Voedsel

HIBISCUS-THEE: VOOR CHOLESTEROL EN HOGE BLOEDDRUK  VOORDELEN BIJWERKINGEN EN RISICO’S

hibiscus tea - HIBISCUS-THEE: VOOR CHOLESTEROL EN HOGE BLOEDDRUK  VOORDELEN BIJWERKINGEN EN RISICO'S

HIBISCUS-THEE: VOOR CHOLESTEROL EN HOGE BLOEDDRUK VOORDELEN BIJWERKINGEN EN RISICO'S
Hibiscusthee, gemaakt van gedroogde delen van de hibiscusplant, is dieprood van kleur. Het heeft zoete en scherpe smaken, vergelijkbaar met cranberry, en kan heet of bevroren worden gegeten. Maar biedt het drinken ervan mensen gezondheidsvoordelen?

Veel mensen zijn bekend met de prachtige bloemen van de hibiscusplant (Hibiscus Sabdariffa). Het is ontstaan ​​in Noord-Afrika en Zuidoost-Azië, maar groeit nu in veel tropische en subtropische klimaten. Mensen over de hele wereld gebruiken verschillende delen van de plant als voedsel en medicijnen.

Dit artikel onderzoekt de mogelijke gezondheidsvoordelen en risico's van het drinken van hibiscusthee.

Inhoud van dit artikel:

 1. Overzicht
 2. Hibiscus gezondheidsvoordelen
 3. Nutritionele afbraak van hibiscusthee
 4. Soorten hibiscus
 5. Hibiscus bijwerkingen en risico's

Overzicht

Hibiscusthee is afkomstig uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië en kan warm of bevroren worden geserveerd.

Het deel van de hibiscusplant dat de bloem beschermt en ondersteunt, wordt de kelk genoemd. De gedroogde calyces worden gebruikt om hibiscusthee te maken.

Andere dranken gemaakt van de hibiscusplant zijn onder andere:

 • rode zuring
 • Agua de Jamaica
 • Lo-Shen
 • Sudan thee
 • zure thee
 • karkade

Hibiscus-thee is gecategoriseerd als kruidenthee. Kruidenthee wordt gemaakt van een verscheidenheid aan planten, kruiden en specerijen. In veel landen kan kruidenthee geen "thee" worden genoemd, omdat het niet afkomstig is van de theeplant, Camellia sinensis .

Hoewel niet zo populair als zwarte en groene thee, blijft de verkoop van kruidenthee stijgen, deels vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen.

Hibiscus gezondheidsvoordelen

In het verleden werd hibiscusthee in Afrikaanse landen gebruikt om de lichaamstemperatuur te verlagen, hartaandoeningen te behandelen en een zere keel te verzachten . In Iran wordt hibiscusthee gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen .

Recente studies hebben gekeken naar de mogelijke rol van hibiscus bij de behandeling van hoge bloeddruk en hoog cholesterol .

Hibiscusthee en hoge bloeddruk

Een studie uit 2010, gepubliceerd in de Journal of Nutrition, wees uit dat het consumeren van hibiscusthee de bloeddruk verlaagde bij mensen met een verhoogd risico op hoge bloeddruk en bij mensen met een licht hoge bloeddruk.

Studie deelnemers consumeerden dagelijks 6 porties hibiscusthee of een placebodrankgedurende 6 weken. Degenen die de hibiscusthee dronken, zagen een significante verlaging van hun systolische bloeddruk , vergeleken met degenen die de placebobehandeling consumeerden.

Een meta-analyse van in 2015 gepubliceerde studies wees uit dat het drinken van hibiscusthee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk significant verlaagde. Meer studies zijn nodig om de resultaten te bevestigen.

Hibiscusthee en cholesterol

Onderzoek gepubliceerd in 2011 vergeleek de resultaten van het consumeren van hibiscus versus zwarte thee op cholesterolniveaus.

Negentig mensen met hoge bloeddruk consumeerden hibiscus of zwarte thee twee keer per dag gedurende 15 dagen.

Na 30 dagen had geen van beide groepen betekenisvolle veranderingen in hun LDL- of 'slechte' cholesterolwaarden. Beide groepen hadden echter significante toenamen in hun totale en HDL of "goede" cholesterolniveaus.

Andere studies hebben echter gemengde resultaten opgeleverd. Een review gepubliceerd in 2013, vond dat het drinken van hibiscusthee het cholesterolniveau niet significant verlaagde.

Andere studies, waaronder een beoordeling door 2014 van een aantal klinische onderzoeken, toonden aan dat het consumeren van hibiscusthee of extract verhoogde goede cholesterol en verlaagde slechte cholesterol- en triglycerideniveaus.

Betere kwaliteitsstudies zijn nog steeds nodig om de invloed van de hibiscusconsumptie op het cholesterolgehalte te onderzoeken.

Nutritionele afbraak van hibiscusthee

Natuurlijk calorie- en cafeïnevrije hibiscusthee kan worden geserveerd met suiker of honing als zoetstof.

Hibiscusthee is van nature calorie- en cafeïnevrij. Het kan warm of bevroren worden geserveerd. Omdat hibiscusthee van nature zoet is, wordt suiker of honing vaak toegevoegd als zoetstof, met toevoeging van calorieën en koolhydraten .

De voordelen voor de gezondheid van het hart in verband met hibiscusthee worden verondersteld te zijn toe te schrijven aan verbindingen die anthocyanines worden genoemd, dezelfde natuurlijk voorkomende chemicaliën die bessen hun kleur geven.

Soorten hibiscus

Hibiscus is mogelijk beschikbaar in de volgende vormen:

 • enkele theezakjes
 • kant-en-klare thee
 • losse bloemblaadjes
 • vloeibaar extract
 • ingekapseld poeder

Hibiscus bijwerkingen en risico's

Een evaluatie uit 2013 van studies meldde dat zeer hoge doses hibiscus-extract mogelijk leverbeschadiging kunnen veroorzaken. Dezelfde beoordeling meldde dat hibiscus-extract interactie had met hydrochloorthiazide (een diureticum) bij dieren en met acetaminophen bij mensen.

Personen die kruidenthee drinken, moeten dit aan hun arts laten weten, omdat sommige kruiden mogelijk kunnen interageren met medicijnen.

Volgens andere bronnen is de hibiscusconsumptie niet veilig voor mensen die chloroquine nemen, een medicijn tegen malaria . Hibiscus kan verminderen hoe goed het medicijn in het lichaam werkt.

Mensen met diabetes of medicijnen tegen hoge bloeddruk moeten hun bloedsuikerspiegel en bloeddruk controleren bij het nuttigen van hibiscus. Dit komt omdat het de bloedsuikerspiegel of bloeddruk kan verlagen.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen geen hibiscusthee drinken.

Het drinken van hibiscusthee met mate wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Andere producten die hibiscus bevatten, zijn echter niet gereguleerd en kunnen al dan niet bevatten wat zij beweren. Deze omvatten:

 • supplementen
 • capsules
 • extracten
HIBISCUS-THEE: VOOR CHOLESTEROL EN HOGE BLOEDDRUK VOORDELEN BIJWERKINGEN EN RISICO'S