Voedsel

GLUTENINTOLERANTIE TEKENEN EN SYMPTOMEN

GLUTENINTOLERANTIE TEKENEN EN SYMPTOMEN

 • Wat is gluten
 • Coeliakie - Wat is het?
 • 20 Symptomen van glutenintolerantie
  • Chronische respiratoire complicaties
  • Zweren in de mond of kankerpijnlijke plekken
  • Astma
  • Depressie en angst
  • osteoporose
  • Gewicht verliezen
  • zwaarlijvigheid
  • Tandheelkundige complicaties
  • Prikkelbaarheid
  • Gebrek aan focus of hersenmist
  • anafylaxie
  • Spier / gewrichtspijn en vermoeidheid
  • Chronische vermoeidheid
  • Onevenwichtigheid in uw hormoonniveaus
  • Kanker
  • Huidaandoeningen
  • Spijsverteringsproblemen
  • hoofdpijn
  • Onvruchtbaarheid
  • Gluten belemmert de groei van zuigelingen
 • Diagnose voor gluten gevoeligheid
  • Ontlastingsexamen
  • Genetische evaluaties en testen
  • Intestinale biopsie
  • Glutenvrij voedsel / dieet
 • Behandelingen beschikbaar voor mensen met glutenintolerantie
 • Wanneer u een afspraak moet plannen met uw arts
 • Conclusie

Wat is gluten

 

Uitgebreid klinisch onderzoek en veel onderzoeken in het afgelopen decennium hebben zich geconcentreerd op de vele gezondheidsgerelateerde gevolgen van verhoogde gluteninname.

In dezelfde periode hebben wetenschappers en andere medische professionals licht werpen op verschillende symptomen van gluten-intolerantie, zoals:

 • Coeliakie
 • Gewichtsverlies
 • Gastro-intestinale problemen
 • Anemie

Het verband tussen het prikkelbare darm syndroom en gluten is nog niet bewezen, omdat er niet veel bewijsmateriaal is verzameld.

Drie decennia geleden werd de gevoeligheid voor gluten beschouwd als een gezondheidsstoornis die zich onderscheidde door verschillende darmreacties en symptomen die werden veroorzaakt door het eten van voedsel dat gluten bevatte.

De lijst met voedingsmiddelen die gluten bevatten is inderdaad lang, en veel daarvan vormen het dieet van een aantal van de vroegste mensen om over de wereld rond te zwerven.

Glu-ten, afgeleid van het woord "lijm", wat een Latijns woord is dat kleverig ding of substantie betekent, is een op proteïnen gebaseerde voedingsstof die voorkomt in verschillende granen, zoals haver, rogge, tarwe en gerst. .

Pizza, pasta, frites en soepen bevatten gluten en het wordt ook gebruikt voor het maken van medicijnen en verschillende voedingssupplementen.

Gluten wordt ook gecategoriseerd als een solitair eiwit vanwege de unieke elastische vorm.

Dit is in feite waarom mensen al eeuwenlang granen gebruiken die de hoogste hoeveelheid gluten bevatten om gebak, pasta en brood te maken.

Er zijn talloze klinische rapporten geschreven en gepubliceerd over de schadelijke effecten van het consumeren van glutenrijke voedingsmiddelen voor mensen die lijden aan gluten-intolerantie en -gevoeligheid.

Veel studies stellen dat de pijnlijke en bijzonder schadelijke gezondheidscomplicaties van gluten worden veroorzaakt door de chemische structuur van het eiwit.

Op zijn beurt vindt er een chemische reactie plaats in het immuunsysteem van iemand die lijdt aan gluten-intolerantie omdat het afweersysteem van die persoon de stof niet herkent als een eiwit, maar eerder als een toxisch bestanddeel, dat vervolgens een bijwerking veroorzaakt die het immuunsysteem compromitteert.

Vanwege het recente glutengerelateerde mondiale gezondheidsfenomeen is er een aanzienlijke stijging in de vraag naar glutenvrij voedsel opgetreden.

Een belangrijke reden waarom mensen met glutengevoeligheid worden geadviseerd om over te schakelen naar een glutenvrij dieet is omdat de chemische reactie veroorzaakt door het eiwit niet alleen de maag beïnvloedt, maar ook onverklaarde veranderingen veroorzaakt in verschillende delen van het lichaam.

Deze veranderingen kunnen resulteren in meer ernstige gevolgen voor de gezondheid en complicaties, wat leidt tot abnormale reacties van het immuunsysteem op verschillende soorten voedsel en allergenen.

Glutengevoeligheid wordt ook wel non-coeliakie glutenintolerantie genoemd, wat een negatieve reactie is van het immuunsysteem op glutenrijke voedingsmiddelen.

Glutenintolerantie in de natuur wordt gezegd dat het vergelijkbaar is met coeliakie, maar veel medische professionals geloven dat er niet zoiets bestaat als glutengevoeligheid.

 

Coeliakie - Wat is het?

 

Coeliakie is een medische aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijkende of onregelmatige reactie op gluten.

Coeliakie wordt gecategoriseerd als een auto-immuunziekte die uw lichaam ertoe aanzet de goede darmweefsels aan te zetten en deze uit te vegen.

Veel mensen zijn echter gluten-intolerant of gevoelig, maar lijden niet aan coeliakie.

 

20 Symptomen van glutenintolerantie

 

De symptomen van glutengevoeligheid kunnen aanzienlijk verschillen van individu tot individu, en dat is precies waarom het zo moeilijk is om een ​​sluitende diagnose te stellen van dit gecompliceerde gezondheidsprobleem.

Volgens een rapport van de National Foundation for Coeliac Awareness moeten mensen die lijden aan ernstige en veel voorkomende vormen van glutengevoeligheid of intolerantie zes tot tien jaar wachten om de juiste diagnose te krijgen.

In het licht van dit probleem zijn hieronder enkele veel voorkomende symptomen van glutengevoeligheid te zien.

 

Chronische respiratoire complicaties

 

Overmatig hoesten, rhinitis, ademhalingsproblemen, otitis en keelpijn kunnen worden veroorzaakt door gluten-intolerantie.

Het verband tussen gluten-intolerantie en respiratoire complicaties werd benadrukt in een rapport uit 2011 gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology , waaruit bleek dat mensen met coeliakie een dubbele kans op astma hebben in vergelijking met degenen die de stoornis niet hebben.

In 2008 gaf een medisch rapport gepubliceerd door Revue De Pneumologie Clinique aan dat personen die werden getroffen door coeliakie en leden aan geassocieerde respiratoire complicaties, werden ontheven van hun symptomen door over te schakelen op glutenvrij voedsel.

 

Zweren in de mond of kankerpijnlijke plekken

 

Mondzweren, bekend als aften, ontwikkelen zich in de mond in de vorm van pijnlijke zweren.

Deze zweren kunnen zich ook in uw maag-darmkanaal vormen.

Volgens een onderzoek bij 247 patiënten met RAS, van degenen die grondig werden geëvalueerd en gescreend met (EMA), wat een afkorting is voor IgA anti-endomysiaal antilichaam, IgA anti- weefseltransglutaminase en IgA, werden er zeven geïdentificeerd als zijnde gluten intolerant.

Van deze zeven kregen er vier gedurende zes maanden een glutenvrij dieet voorgeschreven, waardoor hun symptomen aanzienlijk verminderden en de algemene goede gezondheid werd bevorderd.

 

Astma

 

Het verband tussen graan en astma werd voor het eerst ontdekt in de achttiende eeuw, toen werd gemeld dat bakkers, toen ze werden blootgesteld aan meelstof, ademhalingsmoeilijkheden begonnen te ervaren en ademhalingscomplicaties ontwikkelden waarvan werd aangenomen dat ze op astma wijzen.

 

Depressie en angst

 

Depressie heeft veel symptomen, waaronder gebrek aan focus, zich hopeloos voelen, voortdurend uitgeput zijn, extreme droefheid en verhoogde prikkelbaarheid.

Angst is ook nauw verbonden met depressie, waar een individu moeite heeft zich te ontspannen en zich te concentreren.

Deze aandoening kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder onbeheersbare woede en frustratie, pijn op de borst en angst- of paniekaanvallen.

Symptomen van angst en depressie kunnen worden veroorzaakt door het onvermogen van uw maag om voedingsstoffen, mineralen en vitaminen af ​​te breken en te absorberen. Dit gebeurt wanneer uw maagdarmkanaal wordt beschadigd als gevolg van het eten van voedsel dat gluten bevat.

 

osteoporose

 

Het consumeren van voedingsmiddelen en producten die gluten bevatten, kan slecht zijn voor het immuunsysteem, wat leidt tot een groot aantal medische complicaties en ongunstige reacties van het immuunsysteem.

Het immuunsysteem functioneert om het lichaam te beschermen tegen toxische en schadelijke stoffen door te reageren op de dreiging van antigenen.

Eiwitten aangemaakt door uw immuunsysteem staan ​​bekend als antigenen.

Deze bevinden zich in de bekleding van uw cellen en op het oppervlak van virussen, bacteriën en schimmels.

Antigenen zullen alleen negatief reageren en gezondere cellen gaan aanvallen wanneer ze de stof die antigenen bevat niet kunnen identificeren en elimineren.

 

Gewicht verliezen

 

Volgens klinisch onderzoek dat een jaar geleden door NCBI Online werd gepubliceerd, vertonen mensen met glutengevoeligheid tekenen van gewichtsverlies.

 

zwaarlijvigheid

 

Terwijl sommige mensen met glutenonverdraagzaamheid gewicht verliezen, krijgen anderen gewicht, wat leidt tot obesitas.

Volgens verschillende artikelen in het Journal of the American Board of Family Practice kan overmatige gewichtstoename als gevolg van glutenintolerantie een primaire oorzaak zijn van vitamine- en nutriëntentekorten, zoals calcium en vitamine D.

 

Tandheelkundige complicaties

 

Volgens een onderzoekstudie en een artikel geplaatst in 2012, was gluten vastbesloten om het lichaam negatief te laten reageren op een van de primaire bronnen van proteïne die de productie van tandglazuur bevordert, omdat het eiwit vrij gemakkelijk aan je tanden blijft plakken, en een toevluchtsoord wordt voor micro-organismen om te gedijen.

 

Prikkelbaarheid

 

Uit klinische onderzoeken en onderzoeksgegevens die twee jaar geleden door Jennifer Fugo werden gepubliceerd, bleek dat glutengevoeligheid en coeliakie mentale morbiditeit veroorzaakten, wat leidde tot drastische stemmingswisselingen, verhoogde prikkelbaarheid en woede.

 

Gebrek aan focus of hersenmist

 

Het onvermogen om te concentreren of helder te denken is behoorlijk schrijnend en kan ervoor zorgen dat je je angstig losmaakt van de wereld om je heen.

Mentale vermoeidheid kan een complicatie op de lange termijn zijn, wat kan leiden tot een aantal andere hersengerelateerde problemen.

Volgens verschillende klinische onderzoeken en artikelen gepubliceerd door het Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry , kan het intolerant zijn voor gluten leiden tot verschillende neurologische complicaties, te beginnen met een gebrek aan focus en niet helder kunnen denken.

 

anafylaxie

 

In sommige uiterst zeldzame en ernstige gevallen kunnen personen met gluten-intolerantie fatale en terugkerende anafylaxie krijgen, die voornamelijk wordt veroorzaakt door gevoeligheid voor gliadine.

Volgens onderzoeksrapporten van de afdeling Dermatologie van de universiteit van Helsinki werd geconcludeerd dat gliadine, een oplosbare eiwitstof die voorkomt in allergenen en tarwe, anafylaxie kan veroorzaken bij mensen met glutengevoeligheid.

 

Spier / gewrichtspijn en vermoeidheid

 

Gluten veroorzaakt ontstekingen in spieren en gewrichten, wat behoorlijk pijnlijk en onaangenaam kan zijn.

Volgens een rapport van WebMD lijden drie miljoen mensen in de VS aan gewrichts- en spierpijn.

Ze hebben ook coeliakie of zijn gluten-intolerant.

 

Chronische vermoeidheid

 

Plotselinge vermoeidheid en uitputting die minstens zes maanden niet verdwijnen of uitputting die niet verdwijnt, zelfs nadat u lang heeft uitgerust, kan worden veroorzaakt door gluten.

Volgens onderzoek gepubliceerd door NCBI, symptomen van gewichtsverlies, geestelijke uitputting, gedragsveranderingen en spierkrampen vaak voorkomen bij patiënten met gluten-intolerantie.

 

Onevenwichtigheid in uw hormoonniveaus

 

Volgens Dr. Daniel Kalish, DC, is intolerantie voor gluten een veelvoorkomende oorzaak van hormonale disbalans, vooral bij vrouwen.

Dit gebeurt vanwege gliadine, een eiwit dat voorkomt in verschillende granen die gluten bevatten.

 

Kanker

 

Volgens een onderzoek van de Mayo Clinic lopen mensen met glutengevoeligheid of intolerantie een hoog risico om te worden beïnvloed door verschillende soorten kanker, bijvoorbeeld dunne darmkanker of intestinale lymfoom, maar de kans op het ontwikkelen van deze ziekten neemt toe als je dat niet doet behoud van een glutenvrij dieet.

 

Huidaandoeningen

 

Mensen met glutengevoeligheid kunnen ook verschillende vormen van huidallergieën en -complicaties ontwikkelen als ze glutenrijk voedsel inslikken.

U kunt bijvoorbeeld huidproblemen oplopen, zoals netelroos, acne, eczeem, allergieën en atopische dermatitis.

 

Spijsverteringsproblemen

 

Personen die gluten niet kunnen verdragen, kunnen ook het prikkelbare darm syndroom ontwikkelen, wat een van de meest voorkomende aandoeningen is.

Andere problemen met de darmen zijn een opgeblazen gevoel, gas, een plotselinge toename of afname van voedselconsumptie, braken, darmpijn en misselijkheid.

 

hoofdpijn

 

Volgens een klinische studie van 502 patiënten die werd uitgevoerd door het Neurologisch Instituut van Columbia University Medical Center in New York, bleken 188 coeliakie te hebben.

Bovendien leed 111 aan het inflammatory bowel syndrome, 178 werden gezond gerapporteerd en 25 hadden gluten-intolerantie.

Naar schatting was ongeveer 56 procent van deze patiënten die frequente of chronische hoofdpijn ondervonden gluten-intolerant.

Een andere studie suggereerde dat glutengevoeligheid migraine kan veroorzaken, wat ook een van de vele neurologische symptomen van glutenintolerantie en coeliakie kan zijn.

 

Onvruchtbaarheid

 

Gluten-intolerantie kan ook leiden tot verschillende complicaties van onvruchtbaarheid, miskramen en abnormale menstruatie, die voornamelijk voorkomt omdat gluten uw hormonale evenwicht kunnen verstoren.

 

Gluten belemmert de groei van zuigelingen

 

Kinderen of baby's die lijden aan gluten-intolerantie kunnen een aanzienlijke achterstand in hun groei ervaren omdat gluten malabsorptie door voedingsstoffen kan veroorzaken.

 

Diagnose voor gluten gevoeligheid

 

Een juiste diagnose van glutenintolerantie is van vitaal belang en er moeten verschillende stappen worden ondernomen om te bepalen of u glutengevoelig bent.

Het is ook essentieel om te begrijpen dat hoewel coeliakie kan worden gediagnosticeerd door een laboratoriumtest, dit niet noodzakelijk betekent dat je geen glutenintolerantie hebt als je er niet aan lijdt.

Gevoeligheid voor gluten wordt aangetoond door uw immuunsysteem dat een abnormale of omgekeerde reactie op gluten heeft en produceert antilichamen tegen een eiwit dat bekend staat als gliadine.

Deze antilichamen kunnen worden geïdentificeerd door middel van een bloedonderzoek en evaluatie van de stoelgang.

Reactie van uw immuunsysteem op voedsel vindt voornamelijk plaats in het darmkanaal en stoelgang is de enige manier om voedsel uit het darmkanaal te verwijderen. Daarom is een ontlastingstest veel nauwkeuriger bij het testen op coeliakie.

Voordat ontlastingstesten gemeengoed werden, werden glutenintolerantie en coeliakie vooral vastgesteld door bloedonderzoek.

Deze zijn efficiënt voor het identificeren van antilichamen die uw immuunsysteem genereert om gliadine te bestrijden, wat een giftige stof is die voorkomt in tarwe en verschillende soorten graan en die het slijmvlies kan beschadigen.

Dit is de reden waarom uw immuunsysteem anti-endomysiale cellen tegen weefseltransglutaminase creëert.

Bloedonderzoek is meer technologisch geavanceerd geworden en procedures zijn veel nauwkeuriger en innovatiever geworden.

Volgens wetenschappelijke rapporten, tijdens de eerste stadia van de reactie van je lichaam op gluten, is het heel goed mogelijk dat twee soorten antilichamen niet worden onthuld door een bloedonderzoek-antigliadine en antiendomysiale transglutaminase.

Als het bloed van een potentiële gluten-intolerante persoon de bovengenoemde antilichamen niet onthult, is het heel goed mogelijk dat het darmkanaal van deze persoon sporen van gliadine bevat. Daarom hebben artsen eerst een ontlastingstest nodig om een ​​diagnose te bevestigen.

 

Ontlastingsexamen

 

Niet alle mensen kunnen via een bloedtest worden gediagnosticeerd voor immunologische glutengevoeligheid.

In feite kan een bloedtest leiden tot een verkeerde diagnose, wat resulteert in het overdrijven van de aandoening en het baren van talloze andere gezondheidscomplicaties.

Het kan er ook toe leiden dat een arts glutenallergie volledig uitsluit, wat gevaarlijk kan zijn.

In plaats daarvan worden veel mensen vaker gediagnosticeerd met prikkelbare darmsyndroom in plaats van glutengevoeligheid, omdat uw immuunsysteem in de beginfase van de aandoening reageert op gluten door antigliadine-antilichamen te maken in het maagdarmkanaal.

Volgens een wetenschappelijk onderzoeksrapport gepubliceerd door Enterolab, kan de stoelgang van een persoon effectief worden gebruikt om sporen van antigliadine-antilichamen en voor gliadine te bepalen of de patiënt in kwestie tekenen en symptomen van glutenintolerantie begint te vertonen.

De immuuncellen van uw maag beschermen en lijnen de grootste interne weefselmassa van uw lichaam af.

Dit weefsel werkt als een schild tegen bacteriën, virussen en vreemde indringers, die ook bekend staan ​​als antigenen.

De primaire afweer van uw immuunsysteem tegen deze antigenen is de secretoire IgA-uitscheiding in het darmlumen, een hol gebied in uw maag waar de antistoffen die uw immuunsysteem genereert de buitenlandse aanvallers combineren en elimineren.

Omdat deze antilichamen nooit door uw lichaam kunnen worden geresorbeerd, worden ze geëlimineerd door stoelgang, wat de logica is achter het onderzoek van ontlasting.

 

Genetische evaluaties en testen

 

Genetisch onderzoek is de meest gebruikelijke procedure voor het identificeren van gluten-intolerantie en coeliakie.

Als coeliakie of glutengevoeligheid in het gezin voorkomt of als een van uw familieleden ooit de diagnose van de ziekte heeft gekregen, is het absoluut noodzakelijk dat u ook wordt onderzocht.

Genetische testen houdt het volgende in.

 

Intestinale biopsie

 

Zodra uw bloedrapport aangeeft dat u coeliakie heeft, is de volgende stap het uitvoeren van een biopsie in uw darmkanaal om het bloed te laten werken, maar glutenintolerantie kan alleen worden vermoed als een allergie voor tarwe- en coeliakie wordt afgewezen.

 

Glutenvrij voedsel / dieet

 

De meeste mensen bepalen of ze gluten-intolerant zijn door een dieet van zes tot acht weken met glutenvrij voedsel te volgen.

Het is echter ook noodzakelijk om een ​​medische professional te raadplegen die kan helpen voorkomen dat u uzelf mentaal en fysiek letsel toebrengt.

 

Behandelingen beschikbaar voor mensen met glutenintolerantie

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat de beste en enige behandeling die beschikbaar is voor gluten-gevoelige personen is om voedingsmiddelen die gluten bevatten volledig te vermijden.

Gluten-intolerantie is een auto-immuunziekte en kan niet worden genezen.

Het kan alleen worden beheerd door het vermijden van voedingsmiddelen of producten die gluten bevatten.

Als u gediagnosticeerd bent met gluten gevoeligheid, moet u een glutenvrij dieet plannen dat uw arts voor u regelt.

Je moet bijvoorbeeld wegblijven van griesmeel, farina, meel en graham, allemaal granen die gluten bevatten.

Het kan moeilijk zijn om een ​​glutenvrij dieet te volgen, maar je moet nadenken over de bijbehorende voordelen.

Bijvoorbeeld het denken aan al het voedsel dat je wel of niet kunt eten, zal het gevoel van beroofd gevoel minimaliseren.

Veel voedsel dat tegenwoordig wordt gemaakt, is glutenvrij, zoals pasta. Je kunt ook glutenvrije pizza's en brood eten.

Hieronder worden soorten voedingsmiddelen weergegeven die van nature glutenvrij zijn:

 • Verse vis (bijv. Zalm, zoetwatervis)
 • Alle soorten fruit en groenten (bij voorkeur vers)
 • eieren
 • Vers gevogelte

 

Wanneer u een afspraak moet plannen met uw arts

 

Het is belangrijk dat u niet zelf probeert te diagnosticeren.

Als u voelt dat u glutengevoelig bent, bijvoorbeeld als u tekenen en symptomen ervaart, ga dan onmiddellijk naar een arts.

U kunt ook een onderzoek of medische test voor coeliakie plannen, maar volgens directeur Gina Sam, MD, op het Sinai Gastrointestinal Motiliteit Centrum, zou u een arts voor glutenintolerantie moeten raadplegen om de volgende fundamentele redenen:

 • Als u last heeft van chronische maagproblemen, zoals diarree, voelt u dat u af en toe last krijgt van een opgeblazen gevoel, buikpijn en zwelling. Dit zijn allemaal prominente tekenen van glutengevoeligheid.
 • Als u coeliakie heeft en het blijft onbehandeld, kan het tal van voedingsstoffen en vitaminetekorten veroorzaken en ook de dunne darm beschadigen.
 • Als iemand in uw familie ooit de diagnose coeliakie of glutenonverdraagzaamheid heeft gehad, ga dan onmiddellijk naar een arts.

 

Conclusie

 

Volgens Dr. Oz, een cardiovasculair specialist die ook zijn eigen tv-programma heeft, is glutenintolerantie een groot probleem, ondanks het feit dat veel medische professionals anders geloven.

Het is belangrijk om te beseffen dat gluten verband houden met vele neurologische en psychiatrische stoornissen, waaronder aandoeningen zoals depressie, neuropathie, angst, autisme en dementie.

Omdat het een auto-immuunziekte is, kan glutenintolerantie een ontsteking in uw hersenen veroorzaken, die ook andere vitale delen van uw lichaam, waaronder uw longen, gewrichten en hart, kan beïnvloeden.