Dieet en Gewichtsverlies

MEDITERRAAN DIEET VERRIJKT MET OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING KAN HET HART BESCHERMEN

sandwich with mozzarella sun dried tomatoes and arugula - MEDITERRAAN DIEET VERRIJKT MET OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING KAN HET HART BESCHERMEN

MEDITERRAAN DIEET VERRIJKT MET OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING KAN HET HART BESCHERMEN

Vergeet deze Valentijnsdag niet met chocolaatjes en rozen. In plaats daarvan kook je een mediterraan geïnspireerde maaltijd met sjerpen olijfolie van eerste persing om het hart van je geliefde te winnen en te beschermen. Nieuw onderzoek meldt dat een Mediterraan dieet rijk aan olijfolie van eerste persing de cardioprotectieve effecten van "goed" cholesterol kan verhogen.

Het consumeren van een Mediterraan dieet rijk aan olijfolie van eerste persing kan het hart beschermen.

Montserrat Fitó, Ph.D., was de hoofdauteur van het nieuwe onderzoek en de coördinator van de Cardiovascular Risk and Nutrition Research Group in het Hospital del Mar Medical Research Institute in Barcelona, ​​Spanje, evenals de Ciber of Physiopathology of Obesity and Nutrition , ook in Spanje. Fitó en de bevindingen van het team werden gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association .

Er zijn twee soorten moleculen, lipoproteïnen genaamd, die cholesterol in het bloed vervoeren : lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).

LDL staat bekend als "slechte" cholesterol, omdat het hebben van hoge niveaus van LDL kan leiden tot opbouw van plaque in de bloedvaten, wat kan resulteren in hartziekten en beroertes . HDL staat bekend als "goede" cholesterol; HDL absorbeert cholesterol en voert het naar de lever waar het uit het lichaam wordt gespoeld. Het hebben van hoge niveaus van HDL vermindert hartkwalen en beroertes.

Mediterrane diëten in vergelijking met gezond controledieet

Een groeiend aantal bewijzen ondersteunt de theorie dat het mediterrane dieet beschermt tegen de ontwikkeling van hartziekten. Studies hebben ook aangetoond dat het mediterrane dieet het lipidenprofiel van HDL's verbetert.

"Studies hebben echter aangetoond dat HDL niet zo goed werkt bij mensen met een hoog risico op hartaanvallen , beroertes en andere hart- en vaatziekten en dat het functionele vermogen van HDL net zo belangrijk is als de hoeveelheid," legt Fitó uit. "Tegelijkertijd hebben kleinschalige proeven aangetoond dat het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals olijfolie van eerste persing, tomaten en bessen de HDL-functie bij de mens verbeterden." We wilden die bevindingen testen in een grotere, gecontroleerde studie, "voegt ze eraan toe.

Het onderzoeksteam wilde vaststellen of het eten van een mediterraan dieet verrijkt met olijfolie van eerste persing of noten gedurende een lange periode de gunstige eigenschappen van HDL bij de mens zou verbeteren.

Fitó en medewerkers selecteerden in totaal 296 personen met een hoog risico op hartaandoeningen en namen deel aan de studie Prevención con Dieta Mediterránea. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 66 en werden voor een jaar toegewezen aan een van de drie diëten.

Het eerste dieet was een traditioneel Mediterraan dieet verrijkt met ongeveer 4 eetlepels olijfolie van eerste persing per dag. De tweede, een traditioneel mediterraan dieet aangevuld met een handvol noten per dag. Het derde dieet was een gezond 'controledieet' met een verminderde hoeveelheid rood vlees, vetrijke zuivelproducten, bewerkte voedingsmiddelen en snoepjes.

Beide Mediterrane diëten benadrukten de opname van fruit, groenten, peulvruchten (zoals bonen, kikkererwten, linzen en volle granen), en matige hoeveelheden vis en gevogelte.

Bloedonderzoek werd uitgevoerd aan het begin en het einde van het onderzoek om de LDL- en HDL-waarden te meten.

Verrijkte mediterrane dieet met verrijkte olijfolie versterkte HDL-functie

De onderzoekers ontdekten dat het totale en LDL-cholesterolgehalte alleen in het gezonde controledieet werden verlaagd. Hoewel geen van de drie diëten de HDL-waarden significant verhoogde, verbeterden de twee mediterrane diëten de HDL-functie en was de verbetering meer uitgesproken in de groep verrijkt met olijfolie van eerste persing.

Het mediterrane dieet verrijkt met olijfolie van eerste persing verbeterde de HDL-functies, zoals het omkeren van cholesteroltransport, het bieden van antioxidante bescherming en het mogelijk maken van vasodilatatie.

Omgekeerd cholesteroltransport is het proces waarbij HDL cholesterol uit plaque in de slagaders verwijdert en naar de lever brengt. Antioxidantbescherming is het vermogen van HDL om de oxidatie van LDL tegen te gaan. Oxidatie van LDL triggert de ontwikkeling van plaque in de slagaders.

Ten slotte wordt de vasodilatorcapaciteit - die de bloedvaten ontspant, ze openhoudt en het bloed laat stromen - verbeterd door het mediterrane dieet met olijfolie van eerste persing.

Hoewel het controledieet rijk was aan fruit en groenten, zoals de twee mediterrane diëten, bleek het dieet een negatieve invloed te hebben op de ontstekingsremmende eigenschappen van HDL. Deze negatieve impact werd niet waargenomen in de Mediterrane diëten. Een vermindering van de ontstekingsremmende werking van HDL houdt verband met een groter risico op hartaandoeningen.

Zoals verwacht, vonden de onderzoekers slechts kleine verschillen in resultaten tussen de diëten, omdat de variatie tussen de twee mediterrane diëten bescheiden was en het controledieet gezond was.

"Hetvolgen van een mediterraan dieet rijk aan olijfolie van eerste persing zou onze cardiovasculaire gezondheid op verschillende manieren kunnen beschermen, inclusief het 'completer maken' van ons 'goede cholesterol'."

Montserrat Fitó

Dit onderzoek zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapeutische doelen, zoals nieuwe voedingsmiddelen met antioxidanten, nutraceuticals of nieuwe medicijnfamilies die de HDL-functie kunnen verbeteren, concluderen de auteurs van het onderzoek.

Mediterraan dieet verrijkt met olijfolie van eerste persing kan het hart beschermen