Superfoods

 KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

turmeric 1 -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

 KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?
Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

betaal -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in zowel voeding als medicijnen. Men gelooft dat het kruid veel potentiële voordelen heeft voor het menselijk lichaam. Maar kan kurkuma een nieuwe tool zijn om diabetes te helpen beheersen?

Kurkuma is de algemene naam voor de wortel Curcuma longa . Het is een fel geeloranje specerij die een hoofdbestanddeel is van traditionele gerechten uit vele Aziatische landen.

In dit artikel onderzoeken we de rol van kurkuma in alternatieve en westerse geneeskunde. Vervolgens analyseren we de potentiële voordelen van het kruid voor diabetesmanagement .

Inhoud van dit artikel:

 1. Kurkuma en medicijnen
 2. Kan kurkuma mensen met diabetes helpen?
 3. Risico's, overwegingen en bijwerkingen
 4. Vooruitzichten voor het nemen van kurkuma voor diabetes

Kurkuma en medicijnen

Kurkuma en zijn verbindingen worden bestudeerd voor aandoeningen zoals kanker, ontsteking en psoriasis.

Kurkuma speelt een belangrijke rol in medische praktijken, zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

De medische wetenschap is ook geïnteresseerd in het kruid, vanwege de hoge niveaus van vriendelijke verbindingen die het bevat. Van bijzonder belang is een klasse van verbindingen die curcuminoïden worden genoemd.

Een curcuminoïde die in kurkuma wordt gevonden, is curcumine . Deze naam wordt soms los gebruikt om alle curcuminoïden in kurkuma te beschrijven.

Kurkuma en curcumine worden bestudeerd voor een aantal menselijke aandoeningen zoals:

 • irritable bowel syndrome
 • inflammatoire darmaandoening
 • kanker
 • artritis
 • uveitis
 • maagzweren
 • ontsteking
 • h. pylori- infecties
 • vitiligo
 • psoriasis
 • ziekte van Alzheimer

Kurkuma wordt ook vaak toegevoegd aan het dieet om ontstekingen en oxidatieve stress te helpen verminderen .

Kan kurkuma mensen met diabetes helpen?

Het opnemen van kurkuma in de voeding lijkt algemeen welzijn te bevorderen. Er zijn ook aanwijzingen dat kurkuma vooral gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.

Er wordt aangenomen dat curcumine de bron is van veel van de medische voordelen van kurkuma. De focus van het meeste onderzoek ligt op curcumin zelf, in plaats van op hele kurkuma.

Een overzicht in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine stelde meer dan 13 jaar onderzoek samen over het verband tussen diabetes en curcumine. Het resultaat suggereert dat curcumine op verschillende manieren mensen met diabetes kan helpen, zoals hier beschreven:

Kurkuma kan de bloedsuikerspiegel helpen onderdrukken

Kurkuma kan mensen met diabetes helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Tests met diermodellen gaven aan dat curcumine een positief effect op een hoge bloedsuikerspiegel kan hebben. Veel tests waren ook in staat om de niveaus van insulinegevoeligheid bij proefpersonen te verbeteren. Uit andere studies bleek dat curcumine weinig effect had op de bloedsuikerspiegel.

Als u oraal kurkuma of curcumine neemt, kan dit de bloedsuikerspiegel helpen verlagen tot meer beheersbare niveaus bij sommige mensen, hoewel meer onderzoek naar mensen noodzakelijk is.

Curcumine kan diabetes helpen voorkomen

Studies suggereren dat mensen met prediabetes mogelijk geen volledige diabetes krijgen wanneer ze curcumine in capsules krijgen.

Onderzoekers merkten ook op dat veel van de studies die in de loop van de jaren werden gedaan, toonden dat kurkuma ook kan beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes. Een onderzoek bij Diabetes Caretoonde aan dat mensen met prediabetes die gedurende 9 maanden curcumine kregen, minder snel de volledige conditie ontwikkelden.

De studie merkte ook op dat curcumin de functie van de bètacellen bleek te verbeteren die insuline in de pancreas maken. Bijgevolg kan het opnemen van kurkuma of curcumine in de voeding gunstig zijn voor mensen die hun kans op het ontwikkelen van diabetes willen verminderen.

Curcumine kan diabetes gerelateerde complicaties verminderen

Verbindingen zoals curcumine kunnen ook helpen bij enkele diabetesgerelateerde complicaties.

Mensen met diabetes hebben vaak leveraandoeningen, zoals leververvetting. Onderzoekers gaven proefpersonen gedurende een lange periode curcumine. Als gevolg hiervan leken deze mensen minder symptomen van leveraandoeningen te hebben.

Curcumin kan ook helpen:

 • voorkomen van zenuwbeschadiging veroorzaakt door diabetes
 • voorkomen diabetische cataracten , volgens de resultaten van dierproeven
 • cognitieve problemen bestrijden vanwege antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen
 • bestrijding van nierziekten, door het verminderen van belangrijke markers

De verbinding curcumine was naar verluidt actief tegen diabetische vaatziekte, en het lijkt de wondgenezing te versnellen. Er zijn ook aanwijzingen dat de inname van curcumine op lange termijn aspecten van de spijsvertering kan verbeteren.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

betaal -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

Curcumine kan de immuunrespons bij type 1-diabetes aanpassen

Een artikel gepost op Klinische en Experimentele Immunologie merkte ook op dat curcumine kan aanpassen hoe het overactieve immuunsysteem werkt bij mensen met type 1 diabetes .

Onderzoekers ontdekten dat curcumine de T-celrespons van het lichaam verlaagt. Dit is de immuunrespons die de bètacellen van de alvleesklier vernietigt die insuline aanmaken.

Dit betekent dat curcumine kan helpen het immuunsysteem te versterken. Evenzo kan het de immunomodulerende geneesmiddelen die worden voorgeschreven om type 1 diabetes te behandelen, stimuleren.

Risico's, overwegingen en bijwerkingen

Alvorens nieuwe supplementen in te nemen, dient een arts te worden geraadpleegd.

Kurkuma wordt als veilig beschouwd en kan regelmatig in het dieet worden opgenomen. Er is echter het potentieel voor bijwerkingen wanneer kurkuma of curcumine in grote hoeveelheden worden ingenomen. Sommige mensen ervaren symptomen van indigestie , misselijkheid of diarree als ze er te veel van nemen.

Mensen met bepaalde voorwaarden moeten mogelijk helemaal geen kurkuma gebruiken, omdat het deze erger kan maken. Voorwaarden die kunnen worden beïnvloed zijn onder meer:

 • Galblaas ziekte
 • nierstenen
 • anemie

Te veel curcumine of kurkuma nemen kan ook bijdragen aan leverproblemen.

Evenzo kan het kruid de effecten van andere bloedsuikermedicijnen verhogen, mogelijk leidend tot hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel. De beste manier van handelen is dat mensen samenwerken met een deskundige arts of zorgverlener voordat supplementen zoals curcumine worden gebruikt voor een van hun symptomen.

Kurkuma en diabetesmanagement

Als mensen met diabetes kurkuma aan hun dieet toevoegen, moet dit worden gebruikt als aanvulling op een uitgebreid diabetesbeheersplan.

Veel mensen met diabetes reageren goed op:

 • het eten van een gezond dieet
 • regelmatig oefenen
 • het beheren van hun stressniveaus

Artsen zullen vaak rechtstreeks met een persoon samenwerken om een ​​geïndividualiseerd gezondheidsplan op te stellen dat hun specifieke symptomen aanpakt.

Een goed dieetplan voor mensen met diabetes begint meestal met een stap verwijderd van verwerkt voedsel. Mensen moeten in plaats daarvan streven naar een dieet dat rijk is aan natuurlijke, onverwerkte maaltijden. Het eten van een grote verscheidenheid aan groenten, fruit en granen helpt ervoor te zorgen dat een dieet zoveel mogelijk voedingsstoffen bevat.

Mensen met diabetes moeten kijken hun koolhydraat inname, met name koolhydraten in verwerkt en geraffineerde suikers, zoals deze pieken kan veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Hoewel natuurlijke suikers zoals die in fruit worden gevonden betere opties zijn, moeten deze ook worden verantwoord bij het beheersen van diabetes.

Vezelrijk voedsel is ook nodig, omdat ze de snelheid van suikerabsorptie in het lichaam vertragen. Dit kan helpen bloedsuikerpieken gedurende de dag te voorkomen.

Met inbegrip van veel andere gezonde kruiden, naast kurkuma in de voeding, kan het ook helpen sommige mensen hun diabetessymptomen onder controle te houden. Deze omvatten:

 • kaneel
 • gember
 • komijn

Kritiek op kurkuma en curcumine

Niet iedereen is ervan overtuigd dat curcumine zo goed is als het lijkt.

Een recent onderzoek naar het Journal of Medicinal Chemistry was kritisch over het gebruik van curcumine om iets te helpen voorkomen of behandelen.

De onderzoekers voerden aan dat curcumine niet erg biologisch beschikbaar is en dat de kwaliteit van het kruid sterk kan variëren. Dit maakt het moeilijk om zijn verbindingen op een gecontroleerde manier te gebruiken of te testen. Ze riepen op tot meer zorgvuldig onderzoek van curcumine in toekomstig onderzoek.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen
Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

betaal -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

 

Vooruitzichten voor het nemen van kurkuma voor diabetes

Kurkuma is geen medicijn in de Westerse zin van het woord. Het is geen vervanging voor eventuele medicijnen die een persoon kan nemen. Het mag ook niet worden gebruikt als vervanging voor enig onderdeel van diabeteszorg.

Zowel kurkuma en curcumine kunnen gemakkelijk worden ingenomen als aanvulling op een diabeteszorgschema. Dit moet worden gedaan onder begeleiding van een arts, die iemand kan vragen om te beginnen met een lage dosis om hun reactie daarop te peilen. De dosis kan geleidelijk worden verhoogd om complicaties of bijwerkingen te voorkomen.

Het koppelen van kurkuma of curcumine aan oliën, vetten of zwarte peper kan ook het effect van hun heilzame verbindingen vergroten.

Grootste collectie gewichtsverlies sport en gezondheids artikelen

btn promo koop dark large 1 -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT

betaal -  KAN KURKUMA HELPEN DIABETES TE BEHEERSEN?  KURKUMA KAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL HELPEN ONDERDRUKKEN WAT HET BEWIJS ZEGT