Gezondheid voor Vrouwen

MET IVF, ZIJN VERSE OF BEVROREN EMBRYO’S BETER?

istock 869017232 - MET IVF, ZIJN VERSE OF BEVROREN EMBRYO'S BETER?

De kans op een baby na in-vitrofertilisatie (IVF) is voor de meeste vrouwen vergelijkbaar, ongeacht of ingevroren of verse embryo's worden gebruikt, vindt een nieuwe studie.

In een groep onvruchtbare vrouwen met normale ovulatie waren de percentages van levende geboorte bijna 49 procent bij degenen die bevroren embryo's kregen. Tarieven waren iets meer dan 50 procent voor vrouwen die nieuwe embryo's kregen, aldus onderzoekers van het Penn State College of Medicine.

De studie omvatte meer dan 2.100 vrouwen die hun eerste ronde van IVF ondergingen. De behandeling omvat het bevruchten van het ei van een vrouw met sperma in een laboratoriumschotel. Het resulterende embryo wordt vervolgens in de baarmoeder van de vrouw ingebracht.

Eerder onderzoek door dit team wees uit dat vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom - abnormale ovulatie - het beter deden met ingevroren embryo's.

Maar het was niet duidelijk of verse en ingevroren embryo's betere kansen op succes boden bij vrouwen die normaal ovuleren, verklaarde de auteurs van het onderzoek.

"Dit is een belangrijke en onderscheidende bevinding uit onze vorige IVF-studie, en het suggereert dat één type IVF-behandeling niet voor iedereen geschikt is, en behandelingen moeten worden gekozen op basis van specifieke patiëntkenmerken," zei onderzoeker Richard Legro. Hij is hoogleraar verloskunde en gynaecologie en volksgezondheidswetenschappen.

Onderzoekers ontdekten ook dat vrouwen die ingevroren embryo's kregen een lager risico hadden op aandoeningen die ovarieel hyperstimulatiesyndroom worden genoemd. Dit ontwikkelt zich soms bij vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Ernstige ziekte of overlijden kan in ernstige gevallen voorkomen.