Gezondheid voor Vrouwen

ONTSNAPPEN AAN HUISELIJK GEWELD, JEZELF BESCHERMEN VOOR EN NA JE VERTREK

Ontsnappen aan huiselijk geweld

Jezelf beschermen voor en na je vertrek

Het is niet eenvoudig om uit een gewelddadige of gewelddadige relatie te komen. Misschien hoop je nog steeds dat er dingen zullen veranderen of ben je bang voor wat je partner gaat doen als hij ontdekt dat je probeert te vertrekken. Wat je redenen ook zijn, je voelt je waarschijnlijk gevangen en hulpeloos. Maar er is hulp beschikbaar. Er zijn veel middelen beschikbaar voor misbruikte en gehavende vrouwen, waaronder crisishulpjes, schuilplaatsen - zelfs jobtraining, juridische diensten en kinderopvang. Je verdient het om vrij van angst te leven. Begin met reiken.

Als u onmiddellijk hulp nodig heeft, belt u 112 of uw plaatselijke hulpdienst.

Voor hulplijnen en schuilplaatsen voor huiselijk geweld, klik hier .

Als je een man bent in een misbruikrelatie, lees dan Help for Abused Men.

Hoe kom je uit een geweldadidige relatie?

Waarom vertrekt ze niet gewoon? Het is de vraag die veel mensen stellen als ze horen dat een vrouw wordt mishandeld en mishandeld. Maar als u in een misbruikrelatie verkeert, weet u dat het niet zo eenvoudig is. Het beëindigen van een belangrijke relatie is nooit gemakkelijk. Het is nog moeilijker als je geïsoleerd bent van je familie en vrienden, psychisch verslagen, financieel gecontroleerd en fysiek bedreigd.

Als je probeert te beslissen om te blijven of te vertrekken, voel je je misschien verward, onzeker, bang en verscheurd. Het ene moment mag je wanhopig weg willen, en het volgende moment wil je misschien de relatie vasthouden. Misschien geef je jezelf zelfs de schuld van het misbruik of voel je je zwak en beschaamd omdat je er ondanks alles toch in bent blijven hangen. Laat je niet vangen door verwarring, schuldgevoel of zelfbeschuldiging. Het enige dat telt is uw veiligheid.

Als u misbruikt wordt, onthoud dan:

 • Je mag niet de schuld hebben dat je gehavend of mishandeld bent.
 • U bent niet de oorzaak van het misbruikgedrag van uw partner.
 • Je verdient het om met respect behandeld te worden.
 • Je verdient een veilig en gelukkig leven.
 • Uw kinderen verdienen een veilig en gelukkig leven.
 • Je bent niet alleen. Er wachten mensen om te helpen.

De beslissing nemen om te vertrekken

Wanneer u besluit om de relatie te beëindigen of het te proberen te redden, houd dan het volgende in gedachten:

Als je hoopt dat je beledigende partner zal veranderen ... Het misbruik zal waarschijnlijk opnieuw gebeuren. Misbruikers hebben diepe emotionele en psychologische problemen. Hoewel verandering niet onmogelijk is, is het niet snel of eenvoudig. En verandering kan alleen gebeuren als uw dader de volledige verantwoordelijkheid voor zijn gedrag op zich neemt, professionele behandeling zoekt en stopt met de schuld te geven aan u, zijn ongelukkige jeugd, stress, werk, zijn drinken of zijn humeur.

Als je denkt dat je je misbruiker kunt helpen ... Het is niet meer dan normaal dat je je partner wilt helpen. U denkt misschien dat u de enige bent die hem begrijpt of dat het uw verantwoordelijkheid is om zijn problemen op te lossen. Maar de waarheid is dat door herhaaldelijk misbruik te accepteren en te accepteren, je misbruik versterkt en mogelijk maakt. In plaats van je misbruiker te helpen, blijf je het probleem bestendigen.

Als je partner heeft beloofd het misbruik te stoppen ... Als het gaat om consequenties, misbruikers pleiten vaak voor een nieuwe kans, smeken om vergiffenis en beloven te veranderen. Ze kunnen zelfs betekenen wat ze zeggen in het moment, maar hun ware doel is om de baas te blijven en te voorkomen dat je weggaat. Maar meestal keren ze snel terug naar hun beledigende gedrag zodra ze zijn vergeven en ze maken zich niet langer zorgen dat je weggaat.

Als je partner in counseling of een programma voor batterers zit ... Zelfs als je partner in counseling is, is er geen garantie dat hij zal veranderen. Veel misbruikers die door counseling gaan, blijven gewelddadig, beledigend en controlerend. Als je partner is gestopt met het minimaliseren van het probleem of excuses maken, dat is een goed teken. Maar je moet nog steeds je beslissing nemen op basis van wie hij nu is, niet de man die je hoopt dat hij zal worden.

Als je je zorgen maakt over wat er zal gebeuren als je weggaat ... Je bent misschien bang voor wat je beledigende partner gaat doen, waar je naartoe gaat of hoe je jezelf of je kinderen zult ondersteunen. Maar laat de angst voor het onbekende je niet in een gevaarlijke, ongezonde situatie houden.

Tekenen dat uw misbruiker NIET verandert:

 • Hij minimaliseert het misbruik of ontkent hoe ernstig het eigenlijk was.
 • Hij blijft anderen de schuld geven voor zijn gedrag.
 • Hij beweert dat jij degene bent die beledigend is.
 • Hij dwingt je om te gaan counselen.
 • Hij vertelt je dat je hem nog een kans moet geven.
 • Je moet hem duwen om in behandeling te blijven.
 • Hij zegt dat hij niet kan veranderen tenzij je bij hem blijft en hem steunt.
 • Hij probeert sympathie te krijgen van u, uw kinderen of uw familie en vrienden.
 • Hij verwacht iets van jou in ruil voor hulp.
 • Hij dwingt je om beslissingen te nemen over de relatie.

Veiligheidsplanning

Of je er nu klaar voor bent om je misbruiker te verlaten, er zijn dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen. Deze veiligheidstips kunnen het verschil maken tussen ernstig gewond of gedood worden en ontsnappen met je leven.

Bereid je voor op noodsituaties

Ken de rode vlaggen van je dader. Wees op uw hoede voor tekenen en aanwijzingen dat uw misbruiker van streek raakt en kan ontploffen van woede of geweld. Verzin verschillende geloofwaardige redenen die u kunt gebruiken om het huis te verlaten (zowel overdag als 's nachts) als u problemen ondervindt bij het brouwen.

Identificeer veilige gebieden van het huis. Weet waar je moet zijn als je misbruiker aanvalt of een ruzie begint. Vermijd kleine, afgesloten ruimtes zonder uitgangen (zoals kasten of badkamers) of kamers met wapens (zoals de keuken). Ga indien mogelijk naar een kamer met een telefoon en een buitendeur of raam.

Verzin een codewoord. Breng een woord, zinsdeel of signaal tot stand dat u kunt gebruiken om uw kinderen, vrienden, buren of collega's te laten weten dat u in gevaar bent en de politie moet worden gebeld.

Maak een ontsnappingsplan

Wees klaar om te vertrekken in een oogwenk. Houd de auto van brandstof voorzien en kijkend naar de uitgang van de oprit, met de bestuurdersdeur ontgrendeld. Verberg een reserve autosleutel waar je het snel kunt krijgen. Zorg dat contant geld, kleding en belangrijke telefoonnummers en documenten op een veilige plaats worden bewaard (bijvoorbeeld bij een vriend thuis).

Oefen om snel en veilig te ontsnappen. Train je ontsnappingsplan, zodat je precies weet wat je moet doen als je aangevallen wordt door je misbruiker. Als je kinderen hebt, laat ze dan ook het vluchtplan oefenen.

Maak en memoriseer een lijst met contactpersonen voor noodgevallen. Vraag verschillende vertrouwde personen of je contact met hen kunt opnemen als je een lift nodig hebt, een plek om te verblijven, of help contact op te nemen met de politie. Onthoud de nummers van uw contactpersonen voor noodsituaties, het lokale asiel en de hotline voor huiselijk geweld.

Als je blijft

Als u op dit moment besluit om bij uw gewelddadige partner te blijven, zijn er enkele dingen die u kunt proberen uw situatie te verbeteren en uzelf en uw kinderen te beschermen.

 • Neem contact op met het programma huiselijk geweld / seksuele agressie in uw regio. Ze kunnen emotionele steun bieden, peer counseling, veilige noodhuisvesting, informatie en andere diensten terwijl je in de relatie bent, en ook als je besluit te vertrekken.
 • Bouw een zo sterk mogelijk ondersteuningssysteem dat uw partner zal toestaan. Blijf waar mogelijk betrokken bij mensen en activiteiten buiten uw huis en moedig uw kinderen aan om dit te doen.
 • Wees lief voor jezelf! Ontwikkel een positieve manier om naar jezelf te kijken en met jezelf te praten. Gebruik affirmaties om de negatieve opmerkingen van de misbruiker tegen te gaan. Gun jezelf de tijd om dingen te doen die je leuk vindt.

Bron: Breast the Silence Handbook

Bescherming van uw privacy

U bent misschien bang om te vertrekken of om hulp te vragen uit angst dat uw partner zal vergelden als hij erachter komt. Dit is een legitieme zorg. Er zijn echter voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om veilig te blijven en ervoor te zorgen dat uw misbruiker niet weet wat u doet. Wanneer u hulp zoekt voor huiselijk geweld en misbruik, is het belangrijk om uw sporen te dekken, vooral wanneer u de telefoon of de computer gebruikt.

Telefoonveiligheid voor misbruikte en gehavende vrouwen

Als u hulp zoekt voor huiselijk geweld, bel dan indien mogelijk een openbare betaaltelefoon of een andere telefoon buiten het huis. In de VS kun je op de meeste openbare telefoons gratis 911 bellen, dus weet waar de dichtstbijzijnde is in geval van nood.

Vermijd draadloze telefoons. Als u vanuit huis belt, gebruikt u een vaste telefoon als u er een hebt, in plaats van een draadloze telefoon of mobiele telefoon. Een vaste telefoon is meer privé en minder gemakkelijk aan te tikken.

Bel of verzamel een prepaid telefoonkaart. Houd er rekening mee dat als u uw eigen huistelefoon of telefoon laadpas gebruikt, de telefoonnummers die u belt, worden vermeld op de maandelijkse factuur die naar u wordt verzonden. Zelfs als je al bij het aanbreken van de factuur bent vertrokken, kan je misbruiker je mogelijk opzoeken met de telefoonnummers die je hebt gebeld voor hulp.

Controleer de instellingen van uw mobiele telefoon. Er zijn mobiele telefoontechnologieën die uw misbruiker kan gebruiken om naar uw oproepen te luisteren of uw locatie te volgen. Je misbruiker kan je mobiele telefoon gebruiken als een volgapparaat als deze GPS heeft, zich in de "stille modus" bevindt, of is ingesteld op "automatisch beantwoorden". Dus overweeg hem uit te schakelen wanneer hij niet in gebruik is of achter te laten bij het ontvluchten van je misbruiker.

Pak je eigen mobiele telefoon. Overweeg de aankoop van een prepaid mobiele telefoon of een andere mobiele telefoon die uw misbruiker niet kent. Sommige schuilplaatsen voor huiselijk geweld bieden gratis mobiele telefoons aan gehavende vrouwen. Bel uw lokale hotline voor meer informatie.

Computer- en internetveiligheid voor misbruikte en gehavende vrouwen

Misbruikers controleren vaak de activiteiten van hun partner, inclusief hun computergebruik. Hoewel er manieren zijn om uw internetgeschiedenis te verwijderen, kan dit voor uw partner een rode vlag zijn, zodat u iets probeert te verbergen, dus wees voorzichtig. Bovendien is het bijna onmogelijk om een ​​computer te verwijderen van alle bewijzen van de websites die u hebt bezocht, tenzij u veel over computers weet.

Gebruik een veilige computer. Als u online hulp zoekt, bent u het veiligst als u een computer buiten uw huis gebruikt. U kunt een computer gebruiken op het werk, het huis van een vriend, de bibliotheek, uw plaatselijke buurthuis of een schuilplaats of agentschap voor huiselijk geweld.

Wees voorzichtig met e-mail en instant messaging. E-mail en instant messaging zijn niet de veiligste manier om hulp te krijgen voor huiselijk geweld. Wees vooral voorzichtig bij het verzenden van e-mail, omdat uw misbruiker mogelijk weet hoe u toegang tot uw account kunt krijgen. U kunt overwegen een nieuw e-mailaccount te maken waarvan uw misbruiker niet op de hoogte is.

Wijzig uw gebruikersnamen en wachtwoorden. Maak nieuwe gebruikersnamen en wachtwoorden voor uw e-mail, online bankieren en andere gevoelige accounts. Zelfs als u denkt dat uw misbruiker uw wachtwoorden niet heeft, heeft hij misschien een programma voor spyware of keylogging geraden of gebruikt om deze te krijgen. Kies wachtwoorden die uw misbruiker niet kan raden (vermijd verjaardagen, bijnamen en andere persoonlijke gegevens).

Bescherm uzelf tegen GPS-bewaking en opname-apparaten

Je misbruiker hoeft niet technisch onderlegd te zijn om surveillancetechnologie te gebruiken om je bewegingen te monitoren en naar je gesprekken te luisteren. Houd er rekening mee dat je misbruiker mogelijk verborgen camera's gebruikt, zoals een "Nanny Cam", of zelfs een babyfoon om bij je in te checken. Global Positioning System (GPS) -apparaten zijn ook goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. GPS-apparaten kunnen worden verborgen in uw auto, uw tas of andere voorwerpen die u bij u draagt. Uw misbruiker kan ook het GPS-systeem van uw auto gebruiken om te zien waar u bent geweest.

Als je tracking- of opnameapparaten ontdekt, laat ze dan staan ​​tot je klaar bent om te vertrekken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ze te verwijderen of af te sluiten, waarschuwt dit je misbruiker dat je hem bezoekt.

Schuilplaatsen voor huiselijk geweld

Een schuilplaats voor huiselijk geweld of een vrouwenopvang is een gebouw of een reeks appartementen waar mishandelde en gehavende vrouwen terecht kunnen voor schuilplaatsen bij hun misbruikers. De locatie van de opvang wordt vertrouwelijk behandeld om ervoor te zorgen dat uw misbruiker u niet kan vinden.

Schuilplaatsen voor huiselijk geweld hebben over het algemeen plaats voor zowel moeders als hun kinderen. De opvang zal voorzien in al uw elementaire levensbehoeften, inclusief voedsel en kinderopvang. De tijd dat je in het asiel kunt verblijven, is beperkt, maar de meeste opvangcentra helpen je ook bij het vinden van een permanent huis, werk en andere dingen die je nodig hebt om een ​​nieuw leven te beginnen. Het opvangcentrum zou je ook moeten kunnen verwijzen naar andere diensten voor misbruikte en gehavende vrouwen in je gemeenschap, waaronder:

 • Juridische hulp
 • Counseling
 • Steungroepen
 • Diensten voor uw kinderen
 • Werkgelegenheidsprogramma's
 • Gezondheidsgerelateerde diensten
 • Onderwijskansen
 • Financiele assistentie

Bescherming van uw privacy bij een schuilplaats voor huiselijk geweld

Als je naar een toevluchtsoord voor huiselijk geweld of een vrouwenopvang gaat, hoef je geen identificerende informatie over jezelf te geven, zelfs niet als je daarom wordt gevraagd. Terwijl schuilplaatsen veel maatregelen nemen om de vrouwen die ze huisvesten te beschermen, kan het geven van een valse naam ervoor zorgen dat je misbruiker je kan vinden, vooral als je in een klein stadje woont.

Bescherm jezelf nadat je bent vertrokken

Jezelf beschermen tegen je misbruiker is net zo belangrijk nadat je bent vertrokken zoals eerder. Om uzelf te beschermen, moet u mogelijk verhuizen zodat uw ex-partner u niet kan vinden. Als u kinderen heeft, moet u mogelijk van school wisselen.

Om je nieuwe locatie geheim te houden:

 • Ontvang een geheim telefoonnummer
 • Gebruik een postbus in plaats van uw huisadres
 • Meld u aan bij het vertrouwelijkheidsprogramma van uw staat, een service waarmee u uw e-mail vertrouwelijk naar uw huis doorstuurt
 • Annuleer je oude bankrekeningen en creditcards, vooral als je ze met je dader deelt. Wanneer u nieuwe rekeningen opent, moet u een andere bank gebruiken

Als je in hetzelfde gebied blijft, verander je je routine. Neem een ​​nieuwe route naar uw werk, vermijd plaatsen waar uw misbruiker zou kunnen denken om u te lokaliseren, verander eventuele afspraken waarvan hij weet en vind nieuwe plaatsen om te winkelen en boodschappen te doen. Je moet ook altijd een mobiele telefoon bij je hebben en klaarstaan ​​om de 911 te bellen als je je voormalige misbruiker ziet.

Bestrijding van bevelen

U kunt overwegen om een ​​straatverbod of beschermende bestelling te krijgen tegen uw beledigende partner. Bedenk echter dat de politie alleen een straatverbod kan afdwingen als iemand het overtreedt en dan alleen als iemand de overtreding meldt. Dit betekent dat je op de een of andere manier in gevaar moet zijn voor de politie om in te stappen.

Als u het slachtoffer bent van stalking of misbruik, moet u zorgvuldig onderzoeken hoe straatverboden worden afgedwongen in uw buurt. Zoek uit of de dader gewoon een citaat krijgt of dat hij daadwerkelijk in de gevangenis wordt gezet. Als de politie gewoon met de overtreder praat of een citaat opgeeft, kan uw misbruiker redeneren dat de politie niets zal doen en zich gemachtigd voelt om u verder te vervolgen. Of je misbruiker kan boos worden en vergelding plegen.

Voel je niet vals beveiligd met een straatverbod!

U bent niet noodzakelijkerwijs veilig als u een straatverbod of beschermingsbevel hebt. De stalker of misbruiker mag het negeren en de politie kan niets doen om het af te dwingen. Neem voor meer informatie over huisverbodsorders in uw buurt van de VS contact op met 1-800-799-7233 (SAFE) of neem contact op met de Domestic Violence Coalition van uw staat .

Stappen ondernemen om te genezen en verder te gaan

De littekens van huiselijk geweld en misbruik lopen diep. Het trauma van wat je hebt meegemaakt kan lang bij je blijven, nadat je bent ontsnapt aan de beledigende situatie. Counseling-, therapie- en steungroepen voor overlevenden van huiselijk geweld kunnen je helpen bij het verwerken van wat je hebt meegemaakt en leren hoe je nieuwe en gezonde relaties kunt opbouwen.

Na het trauma dat je hebt meegemaakt, worstel je misschien met schokkende emoties, angstaanjagende herinneringen of een gevoel van constant gevaar dat je gewoon niet kunt trappen. Of misschien voelt u zich verdoofd, losgekoppeld en kunt u andere mensen niet vertrouwen. Wanneer er slechte dingen gebeuren, kan het een tijdje duren om de pijn te overwinnen en je weer veilig te voelen. Maar behandeling en ondersteuning van familie en vrienden kunnen uw herstel van emotionele en psychologische trauma 's versnellen . Of de traumatische gebeurtenis nu jaren geleden of gisteren heeft plaatsgevonden, jekunt genezen en verder gaan.

Bouwen aan gezonde nieuwe relaties

Nadat je uit een situatie van misbruik bent geraakt, wil je misschien graag een nieuwe relatie aangaan en eindelijk de intimiteit en steun krijgen die je hebt gemist. Maar het is verstandig om langzaam te gaan. Neem de tijd om jezelf te leren kennen en te begrijpen hoe je in je vorige abusieve relatie bent gekomen. Zonder de tijd te nemen om te genezen en van de ervaring te leren, loop je het risico terug te vallen in misbruik.