Voedsel

EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN

cilantro coriander beef dinner - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN

EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN

Onder de duizend geslachten van beschikbare schimmels, kan slechts een handvol van hen worden gekweekt als eetbare paddestoelen. Maar laten we eerst eens leren welke paddestoelen dat eigenlijk zijn? In simplistische termen zijn champignons multi-cellulaire schimmels. Voor een bioloog zijn ze eigenlijk een zachte, vlezige extensie van hyfen of mycelia die boven de grond verschijnen.

xedible mushrooms1.jpg.pagespeed.ic.225CvyeA8p - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
Eetbare paddestoelen. Met dank aan: Gary Stevens

Onder de levende organismen worden ze ingedeeld in een afzonderlijk koninkrijk van schimmels, verschillend van planten en dieren. Champignons hebben geen chlorofyl, en daarom kunnen ze hun eigen voedsel niet samenstellen, wat hen dwingt om te overleven op kant-en-klaar organisch materiaal voor groei.

Paddestoelen zijn er in veel verschillende vormen en uiterlijk. Over het algemeen zijn ze voorzien van een dop en een steel; en vaak ontdekt op organische mest, hout, humus of enige rottende materie. Door gebrek aan chlorofylpigment verschijnen ze in andere kleuren dan groen, meestal in wit, bruin, bruin en donker (truffels).

Eetbare paddestoelen

Onder duizenden variëteiten van paddenstoelen zijn slechts een paar honderd de moeite waard om veilig te verkennen voor consumptie. In het algemeen kan een eetbare paddenstoel binnenlands of wild zijn. Binnenlandse paddenstoelen worden gekweekt onder gecontroleerde landbouw en worden verkocht via authentieke retailers. Wilde paddestoelen die over het algemeen in de bossen en de gebieden worden gevonden. Ze worden over het algemeen in het wild opgegeten en kunnen beperkt zijn voor eigen gebruik of om te delen met vrienden en familieleden.

Clasificatie van eetbare paddestoelen

Eetbare schimmels komen voor in twee belangrijke taxonomische groepen.

 1. De basidiomyceten omvatten de paddenstoelen, plank (steun) schimmels en bolete;
 2. De ascomyceten bevatten truffels en morieljes.
Hier is een indrukwekkende lijst van eetbare paddenstoelen met gedetailleerde illustraties van hun gezondheidsvoordelen en voedingsfeiten:
xwhite button13.gif.pagespeed.ic.4tkY6Vu3VJ - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
Knop
A6sE4KLlz3msAAAAAElFTkSuQmCC - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
Bolete (porcini)
xenoki mushroom 1.gif.pagespeed.ic.faeEDA3Gi3 - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
Enokipaddestoel
QaTDW50lO85pPbUPsXN63dZuFn4HkNiENZr0uoZbvTY6GFvYr+bbrLy1fkfZYyKJ8ofbOcAAAAASUVORK5CYII= - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
Morels
shiitake mushrooms - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
shiitake
black truffle - EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN
truffels

Mushroom voeding

 • Paddestoelen begiftigd met natuurlijke eiwitten, voldoende hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten.
 • Ze bevatten vitamine B-12 in voldoende hoeveelheden die anders in een plant niet aanwezig zijn.
 • Ondanks hun hoge kwaliteit voedingssamenstelling, ze relatief laag in calorieën en vetten en bevatten geen cholesterol.
 • Bovendien dragen champignons natuurlijke anti-oxidanten zoals ergothineen, fenolische pigmenten enz.
 • Ze zijn inderdaad uitstekende bronnen van essentiële mineralen zoals mangaan, selenium , zink, koper, jodium en molybdeen.
 • Bovendien zijn paddenstoelen bescheiden bronnen van vitamine-D (ergo-calciferol). Vitamine D speelt een vitale rol in het calcium- en fosfaatmetabolisme.

Selectie van paddestoelen

Hoewel het verzamelen van wilde paddestoelen de taak van een specialist is, kunnen gekweekte paddestoelen door iedereen worden opgepikt en kunnen ze het grootste deel van het seizoen gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Kies voor fris ogende, stevige. Vermijd droge, verkleurde, verschrompelde paddenstoelen, omdat ze tekenen van rotting aangeven en dus uit de smaak vallen. In de supermarkten zijn ze over het algemeen verkrijgbaar in verpakkingen van polyethyleenfolie, blik, enz. Champignons zijn zeer bederfelijk. Ga voorzichtig met ze om. Eenmaal thuis, gebruik ze zo snel mogelijk. Als het apparaat überhaupt niet wordt bewaard voor later gebruik, mag u het niet ontzeggen en bewaren zoals het zich in de koelkast bevindt, ingesteld op 0-2 graden. Houd uitgepakte, losse champignons in een papieren verpakking om vocht te absorberen en plaats ze in de koelkast voor kortdurend gebruik. Champignons kunnen worden gedroogd en maximaal een jaar worden bewaard.

Hoe eetbare paddestoelen te gebruiken?

Schone champignons die bedoeld zijn om te gebruiken tijdens het koken. Om schoon te maken, veegt u ze gewoon schoon met een zachte doek of borstel om kleine veen op hun oppervlak te verwijderen. In het geheel niet wassen, doe dit kort onder stromend water of in licht azijnwater. Laat ze niet weken en vochtig worden. Droog met een zachte handdoek. Niet pellen. Snij een droge, stugge steel af.

Paddenstoelen pellen zoals in groenten is onnodig omdat dit verlies van smaak en voedingswaarde met zich meebrengt. Het wordt vooral aanbevolen voor oude champignons. De stengel (of "voet") van de paddenstoel is meestal eetbaar. Sommige soorten hebben een taaie en vezelachtige stengel die moet worden verwijderd. In andere gevallen, eenvoudig knippen van de basis van de stengel als deze droog is of sporen van aarde heeft.

Tips voor het koken van paddenstoelen

 1. Kook champignons in roestvrij staal, glas, gietijzer of terra-cotta potten om te voorkomen dat ze bruin worden.
 2. Voeg zout toe aan het einde van het koken om te voorkomen dat ze krimpen door het weglekken van water.
 3. Om maximale smaak te krijgen, is het het beste om paddestoelen aan het einde van het koken toe te voegen aan gerechten die langdurig laten sudderen.
 4. Bevriezing beïnvloedt hun textuur en vermindert hun smaak.

Toxiciteit-Giftige paddenstoelen

Terwijl grote aantallen paddestoelen gewoon oneetbaar zijn, is het aantal giftige / dodelijke paddenstoelen relatief klein. Velen van hen verzamelden zich abusievelijk tijdens het foerageren naar eetbare paddenstoelen in de bossen en velden. Er zijn geen consistente kenmerken of definitieve tests die eetbare paddestoelen onderscheiden van giftige soorten. De enige betrouwbare gids voor eetbaarheid is de wetenschap dat iemand een bepaald type heeft gegeten en heeft overleefd. Een deskundige met duidelijke kennis van giftige paddenstoelen kan deze identificeren en onderscheiden van eetbare boschampignons.

Sommige van de opmerkelijke giftige soorten zijn Amanita phalloides , de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen overal ter wereld door de consumptie van champignons. Zonder giftig te zijn, kunnen verschillende soorten ziekten, maagpijn en braken veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het exacte type en de eetbaarheid van een paddenstoel te kennen voordat u deze consumeert

EETBARE PADDESTOELEN VS GIFTIGE PADDENSTOELEN HOE HERKEN JE DE VERSCHILLEN