Lichaam

NIERSTENEN BIJ VROUWEN – WAT U MOET WETEN

nierstenen bij vrouwen – wat u moet weten

Nierstenen bij vrouwen blijven vaak onopgemerkt. Soms veroorzaken ze zelfs geen pijn. In dit artikel zullen we meer over hen vertellen.

Wat is een niersteen? Het is eigenlijk een kleine, harde afzetting die meestal bestaat uit zure zouten.

In de nieren creëren deze stenen meestal geen problemen. Zodra ze echter door uw urinewegen gaan, kunnen ze extreme pijn veroorzaken.

Naarmate ze dichter bij de urethra en ureter (de kleinere delen van de urinewegen) komen, wordt de pijn intenser.

Veel van de tijd realiseren de meeste vrouwen zich niet eens dat ze nierstenen hebben totdat ze op hun wachttijd wachten. In dit artikel zullen we meer over hen vertellen.

Nierstenen bij vrouwen – Symptomen om te zoeken

Kidney Stones Woman 1 - NIERSTENEN BIJ VROUWEN - WAT U MOET WETENKidney Stones Woman 1 - NIERSTENEN BIJ VROUWEN - WAT U MOET WETEN

Bij het vergelijken van mannen en vrouwen, zijn er geen grote verschillen tussen de symptomen die ze ervaren met nierstenen.

Het grote verschil is echter dat vrouwen na hun vijftigste waarschijnlijker zijn om ze te ontwikkelen.

Wanneer nierstenen zo klein zijn dat ze gemakkelijk door de urinewegen gaan, zijn er gewoonlijk geen symptomen bij betrokken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die u kunt weten voor nierstenen bij vrouwen:

 • Bloed in urine : dit gebeurt wanneer de steen begint te wrijven tegen het weefsel in uw urinewegen.
 • Ernstige pijn : Afhankelijk van de grootte van de niersteen, ervaar je een grote hoeveelheid pijn .
 • Pijnlijk urineren : als u plast, kan het erg pijnlijk aanvoelen. Dit is een veel voorkomend symptoom van nierstenen om naar te kijken.

De pijn geassocieerd met nierstenen komt meestal in golven en verspreidt zich naar delen van het lichaam zoals de lies, geslachtsorganen, rug en buik.

De pijn kan soms behoorlijk ondraaglijk zijn, dus het gebruik van OTC-pijnstillers is misschien een goed idee.

Soorten nierstenen

Kidney Stone - NIERSTENEN BIJ VROUWEN - WAT U MOET WETEN

Nu we hebben gesproken over de veel voorkomende symptomen van nierstenen bij vrouwen, laten we eens kijken naar de verschillende soorten nierstenen die er zijn:

 • Calcium Stones : Zoals hun namen impliceren, zijn deze nierstenen gemaakt van calcium (technisch gezien, calciumoxalaat ). Calciumoxalaat is een van de meest voorkomende verbindingen in het voedsel dat we allemaal eten. Fruit, noten en groenten bevatten veel calciumoxalaat. Zeer hoge doses vitamine D blijken de concentratie van calcium en / of oxalaat in de urine te verhogen.
 • Struvietstenen : deze stenen komen het meest voor in de nieren na een infectie (met name urineweginfecties). In de vroege stadia van de struvietsteenvorming zijn er mogelijk geen symptomen. Maar als ze in omvang en aantal toenemen, kun je een hoge mate van pijn en ongemak gaan ervaren.
 • Uric Acid Stones : Als u niet genoeg water drinkt (minstens 8 glazen water per dag), kunnen er zich urinezuurstenen vormen. Zelfs als u genoeg water drinkt, kunnen ze zich vormen als uw lichaam te snel water afvoert. Deze nierstenen bij vrouwen kunnen ook het resultaat zijn van een dieet met een uitzonderlijk hoog proteïnegehalte .
 • Cysteine ​​stenen : de laatste steen waar we het over gaan hebben zijn cysteine ​​stenen. Deze soorten nierstenen worden meestal gevormd als gevolg van erfelijke genetische aandoeningen , wat betekent dat je geen controle hebt over hun vorming. Als je last hebt van cysteïne-stenen, besef dan dat er behandelingsopties beschikbaar zijn.

Uw behandelingsopties zullen direct afhangen van het type nierstenen dat u heeft.

Bijvoorbeeld, de behandelingsopties voor urinezuurstenen zullen anders zijn dan de behandelingsopties voor calciumstenen (en omgekeerd).

Laten we het nu hebben over enkele behandelingsopties.

Nierstenen bij vrouwen – behandelingsmogelijkheden

Zeer zelden zullen invasieve behandelingen nodig zijn om nierstenen bij vrouwen te behandelen.

Meestal is de enige keer dat een operatie nodig is, of een niersteen in de urinewegen is blijven steken .

De meeste nierstenen komen binnen 48 uur . Soms kan het langer duren , en in andere gevallen kan het sneller gebeuren.

Om het proces sneller te laten verlopen, moet u ervoor zorgen dat u voldoende water drinkt (minimaal 8 glazen per dag).

medicijnen

Er zijn veel medicijnen die u kunt nemen voor nierstenen. Een veel voorkomende voorgeschreven door artsen heet Ketorolac .

Dit medicijn is ontstekingsremmend van aard en is injecteerbaar. Het werkt heel goed bij het behandelen van de pijn geassocieerd met nierstenen.

Afhankelijk van de ernst van uw nierstenen, kan uw arts u aanraden om OTC-uitwerpselen zoals aspirine en NSAID’s te vermijden.

Waarom?

Omdat deze uw kansen op bloedingen excessief kunnen vergroten.

Kunnen andere procedures worden gebruikt?

Ja, er zijn gevallen waarin andere procedures nodig zijn om nierstenen bij vrouwen te behandelen. Laten we nu naar die instanties kijken:

 • Extracorporale Lithotripsie : dit is wanneer schokgolven worden verzonden om de niersteen (en) in kleinere stukjes uiteen te laten vallen. Hierdoor worden ze gemakkelijker door uw urinewegen gehaald. Het is een van de meest gebruikelijke methoden in de VS.
 • Percutane ultrasone lithotripsie : dit is wanneer de arts een kleine incisie in uw rug maakt en een buis in de nier plaatst om uw nierstenen te helpen breken. Het is een effectieve manier om ze minder pijnlijk te maken.
 • Laser Lithotripsie : met deze methode zal de arts een laserstraal gebruiken om de nierstenen in kleinere en kleinere stukken uiteen te laten vallen . Het komt ook vrij veel voor in de Verenigde Staten en ook in andere delen van de wereld.
 • Ureteroscopie : Eindelijk is er de ureteroscopie. Deze procedure wordt uitgevoerd door een ureteroscoop door de blaas te steken om de nierstenen te fragmenteren. Dit maakt het doorgeven of verwijderen van de nierstenen gemakkelijker.

Als u geen van deze methoden wilt proberen, kunt u proberen om uw nierstenen op een natuurlijke manier te behandelen.

 Conclusie

Nierstenen bij vrouwen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Meestal zul je niet weten dat je ze hebt tot de laatste momenten.

Als ze klein genoeg zijn, dan is het mogelijk om ze te passeren zonder het te weten! Afgezien van medicijnen, zijn er veel andere medische procedures die de nierstenen kunnen afbreken om ze gemakkelijker te laten passeren.

NIERSTENEN BIJ VROUWEN – WAT U MOET WETEN