Essentiële Etherische oliën

ASTMA KUNNEN ESSENTIËLE OLIËN WORDEN GEBRUIKT VOOR DE BEHANDELING VAN ASTMA?

a woman is using an asthma inhaler 1 - ASTMA KUNNEN ESSENTIËLE OLIËN WORDEN GEBRUIKT VOOR DE BEHANDELING VAN ASTMA?

Kunnen essentiële oliën worden gebruikt voor de behandeling van astma?

Astma is een langdurige longziekte. De luchtwegen in de longen raken ontstoken en opgezwollen, waardoor de luchtwegen strakker worden. Dit maakt het moeilijk voor lucht om te passeren en voor de persoon om te ademen.

Volgens de American Lung Association, bijna 26 miljoen Amerikanen hebben astma , met inbegrip van meer dan 7 miljoen kinderen. Het is de derde belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname bij kinderen.

Op dit moment is er geen remedie voor astma, maar er zijn veel behandelplannen die mensen kunnen helpen een normaal leven te leiden. Hoewel er verschillende astmamedicijnen op de markt zijn, geven sommige mensen de voorkeur aan natuurlijkere behandelingsopties.

Veel mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke en kosteneffectievere behandeloptie hebben zich tot etherische oliën gewend. Dit artikel gaat in op het gebruik van essentiële oliën voor de behandeling van astma, samen met andere behandelingen voor de aandoening.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat is astma?
 2. Natuurlijke etherische oliën voor astma
 3. Andere behandelingen voor astma

Wat is astma?

Astma bemoeilijkt de ademhaling, wat kan leiden tot symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid op de borst. Deze reeks van gebeurtenissen wordt een astma-opflakkering of een astma-aanval genoemd.

Veelvoorkomende symptomen van astma zijn hoesten, piepende ademhaling en beklemming op de borst.

Het is niet bekend wat astma veroorzaakt, maar sommige mensen lopen meer risico om de ziekte te krijgen dan anderen. Het is niet ongebruikelijk dat astma in gezinnen optreedt en dat omgevingsfactoren een rol spelen.

Blootstelling aan stof, chemicaliën of irriterende stoffen op de werkplek kan het risico op astma verhogen. Schade door infecties van de luchtwegen tijdens de kindertijd of vroege kindertijd, evenals slechte allergieën kunnen leiden tot astma.

Een astma-aanval kan op elk moment en overal plaatsvinden. Er zijn echter situaties waarin mensen meer kans hebben op een astma-aanval. Deze veroorzaken de volgende soorten astma:

 • Door inspanning geïnduceerde astma
 • Beroepsastma
 • Door allergie veroorzaakt astma

Blootstelling aan elk type irriterend middel kan allergieën veroorzaken voor de opflakkering of eenvoudigweg irriteren van het ademhalingssysteem, wat een astma-aanval kan veroorzaken.

Natuurlijke etherische oliën voor astma

De therapeutische mogelijkheden van etherische oliën zijn niets nieuws en kunnen nuttig zijn voor sommige mensen met astma. De volgende oliën hebben enig bewijs dat een gezondheidsvoordeel voor mensen met astma suggereert:

 • Pepermunt: een van de meest voorkomende oorzaken van astma-aanvallen is blootstelling aan allergenen die de afgifte van een stof met de naam histamine veroorzaken. Pepermunt kan helpen de afgifte van histamine in het lichaam te stoppen. Een stof genaamd methanol is aanwezig in pepermunt en kan verstopte of geblokkeerde neuzen verlichten, waardoor mensen met astma beter kunnen ademen.
 • Lavendel: deze essentiële olie wordt voor verschillende dingen gebruikt. Het heeft natuurlijke kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen die mensen met astma kunnen helpen ontstekingen te bestrijden .
 • Eucalyptus: onderzoek suggereert dat eucalyptusolie ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben.
 • Tea tree olie: deze essentiële olie helpt door ontstekingen te verminderen . Daarbij kan theeboomolie de allergische reactie van het lichaam helpen verminderen.
 • Romeinse kamille: nog een essentiële olie met ontstekingsremmende eigenschappen . Het kan ook een deel van de longen helpen, de bronchus genoemd, om te ontspannen en om hoesten te verlichten.

Essentiële oliën gebruiken

Er zijn drie veel voorkomende manieren waarop mensen met astma etherische oliën kunnen gebruiken.

 • Aromatisch: sommige essentiële oliën zoals lavendel en eucalyptus kunnen verlichting geven door inademing. Het verspreiden van etherische oliën in de lucht kan ook helpen om de lucht te zuiveren en mogelijke allergenen te verwijderen.
 • Topisch: etherische oliën kunnen door de huid worden opgenomen. Mensen moeten er zeker van zijn dat ze de oliën op de juiste manier onderzoeken, omdat sommige moeten worden gemengd om huidirritatie te voorkomen.
 • Intern: Sommige essentiële oliën zijn beschikbaar als supplementen en kunnen intern worden ingenomen. Niet alleen zijn etherische oliën een natuurlijke manier voor mensen om astmasymptomen te behandelen, maar ze kunnen ook patiënten helpen bijwerkingen van allergieschoten of andere medicijnen te vermijden.

Risico's en overwegingen

Mensen moeten altijd voorzichtig zijn bij het gebruik van essentiële oliën. Ze zijn misschien niet geschikt voor iedereen met astma. Sommige oliën kunnen een sterke geur afgeven die astmasymptomen en aanvallen kan veroorzaken.

Essentiële oliën kunnen een astma-aanval veroorzaken bij mensen die gemakkelijk worden geactiveerd door sterke geuren of chemicaliën.

Essentiële oliën worden niet aanbevolen voor mensen met astma die erg gevoelig zijn voor geuren en wier symptomen gemakkelijk door hen worden geactiveerd.

Mensen moeten ervoor zorgen dat de geur geen probleem veroorzaakt voordat essentiële olie wordt gebruikt. Sommige essentiële oliën kunnen ook de huid irriteren, dus mensen moeten eerst een paar druppels op de huid testen.

Oliën moeten altijd worden verdund, omdat ze huiduitslag kunnen veroorzaken als ze puur zijn. Essentiële oliën mogen niet aan kinderen worden gegeven zonder een arts te raadplegen. Ze kunnen huidirritatie veroorzaken en sommige bevatten enkele sterke ingrediënten die niet kindvriendelijk zijn.

Hoewel sommige mensen met astma succes hebben gehad met essentiële oliën, zijn ze geen vervanging voor medische zorg. Er worden onderzoeksstudies uitgevoerd, maar er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat essentiële oliën een betrouwbare behandelingsoptie zijn.

Astmapatiënten moeten elk door hun arts voorgeschreven medicijn nemen en regelmatig controleren. Als iemand astmasymptomen ervaart die niet lijken te verdwijnen of verergeren, moeten ze een arts raadplegen. Er is geen remedie voor astma en, onbehandeld, kan het heel gevaarlijk zijn.

Andere behandelingen voor astma

Om een ​​diagnose van astma te stellen, voert een arts een reeks tests uit. Ze zullen een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van de patiënt verkrijgen. Andere mogelijke tests om astma te diagnosticeren zijn onder meer:

 • Longfunctietesten
 • Allergie testen
 • Beeldvormingstests

Nadat een arts astma heeft vastgesteld, zullen ze medicijnen voorschrijven om het probleem onder controle te houden. Er zijn verschillende medicijnen die vaak worden voorgeschreven, waaronder:

 • Bronchusverwijders: deze ontspannen de spieren rond de luchtwegen
 • Ontstekingsremmers: meestal corticosteroïden of steroïden genoemd, deze verminderen de zwelling en het slijm in de luchtwegen
 • Antibiotica: deze kunnen aanvallen door bacteriële infecties behandelen

Sommige mensen hebben goedgecontroleerde astma die niet veel problemen veroorzaakt. Anderen kunnen aanvallen ervaren die ernstig en zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Astma-medicijnen genezen astma niet, maar ze helpen wel om de symptomen te verbeteren. Als gevolg hiervan is het belangrijk om de instructies van een arts op te volgen.

Hoewel ze effectief zijn, kunnen sommige van deze geneesmiddelen een aantal vervelende bijwerkingen veroorzaken en kunnen ze duur zijn.

Voorkomen dat astma erger wordt

Mensen kunnen astma niet altijd voorkomen, maar er zijn dingen die ze kunnen doen om te voorkomen dat het erger wordt. Het is essentieel om het voorgeschreven behandelplan van een arts te volgen.

Er zijn verschillende medicijnen die artsen vaak voorschrijven om astma te behandelen.

Essentiële oliën kunnen een nuttige behandeling zijn, maar mensen moeten altijd een arts raadplegen voordat ze worden gebruikt. Ze worden niet aanbevolen voor sommige patiënten, zoals zwangere vrouwen.

Mensen moeten ook op de hoogte blijven van vaccinaties tegen influenza en pneumonie . Deze ziekten kunnen aanvallen veroorzaken. Het identificeren en vermijden van dingen die mogelijk astma-aanvallen kunnen veroorzaken, is ook belangrijk. Dit kunnen bepaalde voedingsmiddelen, huisdieren en chemicaliën zijn.

Mensen met astma die zijn goedgekeurd voor het gebruik van essentiële oliën, kunnen deze gebruiken om hun huidige behandeling aan te vullen. Ze kunnen nuttig zijn bij het verlichten van sommige astmasymptomen, maar moeten met voorzichtigheid en uiterste zorg worden gebruikt.

Mensen met astma moeten altijd aandacht besteden aan hun ademhaling om hun waarschuwingsborden voor astma-aanvallen te leren herkennen. Als er een aanval plaatsvindt, moeten deze onmiddellijk worden behandeld. Astma is gevaarlijk en een snelle reactie en behandeling kan het verschil zijn tussen leven en dood.