Gezondheid

DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAK

Alcohol drinken is in veel landen gebruikelijk, maar zelfs matig drinken heeft een aantal bijwerkingen.

Veel mensen ervaren diarree na het drinken van alcohol. Diarree kan ongemakkelijk zijn en kan gepaard gaan met andere symptomen. Bovendien kunnen sommige soorten alcohol eerder diarree veroorzaken dan andere.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen om de kans op diarree na het drinken van alcohol te verminderen.

Inhoud van dit artikel:

Koop bij bol.com
 1. Waarom veroorzaakt alcohol diarree?
 2. Aanvullende risicofactoren
 3. Veroorzaken bepaalde alcoholen diarree meer dan andere?
 4. het voorkomen
 5. Herstel
 6. Wanneer een dokter bezoeken?

 

Waarom veroorzaakt alcohol diarree?

Diarree kan een bijwerking zijn van zelfs een matige alcoholinname.

Alcohol wordt gemakkelijk opgenomen in veel weefsels in het lichaam. Zodra alcohol in het lichaam komt, begint het zich een weg te banen in de bloedbaan. Een deel van deze absorptie gebeurt in de maag.

Als er op dat moment voedsel in de maag zit, zal de absorptiesnelheid afnemen. Dit. is waarom mensen de effecten van alcohol sneller voelen op een lege maag.

Zodra het de maag verlaat, begint alcohol te worden opgenomen door de dunne darm. Veel van de alcohol wordt hier opgenomen, maar de rest gaat naar de dikke darm en verlaat de ontlasting en urine.

Alcohol kan bij elke stap ernstige veranderingen in de normale functies van het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Deze veranderingen omvatten:

 • Ontsteking : het maagdarmkanaal raakt ontstoken als het in contact komt met alcohol. Alcohol kan ook leiden tot meer zuurproductie in de maag, wat de irritatie en ontsteking kan verhogen . Deze irritatie kan vaak leiden tot diarree.
 • Waterabsorptie : water wordt gewoonlijk geabsorbeerd uit het voedsel en vloeistoffen die de darmen bereiken. De dikke darm trekt vloeistoffen uit de ontlasting voordat deze het lichaam verlaat. Wanneer alcohol aanwezig is, functioneert de dikke darm niet zo goed. Dit kan resulteren in vloeibare ontlasting en uitdroging .
 • Snellere spijsvertering : alcohol beweegt de darmen en zorgt ervoor dat ze reageren door de spijsvertering te versnellen. De spieren in de dikke darm trekken vaker aan en duwen de ontlasting sneller dan normaal. Deze versnelling kan leiden tot diarree, omdat de darmen geen tijd hebben om het passerende voedsel goed te verteren.
 • Bacteriële onbalans : er zijn verschillende bacteriën in de darmen die werken om het lichaam in balans te houden door schadelijke pathogenen aan te vallen. Alcohol kan tijdelijk bepaalde bacteriesoorten doden of ervoor zorgen dat anderen snel kunnen groeien, waardoor de darmen slecht kunnen werken.

Er zijn bepaalde risicofactoren voor het hebben van diarree na het drinken van alcohol. Levensstijlkeuzes kunnen diarree beïnvloeden de dag na het drinken, en andere aandoeningen kunnen de symptomen verergeren.

Lifestyle keuzes

Persoonlijke gewoonten spelen een belangrijke rol bij de bijwerkingen veroorzaakt door alcoholgebruik.

Iemand die bijna elke dag drinkt, heeft meer kans op chronische diarree van alcohol. Mensen die veel drinken of veel alcoholische dranken op een rij hebben, zijn mogelijk ook meer geneigd om diarree te krijgen.

Het eten van zwaar voedsel tijdens het drinken kan ook het risico op diarree verhogen. Het lichaam heeft problemen met het verteren van voedsel wanneer alcohol zich een weg baant door de darmweefsels en alcohol kan de spijsverteringsenzymen verminderen die nodig zijn om zwaar voedsel af te breken.

Andere gastro-intestinale aandoeningen

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS), coeliakie of de ziekte van Crohn kunnen slechtere reacties op alcohol hebben en diarree vaker ervaren na het drinken ervan.

Mensen die gluten-intolerant zijn, reageren mogelijk slecht op de granen in bier en bepaalde likeuren. Iedereen met een gevoeliger spijsverteringskanaal, in het algemeen, kan ook gevoeliger zijn voor de effecten van alcohol.

 

Veroorzaken bepaalde alcoholen diarree meer dan andere?

Verschillende alcoholische dranken kunnen meer symptomen veroorzaken dan andere. Het is belangrijk op te merken dat alcoholische dranken elk individu anders kunnen beïnvloeden.

beer diarrhea - DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAKBier is een alcoholische drank die vaak wordt geassocieerd met diarree.

Bier is meestal een van de grootste boosdoeners voor diarree. Bier heeft meer koolhydraten in vergelijking met andere vormen van alcohol. Het lichaam kan problemen hebben met het afbreken van deze extra koolhydraten tijdens het drinken van alcohol.

Wijn kan bij bepaalde mensen ook vaker diarree veroorzaken. Als een persoon meer last heeft van diarree als ze wijn drinken, kunnen ze allergisch zijn voor tannines. Tannines zijn verbindingen die worden aangetroffen in de schil van druiven en een reactie daarop kan symptomen van hoofdpijn , misselijkheid en diarree veroorzaken.

Overmatige suiker van gemengde dranken kan diarree ook verergeren voor sommige mensen. Overmatige suiker zorgt ervoor dat het lichaam de inhoud van de darmen sneller uitdrijft.

het voorkomen

Het voorkomen van diarree veroorzaakt door alcohol begint met het zich bewust zijn van drinkgewoonten. Het vertragen van de inname van alcoholische dranken kan helpen de stress op het spijsverteringskanaal te verlichten .

Het vervangen van dranken die gastro-intestinale symptomen met een ander type alcohol veroorzaken, kan op de lange termijn helpen.

Eten voor het drinken van alcohol kan de absorptiesnelheid van de alcohol in het lichaam vertragen en het risico op diarree verminderen.

Het kan helpen voorkomen dat u alcoholische dranken drinkt die ook gemengd zijn met cafeïne, omdat cafeïne de beweging in de darm en de snelheid van de spijsvertering kan verhogen.

cat - DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAK

 

Herstel

Diarree na het drinken van alcoholische dranken is meestal niet langdurig. Symptomen verdwijnen meestal snel wanneer de persoon regelmatig begint te eten, hydrateert en alcohol vermijdt.

Het eten van rijst en ander gemakkelijk verteerbaar voedsel kan de diarree verminderen na het drinken van alcohol.

Het eten van neutrale, gemakkelijk verteerbaar voedsel zoals rijst, toast of gewone crackers kan helpen de maag te vullen zonder extra symptomen te veroorzaken.

Het kan helpen om zuivelproducten en voedingsmiddelen met veel vet of vezels onmiddellijk na diarree te vermijden, omdat deze het spijsverteringsstelsel verder kunnen belasten wanneer het probeert te herstellen.

Vloeistoffen zijn vooral belangrijk na het drinken van alcohol, omdat het lichaam veel water heeft verloren door zowel urine als diarree. Drinkwater, kruidenthee en bouillon kunnen uitdroging helpen voorkomen.

In geval van aanhoudende diarree kunnen vrij verkrijgbare medicijnen het lichaam helpen water op te nemen en de ontlasting op te vullen. Probiotica kunnen ook helpen om de bacteriële balans in de darm te herstellen.

2051 nutrivian banner supplementenoverzicht - DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAK

Wanneer een dokter bezoeken?

Aanhoudende diarree kan een teken zijn van een afzonderlijke aandoening die een bezoek van een arts kan vereisen. Ook kan overmatige diarree leiden tot uitdroging.

Een arts moet op de hoogte worden gebracht als de volgende symptomen optreden:

 • aanhoudende diarree die langer dan 2 dagen aanhoudt
 • droge mond en ononderbroken dorst
 • laag of geen urine, zelfs met extra vochtinname
 • niet vaak voorkomende urine die vaak erg donker van kleur is
 • zwakte en vermoeidheid
 • duizeligheid of duizeligheid
 • koorts
 • hevige krampen en pijn
 • bloederige ontlasting
 • zwarte ontlasting die niet wordt veroorzaakt door een middel tegen diarree

Uitdroging kan levensbedreigend zijn, dus iedereen die de bovenstaande symptomen ervaart, moet contact opnemen met een arts.

In de meeste gevallen van diarree veroorzaakt door alcoholgebruik, verdwijnen de symptomen zodra de persoon weer normaal eet en geen alcohol meer drinkt.

btn promo koop dark large - DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAK

33051 - DIARREE NA HET DRINKEN VAN ALCOHOL: BIER WIJN STERKE DRANK WAT IS DE OORZAAK