Dieet en Gewichtsverlies

Hoe overtollig gewicht uw gezondheid beïnvloedt

weegschaal - Hoe overtollig gewicht uw gezondheid beïnvloedt

Hoe overtollig gewicht uw gezondheid beïnvloedt

Inzicht in de verhoogde risico's voor uw gezondheid

Excess ponden doen meer dan alleen je gewicht verhogen - ze verhogen je risico op grote gezondheidsproblemen. Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer kans op hartaandoeningen, beroertes, diabetes, kanker en depressie. Gelukkig kan afvallen uw risico op het ontwikkelen van sommige van deze problemen verminderen.

Gewicht en uw gezondheid

Als je veel extra kilo's bij je hebt, heb je een hoger dan gemiddeld risico van maar liefst 50 verschillende gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen omvatten de belangrijkste oorzaken van dood door hartaandoeningen, beroertes, diabetes en bepaalde kankers, evenals minder vaak voorkomende kwalen zoals jicht en galstenen. Misschien nog wel overtuigender is de sterke link tussen overgewicht en depressie, omdat deze algemene stemmingsstoornis een diepgaande, negatieve invloed kan hebben op uw dagelijks leven.

Een onderzoek van Harvard dat gegevens van meer dan 50.000 mannen (deelnemers aan de vervolgstudie van gezondheidswerkers) en meer dan 120.000 vrouwen (uit de Nurses 'Health Study) combineerde, onthulde enkele ontnuchterende statistieken over gewicht en gezondheid.

De vrijwilligers verstrekten hun lengte en gewicht, evenals details over hun dieet, gezondheidsgewoonten en medische geschiedenis. Onderzoekers volgden de vrijwilligers gedurende meer dan 10 jaar. Ze merkten het optreden van ziekten op en vergeleken die ontwikkelingen met de body mass index (BMI) van elke persoon - een schatting van het relatieve lichaamsvet van een persoon, berekend op basis van zijn lengte en gewicht).

Obesitas verhoogde het risico op diabetes 20 keer en verhoogde het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en galstenen aanzienlijk. Onder mensen met overgewicht of obesitas was er een directe relatie tussen BMI en risico: hoe hoger de BMI, hoe groter de kans op ziekte.

Overgewicht veroorzaakt veel gezondheidsproblemen

weight health problems 700 - Hoe overtollig gewicht uw gezondheid beïnvloedt

Gewicht en depressie

Komen mensen aan omdat ze depressief zijn of depressief worden omdat ze te zwaar zijn? Een beoordeling van 15 studies heeft bewijs gevonden dat beide scenario's waarschijnlijk waar zijn. De studie, gepubliceerd in 2010 in de Archives of General Psychiatry , vond dat zwaarlijvige mensen een 55% hoger risico hebben op het ontwikkelen van depressie in de loop van de tijd vergeleken met mensen met een normaal gewicht. Hier zijn enkele redenen waarom obesitas het risico op depressie kan verhogen:

 • Beide aandoeningen lijken (althans gedeeltelijk) voort te vloeien uit veranderingen in de chemie van de hersenen en functioneren als reactie op stress.
 • Psychologische factoren zijn ook aannemelijk. In onze cultuur is dun gelijk aan mooi, en overgewicht kan het zelfrespect verlagen, een bekende trigger voor depressie.
 • Oneven eetpatronen en eetstoornissen, evenals het fysieke ongemak van obesitas, staan ​​er om bekend dat ze depressie bevorderen.

De studie toonde ook aan dat depressieve mensen een 58% hoger risico hebben om obesitas te krijgen. Hier zijn enkele redenen waarom depressie kan leiden tot obesitas:

 • Verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol (vaak bij mensen met een depressie) kunnen stoffen in vetcellen veranderen die de vetophoping, vooral in de buik, waarschijnlijker maken, volgens één theorie.
 • Mensen die zich depressief voelen voelen zich vaak te blauw om goed te eten en oefenen regelmatig, waardoor ze meer kans krijgen om aan te komen.
 • Sommige medicijnen die worden gebruikt om depressie te behandelen veroorzaken gewichtstoename.

Slaapapneu: waarom snurken serieus kan zijn

Als u luid snurkt en tijdelijk stopt met ademen gedurende de nacht en plotseling wakker wordt met een snuif of stikken, hebt u waarschijnlijk slaapapneu, een veel voorkomende stoornis die vaker voorkomt bij overgewicht en obesitas.

Je bedgenoot zal deze symptomen waarschijnlijk opmerken, terwijl je dat misschien niet doet. Mensen met slaapapneu realiseren zich niet dat ze zijn gewekt omdat ze niet volledig bewust worden, maar deze ontwaking kan de slaap verstoren. Niet alleen leidt slaapapneu vaak tot slaperigheid overdag, het verhoogt ook het risico op hoge bloeddruk, een hartaanval en een beroerte.

Gewicht, hartaandoeningen en beroerte

Enkele van de meest voorkomende problemen bij mensen die overgewicht dragen, zoals hoge bloeddruk en ongezonde niveaus van cholesterol en andere vetten in het bloed, komen vaak samen voor. Beide kunnen leiden tot gelijktijdige gezondheidsproblemen, namelijk hartaandoeningen en beroertes.

Hoge bloeddruk komt ongeveer zes keer vaker voor bij mensen die zwaarlijvig zijn dan bij mensen die arm zijn. Volgens de American Heart Association verhoogt 22 pond overgewicht de systolische bloeddruk (het eerste cijfer in een meting) met gemiddeld 3 millimeter kwik (mm Hg) en diastolische bloeddruk (het tweede getal) met een gemiddelde van 2,3 mm Hg, wat zich vertaalt in een toename van het risico op een beroerte met 24,.

Een studie uit 2007 in Archives of Internal Medicine onderzocht de relatie tussen gewicht en hartziekte door resultaten te bundelen uit 21 verschillende onderzoeken waaraan meer dan 300.000 mensen deelnamen. De studie vond:

 • Overgewicht verhoogde het risico op hartziekten met 32,
 • Obesitas verhoogde het risico met 81,

Hoewel de negatieve effecten van overgewicht op de bloeddruk en het cholesterolgehalte verantwoordelijk kunnen zijn voor 45% van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, kunnen zelfs bescheiden hoeveelheden van overgewicht de kans op hartziekten vergroten, onafhankelijk van die bekende risico's, concluderen de auteurs.

In vergelijking met mensen met een normaal gewicht hebben mensen met overgewicht een 22% hoger risico op een beroerte. Voor degenen die zwaarlijvig zijn, stijgt het verhoogde risico tot 64,, volgens een rapport uit 2010 in het tijdschrift Stroke , dat de resultaten bundelde van 25 onderzoeken waaraan meer dan twee miljoen mensen deelnamen.

Gewicht en diabetes

Overgewicht en obesitas zijn zo nauw verbonden met diabetes, experts hebben de term 'diabesity' bedacht om het fenomeen te beschrijven. Ongeveer 90% van de mensen met type 2-diabetes (de meest voorkomende vorm van de ziekte) heeft overgewicht of obesitas. De incidentie van diabetes nam dramatisch toe met bijna 65% van 1996 tot 2006.

Een hoog bloedsuikerniveau, het kenmerk van diabetes, is een van de kenmerken van het metabool syndroom. Indien onbehandeld of slecht onder controle, kan diabetes leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder nierfalen, blindheid en voet- of beenamputaties. Diabetes is momenteel de zevende belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.

Heb je een metaboolsyndroom?

Metabool syndroom, een cluster van aandoeningen die samen voorkomen, verhoogt ook het risico op hartziekten, beroertes en diabetes. Een van de belangrijkste kenmerken is abdominale obesitas. Als je dat probleem hebt, heb je meer kans om de andere kenmerken te hebben.

Je hebt metaboolsyndroom als je drie of meer van deze vijf kenmerken hebt:

 • Grote taille. Een middelomtrek van meer dan 35 centimeter bij vrouwen of 40 centimeter bij mannen.
 • Hoge triglyceriden. Een nuchtere bloedtriglyceridenwaarde van 150 mg / deciliter (mg / dL) of hoger.
 • Lage HDL. Een HDL ("goed") cholesterol van minder dan 40 mg / dL bij mannen of minder dan 50 mg / dL bij vrouwen.
 • Hoge bloeddruk. Een systolische bloeddruk (het hoogste getal van een aflezing) van 130 mm Hg of hoger, of diastolisch (het laagste aantal) van 85 mm Hg of hoger.
 • Hoge bloedsuikerspiegel. Een bloedsuikerspiegel van nuchtere bloedsuikerspiegel van 100 mg / dL of hoger.

(Opmerking: u wordt geacht een van de bovenstaande kenmerken te hebben als u er een behandeling voor krijgt, zelfs als uw aantal bij deze behandeling normaal is.)

Bron: National Heart, Lung en Blood Institute.

Gewicht en kanker

Sommige deskundigen geloven dat obesitas de tweede belangrijkste oorzaak is van de dood van kanker, na het roken van sigaretten.

Een studie van de American Cancer Society, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, volgde meer dan 900.000 mensen gedurende 16 jaar. De studie toonde een verband aan tussen overmatig lichaamsgewicht en veel verschillende kankers. Enkele bevindingen:

 • Onder mensen van 50 jaar en ouder kunnen overgewicht en obesitas verantwoordelijk zijn voor 14% van alle sterfgevallen door kanker bij mannen en 20% van alle sterfgevallen door kanker bij vrouwen.
 • Bij zowel mannen als vrouwen waren hogere BMI's geassocieerd met een hoger risico op overlijden aan kanker van de slokdarm, colon en rectum, lever, galblaas, alvleesklier of nier.
 • Bij mannen verhoogde overgewicht ook het risico op sterfte aan maag- of prostaatkanker.
 • Bij vrouwen waren de sterfgevallen aan borstkanker, baarmoeder, baarmoederhals of ovarium verhoogd bij vrouwen met hogere BMI's.

Een recensieartikel uit 2008 in The Lancet bereikte vergelijkbare conclusies. Een deel van het probleem kan liggen in het feit dat mensen met overgewicht minder kans hebben om kankerscreeningtests te doen, zoals Pap-uitstrijkjes en mammogrammen.

Uit een rapport in The International Journal of Obesity bleek dat hoe groter de vrouw was, hoe groter de kans was dat ze het krijgen van een bekkenonderzoek uitstelde, grotendeels vanwege negatieve ervaringen met artsen en hun kantoorpersoneel. Bij mannen kunnen screeningstesten zoals prostaatonderzoek fysiek moeilijk zijn als mensen erg overgewicht hebben, vooral als ze de neiging hebben om vet op te slaan in hun heupen, billen of dijen.

Gewicht en levensduur

Overgewicht of obesitas kan een uitdaging zijn. In vergelijking met mensen met een gezond gewicht, hebben degenen die extra kilo's dragen, het moeilijker om een ​​kwart mijl te lopen, 10 pond te heffen en op te staan ​​uit een stoel zonder armen. De last van deze problemen lijkt groter te zijn dan in de afgelopen jaren, waarschijnlijk omdat mensen nu een groter deel van hun leven zwaarlijvig zijn, speculeren experts.

En omdat overgewicht een rol speelt in zoveel voorkomende en dodelijke ziekten, kunnen overgewicht en obesitas je jaren van je leven afhouden. Een New England Journal of Medicine- studie die meer dan een half miljoen 50- tot 71-jarigen gedurende een decennium volgde, vond een stijging van 20% tot 40% in sterftecijfers onder mensen met overgewicht op middelbare leeftijd. Onder zwaarlijvige mensen was het sterftecijfer twee tot drie keer zo hoog.

Een onderzoek uit 2010 in hetzelfde tijdschrift, waarin bevindingen uit 19 onderzoeken werden samengevoegd die bijna 1,5 miljoen blanke volwassenen van 19 tot 84 jaar oud gedurende een vergelijkbare periode volgden, ontdekte dat het risico op overlijden steeg, samen met de lichaamsgrootte, variërend van 44% hoger voor degenen die mild zwaarlijvig waren tot 250% hoger voor mensen met een BMI van 40 tot 50.

Afvallen, beter voelen

Door overtollig gewicht te verliezen, kunt u zich zowel lichamelijk als emotioneel beter voelen en kunt u een langer, gezonder leven leiden. Vooral bemoedigend is het feit dat je geen enorme hoeveelheid gewicht hoeft te verliezen om gezonder te worden. Zelfs een bescheiden gewichtsverlies van 5% tot 10% van uw startgewicht kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Een paar voorbeelden:

 • Mensen met hoge bloeddruk die in zes maanden een bescheiden 10 pond verloren, verminderden hun systolische bloeddruk met 2,8 mm Hg en hun diastolische bloeddruk met 2,5 mm Hg. Deze verlagingen van de bloeddruk waren gelijk aan de verminderingen die werden veroorzaakt door de behandeling met bepaalde bloeddrukmedicatie.
 • Gewichtsverlies is zo effectief dat veel mensen met hoge bloeddruk kunnen stoppen met het nemen van bloeddrukmedicijnen nadat ze zijn afgevallen, zolang ze het kunnen weerstaan.
 • In een onderzoek onder mensen die risico liepen op diabetes type 2, verminderden diegenen die slechts 7% van hun gewicht verloren en ongeveer 30 minuten per dag oefenden hun kans op diabetes met bijna 60,.