Gezondheid

TYPE 2-DIABETES RISICO EEN GEZOND VEGETARISCH DIEET VERMINDERT HET AANZIENLIJK

Een gezond vegetarisch dieet vermindert het type 2-diabetesrisico aanzienlijk

woman carrying a bag of vegetables - TYPE 2-DIABETES RISICO EEN GEZOND VEGETARISCH DIEET VERMINDERT HET AANZIENLIJK
Een nieuwe studie, deze week gepubliceerd in PLOS Medicine , toont aan dat een dieet met weinig voedsel dat op dieren is gebaseerd en veel plantenvoeding bevat, het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verlaagt. Ze vinden ook dat de kwaliteit van het plantaardige dieet een belangrijke rol speelt.

Het eten van minder dierlijke producten vermindert het risico op diabetes.

Het is algemeen bekend dat het eten van fruit en groenten essentieel is om een ​​gezond lichaam te behouden.

Het wordt ook duidelijk, zoals uit onderzoek blijkt, dat een dieet met minder dierlijke producten ook een gezondere optie is.

Een studie die in 2013 werd gepubliceerd en die bijna 70.000 mensen volgde, concludeerde bijvoorbeeld dat een vegetarisch dieet het risico op kanker verlaagde .

Evenzo volgde in hetzelfde jaar een studie gepubliceerd in Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases meer dan 15.000 personen en vond dat een vegetarisch dieet het risico op diabetes verminderde .

Als een laatste voorbeeld, een meta-analyse van meer dan 250 studies, gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde in 2014, toonde aan dat een vegetarisch dieet de bloeddruk aanzienlijk verlaagt .

Vegetarisme en diabetes

De laatste studie in deze geest heeft opnieuw gekeken naar het effect van een vegetarisch dieet op diabetes. In deze studie werd echter ook gekeken naar de kwaliteit van het vegetarische dieet.

Ze hielden rekening met de vraag of het vegetarische dieet rijk was aan voedzame, plantaardige voedingsmiddelen, zoals volle granen, vers fruit en groenten, en het contrasteerde met minder gezonde vegetarische diëten met items zoals geraffineerde granen, aardappelen en gezoete dranken.

Het team, aangevoerd door Ambika Satija, verzamelde ook informatie over de hoeveelheid dierlijk voedsel dat de deelnemers gebruikten.

In totaal heeft de studie gegevens gebruikt van meer dan 20.000 mannelijke en vrouwelijke gezondheidswerkers in de Verenigde Staten gedurende een periode van 20 jaar. De deelnemers vulden regelmatig vragenlijsten in over dieet, medische geschiedenis, huidige diagnoses en levensstijl.

Om het dieet van elke persoon te evalueren, gebruikte het team een ​​dieetindex op plantaardige basis; van dieren afkomstige voedingsmiddelen kregen lage scores, terwijl plantaardig voedsel hogere scores behaalde.

Het team ontdekte dat een dieet met weinig dierlijke producten, maar veel plantenproducten, het risico op diabetes type 2 met 20 procent vermindert .

Toen de onderzoekers de plantaardige voeding in gezondere en ongezondere versies splitsten, ontdekten ze dat deze een grote impact hadden op het risico van type 2 diabetes . Gezonde, op planten gebaseerde voeding resulteerde in een 34 procent lager risico op type 2 diabetes en de minder gezonde plantaardige voeding was gekoppeld aan een 16 procent hoger risico op de aandoening.

Dit betekent dat onthouding van dierlijke producten niet voldoende is om diabetes type 2 te voorkomen. Het overslaan van de ongezonde items is niet genoeg; het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gezondere plantaardige voedselproducten in het dieet worden opgenomen.

"Een verschuiving naar een voedingspatroon hoger in gezonde plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, en lager bij voedingsmiddelen op basis van dieren, vooral rood en verwerkt vlees, kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren bij het verminderen van het risico op diabetes type 2. "

Senior auteur Frank Hu, Harvard TH Chan School of Public Health

Kleine veranderingen, grote voordelen

Het team vond dat slechts een relatief bescheiden daling in de consumptie van producten op dierenbasis, van vijf tot zes porties tot vier porties per dag, de incidentie van type 2 diabetes verminderde.

Van een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel wordt gedacht dat het het diabetesrisico van type 2 vermindert, dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten , vezels, micronutriënten - zoals magnesium - en onverzadigde vetzuren. De lagere niveaus van verzadigde vetten in plantaardig voedsel kunnen ook een rol spelen.

Bovendien theoretiseren de auteurs dat een vegetarisch dieet een positieve invloed heeft op het microbioom van de darm, wat ook zou kunnen bijdragen tot het verminderen van diabetes type 2.

Hoewel het onderzoek een groot aantal deelnemers gebruikte, zijn er enkele beperkingen. De belangrijkste kwestie is het gebruik van zelfgerapporteerd dieetgedrag. Omdat de gegevens echter cumulatief over een aantal jaren zijn verzameld, wordt het foutenpotentieel tot een minimum beperkt.

De onderzoekers concluderen dat, zoals eerder aangetoond, een dieet met lagere hoeveelheden dierlijke producten gezonder is dan een dieet met hogere niveaus. Maar ze laten ook zien dat de kwaliteit van het dieet een belangrijke rol speelt.