Gezondheid voor mannen

De seksuele drive van mannen kan worden versterkt met lichttherapie

De seksuele drive van mannen kan worden versterkt met lichttherapie

De resultaten van een kleine studie brengen positief nieuws voor mannen met een laag seksueel verlangen; ze suggereren lichttherapie - blootstelling aan helder kunstlicht, vaak gebruikt om seizoensgebonden affectieve stoornissen te behandelen, zou ook het libido van mannen kunnen stimuleren.
man kissing his partner in bed - De seksuele drive van mannen kan worden versterkt met lichttherapie
 

Onderzoekers suggereren dat mannen met een laag seksueel verlangen baat kunnen hebben bij lichttherapie.

Naar schatting heeft een kwart van de mannen een lage geslachtsdrift - gedefinieerd als een gebrek aan interesse in seks. Angst , stress , depressie en andere psychologische factoren kunnen oorzaken zijn van een laag seksueel verlangen bij mannen, evenals een vermindering van het mannelijk geslachtshormoon testosteron .

De nieuwe studie - onlangs gepresenteerd op het congres van de European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) in Wenen, Oostenrijk - vond de vroege ochtend blootstelling aan fel licht gedurende 2 weken verhoogde testosteronspiegels voor mannen, waardoor hun seksuele tevredenheid werd verhoogd.

Studieleider prof. Andrea Fagiolini, van de afdeling geestelijke gezondheid van de universiteit van Siena in Italië, vertelde vandaag tegen Medical News dat de bevindingen geen verrassing waren.

"In feite wisten we al dat de seksuele functie in het voorjaar en de zomer toeneemt en de hypothese is dat dit misschien te maken heeft met de blootstelling aan licht," zei ze.

"Ook, een eerdere studie vond een verband tussen blootstelling aan lichttherapie en toename van de niveaus van LH - een hypofyse hormoon genaamd luteïniserend hormoon dat testosteron niveaus verhoogt bij mannen."

Drievoudige toename van seksuele tevredenheid met lichttherapie

Voor hun studie besloten prof. Fagiolini en collega's om verder te onderzoeken hoe de blootstelling aan licht de testosteronniveaus van mannen beïnvloedt, en welke invloed dit zou kunnen hebben op seksueel verlangen.

Het team rekruteerde 38 mannen die de diagnose hypoactieve seksuele begeerte-stoornis (HSDD) of seksuele opwindingsstoornis hadden; beide aandoeningen worden gekenmerkt door een lage belangstelling voor seks.

Deelnemers werden in twee groepen verdeeld; één groep kreeg elke ochtend gedurende 2 weken blootstelling aan een speciaal aangepaste lichtbak, terwijl de andere groep - de controlegroep - werd blootgesteld aan een doos die veel minder licht uitzond.

Het testosterongehalte van de mannen en hun interesse in seks werden beoordeeld voor en na de blootstelling gedurende 2 weken aan de lichtbak.

Vergeleken met de controlegroep vertoonden mannen die werden blootgesteld aan de behandeling met actief licht een significante toename in seksuele tevredenheid , rapporteert het team.

"Beide groepen hadden voor de behandeling gemiddeld een seksuele tevredenheidsscore van ongeveer 2 op 10, maar na behandeling had de groep die aan het felle licht werd blootgesteld scoren op seksuele tevredenheidsscores van ongeveer 6,3 - een meer dan drievoudige toename op de schaal die we gebruikten," legt Prof Fagiolini.

Ter vergelijking rapporteerde de controlegroep een gemiddelde score van 2,7 na hun behandeling van 2 weken.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat mannen die de actieve lichttherapie ontvingen, gedurende de periode van 2 weken een verhoging van de testosteronniveaus hadden, van 2,3 nanogram per milliliter tot 3,6 nanogram per milliliter. De controlegroep vertoonde geen verandering in testosteronniveaus.

Verhoogd testosteron kan een verbeterde seksuele tevredenheid verklaren

Het team zegt dat de toename in testosteronniveaus bij mannen die een actieve lichttherapie ontvingen waarschijnlijk de toename in seksuele tevredenheid verklaart.

Prof. Fagiolini merkt op dat van individuen die op het noordelijk halfrond leven, de testosteronniveaus van nature tussen november en april afnemen, gestaag stijgen tijdens de lente en de zomer en de piek in oktober.

"Je ziet het effect hiervan in reproductietarieven, met de maand juni met de hoogste graad van conceptie," voegt ze eraan toe. "Het gebruik van de lichtbak bootst echt na wat de natuur doet."

Het team stelt een aantal manieren voor waarmee blootstelling aan fel licht de testosteronniveaus kan verhogen. Het kan bijvoorbeeld de activiteit van de pijnappelklier in de hersenen blokkeren, wat de testosteronproductie kan verhogen, en het kan ook de LH-niveaus verhogen - zoals opgemerkt in eerder onderzoek.

Hoewel verdere studies in een grotere populatie gerechtvaardigd zijn om dergelijke mechanismen beter te kunnen bepalen, stellen prof. Fagiolini en collega's dat hun pilootstudie suggereert dat lichttherapie een haalbare niet-farmacologische behandelingsbenadering kan zijn voor een laag seksueel verlangen bij mannen.

"We zijn nog niet zover dat we dit als een klinische behandeling kunnen aanbevelen, maar als uit deze behandeling blijkt dat deze in een grotere studie werkt, kan lichttherapie een oplossing bieden. het moment waarop we het met de nodige voorzichtigheid moeten behandelen. "

Prof. Andrea Fagiolini

Prof. Fagiolini vertelde MNT dat lichtbaktherapie ook zou kunnen helpen om vrouwen met een laag seksueel verlangen te behandelen.

Ze noemde met name het belang van een toename van LH als gevolg van blootstelling aan fel licht, aangezien lage LH is genoemd als een bijdrage aan een laag libido bij vrouwen.

"LH kan ook de eisprong bij vrouwen veroorzaken, die ook wordt gecontroleerd door LH en die van belang kan zijn voor de vruchtbaarheidsstudies," voegde ze eraan toe.

Ontdek hoe gender een sleutelrol kan spelen in de link tussen seks en gezondheid voor oudere volwassenen .