Gezondheid

RADICALE VERANDERING IN DIEET KAN HET DIABETES TYPE 2 GENEZEN?

Is dit de formule voor het omkeren van diabetes type 2?boy weighing on scales - RADICALE VERANDERING IN DIEET KAN HET DIABETES TYPE 2 GENEZEN?

De eerstejaarsresultaten van een klinische studie hebben aangetoond dat bijna de helft van de mensen die deelnamen aan een intensief programma voor gewichtsbeheersing dat via de eerstelijnszorg werd geleverd, zonder medicatie remissie van hun type 2-diabetes had.

Een proef heeft aangetoond dat diabetes type 2 omkeerbaar is als het gewicht verloren gaat en uitblijft.

De proef, die de Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) wordt genoemd, is gebaseerd op eerder werk van co-lead-onderzoeker Prof. Roy Taylor, directeur van het Magnetic Resonance Centre aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk.

Het eerdere werk toonde aan dat een radicale verandering in dieet diabetes type 2 kan omkeren .

De resultaten van de proef, recentelijk gerapporteerd in The Lancet , suggereren dat remissie van type 2 diabetes haalbaar is door intensieve programma's voor gewichtsbeheer ondersteund door routinematige eerstelijnszorg.

Uit de bevindingen van het team bleek dat deelnemers na 12 maanden van radicaal gewichtsbeheersing gemiddeld 10 kilogram (22 ponden) verloren en dat 45,6 procent van hen zonder medicatie diabetespatiënt werd.

'Langdurig onderhoud van gewichtsverlies' focus

Prof. Taylor zegt dat aanzienlijk gewichtsverlies de hoeveelheid vet in de lever en pancreas vermindert, zodat ze weer normaal kunnen werken.

"Wat we zien van DiRECT," merkt hij op, "is dat afvallen niet alleen gekoppeld is aan een beter beheer van diabetes type 2: significant gewichtsverlies kan zelfs leiden tot blijvende remissie."

"Onze bevindingen suggereren dat, zelfs als je gedurende 6 jaar diabetes type 2 hebt gehad," prof.dr. Michael Lean, voorzitter van Human Nutrition aan de Universiteit van Glasgow, in het Verenigd Koninkrijk, voegt eraan toe dat "het mogelijk maken van de remissie haalbaar is. "

Hij zegt dat hun aanpak verschilt van de conventionele manier om diabetes type 2 te behandelen, omdat het zich richt op de noodzaak van langdurig onderhoud van gewichtsverlies door middel van dieet en lichaamsbeweging en [s] flexibiliteit aanmoedigt om individuele resultaten te optimaliseren. "

Diabetes is een wereldwijd gezondheidsprobleem

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam niet genoeg produceert of insuline niet effectief kan gebruiken , wat een hormoon is dat cellen helpt bloedglucose te absorberen en in energie om te zetten.

Bij type 2-diabetes reageren de lichaamscellen niet op insuline zoals zou moeten, wat bekend staat als insulineresistentie . De alvleesklier - een orgaan dat insuline produceert - probeert dit te compenseren door meer insuline aan te maken, maar uiteindelijk kan het niet genoeg maken en stijgen de bloedsuikers.

Hoge bloedsuikerspiegel of hyperglycemie beschadigt vele delen van het lichaam en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen , visusstoornissen en nieraandoeningen.

Van de honderden miljoenen mensen wereldwijd die diabetes hebben, heeft de overgrote meerderheid type 2, wat grotendeels het gevolg is van het dragen van te veel gewicht en het niet fysiek actief zijn.

In de Verenigde Staten heeft ongeveer 90-95 procent van de 30 miljoen mensen met diabetes type 2. En hoewel het normaal mensen treft van 45 jaar en ouder, ontwikkelen ook een toenemend aantal kinderen en jonge volwassenen diabetes type 2.

Intensief gewichtsbeheer versus gebruikelijke zorg

De eerstejaarsresultaten van DiRECT betreffen 298 mensen in de leeftijd van 20-65 jaar die tussen juli 2014 en augustus 2016 zijn aangenomen voor het onderzoek en die de afgelopen zes jaar de diagnose type 2-diabetes hadden gekregen. Ze waren aanwezig in 49 huisartsenpraktijken of huisartspraktijken in heel Schotland en een regio in Noordoost-Engeland.

De proef wees de huisartsenposten willekeurig toe om een ​​van de twee behandelingstypes af te leveren: ofwel een radicaal gewichtsbeheersingsprogramma genaamd Contragewicht Plus , ofwel de naleving van de huidige richtlijnen voor beste praktijken.

Dit resulteerde in 149 mensen die het intensieve gewichtsbeheersingsprogramma volgden en nog eens 149 mensen die de huidige praktijk volgden (de controles).

Tijdens de eerste 3-5 maanden gebruikten de deelnemers aan gewichtsbeheersing een totale formule voor het vervangen van het dieet die hen niet meer dan 855 calorieën per dag opleverde. Daarna introduceerden ze geleidelijk normaal voedsel gedurende 2-8 weken.

Gedurende het hele programma kregen ze ondersteuning voor het handhaven van gewichtsverlies dat sessies van cognitieve gedragstherapie omvatte, samen met advies over hoe je meer fysiek actief kunt zijn. Vanaf het begin van het programma stopten ze met het nemen van medicijnen om hoge bloeddruk en diabetes onder controle te houden.

Diabetes is bij bijna de helft van de proefpersonen omgekeerd

Aan het einde van het eerste jaar had bijna een kwart (36 van de 149) mensen in het programma voor gewichtsbeheersing 15 kilogram (33,1 ponden) verloren. Het gemiddelde gewichtsverlies in deze groep was 10 kilogram (22,1 pond) in vergelijking met slechts 1 kilogram (2,2 pond) in de controlegroep.

Bovendien had bijna de helft (68 van de 149) van de mensen met gewichtsbeheersing na 12 maanden hun diabetes omgekeerd, tegenover slechts 4 procent (6 personen) van de controles.

Een significant resultaat van de proef was het sterke verband tussen de hoeveelheid gewichtsverlies en het succes bij het omkeren van diabetes.

Bijna alle (9 van de 10) van degenen die 15 kilogram (33,1 ponden) of meer verloren, slaagden erin hun type 2 diabetes te veranderen, vergeleken met slechts drie kwart (47 van de 64) van degenen die 10 kilogram (22,1 ponden) vergoten of meer.

De gewichtsbeheergroep verbeterde ook in andere gezondheidsmaatregelen, waaronder verbeteringen in de gemiddelde niveaus van triglyceride of bloedlipiden en bloeddruk . Bijna de helft van de groep kon bloeddrukverlagers blijven gebruiken zonder dat hun bloeddruk steeg.

DiRECT volgt de deelnemers gedurende 4 jaar om vast te stellen in hoeverre het gewichtsverlies en de remissieprestaties aanhouden.

Omdat de meeste deelnemers Brits en blank waren, kunnen de onderzoekers niet zeggen of de bevindingen van toepassing zijn op andere groepen, vooral degenen bij wie diabetes type 2 zich kan ontwikkelen als gevolg van een lagere gewichtstoename, zoals mensen uit Zuid-Azië.

Targets 'haalbaar voor veel mensen'

Prof. Taylor legt uit dat de onderzoeksresultaten suggereren dat het niet nodig is om te proberen de enorme gewichtsverliezen te bereiken, zoals die 'gericht tegen bariatrische chirurgie' om de mechanismen die type 2 diabetes veroorzaken, om te keren.

De doelstellingen voor het gewichtsverlies van het programma die in het onderzoek zijn gevolgd, zijn "voor veel mensen haalbaar", zegt hij, waarbij hij opmerkt: "De grote uitdaging is het op lange termijn vermijden van gewichtstoename."

Deze resultaten, samen met die van andere studies, "geven aan dat gewichtsverlies het primaire doel moet zijn bij de behandeling van type 2 diabetes", merkt professor Emeritus Matti Uusitupa van de Universiteit van Oost-Finland op in een begeleidend redactioneel commentaar .

Prof. Uusitupa merkt ook op dat het bewijs suggereert dat de beste tijd om te beginnen met het maken van veranderingen in levensstijl en het werken om het gewicht te verminderen, is wanneer diabetes wordt gediagnosticeerd, "omdat de motivatie van een patiënt gewoonlijk hoog is en kan worden verbeterd door de professionele zorgaanbieders."

"Deze bevindingen zijn erg spannend, ze kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop type 2 diabetes wordt behandeld."