Gezondheid

HOE COCA-COLA JE LICHAAM BEÏNVLOEDT WANNEER JE HET DRINKT WAT DOET COLA MET JE LICHAAM DE GEVOLGEN

s3 news tmp 136742 1 2 3 2x1 690 - HOE COCA-COLA JE LICHAAM BEÏNVLOEDT WANNEER JE HET DRINKT WAT DOET COLA MET JE LICHAAM DE GEVOLGENHOE COCA-COLA JE LICHAAM BEÏNVLOEDT WANNEER JE HET DRINKT WAT DOET COLA MET JE LICHAAM DE GEVOLGEN

Suikerhoudende dranken worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes type 2 en tandbederf. Maar heb je je ooit afgevraagd wat deze dranken precies met je lichaam doen na consumptie? wat er met het lichaam gebeurt binnen een uur na het drinken van een blikje Coca-Cola.

Een portie Coca-cola van 12-ounce bevat ongeveer 10 theelepels suiker.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) drinkt ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking suikerhoudende dranken op een bepaalde dag, waarbij de consumptie van deze dranken het hoogst is onder tieners en jonge volwassenen.

Er zijn ongeveer 10 theelepels toegevoegde suiker in een blik cola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dagelijks niet meer dan 6 theelepels toegevoegde suikers te consumeren, wat betekent dat het drinken van slechts één portie cola per dag ons ver boven deze richtlijnen kan brengen.

Als zodanig is het geen verrassing dat suikerhoudende drankconsumptie wordt geassocieerd met een reeks gezondheidsomstandigheden. Volgens de Harvard School of Public Health hebben mensen die dagelijks 1-2 blikjes suikerhoudende dranken drinken 26 meer kans op diabetes type 2 , en vorige maand rapporteerde Medical News Today over een studie waarin wordt beweerd dat 184.000 doden wereldwijd elk jaar zijn gedaald naar suikerhoudende drankconsumptie.

gebaseerd op onderzoek van gezondheidsauteur Wade Meredith - de schade zien die een blikje van 330 ml Coca-Cola binnen een uur na consumptie aan het lichaam kan doen.

Coca-Cola 'vergelijkbaar met heroïne' in hoe het de belonings- en pleziercentra van de hersenen stimuleert

Volgens Naik moet de intense zoetheid van Coca-Cola als gevolg van het hoge suikergehalte ons laten braken zodra het in het lichaam komt. Het fosforzuur in de drank doet echter de zoetheid dof, waardoor we de drank kunnen bewaren.

De bloedsuikerspiegel stijgt dramatisch binnen 20 minuten na het drinken van de Cola, legt Naik uit, wat een uitbarsting van insuline veroorzaakt . De lever verandert dan de hoge hoeveelheden suiker die ons lichaam in vet laten circuleren.

Binnen 40 minuten heeft het lichaam alle cafeïne uit de cola opgenomen, waardoor de pupillen verwijden en de bloeddruk stijgt . Op dit punt zijn de adenosine-receptoren in de hersenen geblokkeerd, waardoor vermoeidheid wordt voorkomen .

Vijf minuten later is de productie van dopamine toegenomen - een neurotransmitter die helpt het plezier- en beloningscentrum van de hersenen onder controle te houden. Volgens de infographic is de manier waarop Coca-Cola deze centra stimuleert vergelijkbaar met de effecten van heroïne, waardoor we een ander blikje willen

Een uur na het drinken van de drank begint een suikercrash, met prikkelbaarheid en slaperigheid als gevolg. Bovendien is het water uit de Cola uit het lichaam gezuiverd via plassen, samen met voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Volgens Naik is de infographic niet alleen van toepassing op Coca-Cola, maar ook op alle cafeïnehoudende koolzuurhoudende dranken.

"Coke is niet alleen hoog in fructose-glucosestroop, maar zit ook boordevol geraffineerde zouten en cafeïne", schrijft Naik op zijn blog The Renegade Pharmacist . "Regelmatige consumptie van deze ingrediënten in de grote hoeveelheden die je vindt in cola en andere bewerkte voedingsmiddelen en dranken, kan leiden tot hogere bloeddruk, hartziekten, diabetes en obesitas.""Maar een klein bedrag nu en dan zal geen grote schade aanrichten," voegt hij eraan toe. "De sleutel is moderatie."

In een persverklaring zegt een woordvoerder van Coca-Cola dat de drank "volkomen veilig is om te drinken en kan worden genoten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en levensstijl."

Ons Knowledge Center-artikel - "Hoeveel suiker zit er in je eten?" - kijkt naar het suikergehalte van enkele van de meest populaire voedingsmiddelen en dranken.

In augustus ging een nieuwe infographic viral en onthulde hoe energiedrankjes het lichaam binnen 24 uur na het drinken beïnvloeden .

HOE COCA-COLA JE LICHAAM BEÏNVLOEDT WANNEER JE HET DRINKT WAT DOET COLA MET JE LICHAAM DE GEVOLGEN