Lichaam

JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

grateful 136267742 58a4bd295f9b58a3c927c036 - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELINGJEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

betaal - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Wetenschappers geloven dat de jeukende receptoren worden gestimuleerd door specifieke chemicaliën wanneer het menselijk lichaam in contact komt met allergenen of irriterende stoffen. In het verleden werd gedacht dat jeuk een versie met lage intensiteit van pijn is. Maar het is nu duidelijk dat het gevoel van jeuk optreedt in gespecialiseerde sensorische neuronen.

Wat zijn jeukende handpalmen?

Jeukende handpalmen gebeuren vaak om dezelfde reden als jeuk op andere delen van het menselijk lichaam. Wanneer de jeukende receptoren van de huid gestimuleerd worden, sturen ze impulsen naar de hersenen die deze signalen verwerken en identificeren ze als jeuk. Het jeukende gevoel dwingt je om het gebied te krassen. Er wordt getheoretiseerd dat juist het krassen elimineert de irriterende stof op de site, of meldt de persoon dat iets de huid irriteert om de nodige actie te ondernemen om verdere jeuk te voorkomen.

Jeukende handpalmen zijn een veel voorkomend symptoom dat meestal niet te identificeren is en dat vanzelf oplost binnen enkele minuten of uren. De jeuk wordt ook geassocieerd met vele bijgelovigheden in verschillende culturen. Hoewel, vanuit medisch oogpunt, kan een jeukende handpalm een ​​belangrijke indicator zijn dat de huid gewond is. Soms wijzen jeukende handpalmen op een aantal verborgen medische aandoeningen zoals leverziekte.

Oorzaken van jeukende handpalm

 • Huidschade : Bepaalde chemicaliën kunnen de gevoelige huid van de hand irriteren. Activiteiten zoals schrobben of borstelen kunnen de huid ook schaden. Het kan uitdroging, peeling en pruritus of intense jeuk veroorzaken. Wassende handen vaak stroken van zijn beschermende laag.
 • Droge huid: strenge winters stelen het vocht uit het menselijk lichaam. Een droge huid of xerose kan irriterend zijn en jeuk veroorzaken.
 • Allergie: Als iemand allergisch is voor iets waarmee de persoon in contact komt, kunnen jeukende handpalmen worden ervaren en zijn deze niet onmiddellijk. Soms kan je enkele uren na het aanraken van het allergeen geen enkele jeuk ervaren. Volgens Thermo Fisher Scientific, een bedrijf dat onderzoek doet op het gebied van allergieën en auto-immuunziekten, kunnen ernstige allergiesymptomen jeuk veroorzaken in de handpalmen.
 • Dermatitis (ontsteking van de huid): er zijn verschillende soorten dermatitis, de meest voorkomende is de contactdermatitis. Het gebeurt wanneer de huid in contact komt met irriterende (irriterende contactdermatitis) of allergieopwekkende stoffen (allergische contactdermatitis). Het aanraken van zeep, wasmiddelen, latex, water, bepaalde lotions, dierenhaar is een van de items die problemen kunnen veroorzaken.
 • Psoriasis: deze veel voorkomende huidaandoening veroorzaakt ongecontroleerde reproductie van huidcellen. Het verhoogde tempo betekent dat de huidcellen zichzelf niet kunnen afschudden. Uiteindelijk hopen de extra lagen huidcellen zich op op het huidoppervlak. Naast jeuk kan Psoriasis ook het volgende veroorzaken.
  • Plakjes rode huid of rode blaren (soms met zilverachtige witte schubben, bultjes gevuld met pus)
  • Gezwollen, pijnlijke of stijve gewrichten
  • Pijn in de nabijgelegen gewrichten
  • Een gebarsten huid die bloedingen kan veroorzaken
  • Jeuk op andere plaatsen zoals de ellebogen, de onderrug, de knieën en het gezicht
 • Psoriasis (chronische ziekte ): men kan slechts tijdelijke of zeldzame cycli van de ziekte ervaren in plaats van de constante uitbraak. Het heeft meestal geen invloed op de handpalmen. Volgens dermatoloog Dr. Amy Stanway van Waikato Hospital in Nieuw-Zeeland, is de belangrijkste reden waarom psoriasis typisch de palmen en voetzolen beïnvloedt nog steeds onbekend. Vaak is psoriasis erfelijk, maar het kan worden veroorzaakt door beschadiging van de huid, infectie of zelfs langdurige stress.
 • Eczeem: Ook bekend als atopische dermatitis, het kan gekleurde plekken van de huid in het getroffen gebied veroorzaken. Sommige zullen rood zijn, terwijl andere er uitzien als grijze of donkere tinten bruin. Sommige mensen ontwikkelen puistjesachtige kleine oneffenheden op hun huid. Deze hobbels kunnen barsten en ervoor zorgen dat de vloeistof lekt die binnenin vastzit. De huid kan ook droog worden en kan leiden tot kraken of zelfs bloeden. Men kan enkele dagen of weken last hebben van symptomen en deze dan enkele maanden niet ervaren. Volgens huidspecialist Dr. Amanda Oakley is een van de meest voorkomende kenmerken van handeczeem jeukende en soms pijnlijke huid.
 • Diabetes: dit gebeurt zelden, maar diabetes kan ook jeuk veroorzaken. De ziekte veroorzaakt een slechte bloedcirculatie, die op zijn beurt een jeukende huid veroorzaakt. Hoewel de meeste diabetici meer jeuk in hun benen ervaren dan hun handen. Het kan ook in de billen worden gevoeld.
 • Schurft: een insect met acht poten, de   Sarcoptes scabie of de menselijke jeukende mijt, kan worden toegeschreven aan vaak voorkomende huidproblemen. Deze kleine kever graaft de bovenste laag van de menselijke huid en legt een ei in de epidermale laag waardoor schurft ontstaat. Deze ziekte heeft de neiging zich te verspreiden in drukbevolkte gebieden waar mensen veel huid-op-huidcontact hebben dat zich gedurende een langere periode voordoet. Je kunt geen schurft krijgen van snelle momentaanrakende activiteiten zoals een handdruk of een knuffel.
 • Ringworm : als iemand een roodachtige cirkelvormige uitslag op de palm opmerkt , kan het Tinea manuum zijn. Ondanks de naam is een worm niet verantwoordelijk, maar wordt door schimmelinfecties ook wel dermatofytose genoemd. Palmen worden meestal beïnvloed door ringworm, maar hebben soms slechts invloed op één hand. Sommige ringworminfecties hebben geen enkele behandeling nodig en genezen op zichzelf. Anderen kunnen worden behandeld met huismiddeltjes of antibiotica. Gistinfecties zoals candidiasis kunnen ook jeuk veroorzaken.
 • Cholestasis van zwangerschap : De toestand van de jeukende handpalm wordt vaak ervaren door zwangere vrouwen tijdens het 3 e trimester. De ernstige jeuk van handpalmen of voetzolen tijdens het dragen van een kind is medisch bekend als cholestasis van zwangerschap. In de meeste gevallen verdwijnt jeuk na de bevalling. Dus negeer het nooit, omdat het misschien een symptoom is van een onderliggende leveraandoening die een impact kan hebben op de gezondheid van de foetus.
 • Erytheem: infecties of medicijnen zoals (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) NSAID's, chloroquine, bètablokkers, lithium kunnen leiden tot een huidaandoening die erytheem wordt genoemd. Uiteindelijk resulteert het in kleine rode geprojecteerde jeukende vlekken op de handpalmen. Afgezien van jeuk kan deze ziekte leiden tot hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, zweertjes in de mond en gevoeligheid voor het licht.
 • Primaire galcirrose: een ontsteking in de lever, het is een auto-immuunziekte is ook bekend als primaire gal cholangitis. In deze toestand zijn kleine kanalen beschadigd die de lever gal uit de galblaas transporteren. Volgens Dr. John M. Vierling zijn twee belangrijke symptomen van PBC vermoeidheid en jeuk. Deze jeuk aan de handpalmen is meestal erg intens 's nachts en kan de slaap verstoren.
 • Voedselallergieën en -gevoeligheden: wanneer het menselijk immuunsysteem reageert op dergelijk voedsel dat meestal onschadelijk wordt gemaakt, kunnen voedselallergieën en gevoeligheden optreden. Veel voorkomende voedselallergieën zijn gluten, eieren, tarwe, schaaldieren, melk, soja, zeevruchten, pinda's en mononatriumglutamaat (vaak vermarkt als Ajinomoto).
 • Carpaaltunnelsyndroom: deze ziekte kan ook jeukende handpalmen veroorzaken. De voorwaarde komt van herhaald handgebruik. Mensen die vaak last hebben van CTS zijn onder andere winkelbedienden, schrijvers, assemblagelijnwerkers, breiers en muzikanten.
 • Systematische Lupus Erythematosus : het is een auto-immuunziekte die de gezonde cellen van het lichaam doodt. SLE valt verschillende delen van het lichaam aan, inclusief het hart, de huid of het spijsverteringskanaal. Rode of jeukende handpalmen zijn de symptomen die kunnen optreden bij deze medische aandoening.
 • Palmar Hyperhidrosis: het is de medische term voor overmatig zweten van de handpalmen. Het is een veelvoorkomende aandoening die verband houdt met abnormale nerveuze stimulatie van de zweetklieren van de huid. Het aanhoudende vocht van de handpalmen irriteert de huid en peeling. Jeuk kan een symptoom zijn wanneer het zweten stopt en de huid erg droog wordt.
  Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

  btn promo koop dark large 1 - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

  betaal - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Symptomen van jeukende palmen

Symptoms of Itchy Palms - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

 • huiduitslag
 • Hives
 • Uitgedroogde huid
 • blaren
 • Branden en steken
 • Rode, gebarsten huid
 • Schilferige huid
 • Heldere blaren
 • Kleine, gele bultjes op de huid
 • Roodheid rond de hobbels
 • Hoge cholesterol
 • Pukkelige uitslag
 • Uiterst kleine blaren en schubben
 • zweren
 • Grijsgroene of huidkleurige holen die op lijnen lijken

 

Behandeling van jeukende handpalmen

 • Droge huid: het is meestal voldoende om meerdere keren overdag een moisturizer toe te passen.
 • Voedselgerelateerde en andere allergieën: Symptomatisch gebruik van antihistaminica of corticosteroïden wordt gesuggereerd. Actuele anti-allergische lotions kunnen ook worden toegepast. Hydraterende lotions die de huid aanvullen met melkzuurglycerine, kan actueel ureum worden gebruikt.
 • Eczeem en psoriasis: vrij verkrijgbare lotions, verzachtende middelen en steroïde zalven worden meestal aanbevolen voor gevallen die niet ernstig zijn. Als deze aandoening van cruciaal belang is, moet de patiënt geneesmiddelen op recept gebruiken (antihistaminica, steroïden en antibiotica). Deze geneesmiddelen vertragen of stoppen de lichaamsprocessen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke aandoeningen. Essentiële vetzuursupplementen zoals gamma-linolzuur (GLA) en eicosapentaeenzuur (EPA), probiotica, zink- of quercetinesupplementen, methylsulfonylmethaan (vaak op de markt gebracht als MSM) en vitamine (A , C, D3, E) supplementen helpen ook om de symptomen te verlichten.
 • Diabetes: Vroege diagnose van pre-diabetes of diabetes helpt bij het verminderen van het aantal bijwerkingen en symptomen. Zodra diabetes wordt vastgesteld, kunnen de symptomen verdwijnen na een goed beheer van de bloedglucosewaarden.
 • Primaire galcirrose: Ursodeoxycholzuur kan worden gebruikt voor de behandeling van PBC. Het medicijn vertraagt ​​de progressie van deze ziekte.
 • Handworteltunnelsyndroom: geneesmiddelen zoals ibuprofen, aspirine en corticosteroïden kalmeren de zenuwdruk en verlichten enkele van de symptomen. Soms vereist het weefsel dat druk uitoefent op de centrale zenuw chirurgisch worden gescheiden.
 • Systemische Lupus Erythematosus: SLE heeft geen specifieke behandeling voor deze ziekte, maar immuunonderdrukkende geneesmiddelen zoals cyclofosfamide en corticosteroïden helpen de aandoening te beheersen.
 • Ringworm: een antibioticum genaamd Griseofulvin wordt voorgeschreven.

JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING

betaal - JEUKENDE HANDPALMEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN BEHANDELING