Slaap & Dromen

DE EENVOUDIGSTE TRUC VOOR BETERE SLAAP

xbetter sleep 0.jpg.pagespeed.ic.vh4IEihLPQ - DE EENVOUDIGSTE TRUC VOOR BETERE SLAAP

Nederlandse onderzoekers gebruikten high-tech methoden om de nachtelijke bewegingen van 17 gezonde vrijwilligers gedurende vijf nachten bij te houden. Sommige deelnemers sliepen met een slaapkamerdeur of raam open, waardoor er meer ventilatie in de kamer was, terwijl anderen dat niet deden.

Het resultaat: de beter geventileerde ruimtes hadden een lager koolstofdioxidegehalte in de lucht (mensen ademen op natuurlijke wijze CO2 uit) en dat leek te liggen aan een betere nachtrust, aldus een team onder leiding van milieuonderzoeker Asit Kumar Mishra van de Technische Universiteit Eindhoven.

"Lagere kooldioxidegehalten [in de slaapkamer] duidden op een betere slaapdiepte, slaapefficiëntie en een kleiner aantal ontwaken," meldde het team van Mishra op 22 november in het tijdschrift Indoor Air .

Een Amerikaanse slaapdeskundige zei dat de nachtelijke omgeving belangrijk is voor een goede sluimer.

"Deze studie herinnert ons eraan dat alle slaapkamers niet gelijk zijn, en dat de kwaliteit van onze slaap zeker wordt beïnvloed door de fysische eigenschappen van onze omgeving 's nachts," zei Dr. Steven Feinsilver. Hij leidt het Center for Sleep Medicine in het Lenox Hill Hospital in New York City.

Hij zei dat het al lang bekend is dat mensen beter slapen in een koelere omgeving, "het probleem van de luchtkwaliteit binnenshuis omdat het misschien betrekking heeft op slaapkwaliteit heeft niet veel aandacht gekregen."

Verder en zelfs nauwkeuriger onderzoek zou diepere inzichten kunnen bieden, voegde Feinsilver eraan toe.

"De auteurs waren niet in staat om de meest gevoelige metingen van slaap te gebruiken, en formeel slaaponderzoek inclusief EEG [hersengolven] zou in deze omstandigheden misschien meer onthullend zijn," zei hij.