Slaap & Dromen

MEDITATIETECHNIEKEN OM JE TE HELPEN SLAPEN

grateful 136267742 58a4bd295f9b58a3c927c036 - MEDITATIETECHNIEKEN OM JE TE HELPEN SLAPEN

MEDITATIETECHNIEKEN OF GEBEDEN OM JE BETER TE HELPEN SLAPEN

Het komt misschien niet als een grote verrassing dat meditatie kan bijdragen aan het verbeteren van de slaap. De oefening zelf is immers zo ontspannend dat veel mensen tijdens het doen zijn ingedommeld! Meditatie en slaap zijn al lang verbonden. In feite is de term 'beditation', of meditatie tijdens het liggen, bedacht om het eeuwenoude verband tussen de techniek van het brengen van je onderbewuste gedachten naar de bewuste geest te benadrukken en daardoor een meer rustgevende nachtrust te krijgen.

Als geestdodende activiteiten zoals het tellen van schapen of het lezen van een boek over de kwantumfysica voor u niet werken, onderzoek dan deze twee oude meditatietechnieken om die nachtelijke gedachten te kalmeren en te helpen bij het naar bed gaan - en daar te blijven.

Mantra-meditatie

shutterstock 221594860 - MEDITATIETECHNIEKEN OM JE TE HELPEN SLAPEN

Deze techniek houdt in dat je een bepaald geluid herhaalt om je lichaam te kalmeren en de gedachten die zoemen in je geest te kalmeren. Herhaling van de mantra wordt verondersteld om je te helpen los te komen van afleidende of stressvolle gedachten, zodat je je kunt afstemmen op de rust en stilte van je geest.

Het woord mantra bestaat uit twee delen: 'man', wat uit een Sanskrietwoord voor de geest komt; en 'tra', de wortel van het woord voor instrument. Letterlijk betekent mantra 'instrument van de geest'. Figuurlijk gesproken betekent het 'onthuld geluid'. De meest bekende mantra is natuurlijk 'Om' (of aum)..

Geen gevoel 'Om'? Geen probleem. Laat je geest beslissen welk geluid het meest aangenaam voor je is. Herhaal het dan totdat je gedachten stiller lijken en je je meer in vrede voelt (en slaperig).

Gerelateerd: Hoe Yoga te gebruiken om een ​​goede nachtrust te krijgen

Vipassana-meditatie

shutterstock 195750434 - MEDITATIETECHNIEKEN OM JE TE HELPEN SLAPEN

In de raditie betekent het woord Vipassana 'inzicht in de ware aard van de werkelijkheid'. In essentie bestaat deze vorm van meditatie uit het gebruik van zelfobservatie om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Dit betekent dat je zowel de wenselijke als de ongewenste elementen van je ware aard herkent zonder jezelf te beoordelen.

Om het te proberen, denk na over de activiteiten van de dag die misschien onaangenaam zijn geweest. Stel jezelf de vraag: hoe zit het met dat voorval maakte me ongemakkelijk of boos? Welke stappen moet ik nemen om dit voorval bij mijzelf te verzoenen? Hoe kan ik dit gevoel laten vervallen zodat ik het vandaag kan 'verlaten' en het niet over kan dragen naar morgen? Of, hoe kan ik anders reageren om het me niet zo ernstig te laten beïnvloeden?

Aandacht en eerlijk zijn over je gedachten voordat je naar bed gaat, kan je toestaan ​​om die stress los te laten en minder ervan in je slaap en de dagen die volgen te brengen. Dit zal u helpen om in slaap te komen en de hele nacht in slaap te blijven, waardoor u in de toekomst beter in staat zult zijn om met stressvolle situaties om te gaan.