Gezondheid voor Vrouwen

HET EFFECT VAN DE PIL OP SEKSDRIVE OF LIBIDO

02 1 - HET EFFECT VAN DE PIL OP SEKSDRIVE OF LIBIDO

Ik zag een patiënt die van haar geboortebeperkingsmethode hield - nauwelijks krampende, lichte periodes, geruststelling dat ze werd beschermd, die allemaal heilzaam zijn. Er was iets dat niet werkte, en dat was haar libido.

Ze vroeg of haar methode om zwangerschap te voorkomen haar belette om enige interesse in seks te hebben. Zou het kunnen? ze vroeg zich af.

Hoewel dit bij sommige vrouwen een normaal neveneffect is, ervaart gelukkig minder dan 10 procent van de vrouwen die de pil of de NuvaRing gebruiken dit. Vaak schakelen pillen zal helpen.

Hoe het gebeurt

De pil of de ring voorkomt zwangerschap door de eierstokken te onderdrukken bij het maken van oestrogeen en progesteron, wat de ovulatie veroorzaakt. Deze anticonceptiemethoden kunnen ook de ongewenste bijwerking hebben van het verminderen van de geslachtsdrift van een vrouw.

Veel van mijn patiënten merken dit een paar maanden niet. Ze schrijven de verandering toe aan stress, gebrek aan slaap of andere storingen.

Wat moeten we doen?

Praat met uw zorgverzekeraar over:

• Overschakelen van pillen naar een andere samenstelling

• Overschakelen van de pil naar NuvaRing of omgekeerd

• Probeer een spiraaltje, zoals Mirena, dat ook veilig en effectief is

Andere bijwerkingen

De meeste vrouwen tolereren anticonceptiepillen en NuvaRing goed. Sommige hebben kleine bijwerkingen die na twee tot drie maanden gebruik verbeteren.

Als u een ongewenste bijwerking ondervindt, moet u uw provider bellen. Het is beter om over te schakelen dan te stoppen en een toevallige zwangerschap te riskeren.