Dieet en Gewichtsverlies

OBESITAS EN GEWICHTSPROBLEMEN BIJ KINDEREN OORZAKEN EN BEHANDELING

20161014 809 - OBESITAS EN GEWICHTSPROBLEMEN BIJ KINDEREN OORZAKEN EN BEHANDELING

Obesitas en gewichtsproblemen bij kinderen

 help je kind om een ​​gezond gewicht te bereiken en te behouden

Als ouder zijn er maar weinig dingen leuker dan je baby met volle wang of de mollige knieën van je peuter. Voor sommige kinderen kan dat schattige babyvet echter een gezondheidsrisico worden. Als je je kind ziet worstelen met zijn gewicht, voel je je misschien alleen of hulpeloos; in werkelijkheid ben jij dat ook niet. Obesitas bij kinderen treft een enorm aantal gezinnen over de hele wereld, maar de overgrote meerderheid van deze gevallen is te voorkomen en kan nog steeds worden teruggedraaid. Met ondersteuning, aanmoediging en positieve rolmodellering kunt u uw kind helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Obesitas bij kinderen: het probleem begrijpen

Tegenwoordig heeft bijna 1 op de 4 kinderen en tieners in ontwikkelde landen te zwaar of te zwaar. Die extra kilo's brengen kinderen in gevaar voor het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en astma. Obesitas bij kinderen heeft ook een emotionele tol. Kinderen met overgewicht hebben vaak moeite om contact te houden met andere kinderen en om deel te nemen aan sport en activiteiten. Andere kinderen kunnen ze plagen en uitsluiten, wat leidt tot een laag zelfbeeld, een negatief lichaamsbeeld en zelfs depressie .

Maar er is genoeg dat je kunt doen om je kinderen te helpen. Het zo vroeg mogelijk diagnosticeren van gewichtsproblemen en obesitas bij kinderen kan het risico op het ontwikkelen van ernstige medische aandoeningen naarmate ze ouder worden verminderen. En door het hele gezin erbij te betrekken, kun je de cyclus van gewichtsproblemen en obesitas doorbreken, de fysieke en mentale gezondheid van je kinderen verbeteren en ze helpen een gezonde relatie op te bouwen met voedsel dat een leven lang meegaat. Wat het gewicht van uw kinderen ook is, laat hen weten dat u van hen houdt en dat alles wat u wilt doen, hen helpt gezond en gelukkig te zijn.

Is uw kind te zwaar?

Kinderen groeien op verschillende tijdstippen met verschillende snelheden, dus het is niet altijd eenvoudig om te bepalen of een kind te zwaar is. Body mass index (BMI) gebruikt hoogte- en gewichtmetingen om te schatten hoeveel lichaamsvet een kind heeft. Hoewel BMI meestal een goede indicator is, is het echter geen perfecte maat voor lichaamsvet en kan het zelfs misleidend zijn op momenten dat kinderen perioden van snelle groei ervaren.

Als uw kind een hoge BMI-voor-leeftijdmeting registreert, moet uw zorgverlener mogelijk verdere beoordelingen en screeningen uitvoeren om te bepalen of overtollig vet een probleem is.

Oorzaken van gewichtsproblemen en obesitas bij kinderen

Begrijpen hoe kinderen overgewicht worden in de eerste plaats is een belangrijke stap in de richting van het doorbreken van de cyclus. De meeste gevallen van obesitas bij kinderen worden veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen. Kinderen hebben voldoende voedsel nodig om een ​​gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen. Maar wanneer ze meer calorieën binnenkrijgen dan ze de hele dag door verbranden, is het resultaat gewichtstoename.

Oorzaken van gewichtsproblemen bij kinderen kunnen zijn:

  • Drukke gezinnen die minder thuis koken en meer uit eten gaan.
  • Gemakkelijke toegang tot goedkoop, calorierijk fastfood en junkfood.
  • Grotere voedselporties, zowel in restaurants als thuis.
  • Kinderen consumeren enorme hoeveelheden suiker in gezoete dranken en verstopt in een reeks voedingsmiddelen.
  • Kinderen besteden minder tijd aan actief buiten spelen en meer tijd aan tv kijken, videogames spelen en aan de computer zitten.
  • Veel scholen elimineren of verminderen hun lichamelijke opvoedingsprogramma's.
Mythen en feiten over gewichtsproblemen en obesitas bij kinderen
Mythe 1: Obesitas bij kinderen is genetisch, dus er is niets wat je eraan kunt doen.

Feit: hoewel de genen van een persoon het gewicht beïnvloeden, zijn ze slechts een klein onderdeel van de vergelijking. Hoewel sommige kinderen meer geneigd zijn om aan te komen dan anderen, betekent dat niet dat ze zijn bestemd voor gewichtsproblemen. De meeste kinderen kunnen een gezond gewicht behouden als ze goed eten en trainen.

Mythe 2: Kinderen met obesitas of overgewicht moeten op dieet zijn.

Feit: tenzij anders voorgeschreven door de arts van uw kind, is de behandeling van obesitas bij kinderen geen gewichtsverlies. Het doel moet zijn om de gewichtstoename te vertragen of te stoppen, zodat uw kind kan uitgroeien tot zijn of haar ideale gewicht.

Mythe 3: Het is gewoon babyvet. Kinderen zullen het gewicht ontgroeien.

Feit: obesitas bij kinderen leidt niet altijd tot obesitas bij volwassenen, maar het verhoogt wel de risico's dramatisch. De meerderheid van de kinderen die op enig moment tijdens de kleuterschool of de lagere school te zwaar zijn, hebben nog steeds overgewicht als ze hun tienerjaren betreden. De meeste kinderen ontgroeien het probleem niet.

Om gewichtsproblemen te bestrijden, moet het hele gezin erbij worden betrokken

Gezonde gewoonten beginnen thuis. De beste manier om obesitas en gewichtsproblemen bij kinderen te bestrijden of te voorkomen, is door het hele gezin gezonder te maken. Beter eten maken en actiever worden, zal iedereen ten goede komen, ongeacht het gewicht.

Je kunt ook een grote impact hebben op de gezondheid van je kinderen door je bezig te houden met de details van hun leven. Tijd doorbrengen met je kinderen - praten over hun dag, spelen, lezen, koken - kan hen voorzien van de zelfrespectverhoging die ze nodig hebben om positieve veranderingen aan te brengen.

Leidend door het voorbeeld

Als uw kinderen zien dat u groenten eet, actief bent en uw tv-tijd beperkt, is de kans groot dat ze hetzelfde doen.

Wat eet je: Vertel je kind over het gezonde voedsel dat je eet, terwijl je het eet. Je zou kunnen zeggen: "Ik eet broccoli met knoflooksaus. Wil je een hapje? "

Als je kookt: kook gezond voor je kinderen. Beter nog, geef ze een passende baan in de keuken. Vertel ze wat je aan het maken bent en waarom het goed is voor je lichaam.

Hoe je beweegt: oefen op elke manier, elke dag. Wees authentiek - doe dingen die je leuk vindt. Vertel uw kinderen wat u doet en nodig hen uit om met u mee te doen.

Uw vrije tijd: vermijd de televisie of te veel computertijd. Kinderen zijn veel minder geneigd om schermen in te schakelen als ze uit zijn en je iets doet waar ze aan mee kunnen doen.

Strategieën voor het echte leven

  • Erken dat je meer controle hebt dan je zou denken. kunt de tv, computer of videogame uitschakelen. Je kuntervoor kiezen om een ​​keer eerder van de bus te stappen dan normaal en de rest van de weg te lopen, vooral als je bij je kinderen bent. Je kunt je familie meer groenten geven voor het avondeten.
  • Denk aan de onmiddellijke voordelen. Als het verminderen van het risico op toekomstige hartaandoeningen abstract lijkt, richt u dan op de goede dingen die nu kunnen gebeuren. Je zult je niet onaangenaam vol voelen als je een kleinere portie hebt of een toetje overslaat. Gaan wandelen met je tiener kan leiden tot een prachtig gesprek dat geen van jullie verwacht. Dansen of spelen met je kinderen is heel leuk en kan je een geweldige workout bezorgen.
  • Maak kleine, eenvoudige veranderingen in de loop van de tijd. Als je suggereert dat familieleden elke dag samen hardlopen, krijg je waarschijnlijk veel lef. Het is gemakkelijker en aantrekkelijker om te beginnen met een aantal nieuwe benaderingen van voeding en fysieke activiteit die het hele gezin echt wil proberen. Maak bijvoorbeeld een paar avonden per week na het eten een wandeling in plaats van de tv aan te zetten.

Bron: We Can! Families vinden het evenwicht, Amerikaanse afdeling van Health & Human Services

Maak gezondere voedingskeuzes

Hoewel je misschien grote veranderingen in de eetgewoonten van je familie moet aanbrengen, leidt het veranderen van alles ineens tot vals spelen of opgeven. Begin in plaats daarvan met kleine, geleidelijke stappen, zoals het bijbrengen van een salade bij het avondeten of het uitwisselen van frites voor gestoomde groenten, in plaats van een grote drastische schakelaar. Omdat kleine veranderingen gewoonte worden, kunt u doorgaan met het toevoegen van meer gezonde keuzes.

Eet de regenboog.  Serveer en stimuleer de consumptie van een breed scala aan groenten en fruit. Dit moet rood (bieten, tomaten), sinaasappel (wortels, squash), geel (aardappelen, bananen), groen (sla, broccoli) enzovoort bevatten, net als het eten van een regenboog.

Maak van het ontbijt een prioriteit. Kinderen die ontbijten hebben minder kans op overgewicht of obesitas dan degenen die de eerste maaltijd van de dag overslaan. Het is echter belangrijk om te focussen op gezonde keuzes, zoals havermout, vers fruit, volkoren granen met veel vezels en weinig suiker en magere melk in plaats van suikerachtige ontbijtgranen, donuts of broodrooster.

Zoek naar verborgen suiker. Het verminderen van de hoeveelheid snoep en desserts die u en uw kind eten, is slechts een deel van de strijd. Suiker zit ook verscholen in voedsel dat zo divers is als brood, soepen in blik, pastasaus, instant aardappelpuree, diepvriesdiners, vetarme maaltijden, fast food en ketchup. Het lichaam krijgt alles wat het nodig heeft van suiker die van nature in voedsel voorkomt, dus alles wat toegevoegd wordt, is niets anders dan veel lege calorieën. Controleer labels en kies voor producten met een laag suikergehalte en gebruik verse of ingevroren ingrediënten in plaats van ingeblikte goederen.

Plan regelmatige maaltijden. De meerderheid van de kinderen houdt van routine. Als uw kinderen weten dat ze alleen op bepaalde tijden voedsel krijgen, zullen ze eerder eten wat ze krijgen als ze het eten.

Beperkt uit eten. Als je uit eten moet, probeer dan snel voedsel te vermijden.

Ga niet vetvrij, ga lekker dik

Niet alle vetten dragen bij tot gewichtstoename. Dus in plaats van te proberen vet uit het dieet van uw kind te verwijderen, moet u zich concentreren op het vervangen van ongezonde vetten door gezonde vetten .

Vermijd transvetten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw kind. Probeer snackproducten, gefrituurd voedsel en alle producten met "gedeeltelijk gehydrogeneerde" olie in de ingrediënten te verwijderen of in te korten, zelfs als het beweert transvetvrij te zijn.

Voeg meer gezonde vetten toe die een kind kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en diabetes te voorkomen. Onverzadigde of "goede" vetten omvatten avocado's, olijfolie, noten, vette vis, soja, tofu, lijnzaad, spruitjes, boerenkool en spinazie.

Kies verstandig voor verzadigd vet. De USDA beveelt aan het verzadigde vet te beperken tot 10 procent van de dagelijkse calorieën van uw kind. Focus op de bron van de geconsumeerde verzadigde vetten: een glas volle melk of natuurlijke kaas in plaats van een hotdog, donut of gebak, bijvoorbeeld, of gegrilde kip of vis in plaats van gebakken kip.

Wees slim over snacks en zoet eten

In uw huis eet uw kind waarschijnlijk het merendeel van de maaltijden en snacks, dus het is van vitaal belang dat uw keuken vol zit met gezonde keuzes.

Zoek naar verborgen suiker. Het verminderen van de hoeveelheid snoep en desserts die u en uw kind eten, is slechts een deel van de strijd. Suiker zit ook verscholen in voedsel dat zo divers is als brood, soepen in blik, pastasaus, instant aardappelpuree, diepvriesdiners en vetarme maaltijden. Het lichaam krijgt helemaal niets, maar veel lege calorieën. Controleer labels en kies voor producten met een laag suikergehalte en gebruik verse of ingevroren ingrediënten in plaats van ingeblikte goederen.

Verbied geen snoep helemaal. Hoewel veel kinderen te veel suiker consumeren, is het hebben van een regel zonder snoep een uitnodiging voor het hunkeren naar en overmatig eten wanneer ze de kans krijgen. Beperk in plaats daarvan de hoeveelheid koekjes, snoepgoed en gebak die uw kind eet en introduceer in plaats daarvan fruitgebaseerde snacks en desserts.

Beperk sap, frisdranken en koffiedranken. Frisdranken zijn beladen met suiker en shakes en koffiedrankjes kunnen net zo slecht zijn. Veel sappen zijn qua voedingswaarde niet beter, dus geef je kind in plaats daarvan bruisend water met een vleugje limoen, verse munt of een scheutje vruchtensap.

Houd snacks klein. Verander snacks niet in een maaltijd. Beperk ze tot 100 tot 150 calorieën.

Kies voor opties met beperkte suiker. Bij het kopen van voedingsmiddelen zoals siropen, gelei en sauzen, kies voor producten met het label "verminderde suiker" of "geen toegevoegde suiker."

Focus op fruit. Houd een schaal met fruit voor uw kinderen om te snacken - kinderen zijn dol op satsuma of tangerine sinaasappels. En bied fruit aan als een zoete traktatie - bevroren saprepen, fruitsmoothies, aardbeien en een klodder slagroom, vers fruit toegevoegd aan yoghurt, of in plakjes gesneden appels met pindakaas.

Experimenteer met kruiden en specerijen. Gebruik zoet smakende kruiden en specerijen zoals munt, kaneel, piment of nootmuskaat om zoetheid aan voedsel toe te voegen zonder de lege calorieën.

Controleer het suikergehalte van het graan van uw kind. Er is een enorme ongelijkheid in de hoeveelheid toegevoegde suiker tussen verschillende merken granen. Sommige granen bevatten meer dan 50% suiker. Probeer een graansoort met laag suikergehalte en vezels van hoog vezelgehalte te mengen met de favoriete gezoete cornflakes van uw kind, of voeg havermoutpap toe aan vers of gedroogd fruit voor een natuurlijke zoete smaak.

Snacks thuis
Snacks om in te stockeren:Snacks om te bezuinigen:
Verse groenten en fruit die onderweg kunnen worden meegenomen of verpakt in een lunch.Frisdrank, gezoete limonade, fruitpunch en vruchtensap met toegevoegde suiker.
Melk en zuivelproducten, inclusief string-kaas.Hotdogs, vettig lunchvlees, worst, kipnuggets.
Volkoren brood en ontbijtgranen, pretzels, noten, olijven.Wit brood, zoete ontbijtgranen, chips.
Griekse yoghurt, bevroren vruchtensapbars, vijgenrepen, gemberknaps.Koekjes, cakes, snoep, ijs, donuts.

Bekijk portiegroottes

Er zijn strategieën die u kunt gebruiken om u en uw gezin opnieuw te trainen en te grote porties te vermijden wanneer u uit eten gaat.

Ontdek hoe een normale portiegrootte eruit ziet. De portiegroottes die u en uw gezin gewend zijn te eten, kunnen gelijk zijn aan twee of drie echte porties. Om calorieën onder controle te houden, probeer je porties te beperken tot de grootte van je vuist.

Lees voedseletiketten. Informatie over portiegrootte en calorieën is te vinden op de achterkant van de verpakking. U zult misschien verbaasd zijn hoe klein de aanbevolen porties zijn of hoeveel calorieën er in het gerecht zitten.

Gebruik kleinere gerechten. De porties zien er groter uit en je eet minder als je kleine kommen of borden gebruikt.

Schotel in de keuken. Om de verleiding van tweede en derde porties te minimaliseren, dient u gerechten op afzonderlijke borden te serveren in plaats van de serveerschalen op tafel te zetten.

Verdeel het voedsel van grote verpakkingen in kleinere containers. Hoe groter het pakket, hoe meer mensen de neiging hebben om te eten zonder het te beseffen.

Snijd calorierijke lekkernijen zoals kaas, pizza of chocolade in kleinere stukjes - en bied uw kind minder stukjes aan.

Opdrachten verkleinen. Als je uit eten gaat, deel dan een voorgerecht met je kind of bestel gewoon een aperitiefje. Bestel halve bestellingen of een middelgrote in plaats van een grote.

Breng je kinderen in beweging

Kinderen die te veel zitten en te weinig bewegen, lopen het grootste risico om overgewicht te krijgen. Kinderen hebben dagelijks een uur beweging nodig voor een optimale gezondheid. Dit lijkt misschien veel, maar oefening hoeft niet in een sportschool of allemaal tegelijk te gebeuren. Probeer in plaats daarvan beweging op te nemen in de routine van uw gezin.

Oefenideeën voor kinderen

Het was gebruikelijk om kinderen rond te rennen en te spelen in de straten van hun wijken, die natuurlijk energie verbruikten en aan lichaamsbeweging deden. In de wereld van vandaag is dat niet altijd een optie, maar je hebt nog steeds opties om hun activiteitenniveau te verhogen.

Speel actieve indoorspellen.  Leg de afstandsbediening weg en organiseer enkele actieve indoorspellen. Je kunt een tag spelen (misschien een kruipende tag, zodat je de rommel tot een minimum beperkt), verstoppertje spelen of Simon Says (denk aan springende jacks en rekken).

Probeer op activiteit gebaseerde videogames , zoals die van Wii en Kinect, die rechtstaand en bewegend worden gespeeld, zoals dansen, skateboarden, voetbal, bowlen of tennis. Zodra uw kind in vertrouwen wint, ga weg van het scherm en speel het echte werk buiten.

Ga buiten met je kind naar buiten.  Maak een wandeling samen, fiets door de buurt, verken een park in de buurt, bezoek een speeltuin of speel op het erf. Als het zinvol is voor je buurt en je planning, loop dan van en naar activiteiten en school.

Doe klusjes samen. Misschien is het niet de eerste keus van je kind, maar huishoudelijke klusjes doen is een zeer effectieve manier om aan lichaamsbeweging te doen. Dweilen, vegen, afval verwijderen, afstoffen of stofzuigen verbrandt een verrassend aantal calorieën.

Kinderen inschrijven voor naschoolse sporten of andere activiteiten. Als uw budget het toelaat, meldt u kinderen aan om een ​​sport te spelen of neemt u deel aan een activiteit waarbij ze fysiek actief zijn. De lokale YMCA, YWCA of Boys 'and Girls' Club zijn veilige plaatsen voor kinderen om te oefenen en te spelen.

Meld u aan voor een wandeling van 5 of 10K met uw kind. Soms kan het hebben van een doel voor ogen zelfs de meest onwillige sporters motiveren. Zoek een kindvriendelijk evenement bij u in de buurt en vertel uw kind dat u er samen voor gaat trainen. Zorg ervoor dat je viert wanneer je deze prestatie volbrengt.

Verkort de schermtijd

Hoe minder tijd uw kinderen besteden aan tv kijken, het spelen van videogames of het gebruik van computers of mobiele apparaten, hoe meer tijd ze besteden aan actief spel en vermaak. Onthoud hoe belangrijk het voor u is om een ​​positief rolmodel te zijn, dus misschien moet u ook uw kijkgewoonten verminderen.

Beperk de dagelijkse schermtijd. Studies tonen een verband tussen schermtijd en obesitas, dus stel limieten in voor tv kijken, gamen en surfen op het internet. Experts raden niet meer dan twee uur per dag aan.

Stop met eten voor de tv. Beperk de calorie-inname van uw kind door de tijd doorgebracht met eten voor de buis te beperken. Vertel uw kind dat uw gezin vanaf nu al aan tafel zit te eten.

Kies een andere beloning of straf. In plaats van je kind te belonen met meer tijd voor de televisie of computer, beloof je iets anders, zoals een uitstapje of een activiteit van je keuze.

Moedig uw kind aan om nieuwe hobby's te ontwikkelen

Het maken van grote veranderingen in levensstijl heeft het potentieel om meer stress toe te voegen aan het leven van een kind. Soms kan uw kind met overgewicht of obesitas zich eenzaam, verdrietig, boos, beschaamd of ontmoedigd voelen. In het verleden konden ze stress hebben aangepakt door voor de tv te eten of uit te wijken. Omdat dit geen optie meer is, help ze een gezond alternatief te vinden. Vraag uw kind wat hij of zij graag als hobby zou willen opnemen. Hobby's kunnen kinderen helpen hun zelfrespect te vergroten, stress te verlichten en een positieve uitlaatklep te bieden.