Gezondheid voor mannen

DE ZIEKTE VAN PEYRONIE: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING OF OPERATIES

De ziekte van Peyronie: oorzaken, symptomen en operatiesman on the bed looking troubled - DE ZIEKTE VAN PEYRONIE: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING OF OPERATIES

De ziekte van Peyronie, ook bekend als de kromming van de penis, is een aandoening waarbij de penis, wanneer deze rechtop staat, abnormaal buigt. Het is een zeldzame oorzaak van erectiestoornissen - een aandoening waarbij een man moeite heeft met het bereiken of behouden en opzetten.

Het wordt veroorzaakt door fibreus littekenweefsel (fibreuze plaques) dat zich onder de huid van de penis ontwikkelt.

Volgens de NIH wordt 1-23 procent van de mannen in de leeftijd van 40-70 getroffen.

Het is normaal dat de penis van een man lichtjes kromt; dit wordt als normaal beschouwd. Als de curve echter pijn veroorzaakt of als de bocht ernstig is, is dit een probleem. De ziekte van Peyronie kan het vermogen van een man om seks te hebben ondermijnen, en kan ook erectiestoornissen veroorzaken.

Piekeren over een kromming van de penis kan stress en angst veroorzaken, wat kan leiden tot erectiestoornissen .

Een aanzienlijk aantal volwassen mannen met de ziekte van Peyronie heeft echter een bevredigend seksleven.

Inhoud van dit artikel:

 1. symptomen
 2. Oorzaken
 3. Behandeling
 4. complicaties

Symptomen van de ziekte van Peyronie

De ziekte van Peyronie kan psychische problemen veroorzaken, maar er is behandeling beschikbaar.

Tekenen en symptomen van de ziekte van Peyronie kunnen geleidelijk aan de dag komen of abrupt optreden. Het primaire symptoom is een aanzienlijke kromming van de penis - de penis buigt, zijwaarts, naar beneden of naar boven, afhankelijk van waar de plaques zijn.

Soms kan de stijve penis op een gegeven moment erg smal worden. Bij sommige mensen wordt de bocht langzaam meer uitgesproken, bij anderen wordt het langzaam beter en voor anderen blijft de curve hetzelfde. Andere symptomen zijn onder meer:

 • Plaques  - littekenweefsel dat onder de huid van de penis wordt gevoeld. Het voelt als een band van hard weefsel. Voor sommigen kan het lijken op afgevlakte knobbels.
 • Erectiestoornissen  - mannen met de ziekte van Peyronie kunnen problemen hebben om een ​​erectie te krijgen of te behouden.
 • Penislengte  - de ziekte van Peyronie kan uiteindelijk resulteren in een verkorting van de penis.
 • Pijn  - patiënten kunnen pijn ervaren als ze een erectie hebben en / of tijdens een orgasme. In de meeste gevallen verdwijnt dit echter na enkele maanden (zonder enige behandeling) geleidelijk.

Oorzaken van de ziekte van Peyronie

De oorzaken van de ziekte van Peyronie zijn niet volledig begrepen.

Hoogstwaarschijnlijk is dit het gevolg van schade aan kleine bloedvaten, die mogelijk is opgetreden tijdens seks, een sportgebeurtenis, een slag of een voertuigongeval. Cellen kunnen vast komen te zitten waar de verwonding plaatsvond tijdens het genezingsproces, resulterend in littekenweefsel.

De penis bevat aan beide zijden twee sponsachtige buizen, die elk de corpus cavernosum worden genoemd. Deze buizen zitten vol haarvaten (kleine bloedvaten). Wanneer een man seksueel opgewonden is, worden de haarvaten volgezogen met bloed, wat resulteert in een erectie.

Het corpus cavernosum zit in een elastische omhulling van weefsel - de tunica albuginea. Deze behuizing wordt uitgerekt wanneer de penis rechtop staat. Als de penis gewond raakt, kan het weefsel van deze elastische behuizing beschadigd raken. Een goede genezing zal geen merkbare gevolgen hebben.

Als er echter permanent littekenweefsel aanwezig is, bestaat de kans dat de patiënt de ziekte van Peyronie ontwikkelt, omdat dat deel van de omhulling zich niet langer goed kan uitrekken; wanneer de penis rechtop gaat staan, trekt het litteken dat niet uit kan trekken naar de penis en buigt het.

Het is de moeite waard om op te merken dat een groot aantal mannen die een penisblessure ervaren, de ziekte van Peyronie niet ontwikkelen.

Wondgenezing kan worden beïnvloed door verschillende factoren die het risico op de ziekte van Peyronie kunnen vergroten:

 • Erfelijkheid - personen met naaste familieleden die de ziekte van Peyronie hebben, hebben een grotere kans om het zelf te ontwikkelen.
 • Bindweefselaandoening - bijvoorbeeld contractuur van Dupuytren , verdikking en aanscherping van de weefsels in de hand, waardoor de vingers naar binnen trekken.
 • Leeftijd - oudere mensen hebben meer kans op littekens als ze genezen.

Omdat sommige gevallen van de ziekte van Peyronie zonder letsel voorkomen, geloven onderzoekers dat er in sommige gevallen een immuunsysteemaandoening kan zijn die deze ziekte veroorzaakt.

Behandelingsopties voor de ziekte van Peyronie

De arts zal de patiënt vragen stellen over symptomen, hoe lang ze daar zijn geweest en hoe ze zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld (plotseling of geleidelijk). De patiënt zal ook een lichamelijk onderzoek ondergaan.

Als de kromming van de patiënt niet slechter wordt, er geen pijn is of de pijn erg gering is en de symptomen niet interfereren met seks, zal de arts waarschijnlijk waakzaam wachten aanbevelen - een afwachtende houding. In het algemeen wordt aan het individu gevraagd om veranderingen gedurende ten minste 12 maanden waar te nemen voordat een chirurgische ingreep wordt overwogen.

In meer ernstige gevallen kan aan de patiënt medicatie worden voorgeschreven of een operatie worden aanbevolen.

Drugsopties

Clostridium hystolyticum (Xiaflex) - dit is het enige door de FDA goedgekeurde geneesmiddel voor gebruik bij de ziekte van Peyronie. Het wordt aanbevolen voor personen van wie de penis in een rechte hoek buigt van 30 graden of meer.

Injecties  in de penis - de kromming kan worden verminderd met injecties rechtstreeks in de penis. De behandeling kan enkele maanden duren. Interferon helpt fibreus weefsel af te breken en de productie te verminderen. Verapamil, een medicijn tegen hypertensie, stimuleert de activiteit van collagenase, dat een rol speelt bij de vorming van littekenweefsel en wondgenezing.

Er zijn echter slechts kleine onderzoeken gedaan naar penisinjecties. Urologen zijn bezorgd dat de injecties zelf - die de huid perforeren - laesies kunnen veroorzaken die de groei van plaques kunnen bevorderen.

Vitamine E en kaliumaminobenzoaat  - deze medicijnen kunnen de pijn verminderen, maar hebben meestal geen significante invloed op een vooraf bestaande abnormale kromming.

Tamoxifen  - dit medicijn, gebruikt om oestrogeenreceptor -positieve borstkankers te behandelen , kan pijn, kromming en klompgrootte bij sommige patiënten verminderen.

Collagenase  - een enzym dat de grootte van plaques vermindert en soms helemaal wegwerkt.

Andere verbindingen die momenteel worden onderzocht voor de behandeling van de ziekte van Peyronie omvatten acetyl-l-carnitine en co-enzym Q10.

Nondrug-opties

Sommige mensen met de ziekte van Peyronie hebben verlichting gevonden bij:

 • Iontoferese - gebruikt een zwak elektrisch signaal om medicatie door de huid te brengen
 • Shockgolftherapie - breekt littekenweefsel op
 • Tractietherapie voor de penis - helpt bij het strekken van de penis
 • Vacuüm apparaten

Veranderingen in levensstijl

Bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen de symptomen helpen verminderen:

 • Verminder alcoholinname
 • Rook geen tabak
 • Vermijd illegale drugs
 • Oefening vaak

Chirurgische ingrepen

Als de kromming ernstig is en de patiënt geen seks heeft, kan de uroloog een operatie aanbevelen. De meeste deskundigen zeggen dat de patiënt enkele maanden geen pijn heeft gehad om chirurgische ingrepen te overwegen; ook, de kromming moet zijn verergerd.

Een kant van de penis inkorten

De niet-aangedane zijde van de penis, de zijde zonder plaques, kan worden ingekort; dit stopt het buigen tijdens een erectie. Deze procedure verkort de lengte van de penis. Deze procedure kan worden overwogen als de kromming niet te ernstig is (minder verkorting vereist), en de penis van de man lang genoeg is.

Een kant van de penis verlengen

Het littekenweefsel wordt op verschillende plaatsen doorgesneden, waardoor de schede weer kan uitrekken. Als het omhulsel voldoende uitrekt, zal de penis van de man recht zijn. Tijdens de procedure kan een deel van het littekenweefsel worden verwijderd. Sommige weefsels worden geënt op delen die worden verwijderd. Deze procedure wordt vaker aanbevolen voor patiënten met een kortere penis of een ernstigere kromming. Het verlengen van de zijkant heeft echter een groter risico om impotentie te veroorzaken dan verkorting.

Implant

Het sponsachtige weefsel dat vol wordt met bloed tijdens seksuele opwinding en een erectie produceert, kan implantaten chirurgisch hebben ingebracht. Er zijn twee soorten implantaten: permanente implantaten en degene die worden opgeblazen met een pompactie in het scrotum.

De permanente implantaten zullen de man een halfharde penis geven, die rechtop staat voor geslachtsgemeenschap, terwijl de door de pomp geactiveerde penis zorgt voor een betere erectie. Een deel van het littekenweefsel kan worden verwijderd om de kromming te verminderen.

Complicaties van de ziekte van Peyronie

De belangrijkste complicatie is het onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben vanwege pijn, erectiestoornissen of beide. De patiënt kan ook ernstige angst en stress ervaren , wat de problemen met erectiestoornissen kan verergeren.

Iedereen met een kromming van de penis die ongemak of angst veroorzaakt, moet met een arts spreken. Behandelingsopties zijn beschikbaar.