Gezondheid

Ketosis: Wat is ketose?

Ketosis: Wat is ketose?

Ketosis is een normaal metabolisch proces. Wanneer het lichaam niet genoeg glucose heeft voor energie, verbrandt het opgeslagen vetten; dit resulteert in een opeenhoping van zuren, ketonen genaamd, in het lichaam.

Sommige mensen moedigen ketose aan door een dieet te volgen dat het ketogene of koolhydraatarme dieet wordt genoemd. Het doel van het dieet is om te proberen ongewenst vet te verbranden door het lichaam te dwingen op vet te vertrouwen voor energie, in plaats van koolhydraten .

Ketose wordt ook vaak waargenomen bij patiënten met diabetes , omdat het proces kan plaatsvinden als het lichaam niet genoeg insuline heeft of de insuline niet correct gebruikt.

Problemen die gepaard gaan met extreme niveaus van ketose ontwikkelen zich vaker bij patiënten met type 1 diabetes in vergelijking met patiënten met type 2 diabetes .

Snelle feiten over ketose

 • Ketose treedt op als het lichaam onvoldoende toegang heeft tot zijn primaire brandstofbron, glucose.
 • Ketosis beschrijft een toestand waarin vetvoorraden worden afgebroken om energie te produceren, die ook ketonen produceert, een type zuur.
 • Naarmate het ketongehalte stijgt, neemt ook de zuurgraad van het bloed toe, wat leidt tot ketoacidose, een ernstige aandoening die fataal kan zijn.
 • Mensen met diabetes type 1 hebben een grotere kans op het ontwikkelen van ketoacidose, waarvoor dringend medische hulp nodig is om diabetisch coma te voorkomen of te behandelen .
 • Sommige mensen volgen een ketogeen (koolhydraatarm) dieet om te proberen af ​​te vallen door het lichaam te dwingen om vetopslag te verbranden.

Wat is ketose?

In normale omstandigheden gebruiken de cellen van het lichaam glucose als hun primaire vorm van energie. Glucose is meestal afgeleid van koolhydraten uit het dieet, waaronder:

 • suiker - zoals fruit en melk of yoghurt
 • zetmeelrijke voedingsmiddelen - zoals brood en pasta

Het lichaam breekt deze af tot eenvoudige suikers. Glucose kan worden gebruikt om het lichaam van brandstof te voorzien of worden opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen.

Als er onvoldoende glucose beschikbaar is om aan de energiebehoefte te voldoen, zal het lichaam een ​​alternatieve strategie aannemen om aan die behoeften te voldoen. Specifiek begint het lichaam de vetvoorraden af ​​te breken om glucose uit triglyceriden te leveren.

Ketonen zijn een bijproduct van dit proces.

Ketonen zijn zuren die zich in het bloed opbouwen en worden geëlimineerd in de urine. In kleine hoeveelheden dienen ze om aan te geven dat het lichaam vet afbreekt, maar hoge niveaus van ketonen kunnen het lichaam vergiftigen, wat leidt tot een proces dat ketoacidose wordt genoemd.

Ketosis beschrijft de metabolische toestand waarbij het lichaam vetopslag omzet in energie en ketonen vrijgeeft in het proces.

Het ketogene dieet

Sommige mensen volgen een ketogeen dieet als een manier om af te vallen.

Vanwege het feit dat ketose vet dat zich in het lichaam opslaat afbreekt, proberen sommige diëten deze metabolische toestand te creëren om gewichtsverlies te vergemakkelijken.

Ketosis-diëten worden ook wel:

 • ketogene diëten
 • keto diëten
 • koolhydraatarme diëten

Het dieet zelf kan worden beschouwd als een vetrijk dieet, met ongeveer 75 procent van de calorieën afkomstig van vetten. Daarentegen worden ongeveer 20 procent en 5 procent van de calorieën gewonnen uit respectievelijk eiwitten en koolhydraten.

Het volgen van het ketogene dieet kan leiden tot gewichtsverlies op korte termijn. Een onderzoek dat in 2008 werd uitgevoerd en werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, toonde aan dat zwaarlijvige mannen die gedurende 4 weken een ketogeen dieet volgden, gedurende deze periode gemiddeld 12 pond verloren .

De deelnemers konden minder calorieën eten zonder honger te hebben tijdens het volgen van het dieet.

Is ketose gezond?

Het ketogene dieet kan een heilzaam effect hebben op ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

 • hart-en vaatziekte
 • suikerziekte
 • metaboolsyndroom

Het kan ook de niveaus van HDL- cholesterol (high-density lipoproteïnen, beter bekend als "goede" cholesterol) verbeteren dan andere matige koolhydraatvoedingen.

Deze gezondheidsvoordelen kunnen te wijten zijn aan het verlies van overgewicht en het eten van gezonder voedsel, in plaats van aan een vermindering van koolhydraten.

Het ketogene dieet is ook onder medisch toezicht gebruikt om aanvallen bij kinderen met epilepsiete verminderen die niet reageren op andere vormen van behandeling. Sommige studies hebben gesuggereerd dat het dieet ook ten goede kan komen aan volwassenen met epilepsie, hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

Langdurige therapietrouw aan het ketogene dieet lijkt echter geen groot voordeel te bieden.

De American Heart Association (AHA), American College of Cardiology en de Obesity Society hebben geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om te suggereren dat koolhydraatarme diëten zoals het ketogene dieet gezondheidsvoordelen bieden voor het hart.

Andere aandoeningen worden ook bestudeerd om te zien of een ketogeen dieet nuttig kan zijn; deze omvatten:

 • metaboolsyndroom
 • ziekte van Alzheimer
 • acne
 • kanker
 • polycysteuze ovariumziekte (PCOS)
 • De ziekte van Lou Gehrig

Ketosis en diabetes

Bij diabetische patiënten kan ketose optreden doordat het lichaam niet genoeg insuline heeft om de glucose in het lichaam te verwerken. De aanwezigheid van ketonen in de urine is een indicator dat de diabetes van een patiënt niet correct wordt gecontroleerd.

Sommige diëtisten adviseren een ketogeen dieet voor mensen met type 2-diabetes, ook wel bekend als niet-insulineafhankelijke diabetes (NIDDM). Bij diabetes type 2 produceert het lichaam nog steeds wat insuline, maar kan het de insuline niet goed gebruiken om glucose naar cellen te transporteren voor gebruik als brandstof.

Het ketogene dieet is gericht op het verminderen van de inname van koolhydraten via de voeding. Personen met type 2 diabetes worden aanbevolen om de inname van koolhydraten te verminderen, omdat koolhydraten worden omgezet in glucose en de bloedsuikerspiegel verhogen.

Patiënten met diabetes die een ketogeen dieet volgen, moeten hun ketonspiegels zorgvuldig controleren. Een ernstige aandoening die ketoacidose wordt genoemd, kan optreden als deze niveaus te hoog worden en hoewel deze het vaakst voorkomt bij personen met type 1-diabetes, kunnen mensen met type 2-diabetes ook ketoacidose ontwikkelen.

ketoacidose

Ketoacidose is een aandoening waarbij de niveaus van ketonen in het lichaam abnormaal hoog zijn en het lichaam vergiftigen. Het is een ernstige en gevaarlijke aandoening die zich snel kan ontwikkelen, soms binnen 24 uur.

Er zijn verschillende mogelijke triggers voor ketoacidose. Het wordt meestal veroorzaakt door ziekten die leiden tot de productie van hogere niveaus van hormonen die werken tegen insuline.

Het kan ook het gevolg zijn van problemen met insulinetherapie, hetzij door geplande behandelingen te missen of niet genoeg insuline te krijgen. Minder vaak voorkomende triggers van ketoacidose zijn onder andere:

 • drugsmisbruik
 • emotioneel trauma
 • fysiek trauma
 • spanning
 • chirurgie

Ketoacidose komt het meest voor bij mensen met type 1-diabetes omdat het lichaam geen insuline aanmaakt. Ketoacidose kan ook voorkomen bij mensen met type 2-diabetes, hoewel het veel minder vaak voorkomt.

Hoge niveaus van ketonen in de urine en hoge bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) zijn tekenen van ketoacidose en kunnen met kits in huis worden gedetecteerd.

Vroege symptomen van ketoacidose omvatten:

 • buikpijn
 • verwarring en concentratiestoornissen
 • droge of rode huid
 • overmatige dorst en droge mond
 • fruitige adem
 • frequent urineren
 • misselijkheid en overgeven
 • kortademigheid of snelle ademhaling

Behandeling en preventie van ketose

De ketonspiegels kunnen worden gemonitord met behulp van urinetestsets die gewoonlijk vrij verkrijgbaar zijn.

Ketosis komt meestal niet voor bij gezonde personen die een uitgebalanceerd dieet en regelmatige maaltijden gebruiken. Het drastisch verminderen van de hoeveelheid calorieën en koolhydraten die worden verbruikt, gedurende langere tijd trainen of zwanger zijn, kunnen allemaal ketose veroorzaken.

Bij patiënten met diabetes kan ketose en uiteindelijk ketoacidose optreden als onvoldoende insuline wordt gebruikt om de aandoening goed te beheren, als maaltijden worden overgeslagen of als een insulinereactie optreedt (vaak tijdens de slaap).

Diabetische ketoacidose wordt als een noodsituatie beschouwd, omdat dit kan leiden tot diabetische coma en zelfs tot de dood. De behandeling wordt meestal uitgevoerd door spoedeisende hulpverleners, gevolgd door opname in een intensive care-afdeling.

Voor diabetespatiënten worden de volgende maatregelen meestal genomen:

 • Vervanging van vloeistof - om het lichaam te hydrateren en de overtollige suiker in het bloed te verdunnen.
 • Elektrolytische vervanging - deze zijn nodig om het hart, de spieren en de zenuwcellen op de juiste manier te laten functioneren. Niveaus in het bloed dalen vaak bij afwezigheid van insuline. Elektrolytsupplementen zijn beschikbaar om online te kopen .
 • Insulinetherapie - om de processen die de episode van ketoacidose veroorzaakten, om te keren.

Onder overigens gezonde mensen kan het volgen van een gezond, uitgebalanceerd dieet en regelmatig bewegen ketose voorkomen.

Daarnaast zijn er een aantal maatregelen die mensen met diabetes kunnen nemen om ketoacidose te helpen voorkomen:

 • Controleer bloedsuikerspiegel zorgvuldig en frequent - minstens drie tot vier keer per dag.
 • Bespreek de insulinedosering met een specialist en volg een diabetesbehandelingsplan.
 • Houd het ketongehalte in de gaten met een testkit, vooral wanneer u ziek bent of onder stress staat.