Gezondheid

Hoe energiedrankjes je lichaam binnen 24 uur beïnvloeden

Hoe energiedrankjes je lichaam binnen 24 uur

energy drinks - Hoe energiedrankjes je lichaam binnen 24 uur beïnvloeden

Vorig jaar noemde de Wereldgezondheidsorganisatie energiedranken een "gevaar voor de volksgezondheid", nadat ze vonden dat de consumptie van dergelijke dranken toeneemt. Nu, een infographic gemaakt door de website Personalise.co.uk beweert te laten zien wat er precies gebeurt met het lichaam in de 24 uur na het nuttigen van een energiedrank.

De hoeveelheid cafeïne in een blik of fles energiedrank kan variëren van 80 mg tot meer dan 500 mg.

Gemaakt met behulp van informatie uit bronnen, waaronder de National Health Service (NHS) in het Verenigd Koninkrijk, de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en energiedrankfabrikant Red Bull, volgt de infographic een andere die eerder deze maand viral werd en onthulde hoe Coca-Cola het lichaam beïnvloedt binnen 1 uur na het drinken ervan.

Deze nieuwe infographic beschrijft echter wat een energiedrank - namelijk een blikje Red Bull - in een periode van 24 uur aan het lichaam doet.

Energiedranken worden op de markt gebracht als dranken die mentale en fysieke prestaties bevorderen. Cafeïne is de meest voorkomende stimulans in deze dranken, maar sommige merken bevatten andere plantaardige stimulanten, zoals guarana en ginseng .

Volgens de Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), kan de hoeveelheid cafeïne in een blik of fles energiedrank variëren van 80 mg tot meer dan 500 mg. Ter vergelijking, een 5-ounce kopje koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne.

Net als frisdrank bevatten energiedrankjes ook veel suiker. Een blikje Red Bull van 250 ml bevat bijvoorbeeld ongeveer 27,5 g suiker.

Talrijke studies hebben gesuggereerd dat energiedranken negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Een studie uit 2013, gerapporteerd door Medical News Today , toonde bijvoorbeeld aan dat energiedrankjes de hartfunctie van gezonde volwassenen veranderen, terwijl een ander onderzoek energieconsumptie verbond met ander ongezond gedrag , zoals roken.

Maar wat doen energiedrankjes precies met het lichaam nadat we ze hebben geconsumeerd?

Suiker crasht, energie inzakt en cafeïne trekt zich terug

Volgens de infographic komt cafeïne binnen 10 minuten na het nuttigen van een energiedrank in de bloedbaan terecht, wat een stijging van de hartslag en bloeddruk veroorzaakt

Gedurende de volgende 15-45 minuten, cafeïnegehalte in de bloedbaan. Dientengevolge, zal een individu meer waakzaamheid voelen en verbeterde concentratie ervaren.

"Cafeïne is een geslepen medicijn dat adenosine tijdelijk blokkeert (een chemische stof die betrokken is bij hoe moe we ons voelen) en die je een boost geeft terwijl je je 'goed voelen' moleculen in de hersenen, zoals dopamine, gemakkelijker laat vrijkomen. alert en je voelt je beter over jezelf, "vertelde wetenschapscommunicator en voedselonderzoeker dr. Stuart Farrimond aan The Daily Mail .

Alle cafeïne wordt geabsorbeerd binnen 30-50 minuten na het nuttigen van een energiedrank, volgens de infographic, en de lever reageert hierop door meer suiker in de bloedstroom op te nemen.

298202 energy drink infographic - Hoe energiedrankjes je lichaam binnen 24 uur beïnvloeden

Deze infographic toont wat er met het lichaam gebeurt na het nuttigen van een blikje energiedrank.
Afbeelding tegoed: Personalize.co.uk

Binnen een uur zullen de effecten van de cafeïne afnemen en kan een suikercrash optreden. Energieniveaus zullen laag beginnen te worden en vermoeidheid zal inbreken.

Het duurt ongeveer 5-6 uur voordat het lichaam de hoeveelheid cafeïne in de bloedbaan met 50{f38288a0956c9cbf19ba08166a15a99346be51a6f8f6742bdf72f9cb23a1915b} heeft verlaagd - ook wel de "halfwaardetijd" genoemd - en het is waarschijnlijk dat dit twee keer zoveel tijd kost voor vrouwen bij de geboorte. controlepillen . Het duurt gemiddeld 12 uur voordat het lichaam de cafeïne volledig uit de bloedbaan verwijdert, hoewel dit afhankelijk is van individuele factoren.

"Zwangerschap, leverschade en andere medicijnen kunnen ook de snelheid waarmee cafeïne uit het lichaam wordt geëlimineerd vertragen," vertelde Dr. Farrimond aan The Daily Mail . "Belangrijk is dat kinderen en tieners een significant langere halfwaardetijd hebben, wat betekent dat cafeïne langer in het bloed zal blijven en op een hoger niveau dan voor volwassenen. Daarom kunnen cafeïnehoudende dranken gedragsproblemen en angststoornissen bij kinderen veroorzaken."

De opname van cafeïne kan 12-24 uur na consumptie plaatsvinden

De infographic beweert dat personen die regelmatig energiedranken consumeren, de cafeïneontwenning in de 12-24 uur na consumptie kunnen ervaren, waaronder symptomen zoals hoofdpijn , prikkelbaarheid en obstipatie .

Dr. Farrimond legde uit dat ontwenningsverschijnselen tot 9 dagen kunnen duren en de ernst afhangt van de hoeveelheid cafeïne die wordt gebruikt.

Voor gewone energiedrankconsumenten duurt het ongeveer 7-12 dagen voordat het lichaam zich aanpast aan een regelmatige inname van cafeïne, volgens de infographic. Het is onwaarschijnlijk dat een persoon een boost krijgt van de dranken als zijn lichaam eraan gewend raakt.

Hoewel de informatie in deze infographic niet nieuw is, helpt het wel om te verklaren waarom zoveel studies de gezondheidsimplicaties van energiedranken hebben genoemd.

Toch stijgt de consumptie van energiedrank, in de VS steeg de verkoop van de dranken tussen 2008 en 2012 met

Energiedranken zijn vooral populair bij kinderen en adolescenten. Vorig jaar rapporteerde Medical News Today over een onderzoek van de Centres for Disease Control and Prevention (CDC), waaruit bleek dat 73van de kinderen dagelijks cafeïne consumeert - veel daarvan komt uit energiedranken en koffie.

Hoe energiedrankjes je lichaam binnen 24 uur beïnvloeden