Dieet en Gewichtsverlies

Het Paleo-dieet: kan het het risico op hart- en vaatziekten verlagen?

 
meat and vegetables - Het Paleo-dieet: kan het het risico op hart- en vaatziekten verlagen?
 

Het Paleo-dieet: kan het het risico op hart- en vaatziekten verlagen?

 
Het Paleo-dieet - vaak "het holbewoner-dieet" genoemd - heeft een groot deel van de kritiek gekregen. Maar de eerste resultaten van een nieuwe studie tonen de potentiële voordelen voor de gezondheid aan, wat suggereert dat overschakelen naar het Paleo-dieet slechts 8 weken zou kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart.

Onderzoekers suggereren dat het Paleo-dieet de gezondheid van het hart ten goede zou kunnen komen.

Chad Dolan, van het Laboratorium voor Integratieve Psychologie aan de Universiteit van Houston, Texas, en zijn collega's ontdekten dat gezonde volwassenen die van een westers dieet naar een Paleo-dieet ruilden een toename van interleukine-10 (IL-10) -niveaus hadden, wat wijst op een lagere risico op hartaanvallen en hart- en vaatziekten.

De onderzoekers rapporteerden onlangs hun voorlopige bevindingen op de conferentie over ontstekingen, immuniteit en cardiovasculaire ziekten van de American Physiological Societyin Westminster, CO.

Het Paleo-dieet is gebaseerd op voedsel waarvan wordt gedacht dat het is geconsumeerd door onze voorouders, waaronder fruit, groenten, noten en zaden, vis, mager vlees en plantaardige oliën, zoals olijfolie. Bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten, aardappelen, zout, geraffineerde suiker, granen en peulvruchten moeten worden vermeden, evenals koffie en alcohol.

Advocaten van het Paleo-dieet beweren dat het de gezondste manier van eten is; Loren Cordain, Ph.D., oprichter van de Paleo dieetbeweging , zegt op zijn website dat het dieet "zal helpen om je gezondheid te optimaliseren, je risico op chronische ziekten te minimaliseren en af ​​te vallen".

De reden hiervoor is dat het lichaam beter geschikt is voor het dieet van vroege mensen, en dat het een modern dieet is en het onvermogen van het lichaam om zich eraan aan te passen dat chronische ziekte voedt.

Deze theorie is echter met veel kritiek ontvangen, waarbij sommige onderzoekers beweerden dat, omdat onze oude voorouders slechts leefden tot een gemiddelde leeftijd van 30-35 jaar, het volgen van het dieet misschien niet goed is voor de gezondheid.

Eerder dit jaar suggereerde één onderzoek zelfs dat het dieet "gevaarlijk" kon zijn, wat leidde tot een snelle gewichtstoename en het verhogen van het risico op diabetes .

Dolan en collega's merken echter dat het Paleodieet voordelen heeft als het gaat om de gezondheid van het hart.

Paleo-dieet leidde tot 35 procent toename in IL-10-niveaus

Voor hun studie, de onderzoekers ingeschreven acht gezonde volwassenen die normaal gesproken een Westers dieet consumeerden - meestal hoog in verzadigde vetten en verwerkt voedsel, en laag in fruit, groenten en vis.

Na de eerste counseling over hoe het Paleo-dieet te volgen, werd aan de proefpersonen gevraagd om er 8 weken over te schakelen. Ze kregen een Paleo dieetmenu en een receptengids om hen te helpen met voedselkeuzes, en ze kregen te horen dat ze zoveel mogelijk van dit voedsel konden eten als ze wilden gedurende de periode van 8 weken.

Bij het beoordelen van bloedmonsters genomen van de deelnemers vóór en na de dieetruil, ontdekten de onderzoekers dat ze een gemiddelde toename van 35 procent in het molecuul IL-10 vertoonden .

De onderzoekers verklaren dat lage niveaus van IL-10 een groter risico op een hartaanval aangeven bij personen met hoge ontstekingsniveaus , hoewel ze merken dat ze de ontstekingsniveaus van de deelnemers nog moeten analyseren.

Toch geloven ze dat hogere IL-10-niveaus - te zien met het Paleo-dieet - de ontsteking zouden kunnen verlagen, de bloedvaten zouden beschermen en het risico op cardiovasculaire aandoeningen zouden verminderen.

Bevindingen suggereren dat het Paleo-dieet de gezondheid kan verbeteren

De onderzoekers merkten ook een vermindering van de calorie-inname en het gewicht van de deelnemers op met het 8-weekse Paleo-dieet, hoewel ze vaststellen dat het onderzoek niet was bedoeld om gewichtsverlies te bevorderen.

De onderzoekers spanning dat hun onderzoek momenteel onvolledig is, maar ze worden aangemoedigd door de eerste resultaten.

"De bevindingen van deze studie dragen bij aan de mogelijkheid dat kortdurende voedingsveranderingen van een traditioneel Westers patroon van eten tot voedingsmiddelen die worden gepromoot in het Paleo-dieet de gezondheid kunnen verbeteren - of dat op zijn minst het dieet geen negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft in termen van de parameters die we hebben bestudeerd.

Als ons onderzoek blijft aantonen dat het Paleo-dieet detecteerbare veranderingen produceert bij gezonde personen, zal het de claims van diegenen die dit dieet ondersteunen gedurende de afgelopen decennia onderbouwen en voorlopig bewijs leveren voor een andere therapeutische strategie voor hart- en vaatziekten en preventie