Gezondheid

HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

Als je op mij lijkt en niet veel weet over het gebruik van sheaboter voor haar, sta je voor een verrassing. Sheaboter is een uniek product dat we allemaal in huis moeten houden! Het is zeker de oplossing voor veel haarproblemen.

Dus, of je haar nu lang of kort is, gekruld, kinky of recht, olieachtig of droog, Afro, Indiaas of Kaukasisch - lees verder om te zien wat het voordeel voor jou is.

Laten we beginnen met wat sheaboter is, waarom het zo bijzonder is en waarom je het zou moeten gebruiken voor je haar. En dan geef ik je de recepten voor gespleten haarpunten, een luxe masker voor droog haar en een snelle alledaagse conditioner.

Snelle navigatie

Wat is Shea Boter?
Wat maakt Shea Boter zo speciaal?
Niet alle Shea Boter zijn hetzelfde
Wil meer weten?
Waarom Shea Boter voor haar?
Hoofdhuidbehandeling
Voeding en bescherming voor je haar
Hoe Shea Boter te gebruiken voor haar
Pro Tip
Recept # 1: Shea Boter voor gesplitste einden
Recept # 2: Shea Boter Luxury Mask for Dry Hair
Recept # 3: Shea Boter als een dagelijkse conditioner
Conclusie

Wat is Shea Boter?

Sheaboter is een olie die uit het zaad van de vitellaria parado xa- boom komt. Het is een belangrijk onderdeel van de economie in West-Afrika. Volgens de Global Shea Alliance (AGK) ondersteunt de shea-industrie ongeveer 16 miljoen mensen, waaronder veel vrouwen. Vanwege dit wordt sheaboter soms "vrouwengoud" genoemd. Het wordt al honderden jaren gebruikt om haar en huid te beschermen tegen de harde Afrikaanse zon en wind. (Kijk snel hoe ze hier sheaboter produceren .)

soap 1509963 - HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

De vitellaria paradoxaboom kan honderden jaren leven en is bestand tegen droogten, overstromingen en vuur. Toch groeit het alleen in zijn wilde habitat en tot voor kort was er niemand in staat om het commercieel te laten groeien. Het kost 25 jaar om olie te produceren en dan levert het slechts om de drie jaar. De bomen zijn overbevist voor hout en houtskool, en er is druk op de bevolking en de landbouw. Als gevolg hiervan wordt het als "kwetsbaar" geregistreerd op de rode IUCN-lijst van bedreigde diersoorten.

Wat maakt Shea Boter zo speciaal?

Alle zaadoliën worden geclassificeerd op basis van verzeepbare fracties (hydratatiecapaciteit) en niet-verzeepbare fracties (genezingsvermogen). Voor de vochtinbrengende fractie is sheaboter opmerkelijk dicht bij de natuurlijke talg of olie die wordt geproduceerd door talgklieren. Ook smeert de sheaboomboter op lichaamstemperatuur. Als gevolg hiervan wordt het gemakkelijk door de huid opgenomen. Het verzacht en hydrateert droge, gebarsten en gesprongen huid.

Het is de genezende fractie die sheaboter uniek maakt. De niveaus zijn erg hoog, variërend van 5% tot 17%. De meeste zaadoliën hebben minder dan 1%. Daarom is het zeer effectief in het omgaan met huidaandoeningen zoals jeukende huid , luieruitslag, insectenbeten, eczeem en dermatitis, peeling na zonnebrand en zelfs het versnellen van wondgenezing. Voedingsstoffen in deze genezende sectie zijn vitamine A, E en F, cinnamaten, fytosterolen en andere fytonutriënten.

Niet alle Shea Boter zijn hetzelfde

Kwaliteit is echt van belang met sheaboter. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te weten:

 • Sheaboter moet een helende fractie van ten minste 3% hebben om genezende eigenschappen te hebben.
 • Hoe hoger de genezingsfractie, hoe beter de kwaliteit van de sheaboter.
 • Een recente bevinding is dat, terwijl sheaboter ouder wordt, het zijn helende eigenschappen verliest , hoewel het nog steeds als een moisturizer kan worden gebruikt. Dit lijkt te zijn gekoppeld aan kaneelzuur, dat een belangrijk ingrediënt is in verse sheaboter.
 • Sheaboter dient binnen 18 maanden na extractie te worden gebruikt. Gezien de tijd die het kost om te exporteren uit Afrika en vervolgens te bottelen of te mengen met andere cosmetische producten, is het mogelijk dat de boter zijn nut heeft verstreken tegen de tijd dat u het koopt.
 • In de VS kunt u het Zegel van het Amerikaanse Shea Instituut zoeken om de kwaliteit te waarborgen.
 • Het instituut volgt de leeftijd en de niveaus van kaneelzuur in de boter. Ze classificeren het dan als Klasse A (premium kwaliteit), B, C of F. Klasse F is waar de boter alleen voor hydratatie gebruikt moet worden.
 • Verse sheaboter moet een rokerige, nootachtige geur hebben. Als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk oud en mogelijk ranzig. (In sommige gevallen zijn mensen zo gewend aan het kopen van oude boter dat ze denken dat de enigszins onaangename geur is zoals het zou moeten ruiken!)

Wil meer weten?

 • Verschillende factoren verminderen de kwaliteit. Sommige leveranciers mengen andere ingrediënten voor kleur of geur. Anderen mengen het met inferieure oliën voor kostendoeleinden. Raffinage vermindert de kwaliteit. Witte boter, boter zonder geur en boter die niet uitharden bij kamertemperatuur zijn allemaal tekenen van raffinage. Geraffineerde boter kan tot 75% van zijn helende eigenschappen verliezen, waarbij 'ultra-geraffineerd' het meest verliest.
 • De kwaliteit wordt behouden als de extractie met de hand of in de koude pers gebeurt, zonder chemicaliën. De kleur moet variëren van ivoor, vaag geel tot vaag groen en beige. Het moet de consistentie van smeerbare boter hebben
 • Er is een felgele boter die ook uit Afrika komt. Dit is rivierboter en is niet hetzelfde als sheaboter.

Waarom Shea Boter voor haar?

Alle vochtinbrengende en genezende voordelen van sheaboter maken het een uitstekende behandeling voor zowel hoofdhuid als haar.

Hoofdhuidbehandeling

De zeer hoge genezende eigenschappen van sheaboter zijn geweldig voor de droge hoofdhuid en aandoeningen zoals roos. De boter wordt snel opgenomen in de hoofdhuid en blijft niet als een vette laag op de huid. Dit is vooral gunstig voor degenen onder u die een combinatie van een droge hoofdhuid met olieachtig haar hebben.

Anti-roos shampoos hebben de neiging om alle oppervlakte-oliën te verwijderen . Dus, sheaboter kan een goede vervanging zijn, omdat het je haar hydrateert tijdens het behandelen van het roosprobleem. Het gaat ook over jeuk en ontsteking.

Bovendien verhogen fytosterolen in sheaboter de microcirculatie van het bloed en stimuleren ze de celgroei. Stimulatie van de haarzakjes voorkomt haaruitval en stimuleert haargroei.

iStock 182464635 - HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

Voeding en bescherming voor je haar

De combinatie van essentiële vetzuren en een hoog gehalte aan vitamines en voedingsstoffen in sheaboter zijn belangrijke vereisten voor gezond haar.

# 1 . Sheaboter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten . Beide worden geabsorbeerd direct in de haarschacht. Een bepaalde hoeveelheid blijft op het oppervlak van de schacht. Dit doet twee dingen: het voorkomt dat water (uit de atmosfeer, van douchen en wassen, enz.) De haarschacht binnendringt en doet opzwellen. Het voorkomt ook vochtverlies uit de haarschacht.

# 2 . Het helpt om de conditie te herstellen na chemische behandelingen om je haar recht te maken, te permanenten of te ontspannen, of na een hoge temperatuur om te drogen of te strijken

# 3 . Sheaboter is een van de weinige oliën waarvan is aangetoond dat deze gespleten haarpunten repareren (zie onze tips en het recept later)

# 4 . Het heeft voldoende SPF om het haar te beschermen tegen schade door de zon

# 5 . Het beschermt de haarschacht tegen zout en chloor, dus kan worden gebruikt voor het zwemmen.

Hoe Shea Boter te gebruiken voor haar

Sheabutter op zichzelf is zeer effectief en het is gemakkelijk te gebruiken: wrijf gewoon een kleine hoeveelheid tussen je handpalmen en het smelt als het de lichaamstemperatuur bereikt. Het wordt vervolgens gemakkelijk opgenomen in je haar en hoofdhuid. En, natuurlijk, zullen uw handen tegelijkertijd een super hydraterende behandeling krijgen.

Pro Tip

shea butter06 - HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

Wist u dat dik haar tot 40% meer vocht uit de omgeving trekt dan fijn haar? Dit maakt het kroezen. (Iedereen met dik, krullend haar weet wat een nachtmerrie kan zijn, het kan zijn om een ​​plek met een hoge luchtvochtigheid te bezoeken!) Wrijven met een klein beetje sheaboter op je handen en vervolgens je vingers door je haar strijken, zal helpen de kroezen te temmen. Begin hiervoor een beetje op afstand van je hoofdhuid. Eenmaal per week, bevochtig je haar met een sheaboter-masker. Breng het aan op nat haar en laat het minstens 20 minuten intrekken voordat u gaat shamponeren.

Recept # 1: Shea Butter voor gesplitste einden

Gebruik als een diep conditionerend masker (zie ons luxe recept later).

Gebruik als leave-in-behandeling, aan de uiteinden.

  • Wrijf de boter tussen je handen zodat deze smelt
  • Masseer in de uiteinden van je haar
  • Vastbinden in een knot of vlechten, of bedekken met een kleurrijke hoofddoek voor de dag. Dit geeft de boter tijd om de uiteinden te penetreren.

Als je je uiteinden regelmatig hebt bijgesneden, gebruik dan geen hoog vuur en gebruik regelmatig shea butter, je hebt waarschijnlijk beheersbaar, kroesvrij haar en gezonde uiteinden.


Recept # 2: Shea Boter Luxury Mask for Dry Hair

shea butter for hair and scalp - HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID

(Ik vond dit recept in Neal's Yard Beauty Book in Google books. Ik kon de naam niet vinden om de auteur te vermelden, maar het recept leek te goed om te negeren!)

ingrediënten

 • 1 eetlepel sheaboter (voor droge en gespleten haarpunten en antioxidantbescherming)
 • 1 eetlepel kokosolie (om de proteïnelaag te beschermen en het haar te versterken)
 • 10 druppels essentiële olie van rozemarijn (om de bloedstroom naar de hoofdhuid te stimuleren)
 • 1 eetlepel arganolie (ter bescherming tegen haarveroudering )

Wat je nodig zult hebben

  • Glazen kom
  • Pot met heet water
  • Handheld klopper of staafmixer
  • Gegalvaniseerde glazen pot met een goed sluitend deksel
  • Handdoek om je hoofd te wikkelen

Kijk hier voor instructies over het steriliseren van de pot. Sterilisatie voorkomt vervuiling en verlengt de houdbaarheid van het masker.

Hoe te maken

  • 1. Verhit de boter en de olie samen in een glazen kom boven een pan met kokend water, tot ze gesmolten zijn
  • 2. Laat 30 - 40 minuten afkoelen
  • 3. Gebruik een klopper of staafmixer om de oliën te kloppen tot je de textuur van dubbele room hebt
  • 4. Meng de essentiële olie.
  • 5. Lepel in de warme gesteriliseerde pot. Laat afkoelen en doe het deksel erop.
  • 6. Deze conditioner zal tot 6 weken duren.

Hoe aan te vragen

  • Een beetje gaat een lange weg. Je hebt ongeveer een theelepel nodig.
  • Masseer in de hoofdhuid en het haar, beginnend bij de wortels en werkend naar de uiteinden.
  • Als u lang of dik haar heeft, verdeel het dan in secties en pas het op elke sectie afzonderlijk toe. Gebruik indien nodig een beetje extra olie.
  • Wikkel het haar in een warme handdoek en laat het 30 - 60 minuten of een nacht staan.
  • Om uit te spoelen, breng de shampoo direct op het geoliede haar aan voordat u water toevoegt.
  • Spoel de shampoo en olie uit, en shampoo opnieuw om eventuele laatste sporen van olie te verwijderen.

Pro Tip

Zie onze andere berichten op kokosolie voor haar en arganolie voor haar om te begrijpen waarom dit combinatie recept waarschijnlijk zo'n winnaar is


Recept # 3: Shea Boter als een dagelijkse conditioner

ingrediënten

 • 4 eetlepels sheaboomboter
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 5 druppels etherische olie van lavendel
 • 3 eetlepels rozenwater

Hoe te maken

  • De methode is vrijwel hetzelfde als voor het bovenstaande maskerrecept.
  • Voeg de lavendelolie en rozenwater toe aan de opgewarmde olie voordat je ze tot een slagroom giet.
  • Bewaren in een gesteriliseerde pot als voor het masker.

Hoe te maken

 • 1. Was je haar zoals gewoonlijk
 • 2. Breng een theelepel shea butter-mengsel aan op je haar en wrijf in cirkelvormige bewegingen
 • 3. Wrijf in je hoofdhuid op hetzelfde moment alleen als je hoofdhuid droog is.
 • 4. Spoel, droog en style zoals gebruikelijk. (Gebruik een kam met zeer brede tanden, want boter kan het moeilijk maken om je haar te kammen.)
 • 5. Als de haarpunten nog droog aanvoelen, voeg dan een beetje van het mengsel toe als een leave-on-behandeling.

HOE SHEA BOTER TE GEBRUIKENVOOR HAAR EN HOOFDHUID