Gezondheid voor mannen

Diabetes en erectiestoornissen: wat is de connectie?

Diabetes en erectiestoornissen: wat is de connectie?

Erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd, kunnen niet lang genoeg een erectie krijgen en behouden om geslachtsgemeenschap te hebben.

Er zijn veel oorzaken van erectiestoornissen (ED) die fysiek, psychologisch of beide kunnen zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken van ED is diabetes .

Studies suggereren dat 35-75 procent van de mannen met diabetes door zal gaan met de ontwikkeling van ED. Ze zullen ook ongeveer 10-15 jaar eerder ED ontwikkelen dan mannen zonder diabetes.

Inhoud van dit artikel:

 1. Waarom kan diabetes erectiestoornissen veroorzaken?
 2. Veranderingen in levensstijl
 3. behandelingen

Waarom kan diabetes erectiestoornissen veroorzaken?

Diabetes kan ED veroorzaken omdat het de bloedtoevoer naar de penis en de zenuwen die een erectie regelen kan beschadigen.

Slecht geleide diabetes kan leiden tot erectiestoornissen als gevolg van de effecten op de bloedbaan.

Wanneer een man seksueel opgewonden raakt, wordt een stof die stikstofmonoxide wordt genoemd, in zijn bloedbaan vrijgegeven. Dit stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de aderen en de spieren in de penis zich ontspannen, waardoor er meer bloed in de penis kan stromen. Dit geeft de man een erectie.

Mannen met diabetes hebben moeite met bloedsuikerspiegelschommelingen, vooral als hun toestand niet slecht wordt beheerd.

Wanneer hun bloedsuikerspiegels te hoog worden, wordt minder stikstofoxide geproduceerd. Dit kan betekenen dat er niet genoeg bloed in de penis stroomt om een ​​erectie te krijgen of te behouden. Lage niveaus van stikstofmonoxide worden vaak gevonden bij mensen met diabetes.

Andere oorzaken van erectiestoornissen

Hieronder staan ​​enkele andere redenen voor ED:

 • obesitas , hoge bloeddruk en hoog cholesterol
 • hormonale problemen zoals lage testosteron
 • psychische problemen, waaronder stress , angst en depressie
 • problemen met het zenuwstelsel, waaronder schade aan het ruggenmerg of de hersenen
 • roken, te veel alcohol drinken en sommige illegale drugs gebruiken
 • sommige medicijnen zoals die voor hoge bloeddruk en depressie

Een bekkenletsel of een operatie aan de prostaat, de dikke darm of de blaas kan schade veroorzaken aan zenuwen die op de penis zijn aangesloten. Deze zenuwbeschadiging kan ook tot ED leiden.

Tests en diagnose

Een arts zal vaak een aantal van de volgende tests uitvoeren om een ​​diagnose van ED te stellen:

 • Bloedonderzoek om te controleren op een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat op diabetes kan duiden.
 • Hormoontests om de niveaus van testosteron en andere hormonen te meten.
 • Tests van het zenuwstelsel, zoals bloeddruk- en zweettests, die zenuwbeschadiging van het hart, de bloedvaten en zweetklieren kunnen uitsluiten.
 • Urinalyse om te testen op suiker in de urine, wat op diabetes kan duiden.
 • Lichamelijk onderzoek om de geslachtsdelen en zenuwreflexen in de benen en penis te beoordelen.
 • Patiëntgeschiedenis om te helpen bepalen waarom iemand problemen heeft met erecties en onder welke omstandigheden.
 • Seksuele gezondheidsvragenlijst (SHIM) om de aanwezigheid en ernst van ED te diagnosticeren.
 • Injectie van een medicijn in de penis om te controleren of de bloedtoevoer naar de penis normaal is.

 

Veranderingen in levensstijl

a doctor checks the blood sugar levels of a man - Diabetes en erectiestoornissen: wat is de connectie?

Het onder controle houden van diabetes is een goede manier om het risico op erectiestoornissen te verkleinen.

Erectiestoornissen door diabetes worden nu veel beter begrepen. Een goede controle van diabetes kan het risico op ED verminderen.

Andere preventieve maatregelen zoals stoppen met roken en het verminderen van alcoholinname helpen het risico op het ontwikkelen van ED te verlagen.

Andere veranderingen in levensstijl die kunnen helpen zijn onder meer:

 • Een gezond dieet volgen en aan lichaamsbeweging doen: Studies suggereren dat mannen die hun dieet veranderden naar één persoon met weinig verzadigde vetten en veel vezels en wekelijks een matige lichaamsbeweging hadden, ED zonder receptgeneesmiddelen konden verbeteren.
 • Gewichtsverlies: uit sommige onderzoeken blijkt dat zelfs een klein gewichtsverlies de erectiele functie en het seksuele verlangen bij mannen met diabetes kan verbeteren. Degenen die gewicht verloren, hadden een verhoogd testosterongehalte en een betere doorbloeding met als gevolg betere erecties.
 • Stressvermindering: ED kan stress en spanning in een relatie veroorzaken. Counseling kan nuttig zijn, zelfs als de oorsprong van seksuele disfunctie fysiek is. Mensen met ED moeten proberen tijd te vinden voor ontspanning en elke nacht voldoende te slapen.

Een nieuwe studie suggereert ook dat suppletie met aminozuren genaamd l-arginine en l-citrulline ook kan helpen om de erectiele functie te verbeteren. Van deze zuren is bekend dat ze de productie van stikstofoxide door het lichaam verhogen, waardoor de bloedtoevoer naar de penis kan toenemen. Zoals eerder vermeld, worden lage niveaus van stikstofmonoxide vaak gevonden bij mannen met diabetes.

behandelingen

Behandeling van ED is afhankelijk van de oorzaak en er is een scala aan goede behandelingsopties. Deze zijn hetzelfde voor mannen met diabetes en mannen die ED van andere oorzaken hebben.

Artsen kunnen alle voorgeschreven medicijnen die kunnen bijdragen aan ED veranderen.

De meest gebruikelijke behandeling is met orale tabletten. Het is aangetoond dat deze bij veel mannen met diabetes goed werken en de seksuele functie herstellen. Bepaalde geneesmiddelen die PDE-5-remmers worden genoemd, worden gebruikt om ED te behandelen.

De vier meest voorgeschreven zijn:

 • sildenafil (Viagra)
 • vardenafil (Levitra)
 • tadalafil (Cialis)
 • avanafil (Spedra)

Deze medicijnen veroorzaken een erectie door de bloedtoevoer naar de penis te vergroten. Ze vereisen seksuele stimulatie om effectief te zijn. Ze moeten 30-60 minuten voor de geslachtsgemeenschap worden ingenomen.

a man is taking a pill while in bed - Diabetes en erectiestoornissen: wat is de connectie?

Orale tabletten zoals sildenafil worden vaak gebruikt om erectiestoornissen te behandelen.

Er zijn verschillende andere vormen van behandeling voor ED. Deze omvatten:

 • Hormoontherapie:Testosteronvervangingstherapie wordt aanbevolen voor mannen met ED die een laag testosterongehalte hebben.
 • Penile-injectietherapie: injectie van alprostadil (Caverject) rechtstreeks in de penis voordat geslachtsgemeenschap is goedgekeurd voor mannen die niet reageren op orale medicamenteuze behandeling. Deze hormooninjectie verhoogt de bloedtoevoer naar de penis om een ​​erectie te produceren.
 • Vacuümpomp therapie: een plastic buis aangesloten op een pomp wordt over de penis geplaatst. De pomp voert de lucht uit de buis en hierdoor wordt bloed in de penis getrokken. Een ring wordt vervolgens op de basis van de penis geplaatst om de erectie tijdens de geslachtsgemeenschap te behouden.
 • Penisprothese: dit wordt alleen overwogen als alle andere behandelingsopties zijn mislukt omdat het een grote operatie vereist. Een opblaasbare staaf wordt in de penis geïmplanteerd om hem recht te maken voor geslachtsgemeenschap.
 • Psychologische ondersteuning: Als erectiestoornissen worden veroorzaakt door psychische aandoeningen, zoals angst of depressie, kan de patiënt baat hebben bij counseling.

Een goed uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en goed stressmanagement zijn even belangrijk gebleken bij de behandeling van diabetes

Diabetes en erectiestoornissen: wat is de connectie?