Gezondheid

DE JUISTE MANIER OM JE TANDEN TE POETSEN

cs healthy teeth brushing 1440x810 - DE JUISTE MANIER OM JE TANDEN TE POETSEN

DE JUISTE MANIER OM JE TANDEN TE POETSEN

Tandenborstel? Controleren. Tandpasta? Controleren. Lijkt duidelijk, maar dat is misschien niet genoeg om succesvol tandheelkundig succes te garanderen.

Vraag je vrienden of ze weten hoe ze hun tanden moeten poetsen, en de kans is groot dat ze zullen zeggen: "Natuurlijk." Het is hoogstwaarschijnlijk iets dat ze sinds hun kindertijd twee keer per dag hebben gedaan, dus ze zouden zelfs beledigd kunnen zijn dat je hun vaardigheid in vraag stelde. Want hoe moeilijk kan het zijn om een ​​tandenborstel en tandpasta te gebruiken?

Blijkt dat het een beetje ingewikkelder is dan veel mensen denken.

Moet u een handmatige of elektrische tandenborstel gebruiken? Hoeveel tijd moet je besteden aan het polijsten van die parelwitte tanden? En is het beter om eerst te poetsen en daarna te flossen of flossen en vervolgens te borstelen? De antwoorden op deze vragen krijgen, kunnen u op weg helpen naar de juiste tandheelkundige zorg.

Tanden poetsen basics

Goede mondhygiëne is cruciaal voor een gezonde mond en een glimlach. Het geheim is ervoor zorgen dat je goed poetst. Start op:

  • De tijd inbrengen.  "Patiënten denken over het algemeen dat ze langer borstelen dan ze in werkelijkheid zijn", zegt Robert Roesch, DDS, een woordvoerder van de Academie voor Algemene Tandheelkunde. "De meeste mensen brengen minder dan een minuut door, tanden moeten twee keer per dag gedurende minimaal twee minuten worden geborsteld." Als je minder dan twee keer per dag borstelt, wordt je kans op het ontwikkelen van tandbederf aanzienlijk vergroot, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het decembernummer van Evidence-Based Dentistry .
  • Je tandenborstel zorgvuldig uitkiezen.   Zorg ervoor dat je tandenborstel niet te groot is en dat hij alle delen van je mond kan bereiken. Controleer ook het type borstelharen: een tandenborstel met zachte haren is ideaal.

Zowel handmatige als elektrische tandenborstels kunnen goed werken, zegt Shehzad Sheikh, DMD , een tandarts bij Dominion Dental Care in Sterling, Virginia. Elektrische tandenborstels kunnen echter een betere plaque-busting bieden dan standaard handtandenborstels, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het maartnummer van het Hongaarse tijdschrift Fogorvosi Szemle .

Dr. Sheikh beveelt elektrische tandenborstels om één eenvoudige reden aan - omdat ze timers hebben. "Met de timer kan de gebruiker poetsen zonder na te denken over hoe lang ze poetsen," zegt hij. "Na twee minuten stopt de tandenborstel gewoon met trillen of draaien."

Strategieën voor goed poetsen

Als je eenmaal de juiste tandenborstel hebt gekozen, zijn er andere stappen die je kunt nemen om er zeker van te zijn dat je je tanden goed poetst, zoals:

  • Een tandpasta voor dubbel gebruik kiezen.  Zoek naar tandpasta met fluoride om tanden sterker te maken en ze te beschermen tegen bederf.
  • Je techniek perfectioneren.  "Het gebruik van een heen en weer gaande zaagbeweging zorgt ervoor dat het tandvlees zich terugtrekt en de wortel van de tand kan blootleggen, waardoor de tanden extreem gevoelig zijn", zegt Dr. Roesch. "Poets je tanden in een hoek van 45 graden in een cirkelvormige beweging." Alle drie de zijden van de tanden (buitenkant, binnenkant en kauwvlakken) moeten zorgvuldig worden behandeld. De binnenkant van de voortanden kan worden geborsteld in een op-en-neer beweging.
  • Je tong onthouden.  Door je tong te borstelen, kun je de geur-veroorzakende bacteriën die zich ophopen, verminderen, waardoor je adem weer wordt opgefrist.
  • Flossen ook.  Deze stap wordt vaak genegeerd, maar het is essentieel. Voedsel kan vast komen te zitten tussen de tanden en het wordt onmogelijk om alleen een tandenborstel te verwijderen. Eenmaal vast, kunnen de voedseldeeltjes leiden tot holteverwekkende bacteriën, dus flossen is minimaal één keer per dag noodzakelijk. De eerste keer dat u flosst, kan dit enige bloeding en irritatie veroorzaken, maar het is belangrijk om niet op te geven. Uw tandvlees zal na verloop van tijd harder worden en regelmatig flossen kan uw algemene mondgezondheid helpen verbeteren. Voor de beste resultaten, eerst flossen en daarna kwasten - dit helpt plaque effectiever te beheersen dan eerst poetsen, volgens onderzoek gepubliceerd in 2015 in Oral Health & Preventive Dentistry .
  • Spoelen met mondwater.  "Mondwater kan voedseldeeltjes verwijderen voor of na het poetsen, tijdelijk een slechte adem onderdrukken, bacteriën in de mond verminderen en de mond verfrissen met een aangename smaak", zegt Roesch.
  • Vervang je tandenborstel regelmatig.  Het is gemakkelijk om te vergeten een tandenborstel uit te schakelen, maar deze moet elke drie tot vier maanden worden vervangen. Niet alleen zijn versleten borstelharen niet zo effectief, maar ze kunnen ook schadelijke bacteriën bevatten die kunnen leiden tot infectie. Om deze reden moet u ook uw tandenborstel vervangen nadat u ziek bent geweest.

Naast het bevorderen van een heldere, gezonde glimlach, kan een goede mondhygiëne leiden tot een betere algehele gezondheid. Zorg er niet alleen voor dat je goed poetst, maar eet ook gezond en raadpleeg je tandarts voor regelmatige controles.

DE JUISTE MANIER OM JE TANDEN TE POETSEN