Gezondheid

HOOG CHOLESTEROLGEHALTE EN GEZONDHEID NATUURLIJKE FUNCTIES VAN CHOLESTEROL

download 6 - HOOG CHOLESTEROLGEHALTE EN GEZONDHEID NATUURLIJKE FUNCTIES VAN CHOLESTEROLHOOG CHOLESTEROLGEHALTE EN GEZONDHEID

Cholesterol is een lipide-oplosbare sterolverbinding die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Naast het cholesterol in de voeding wordt het ook gesynthetiseerd in het menselijk lichaam en is het een van de essentiële componenten van celmembranen.

cholesterol plaque - HOOG CHOLESTEROLGEHALTE EN GEZONDHEID NATUURLIJKE FUNCTIES VAN CHOLESTEROL

natuurlijke functies van cholesterol

 1. Cholesterol is een essentiële structurele component van celmembranen en functies voor het handhaven van de stabiliteit van cellen.
 2. Het menselijk lichaam moet het vitamine D synthetiseren.
 3. Het is een van de belangrijkste componenten van galzuren en vereist voor de synthese van cholzuur en chenodeoxycholzuur in de lever.
 4. Cholesterol is de belangrijkste stof waaruit steroïde hormonen, bijvoorbeeld testosteron, worden geproduceerd.

Hoge cholesterol

Hoog cholesterol of hypercholesterolemie is een aandoening waarbij serumcholesterolspiegels verhoogd zijn met meer dan 200 mg per 100 ml (dL). Een aflezing tussen 200 en 239 mg / dL heeft een hoge grenswaarde en een waarde van 240 mg / dL en hoger wordt als hoog beschouwd.

Oorzaken van verhoogde bloedcholesterolwaarden:

 1. Familiale hypercholesterolemie is een genetische aandoening
 2. Suikerziekte
 3. Langdurige leverziekte
 4. Lage schildklierhormoonspiegels (hypothyreoïdie)
 5. Overmatige alcoholinname
 6. Spanning
 7. Medicijnen zoals Thiazide diuretica, progestagenen, enz.

 

Hoe cholesterol in het menselijk lichaam wordt verdeeld

Cholesterol en triglyceriden circuleren als lipoproteïnen in het bloed. De eiwitcomponent van lipoproteïnen wordt apolipoproteïnen genoemd.

De belangrijkste dragers van cholesterol en lipiden onder deze lipoproteïnen zijn-

 • LDL (lage dichtheid lipoproteïne-draagt ​​40-50% van cholesterol),
 • IDL (lipoprotein met gemiddelde dichtheid draagt ​​20-40% cholesterol),
 • Lipoproteïne met zeer lage dichtheid (VLDL- draagt ​​5-15% cholesterol 5-15%), en
 • Chylomicrons (draagt ​​2-7% van cholesterol).

Hoe hoog cholesterol de gezondheid beïnvloedt

Onderzoeksstudies suggereren dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed is gevonden in verband met coronaire hartziekte, beroerte en perifere vasculaire ziekte. Er is ook gevonden dat volwassen cardiovasculaire ziekte zijn wortels kan hebben in de kindertijd en adolescentie.

Normaal is op elk moment ongeveer 35-50 g cholesterol aanwezig in een volwassene van gemiddelde grootte. Lipoproteïnen met lage dichtheid en zeer lage dichtheid (LDL en VLDL) worden gesynthetiseerd door de lever. LDL bevat bijna 50% cholesterol. Het is dit lipoproteïne dat schade veroorzaakt in de coronaire bloedvaten en leidt tot de atheroma plaquevorming. Atheromateuze plaques blokkeren de vlotte bloedstroom in coronaire bloedvaten wat leidt tot hartaanvallen. Om de hierboven beschreven redenen wordt LDL-cholesterol ook wel slechte cholesterol genoemd .

Lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) wordt gesynthetiseerd door de lever en de dunne darm. HDL bevat fosfolipiden en eiwitten (Apo-A) die cholesterol accepteren en veresteren. HDL vergemakkelijkt aldus het omgekeerde transport van cholesterol van perifere weefsels naar de lever en helpt bij de uitscheiding ervan door de gal. Normale HDL-niveaus zijn bedoeld om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dus HDL wordt gelabeld als goede cholesterol .

Screening voor hoog cholesterolgehalte

Serumlipiden moeten na 8 uur standaard snel worden geschat, omdat voedselinname tot grote variatie leidt.

Screening op hyperlipidemieën moet worden uitgevoerd in alle gevallen met hoog risico. Als het serumcholesterolgehalte lager is dan 170 mg / dL, is behandeling niet nodig, behalve revaluatie met frequente tussenpozen. Als het serumcholesterolgehalte tussen 170 - 200 mg% ligt, test dan het lipidenprofiel. Als het meer is dan 200 mg%, moet lipideprofiel gevolgd door behandeling met geneesmiddelen worden overwogen.

Het LDL-cholesterol in serum moet echter lager zijn dan 130 mg%. In gevallen met een hoog risico, zoals diabetes, familiegeschiedenis van hartaandoeningen, moet het LDL worden gericht op minder dan 100 mg%.

Dieetmanagement:

De gouden regel is dat voor een betere naleving alle gezinsleden moeten overschakelen naar het vetarme dieet.

Stap-I dieet: Wanneer LDL-cholesterol meer is dan 130 mg%, geef stap I-dieet met 30% van de totale calorieën uit vet met een gelijke hoeveelheid verzadigd tot enkelvoudig onverzadigd tot meervoudig onverzadigd vet. Beperk cholesterol tot 300 mg / dag. Echter, patiënten met een hoog risico, zoals diabetes, familiegeschiedenis van hartaandoeningen, enz., Moeten worden gestart, zelfs als het LDL-cholesterol hoger is dan 100 mg% en op het dieet van stap II wordt gezet.

Stap II dieet: als het LDL-cholesterol meer dan 130 mg% is, geef dan stap II-dieet met slechts minder dan 7% calorieën uit vet. Beperk cholesterol tot minder dan 200 mg / dag.

 1. Moedig fruit, groenten, visolie, enz. Aan. Champignons zijn vetvrije voedselproducten met voldoende mineralen en vitaminen Magere melkpoeder kan worden gebruikt in plaats van gewone melk.
 2. Zorg voor een vezelrijk dieet met cholesterolverlagende eigenschappen. Vermijd gehydrogeneerde plantaardige oliën die transvetzuren bevatten.
 3. Vermijd boter, olie, kaas, melkroom, geraffineerde suiker, bakkerijproducten. Vermijd eten tussen maaltijden door.
 4. Antioxidanten zoals vitamine C, bètacaroteen en vitamine E hebben een beschermende rol tegen hartziekten.
 5. Groene thee is een goede bron van antioxidanten.

Naast het dieet,

 1. Behoud een ideale body mass index van 18,5 tot 24,9.
 2. Vermijd alcoholgebruik
 3. Stop met het roken van sigaretten
 4. Lichaamsbeweging
 5. Leef stressvrij, gezonde levensstijl.

HOOG CHOLESTEROLGEHALTE EN GEZONDHEID