Gezondheid voor Vrouwen

De vagina en orgasmes Alles Wat je moet weten en nog niet wist

De ins en outs van de vaginacouple in bed - De vagina en orgasmes Alles Wat je moet weten en nog niet wist

Vaginale versus clitorale orgasme, de G-spot, de vulva en de clitoris: de vrouwelijke geslachtsorganen en hun betrokkenheid bij opwinding en orgasme zijn gehuld in mysterie.

Controverses vinden plaats rond het bestaan ​​van de G-spot en de routes naar een orgasme.

In onze steeds digitalere wereld worden seks en vrouwelijk lichaamsbeeld vaak  verkeerd voorgesteld . Toch maakt seks mensen blij en speelt het een belangrijke rol in sociale binding en in mentale en fysieke gezondheid .

Dus, het is tijd om gemeenschappelijke misvattingen over de vrouwelijke geslachtsorganen en hun rol in seksueel genot te demystificeren.

We schijnen een schijnwerper op hoe de vagina, vulva en clitoris werken, evenals op wat er momenteel bekend is over de ongrijpbare G-spot en het vrouwelijke orgasme.

Binnen en buiten: de vagina en de vulva

De vagina is de gespierde buis die links naar de baarmoederhals, dat is het onderste deel van de baarmoeder.

Ook wel het geboortekanaal genoemd, zorgt de vagina voor de doorgang van bloed en cellen tijdens de menstruatie, de introductie van sperma tijdens seks en de bevalling van de baby en de placenta aan het einde van de zwangerschap.

De vagina heeft slechts een beperkt aantal zenuwuiteinden, waarvan wordt gedacht dat het belangrijk is om vrouwen te helpen omgaan met de pijn van de bevalling.

Het uitwendige gedeelte van de vrouwelijke geslachtsorganen is de vulva. Het bestaat uit de grote schaamlippen, de buitenste laag, de kleine schaamlippen, de binnenste plooi, de urethra en de clitoris. De vorm en grootte van de vulva is uniek voor elke vrouw.

In een onderzoek met 32 ​​vrouwen vond Dr. Haim Krissi - van het Departement Verloskunde en Gynaecologie aan het Soroka Universitair Medisch Centrum in de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Israël - en het team een ​​aanzienlijk bereik in de lengte en breedte van de verschillende delen van de vulva.

De clitoris: de toegangspoort tot seksuele opwinding

Hoewel veel mensen denken dat de clitoris een kleine plek is net boven de vaginale opening, is het in feite een veel groter complex. Het meest zichtbare onderdeel is de eikel, die gemiddeld 16 millimeter lang is. Dit is het deel dat de meeste mensen bekend zullen zijn.

De eikel wordt bedekt door de voorhuid, een huid gevormd uit de vaginale schaamlippen. Sommige mensen vergelijken de voorhuid met de voorhuid. Verborgen in het schaambeen is de rest van de clitoris, en het hele complex is qua vorm vergelijkbaar met de penis, met een totale lengte van tussen de 9 en 11 centimeter.

De clitoris is een erectiel orgaan en wordt beschouwd als de kern van seksuele opwinding bij vrouwen.

In een 2015- recensie  gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Anatomy beschrijft Dr. Rachel N. Pauls - van de divisies van Female Pelvic Floor Medicine and Reconstructive Surgery bij TriHealth / Good Samaritan Hospital in Cincinnati, OH - de clitoris als "[...] het centrum voor orgasmische reactie. "

De clitoris is sterk geïnnerveerd, met de dichtste concentratie van zenuwvezels in de eikel. Deze zenuwvezels reageren op stimulatie door zwelling van de erectiele weefsels van de clitoris te veroorzaken.

Zoals Dr. Pauls uitlegt : "Het is belangrijk op te merken dat indirecte stimulatie van de eikel centraal staat in seksuele opwinding bij vrouwen, maar de dichte innervatie van de eikel kan leiden tot extreme gevoeligheid bij directe stimulatie."

Dat gezegd hebbende, de clitoris is volgens sommigen niet het enige deel van de vrouwelijke geslachtsorganen dat tot opwinding kan leiden. De mysterieuze G-spot, waarvan gezegd wordt dat deze zich in de vagina bevindt, is eveneens gecrediteerd.

Bestaat de G-spot?

De zogenaamde Gräfenberg-vlek, oftewel G-spot - die is vernoemd naar de in Duitsland geboren arts Ernst Gräfenberg - is een veelbesproken onderwerp.

Terwijl Gräfenberg op grote schaal is gecrediteerd met het vinden van de vermeende plek die gegarandeerd seksuele opwinding produceert, werd de naam in feite bedacht door Dr. Frank Addiego en collega's in een document uit 1981 dat werd gepubliceerd in het Journal of Sex Research .

De jacht op deze ongrijpbare structuur die onbeperkt plezier beloofde, is sindsdien gaande.

Een studie  in An International Journal of Obstetrics and Gynecology door Dr. Adam Ostrenski - van het Institute of Gynecology in St. Petersburg, FL - en collega's beschrijft het als een verzameling zenuwbundels in de voorste of voorste wand van de vagina.

Met behulp van MRI-scans, Anastasios Mpotsaris - van Universitair Ziekenhuis van Keulen in Duitsland - en collega's vonden een "duidelijke morfologische entiteit": in 62 procent van de proefpersonen op dezelfde locatie.

Betekent dit dat de zoekopdracht voorbij is? Nee; niet alle experts zijn het erover eens. Dr. Vincenzo Puppo - van het Centro Italiano Sessuologica in Bologna, Italië - verklaart in een  artikel in het tijdschrift Clinical Anatomy dat er geen wetenschappelijk of medisch bewijs is dat het bestaan ​​van de G-spot ondersteunt.

In plaats daarvan schrijft hij: "De G-spot is in het centrum van een miljoenenbedrijf terechtgekomen: G-spot versterking, ook wel G-spot vergroting, G-Spotplasty of de G-shot genoemd, is een cosmetische ingreep voor tijdelijk vergroting van de grootte en gevoeligheid van wat volgens sommigen de G-spot is [...]. "

Dit gevoel wordt herhaald door Dr. Pauls, die samenvat dat er geen wetenschappelijk of anatomisch bewijs is dat het bestaan ​​van de G-spot ondersteunt.

Dus de jury op de G-spot is nog steeds uit. Of het nu door G-spot stimulatie is of niet, het vrouwelijke orgasme blijft een mysterieus en controversieel onderwerp.

Wat gebeurt er tijdens een orgasme?

Het debat over het doel en de routes die leiden tot vrouwen die een orgasme ervaren, is waarschijnlijk zo oud als de medische wetenschap.

Hoewel het mannelijke orgasme vanuit evolutionair oogpunt een duidelijke rol speelt, omdat het centraal staat in de verspreiding van de menselijke soort, zijn deskundigen het niet eens geworden over een soortgelijk "doel" voor het vrouwelijke orgasme.

Vanuit fysiologisch oogpunt is het pad naar seksuele opwinding eenvoudig.

Dr. Pauls legt uit: "In simplistische termen wordt genitale opwinding gekenmerkt door een verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied, bij vrouwen resulteert deze vasculaire stroom in clitorale stuwing en erectie en bijbehorende vulvaire zwelling en vaginale [afscheiding] van vloeistof."

"Als een drempel wordt bereikt, kan het orgasme de opwinding volgen. Activatie van [zenuwbanen] activeert de contracties van de bekkenbodem skeletspieren die gepaard gaan met seksuele bevrediging," voegt ze eraan toe.

Dus, moeten we orgasmen zien als simpelweg het resultaat zijn van reflex geproduceerd door onze zenuwen? Zoals zo vaak in de biologie, zijn dingen gecompliceerder. Onze zenuwen, natuurlijk, brengen sensorische signalen naar onze hersenen over, waar studies hebben aangetoond dat seksueel genot op dezelfde manier wordt verwerkt als andere soorten genot.

"[...] de geest kan het ultieme seksuele orgaan zijn, dat in combinatie met anatomie seksueel genot kan vergroten."

Dr. Pauls

Het vaginale versus clitorale orgasme

Het ultieme centrum dat het grootste vrouwelijke plezier veroorzaakt, blijft een onderwerp van debat. Er bestaan ​​twee concurrerende theorieën: het vaginale en het clitorale orgasme.

Volgens Dr. Puppo is de term 'vaginaal orgasme' misleidend. Hij zegt dat "de vagina geen anatomische structuur heeft die een orgasme kan veroorzaken." In plaats daarvan wordt 'het' vaginale 'orgasme dat sommige vrouwen melden altijd veroorzaakt door de omliggende erectiele organen', legt hij uit.

Dr. Puppo benadrukt verder: "Orgasmen met een vinger in de vagina zijn mogelijk bij alle vrouwen, maar de partner moet ook de hand in een cirkel bewegen om alle vrouwelijke erectiele organen te stimuleren."

Aan de andere kant van het argument staat psycholoog Prof. Stuart Brody, die stelt dat penis-vaginale geslachtsgemeenschap de weg is naar vaginaal orgasme, waarvan hij zegt dat het een grotere rol speelt bij seksuele bevrediging.

In een recensie  gepubliceerd in het tijdschrift Socioaffective Neuroscience & Psychology , schrijft prof. James G. Pfaus - van de afdeling Psychologie aan de Concordia University in Montreal, Canada - dat vrouwen waarschijnlijk een enorm vermogen hebben om orgasmes van veel verschillende typen te ervaren. [...] de subjectieve ervaring ervan is niet noodzakelijk hetzelfde voor elke vrouw, en kan zelfs verschillen, elke keer dat een vrouw er een heeft. '

Dr. Pauls benadrukt ook dat "[...] druk op de vagina tijdens seksuele activiteit kan resulteren in tractie, vibratie en stimulatie van de clitoris."

"Het is daarom op zijn best problematisch om een ​​'clitoraal orgasme' te definiëren als een fenomeen dat verschilt van een 'vaginaal orgasme'," voegt ze eraan toe.

Omdat de afzonderlijke delen van de vrouwelijke geslachtsorganen zich zeer dicht bij elkaar bevinden, is het moeilijk om een ​​bepaalde plek te identificeren als de ultieme route naar plezier.

Een vraag die overblijft is of het al dan niet noodzakelijk is om een ​​definitie van verschillende soorten orgasmen te hebben.

Maakt het echt uit?

Het seksuele genot en orgasme van elke vrouw is uniek. Een recente studie toonde aan dat slechts 6 procent van de vrouwen zegt dat ze elke keer dat ze seks hebben een orgasme bereiken.

Degenen die betrokken zijn bij het onderzoek naar seksueel genot van vrouwen, kunnen beweren dat een betere kennis van de routes naar een orgasme degenen kan helpen die worstelen om de bevrediging te bereiken die zij wensen. Maar orgasme is slechts een deel van de ervaring van seks.

"Misschien is het tijd," zegt professor Pfaus, "om te stoppen met het behandelen van vrouwenorgasme als een sociaal-politieke entiteit met verschillende kanten die vrouwen vertellen wat ze wel en niet kunnen ervaren."

Seksuele tevredenheid is een uniek concept. Of het nu gaat om stimulatie van de clitoris of een andere route, de tevredenheid van de betrokkenen is uiteindelijk de beste mate van tevredenheid.