevoegd als garnering, maar het kauwen van kleine zaden zoals vlas of chia maakt over het algemeen de omega-3's en andere voedingsstoffen niet gemakkelijk beschikbaar voor vertering en assimilatie. De beste manier om toegang te krijgen tot hun vitaminen en mineralen is om ze te malen of te weken.

Raw vs. Soaking:  Er lijkt veel discussie te bestaan ​​over of je Chia Seeds moet weken voordat je gaat eten. Het zal geen kwaad om ze recht op te eten, maar als je ze weken, " ontkiemen " ze, wat de "enzymremmers" vrijmaakt die worden gebruikt om het zaad te beschermen.

Eén, dit maakt het veel gemakkelijker te verteren, en twee, je lichaam kan dan toegang krijgen tot de dichte voedingsstoffen in de zaden. Naar mijn mening wil je altijd de meeste voeding krijgen van al het voedsel dat je eet , dus ik geef ze de voorkeur aan soaking voordat ze aan mijn recept of smoothie worden toegevoegd, indien mogelijk. Hoe dan ook, ze zijn nog steeds een uitstekende bron van voeding.

Hoe te weken  Om chiazaden te weken, meng je ze eenvoudig in een 1:10 verhouding chia tot water. Dat is ongeveer 1,5 eetlepels chiazaden in een kopje water. Het hoeft niet precies te zijn, maar je wilt wel dat het helemaal geleert en niet te waterig is. Laat ze dan ongeveer 30 minuten tot twee uur zitten.

Omdat chiazaden tot 12 keer hun gewicht in water kunnen houden, zijn ze geweldig om uitdroging te voorkomen. Als u ervoor kiest ze niet te laten weken, kunnen ze tijdens de spijsvertering ook water van u opnemen. Zorg dus dat je de hele dag voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden.

Gemalen:  Een andere optie is om chiazaad in een koffiemolen of Vitamix te malen om de harde buitenschillen af ​​te breken voordat je ze eet. Bij verpulvering kan chia-zaadmeel worden gebruikt in de meeste glutenvrije recepten zoals pannenkoeken, muffins, brood en zelfs pasta's. Bij het malen van omega-3-rijke zaden is het echter belangrijk om ze in een afgesloten glazen recipiënt in uw koelkast of vriezer op te slaan.

Geheel: in  tegenstelling tot lijnzaad hoef je geen chiazaad te malen om toegang te krijgen tot hun voeding. Je kunt ze heel eten en toch hun "energieke" stoot krijgen. Je kunt zelfs een lepel rechtop eten, maar let op, ze blijven in je tanden plakken.

Er zijn zoveel redenen om Chia-zaden te eten en er is geen beter moment om te beginnen dan nu om alle prachtige voordelen van Chia Seeds te krijgen.


Chia Seed Recepten

Er zijn zoveel recepten  voor chiazaadjes dat je alle geweldige voordelen van chiazaden kunt krijgen. We praten over alles, van chia pudding tot het toevoegen van chia tot eierrecepten, smoothies, gebakken goed, repen en andere heerlijke gezonde eetrecepten.

Hier zijn een paar van mijn favoriete Chia-zaadrecepten:

 • Coconut Yoghurt Chia Seed Smoothie Bowl
 • Keto Smoothie Recept met Avocado, Chia Seeds & Cacao
 • Coconut Protein Pancakes Recept

Chia Seeds bijwerkingen

Er zijn zeer weinig bijwerkingen geassocieerd met chiazaden. Er is echter wat tegenstrijdig onderzoek gedaan naar het effect van chiazaden op prostaatkanker. Een studie met ALA en prostaatkanker toonde aan dat dit vetzuur het risico op prostaatkanker zou kunnen verhogen, maar later bleek dat de studie enige vertekening vertoonde. ( 10 )

Volgens een onderzoek uit 2010 heeft ALA het risico op prostaatkanker niet vergroot en het risico zelfs verlaagd bij deelnemers. ( 11 )

Af en toe kunnen sommige mensen last krijgen van maagklachten bij het eten van chiazaad, vooral in grote hoeveelheden, vanwege het hoge vezelgehalte. Zoals met elk eten, eet met mate en drink altijd veel water.


Laatste gedachten over de voordelen van Chia Seeds

Chia is vrij veelzijdig. De zaden kunnen rauw worden gegeten, gedrenkt in water om een ​​gel te vormen of ontsproten als alfalfaspruiten. Wanneer rauw gegeten, hebben ze een nootachtige smaak en zijn ze een geweldige aanvulling op je ochtend quinoa pap , yoghurt of gegooid op een salade. Ze kunnen tot 10 keer hun gewicht opnemen in water, zodat ze een geweldige manier zijn om soepen of een smoothie op te dikken.

Hoe u deze ook in uw dieet wilt opnemen, u doet dit het best geleidelijk. Chia heeft veel vezels, dus begin met een kleine hoeveelheid en zorg ervoor dat je veel water drinkt. De aanbevolen dagelijkse portie is één tot twee eetlepels droge zaden. Begin langzaam en geef je lichaam de tijd om je aan te passen aan de verhoogde vezelinname. Zorg er ook voor dat je een biologisch merk kiest.

Op die manier weet je dat je een aantal geweldige voordelen van chiazaden zult krijgen, zoals helpen met de huid, ouder worden, spijsvertering, gezondheid van de haard, diabetes, energie, metabolisme, botten, spieren, gewichtsverlies, bepaalde vormen van kanker, tandheelkundige gezondheid en zwangerschap.