Gezondheid voor mannen

LAAG AANTAL ZAADCELLEN KAN ERNSTIGE GEZONDHEIDSRISICO’S VOOR MANNEN SIGNALEREN

xlow sperm count.jpg.pagespeed.ic.QkLkfDncly - LAAG AANTAL ZAADCELLEN KAN ERNSTIGE GEZONDHEIDSRISICO'S VOOR MANNEN SIGNALEREN
 Een laag aantal zaadcellen kan meer doen dan het vermogen van een man om kinderen te krijgen beïnvloeden . Het kan ook in verband worden gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, suggereert nieuw onderzoek.

Een onderzoek onder bijna 5.200 Italiaanse mannen wees uit dat mensen met een laag aantal zaadcellen 1,2 keer meer kans hadden op meer lichaamsvet, hogere bloeddruk, een hoger slecht cholesterol en triglyceriden en een lager niveau van goed cholesterol.

Mannen met een laag aantal zaadcellen hadden ook een hoger percentage van het metabool syndroom, een cluster van deze en andere risicofactoren die de kans op diabetes, hartziekten en beroertes vergroten. Ze hadden ook een hogere mate van insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes.

"Onvruchtbare mannen hebben waarschijnlijk belangrijke naast elkaar bestaande gezondheidsproblemen of risicofactoren die de kwaliteit van leven kunnen schaden en hun leven verkorten," zei hoofdonderzoeker Dr. Alberto Ferlin.

Hij is universitair hoofddocent endocrinologie aan de universiteit van Brescia in Italië.

"Evaluatie van de vruchtbaarheid geeft mannen de unieke mogelijkheid voor gezondheidsbeoordeling en ziektepreventie," voegde Ferlin eraan toe.

De studie werd op 18 maart gepresenteerd op de jaarvergadering van de Endocrine Society in Chicago.

Ferlin zei dat de studie lage spermatelling koppelt aan metabole veranderingen, het risico op hartziekten en lage botmassa.

Hij voegde er echter aan toe dat het niet bewijst dat lage aantallen spermacellen deze problemen veroorzaken. In plaats daarvan laat het zien dat de kwaliteit van het sperma de algemene gezondheid kan onthullen.

"Mannen van koppels die problemen hebben om zwangerschap te bereiken, moeten correct worden gediagnosticeerd en opgevolgd door hun vruchtbaarheidsspecialisten en eerstelijnsarts omdat ze een verhoogde kans op morbiditeit en mortaliteit kunnen hebben," zei Ferlin in een persbericht over de maatschappij.