Lichaam

JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN

Dit kan een heel vervelend symptoom zijn, vooral als je geen antwoorden krijgt.

Meestal is het een goedaardig symptoom dat vanzelf verdwijnt. Soms is het een teken van iets ernstigs - diabetes, kanker, enz.

Dit laatste is zeldzaam maar nog steeds mogelijk. Hieronder zullen we praten over alle mogelijke oorzaken van jeukende enkels.

De "Scratch-Itch" -cyclus begrijpen

De "scratch-jeuk" -cyclus verwijst naar een cyclus waarmee je jeuk verergert door erover te krabben.

Het gaat als volgt: een persoon voelt een jeuk aan zijn enkel, ze krabben het, en dan maakt het de jeuk erger. Dit kan een relatief kleine jeuk veranderen in een zeer prominente.

4 3 - JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN

Om deze reden is het aanbevolen dat je het probeert te negeren (we begrijpen dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is).

Als de jeuk zo erg wordt dat het je kwaliteit van leven verpest, dan is het tijd om het te onderzoeken. Het volgende gedeelte zal u alle mogelijke oorzaken tonen.

Bottom Line : De "scratch-jech" -cyclus is wat er gebeurt als je jeuk erger maakt door erover te krabben.

Welke oorzaken jeukende enkels?

Er zijn talloze oorzaken voor jeukende enkels, meer dan dat we op deze pagina kunnen passen.

We zullen het echter hebben over enkele van de meer algemene oorzaken. Over het algemeen kunnen de oorzaken worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: extrinsiek en intrinsiek .

Extrinsieke oorzaken zijn die die gerelateerd zijn aan iets buiten ons lichaam (zoals poison Ivy).

Intrinsieke oorzaken zijn die welke in ons lichaam ontstaan ​​(zoals een droge huid). Hieronder zullen we het hebben over zowel extrinsieke als intrinsieke oorzaken.

Extrinsieke oorzaken

Wanneer je last hebt van jeukende enkels, zijn hier een aantal extrinsieke oorzaken te overwegen:

 • Geografie : om welke reden dan ook, Aziaten zijn niet zo getroffen door dit symptoom als Amerikanen. Sommige onderzoekers denken dat dit grotendeels te wijten is aan de verschillen in omgeving. Helaas kunnen ze het niet koppelen aan een specifieke geografische functie.
 • Schoenen : een veel voorkomende oorzaak die veel mensen over het hoofd zien, is schoeisel. Je zult er misschien versteld van staan ​​dat je sokken en / of schoenen een grote rol spelen in de ontwikkeling van dit symptoom. Sokken gemaakt van wol hebben bijvoorbeeld de neiging om de huid te irriteren.
 • Slechte sokken : dit past precies bij de vorige oorzaak, maar het is nog steeds het vermelden waard. Sokken die niet goed passen, sokken die te strak zitten, kunnen tot jeuk leiden omdat de bloedtoevoer naar de enkels afneemt.
 • Insectenbeten : als je bent gebeten door een paardevlieg of een ander insect, dan is dit misschien de oorzaak van je symptoom. Bedwantsen en / of mijten kunnen ook de schuld zijn. Enkels worden vaak gebeten omdat ze zo dicht bij de grond / gras liggen als ze buiten zijn.
 • Band-Aids : Band-Aids worden verondersteld om te voorkomen dat bloed uit het lichaam ontsnapt, en bevorderen zo genezing. Als ze echter te lang op je huid blijven zitten , kan dit leiden tot jeuk. Dit is een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien.

Er is de mogelijkheid van extreme temperaturen (zoals een warmte-uitslag bijvoorbeeld).

Uw enkels zijn mogelijk ook blootgesteld aan bepaalde chemicaliën (zoals schoonmaakproducten voor het huis).

Onthoud- dit zijn voorbeelden van extrinsieke oorzaken of dingen buiten het lichaam.

Intrinsieke oorzaken

Laten we het nu hebben over intrinsieke gevallen of oorzaken die zich in het lichaam bevinden. Hier zijn enkele medische aandoeningen die kunnen leiden tot jeukende enkels:

 • Huiddroogte : een veel voorkomende medische aandoening die uw symptoom kan veroorzaken, is een droge huid. Dit kan te wijten zijn aan het gebruik van harde zeep of omdat u niet genoeg water drinkt. In beide gevallen is het iets dat u meteen wilt regelen om uw jeuk te verminderen.
 • Slechte circulatie : Als u ouder bent of als u niet veel lichaamsbeweging krijgt, kan een slechte bloedcirculatie de oorzaak zijn. Uw weefsels hebben voldoende bloedtoevoer nodig om gezond te blijven. Als ze het niet krijgen, kan het jeuk veroorzaken.
 • Krassen : zoals we eerder al zeiden, is er iets dat de "jeuk-krascyclus" wordt genoemd. Dit is wanneer je jeuk wordt erger als gevolg van krassen. En raad eens? Hoe meer je krabt, hoe slechter het wordt! Probeer dus niet te krabben.
 • Contactdermatitis : contactdermatitis wordt veroorzaakt door lichamelijk contact met een irriterend middel. Het irriterende kan de shampoo of zeep zijn die u gebruikt. Zodra u de irriterende stof uit uw leven verwijdert, moeten uw jeukende enkels weggaan. Maar eerst moet je uitvinden wat het is.

Wanneer je enkels jeuken, is dit een signaal om aandacht te schenken aan je lichaam. Het kan zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Slechte bloedsomloop kan zich op serieuzere manieren manifesteren, dus u zult er zo snel mogelijk voor willen zorgen. Praat met uw arts over enkele van de intrinsieke oorzaken van uw jeuk.

Conclusie : Jeukende enkels kunnen worden veroorzaakt door extrinsieke factoren (schoeisel, beten, enz.) Of intrinsieke factoren (droogte, slechte bloedsomloop, enz.).
Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN

betaal - JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN

Hoe zich te ontdoen van jeukende enkels

De eerste stap is om erachter te komen wat de oorzaak is. Anders zullen je pogingen om ervan af te komen niet zo effectief werken.

Bijvoorbeeld, als het te wijten is aan slecht passende sokken, stop dan met het dragen ervan. Als dit te wijten is aan contactdermatitis, minimaliseer dan uw blootstelling aan het specifieke irriterende middel.

Hier zijn enkele behandelingsopties om te overwegen:

 • Koude kompres: geloof het of niet, het aanbrengen van een koud kompres op de jeukende plek op je enkels zou het kunnen laten verdwijnen. Op zijn minst zou het de symptomen moeten minimaliseren. Maximaal 15 minuten solliciteren. Herhaal 4-5 keer per dag totdat het weggaat.
 • Calamine Lotion : het koude kompres is de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing die u kunt proberen. Als dat echter niet werkt, kunt u overwegen om Calamine-lotion te gebruiken. Je kunt het bij de meeste apotheken kopen, en het is vrij effectief.
 • Gembersap en havermout : sommige mensen hebben troost gevonden in het mengen van gember en haver en het op het getroffen gebied aanbrengen. Niet meer dan twee keer per dag toepassen. Het kan je jeukende enkels al dan niet verlichten, maar het is het proberen waard.

Tot slot, overweeg dagelijks je enkels te bevochtigen om te voorkomen dat ze te droog worden.

Als u in een droog / droog gebied woont, is dit misschien de meest effectieve behandeling die u kunt proberen.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN

betaal - JEUKENDE ENKELS: OORZAKEN EN BEHANDELINGEN