Slaap & Dromen

HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

shutterstock 287960582 - HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

Jetlag is een beetje een onvermijdelijkheid als je ergens op lange afstand vliegt. Er zijn echter manieren om het onder controle te houden, zodat het een minimale impact heeft op uw vakantie. Hier zijn tien eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op alles wat een jetlag je op de weg kan gooien.

plan de Tijd van de vlucht

Om je circadiane ritme (interne lichaamsklok) onder controle te houden, kun je het beste een vlucht boeken die rond de vroege avond aankomt. Blijf op tot rond 10 uur om terug te gaan naar een gewoon slaapritueel. Als je denkt dat je slaaptekort hebt, probeer dan de drang om overdag dutjes te doen te weerstaan. Als het moet, beperk ze tot dutjes in de vroege namiddag van niet langer dan twee uur.

Bereid je voor door eerder naar bed te gaan

Als je naar het oosten reist, pas je je lichaamsklok dan voorzichtig aan de tijd aan door een beetje eerder naar bed te gaan in de avonduren die naar de reis toe rennen. Voor degenen die naar het westen vliegen, blijf elke nacht wat later op.

Stel je horloge in

Hoe eerder u uw mindset kunt aanpassen aan de tijdswissel, hoe sneller uw lichaam zich waarschijnlijk zal aanpassen. Verander uw horloge in de lokale tijd van uw bestemming zodra u het vliegtuig instapt.

shutterstock 192571934 1024x640 - HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

Wat niet eten & drinken

Dit is een advies dat helpt om te slapen in elke situatie - blijf weg van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol in de uren voordat je naar bed gaat. Kies voor een lichte snack bij aankomst op uw bestemming, in plaats van een zware maaltijd. Voor meer informatie over dit onderwerp, bekijk onze  4 Quick Diet Tips om uw slaapkwaliteit te verbeteren .

Vermijd zware oefening

Hoewel sommige ontspannen tai chi-oefeningen of iets vergelijkbaars nuttig kunnen zijn, moet je niet de fout maken om de sportschool hard te raken zodra je bij je hotel bent. Oefening direct voor het slapengaan zal je hart alleen maar laten racen en slapen slechter maken.

shutterstock 261367862 - HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

Gebruik daglicht

Daglicht wekt natuurlijk lichaam en geest op, natuurlijk door het produceren van melatonine. Forceer jezelf naar buiten om de frisse lucht en de zon in staat te stellen je circadiane ritme te reguleren.

Doe alles wat je kunt doen om je te helpen slapen

Zorg ervoor dat u bereid bent om uw hotel of appartement zo slaapvriendelijk mogelijk te maken. Neem oordopjes en oogmaskers mee om te proberen de langst mogelijke slaap te krijgen om je weer op het goede spoor te krijgen. Verduisteringsgordijnen zijn ook enorm gunstig.

shutterstock 255601519 - HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE

'First Night Effect' & 'On-Call Effect'

Van deze twee veel voorkomende verschijnselen is bekend dat ze mensen onnodig wakker houden. First Night Effect vindt plaats wanneer u probeert te slapen in een nieuwe of onbekende omgeving. Om dit tegen te gaan, breng items van thuis mee waardoor u zich meer thuis voelt.

Aanroep-effect is het gevoel nooit volledig te kunnen ontspannen en constant wakker te worden, ondanks dat het niet nodig is. Dit komt door een onrealistische verwachting dat een geluid (of alarm) je zal wekken of andersom, je wordt niet meer wakker wanneer je dat wilt. Om hieraan tegemoet te komen, moet u maatregelen nemen om eventuele beheersbare ruis in de kamer tot een minimum te beperken en om een ​​wake-up-oproep van de receptie te vragen (of twee indien u dit nodig acht), zodat u zeker weet dat u op het gewenste tijdstip wakker wordt.

Krijg je slaapomgeving goed

Doe alles wat je kunt om je slaapomgeving goed te maken voor een goede, solide nachtrust. Dit betekent dat je de juiste temperatuur krijgt, storende geluiden minimaliseert en de kamer zo donker mogelijk maakt. Het hebben van een comfortabel bed helpt natuurlijk ook!

Slaapmiddelen

Vrij verkrijgbare slaapmiddelen kunnen u helpen om wat slaap in te halen aan de andere kant van de reis. U moet echter wel eerst een arts raadplegen voordat u hiervoor kiest. Als u niet comfortabel bent met het nemen van slaappillen, moeten de bovenstaande stappen enigszins bijdragen aan het verminderen van de gevolgen van jetlag.

Heb je strategieën om jetlag af te schrikken? Deel ze met andere leden van Sleep Matters Club door hieronder een opmerking in te brengen.

HOE JETLAG TE VERMINDEREN EN TE GENIET VAN JE VAKANTIE