Slaap & Dromen

PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN

A family asleep - PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATENPRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN

Hoe vaak ben je wakker geworden met de angstaanjagende woorden 'je was de vorige nacht in slaap', gevolgd door het genoegen van je partner of kamergenoot om je je bizarre bekentenissen te vertellen? Slaap praten is een bizar, soms vermakelijk fenomeen dat de beste van ons overkomt, dus het is niet nodig om erover te slapen. Hier is wat je moet weten, van waarom je praat met praten over hoe je jezelf kunt vastleggen en hoe je het kunt voorkomen.

Waar praat de slaap over?

Somniloquy, beter bekend als slaappraten, kan variëren van volledig gebrabbel tot volledige monologen. Het kan volledig spontaan zijn of worden veroorzaakt doordat je partner je tijdens je slaap ondervraagt. Het kan af en toe of op een nachtelijke basis plaatsvinden.

Gerelateerd:  Hoe kunnen dromen ons bewuste leven helpen?

Hoewel het lijkt alsof iedereen een hilarisch verhaal van slaapgesprekken heeft om te delen, treft het meestal slechts 5% van de volwassenen en 50% van de kinderen van 3 tot 10 jaar. Maar als je deel uitmaakt van die statistiek, maak je geen zorgen, omdat artsen dat niet doen beschouw dit type parasomnia meestal als een medisch probleem.

A child sleeping - PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN

Wat zeg ik?

Het slechtste deel van het praten in de slaap is dat een slaapspreekster zich meestal niets herinnert dat tijdens zijn slaap wordt gezegd. Hoe graag je ook denkt dat je de werken van Wordsworth reciteert, de meeste onbewuste uitingen zijn meestal kort en onzinnig.

Als het je lukt om volledige zinnen te zeggen, kan deze nachtmerrie onschuldig zijn of je duistere geheimen wegvagen. Dergelijke bekentenissen moeten echter niet serieus worden genomen. Volgens de National Sleep Foundation worden dergelijke uitbarstingen niet beschouwd als het product van een rationele of bewuste geest, en daarom is het niet-ontvankelijk voor de rechtbank.

Woman sleep talking 1 - PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN

Wat zijn de beste slaapspreek-apps?

Als je nieuwsgierig bent naar je slaperige spraak voor jezelf, zijn er nogal wat slaapspreekrecorder-apps om je te helpen. Zulke apps luisteren naar geluiden terwijl je sluimert en het gemompel begint op te nemen. 'S Morgens kunt u luisteren naar wat u, of uw partner, in de nacht heeft weggevaagd.

  • Dream Talk Recorder - deze app slaat een complete geschiedenis van je slaapopnamen op en je kunt ze zelfs delen.
  • Sleep Talk Recorder - dit controleert uw slaap en registreert alleen de belangrijke dingen. U kunt zelfs de gevoeligheidsinstellingen wijzigen.
  • WakeApp Pro - deze app helpt je slaapcycli te analyseren en kan je op het juiste moment wakker maken.

 

Dream Talk Recorder - PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN

Schermafbeeldingen van de Sleep Talk Recorder-app

Waarom praten mensen met elkaar?

Veel mensen gaan ervan uit dat slaappraten plaatsvindt tijdens de REM-fase van de slaap, of in termen van de leek, terwijl we dromen. Slaap praten tijdens deze fase is heel gebruikelijk, maar het is niet exclusief omdat je in elke slaapfase kunt praten. Als je praat tijdens je dromen, is dat wat slaaptherapeuten aanduiden als een doorbraak in de motoriek, wat betekent dat de woorden die in de droom worden uitgesproken eigenlijk hardop worden gezegd. Het is ook gebruikelijk om tijdens een overgangsfase te praten, waardoor je half wakker wordt.

Gerelateerd:  6 manieren om uw slaapkwaliteit te verbeteren voor 2016

Veel verschillende factoren kunnen slaapgesprekken veroorzaken, waaronder bepaalde medicatie, koorts, geestesziekten, emotionele stress of middelenmisbruik. Onderzoekers vonden ook verbanden tussen genetica en slaappraten, dit suggereert dat ouders die slapen praten ouders eerder geneigd zijn kinderen te krijgen die ook in slaap vallen.

We vroegen slaapexpert Dr. Michael Breus waarom we slapen praten, beweert hij:

'Slaap praten is heel gebruikelijk in de algemene bevolking en kan een genetische onderbouwing hebben. In de meeste gevallen is het NIET geassocieerd met ernstige vormen van psychopathologie.

In het algemeen gesproken kan slaap praten een frequente gebeurtenis zijn waarbij de slaper iets zegt van louter uitingen tot een samenhangend geheel gesprek. Vaak heeft de slaper een monotone stem of gromt de woorden soms incoherent. Terwijl anderen bekend zijn om echt in hun slaap te zingen.

Dit gebeurt meestal in de lichtere stadia van de niet-REM-slaap (fasen 1 en 2) en meestal hebben dwarsliggers geen geheugen voor deze vocalisaties. De eigenlijke woorden of uitdrukkingen hebben weinig tot geen waarheid en treden meestal op als ze gestresst zijn, in tijden van koorts, als een bijwerking van medicatie of tijdens slaapstoornissen. '

Hoe slaap praten te stoppen?

Hoewel het meestal geen zorgen hoeft te maken, kan slaap praten behoorlijk irritant zijn voor iedereen met wie je een kamer deelt. Er zijn geen bekende geneeswijzen voor slaap praten, slechts enkele maatregelen die de kans op een genante episode kunnen verkleinen.

Gerelateerd:  Moe de hele tijd? Lifestyle-keuzes die uw dagelijkse energie kunnen beïnvloeden

Als u zich aan een normale bedtijd houdt en ervoor zorgt dat u voldoende slaapt, kan dit helpen verminderen hoe vaak u slaapt. Ook afzien van alcohol, zware maaltijden en onnodige stress kan helpen. Voor je partner of kamergenoot worden oordopjes aanbevolen als ze niet willen lachen om je omzwervingen.

Zoals we al zeiden, is praten in de slaap meestal ongevaarlijk. In sommige gevallen kan het echter een symptoom zijn van een ernstiger slaapstoornis. REM-gedragsstoornis (RBD) en nachtmerries veroorzaken bijvoorbeeld dat sommige mensen tijdens hun slaap schreeuwen of zelfs gillen. Slapen in slaap kan ook voorkomen bij slaapwandelen en slaap-gerelateerde eetstoornis (SRED), een aandoening waarbij iemand eet terwijl hij slaapt. Als. het praten over slaap ernstig is of gedurende een lange periode aanhoudt, ga dan naar uw arts.

PRATEN IN JE SLAAP WAARM DOE JE DATT EN HOE STOP JE HET HIER IS ALLES WAT JE  MOET WETEN OVER SLAAP PRATEN