Gezondheid

Is lang alcohol gebruiken schadelijk voor de gezondheid? Is matig Alcohol drinken goed of slecht voor je?

red grapes - Is lang alcohol gebruiken schadelijk voor de gezondheid? Is matig Alcohol drinken goed of slecht voor je?

Is matig drinken goed of slecht voor u?

 . Alcohol vormt op zichzelf geen risico voor de gezondheid, maar misbruik kan leiden tot leveraandoening en andere dodelijke aandoeningen.

Het National Institute on Alcohol Abuse & Alcoholism (NIAAA) definieert gematigd drinken als maximaal vier alcoholische dranken voor mannen en drie voor vrouwen in elke dag en een maximum van 14 drankjes voor mannen en zeven drankjes voor vrouwen per week.

In 2015 meldde 26,9 procent van de mensen in de Verenigde Staten de afgelopen maand alcoholmisbruik.

Vrouwen versus mannen

Matig drinken kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen alcoholgerelateerde problemen krijgen bij een lager alcoholgebruik dan mannen.

Er zijn vier belangrijke redenen:

Vrouwtjes hebben minder water in hun lichaam dan mannetjes, pond-voor-pond. Alcohol verspreidt zich in het lichaamswater.

Vrouwen wegen over het algemeen minder dan mannen . De drempel voor veilig alcoholgebruik hangt nauw samen met het lichaamsgewicht . Vrouwen hebben minder weefsel om alcohol op te nemen.

Vrouwen hebben meestal lagere niveaus van alcohol dehydrogenase (AHD) dan mannen. AHD is een chemische stof die alcohol in de lever afbreekt. Hierdoor blijft alcohol langer in het systeem van een vrouw en bouwt het sneller op.

Hormonale factoren kunnen ook een rol spelen bij het gevoeliger maken van vrouwen voor de effecten van alcohol. Studies hebben aangetoond dat met dezelfde hoeveelheid drank de concentraties van alcohol in het bloed op hun hoogst zijn vlak voor de menstruatie en op het laagste niveau op de eerste dag na de menstruatie.

Deze studies waren echter zeer beperkt en er is geen bevestigde conclusie bereikt over het verband tussen menstruatie en alcoholabsorptie.

Volgens het Office of Alcohol and Drug Education aan de University of Notre Dame, IN, absorbeert het lichaam van een vrouw 30 procent meer alcohol dan dat van een man na het drinken van hetzelfde bedrag.

Alcohol niveaus

Bij het proberen om de alcoholinname in de loop van een avond of een week te matigen, helpt het om te weten hoeveel alcohol in elke drank die je consumeert zit.

De NIAAA definieert een drankje als:

 • 12 vloeibare ounces (fl oz) normaal bier met ongeveer 5 procent alcohol
 • Tussen 8 en 9 fl oz moutvloeistof op ongeveer 7 procent alcohol
 • 5 fl oz tafelwijn met ongeveer 12 procent alcohol
 • 1,5 fl oz gedistilleerde dranken, zoals gin, rum, whisky, tequila of wodka

Eén standaarddrank in de VS bevat ongeveer 14 gram pure alcohol.

Voordelen

Er zijn veel onderzoeken die de voordelen van matig alcoholgebruik bespreken.

Veel van de berichten zijn echter gemengd. Hoewel sommige onderzoeken aangeven dat alcohol met mate kan leiden tot bepaalde hartvoordelen, verklaren anderen het bijbehorende hogere risico op hartbeschadiging, kanker , psychische problemen en leverziekte.

Wanneer onderzoeken wijzen op de schade die gepaard gaat met het consumeren van alcohol, verwijzen ze bijna altijd naar drankmisbruik, alcoholmisbruik of alcoholisme .

De potentiële voordelen van regelmatig, matig alcoholgebruik zijn onder andere:

Stroke : Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Stroke ontdekte dat licht tot matig alcoholgebruik het risico op een beroerte bij vrouwen kan verlagen . De studie omvatte zelfgerapporteerde gegevens over de drinkgewoonten van 83.578 vrouwelijke deelnemers aan de Nurses 'Health Study.

Een andere studie vond dat een component in rode wijn de hersenen kan beschermen tegen een beroerte.

Depressie: in een onderzoek onder 2.683 mannen en 2.822 vrouwen in de leeftijd van 55 tot 80 jaar, ontdekten Spaanse onderzoekers dat regelmatig, matig wijn drinken het risico op het ontwikkelen van een depressie kan verminderen , terwijl zwaar drinken het risico vergroot.

De onderzoekers meldden in het tijdschrift BMC Medicine dat mensen die dronken van 2 tot 7 glazen wijn per week veel minder kans hadden om de diagnose klinische depressie te krijgen.

De deelnemers volgden meestal een Mediterraan dieet en dronken wijn in een sociale context, met familie en vrienden.

Cardiovasculaire gezondheid : verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een matige, regelmatige inname van alcohol de cardiovasculaire gezondheid ten goede kan komen.

Een Italiaanse beoordeling van studies gepubliceerd in het European Journal of Epidemiologywees uit dat gematigde wijn- en bierconsumptie het risico op cardiovasculaire voorvallen verminderde, maar sterke drank niet.

In 2012 suggereerden de resultaten van een onderzoek naar varkens met een hoog cholesterolgehalte dat matige consumptie van zowel wodka als wijn het cardiovasculaire risico kan verminderen , met wijn die een betere bescherming biedt.

Onderzoekers van het University College in Londen rapporteerden in het Journal of Epidemiology & Community Health dat matige drinkers die een gezonde levensstijl volgden meer kans hadden op een beschermend effect op het hart, vergeleken met matige drinkers die rookten of een slecht voedingspatroon hadden.

Het consumeren van matige hoeveelheden van bepaalde soorten alcohol, zoals wijn, heeft enkele voordelen opgeleverd. Het is echter belangrijk op te merken dat veel studies die deze beweringen doen, niet doorslaggevend zijn.

Als het gaat om het drinken van alcohol en het verwachten van een gezondheidsvoordeel, is matiging de sleutel. Als u momenteel helemaal geen alcohol drinkt, begin dan niet vanwege de voordelen voor de gezondheid.

Risico's

Hoewel het gebruik van alcohol met mate lijkt te hebben enkele voordelen, is het belangrijk om te onthouden dat te veel kan verwoestend zijn voor de algehele gezondheid en zelfs levensbedreigend op de lange termijn.

Het consumeren van te veel alcohol kan leiden tot:

Eén onderzoek koppelde gematigd alcoholgebruik met een lager risico op depressie, maar anderen hebben de twee positief geassocieerd.

 • depressie
 • zwakzinnigheid
 • mentale gezondheidsproblemen
 • alcoholische hepatitis
 • anemie
 • ritmestoornissen
 • cirrhosis
 • leververvetting
 • jicht
 • hoge bloeddruk
 • zenuwschade
 • toevallen
 • beroerte
 • chronische ziekte van de hartspier, bekend als cardiomyopathie
 • sommige soorten kanker

Alcoholconsumptie is in verband gebracht met kanker van de borst, colon en rectum, lever, slokdarm, stemdoos, keel, mond en waarschijnlijk de alvleesklier, volgens de American Cancer Society.

Tijdens de zwangerschap verhoogt het het risico van zwangerschapsverlies en van een kind met groei- en ontwikkelingsproblemen in de toekomst.

Als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid alcohol die u gebruikt, kunt u dit aan uw arts vragen.