Gezondheid

IS KOKOSWATER ZO HYDRATEREND ALS EEN SPORTDRANK OF WATER?

coconut water - IS KOKOSWATER ZO HYDRATEREND ALS EEN SPORTDRANK OF WATER?

IS KOKOSWATER ZO HYDRATEREND ALS EEN SPORTDRANK?

In de afgelopen jaren is kokoswater verdwenen van een drank die mensen alleen rechtstreeks genoten van de noot zelf op strandvakanties tot een die te vinden was in de schappen van elke supermarkt. We gaan nederig voorstellen dat het niet is omdat het fantastisch smaakt, omdat de smaak van kokoswater het best wordt omschreven als verdeeldheid of verworven.

De populariteit van kokoswater is in plaats daarvan grotendeels gebaseerd op zijn wijdverbreide hydraterende eigenschappen. Als je een fitnessfan bent die het beu is om water en sportdrankjes in te pluggen, heb je waarschijnlijk kokoswater als een alternatieve optie beschouwd.

Maar moet je snuiven als een hydraterende sportdrank? Coach vroeg sportvoedingsexpert Anita Bean voor de low-down. We zijn verplicht om u te vertellen dat Bean werkt met kokoswatermerk Vita Coco , maar we hebben haar advies altijd gevonden om BS-vrij te zijn.

Wat zijn de voedingsvoordelen van kokoswater?

Wat voedingssamenstelling betreft, kan kokoswater officieel als "laagcalorisch" worden aangemerkt, omdat het 18 calorieën per 100 ml bevat - EU-wetgeving stelt dat iets minder dan 20 caloriearm is. Het bevat ook 4,5 g koolhydraten per 100 ml, wat vergelijkbaar is met de meeste sportdranken, geven of nemen. Bij die concentratie is het isotoon, wat betekent dat het hetzelfde aantal opgeloste stoffen bevat als lichaamsvloeistof, dus het kan sneller worden opgenomen dan water.

Het bevat kalium - veel mensen zeggen dat het absoluut vol zit met kalium, maar eigenlijk voldoet het volgens de EU-wetgeving niet helemaal aan de criteria [om als hoog in kalium te worden beschouwd]. Maar het bevat wel kalium - 100 ml levert 9% van uw ADH op. En het vitamine C-gehalte is 18 mg per 100 g, dat is 23% van de RDA.

Hoe komt het op tegen water en sportdranken?

Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als een sportdrank - tijdens en na de training om te hydrateren - maar het is niet uitgebreid onderzocht. Er zijn slechts een handvol studies geweest en het merendeel van het onderzoek werd aanvankelijk gedaan in Maleisië, het meest opvallende in 2007 over een groep fietsers in een laboratorium. Ze vonden dat er geen verschil was tussen het rehydraterende vermogen van kokoswater, natriumverrijkt kokoswater, water en sportdranken.

Het is pas heel recent dat wetenschappers tijdens het sporten naar kokoswater hebben gekeken. Een studie uitgevoerd aan de Northumbria University en vorig jaar gepubliceerd, deed hetzelfde, ze gaven een groep van tien fietsers in het lab verschillende soorten drankjes - water en kokoswater - en maten verschillende parameters van hun hydratatie, hartslag en prestaties terwijl ze deed een korte tijdrit. Er was geen verschil in hydratatie of prestatie.

HET IS NET ZO GOED ALS WATER OM TE HYDRATEREN.De wetenschap is vrij consistent en het is duidelijk dat  het net zo goed is als water om te hydrateren tijdens en na het sporten.

Er was ook een studie in de VS in 2012 door de Universiteit van Memphis. Fietsers kregen vier verschillende drankjes voor de training en opnieuw werd hun prestatie gemeten. En - ik ga hetzelfde zeggen - er was geen verschil in rehydratie of prestaties in de daaropvolgende oefening die ze uitvoerden.

AANBEVOLEN:  Wat zijn elektrolyten en waarom heb je ze nodig

De conclusie is dat kokoswater net zo effectief is als water en sportdranken wanneer het vóór, tijdens en na de training wordt geconsumeerd, zeker elke oefening die tot een uur duurt, wat typisch is voor de meeste mensen. Het is niet uitgebreid bestudeerd tijdens oefeningen die langer dan een uur duren, dus we kunnen er niet echt iets over zeggen.

Is kokosnootwater meer een sportdrank of een elektrolytentab of drankje?

Het is dichter bij een sportdrank, omdat het koolhydraten en suikers bevat. Het suikergehalte lijkt sterk op de meeste sportdranken.

Zijn er belangrijke verschillen met sportdranken?

Wat ik als voedingsdeskundige zou zeggen, is dat sportdranken zijn ontworpen om suikers en natrium te leveren, maar dat je het natrium niet nodig hebt tenzij je zweetverliezen erg hoog zijn. De algemene regel die sportwetenschappers zeggen, is dat tijdens een oefening van minder dan twee uur, het zweetverlies niet echt hoog genoeg is om deze dranken te vereisen - je verliest niet genoeg natrium. Sportdrankjes zijn voordeliger als sporten langer dan ongeveer twee uur duurt, of als je heel intensief traint, of als je erg zweet. Als het minder is dan dat we kunnen rehydrateren met water of kokoswater.

Veel mensen houden ook niet van het idee van sportdranken, omdat ze ze als een zeer bewerkte drank zien en de ingrediënten zijn kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen, kleuren. Het zijn de additieven waar mensen zich zorgen over maken. Het mooie van kokoswater is dat het alleen maar het sap van de kokosnoot is, het is niet overdreven verwerkt, wat veel mensen aanspreekt.

Als je heel lang of heel intens aan het trainen bent, kun je dan het natrium dat je nodig hebt krijgen door een snufje zout aan kokoswater toe te voegen?

Absoluut. Het is niet commercieel beschikbaar, maar dat is iets dat ik zeker kan aanbevelen.

Hoeveel moet je drinken tijdens of na het sporten om gehydrateerd te blijven?

Er zijn geen strikte regels voor hoeveel te drinken tijdens het sporten - het officiële advies dat we zelfs aan top marathonlopers geven, is om te drinken als je dorst hebt. Maar als u op een vrij hoge intensiteit traint, ligt het advies tussen 400ml en 800ml per uur. Vita Coco wordt geleverd in doosjes van 330 ml, dus als iemand met een hoge intensiteit traint, is dat 45 minuten tot een uur goed. Maar het advies is eigenlijk om te drinken als je dorst hebt.