Gezondheid voor mannen

Priapisme: behandeling, oorzaken, symptomen en behandeling

man looking troubled in bed - Priapisme: behandeling, oorzaken, symptomen en behandeling

Priapisme: behandeling, oorzaken, symptomen en 

behandeling

Priapisme is een langdurige en vaak pijnlijke erectie van de penis. Het zorgt ervoor dat het bloed in de penis bekneld raakt en niet meer door de pensaders kan stromen.

Het is vaak niet gerelateerd aan of blijft lang voorbij seksuele activiteit. Het kan een ernstige aandoening zijn vanwege het risico op blijvende weefselbeschadiging.

Hier onderzoeken we de behandelingsopties voor priapisme, evenals enkele van de meer voorkomende oorzaken. De symptomen en soorten priapisme zullen ook worden behandeld.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat zijn de soorten priapisme?
 2. symptomen
 3. Wat veroorzaakt priapisme?
 4. Diagnose
 5. Wat zijn de complicaties van priapisme?
 6. Behandeling
 7. vooruitzicht

Snelle feiten over priapisme:

 • Er zijn drie hoofdtypen; Ischemisch, recidiverend en niet-ischemisch.
 • Priapisme kan voorkomen bij mannen van alle leeftijden vanaf de geboorte.
 • Het belangrijkste symptoom is een langdurige erectie die geen verband houdt met seksuele activiteit of interesse.
 • Medicijnen, waaronder erectiestoornissen , bloedverdunners, antidepressiva en sommige bloeddrukmiddelen kunnen priapisme veroorzaken.

Wat zijn de soorten priapisme?

Priapisme kan optreden bij mannen van elke leeftijd.

Er zijn verschillende soorten priapisme:

 • Ischemisch : ook bekend als priapisme met lage stroomsnelheid, komt het voor wanneer bloed niet in staat is om de penis te verlaten na een erectie. De meeste gevallen van priapisme zijn ischemisch.
 • Terugkerend : dit is een soort ischemisch priapisme dat ook recidiverend of stotterend priapisme wordt genoemd. Het is ongebruikelijk en meestal gezien bij mannen met sikkelcelziekte bloedarmoede .
 • Niet-ischemisch : ook bekend als high-flow priapisme, dit type wordt veroorzaakt door slecht gereguleerde bloedstroom in de penis.

symptomen

Het primaire symptoom van priapisme is een langdurige erectie. Andere symptomen zijn afhankelijk van het type priapisme dat optreedt.

Symptomen van ischemisch priapisme zijn onder meer:

 • penispijn die met de tijd erger wordt
 • een erectie waarbij de punt van de penis zacht blijft

Niet-ischemisch priapisme is meestal pijnloos en veroorzaakt een erectie die niet volledig rigide is.

Wat veroorzaakt priapisme?

Het gebruik van sommige recreatieve drugs kan priapisme veroorzaken.

Er zijn verschillende oorzaken van priapisme. Ze bevatten:

 • Medicijnen : Sommige medicijnen kunnen de zenuwen in het lichaam aantasten, ook in de penis. Gewoonlijk verwijden deze zenuwen de slagaders die de penis voeden, waardoor deze vol en rechtop kan worden.
 • Drugs : het gebruik van sommige recreatieve drugs wordt geassocieerd met priapisme, waaronder crystal meth, marihuana, cocaïne en ecstasy.
 • Letsel : schade aan de pensslagader kan optreden bij een verwonding aan de penis of perineum en kan voorkomen dat bloed circuleert of aftapt. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van niet-ischemisch priapisme.
 • Sikkelcelanemie : Abnormaal gevormde rode bloedcellen kunnen verstoppingen van de penslagader en daarmee priapisme veroorzaken. Volgens de Cleveland Clinic , "zal ongeveer 42 procent van de volwassenen met sikkelcelanemie uiteindelijk priapisme ontwikkelen."
 • Kankers : In zeldzame gevallen kan priapisme voorkomen bij bepaalde vormen van kankerachtige gezwellen, vooral als deze de penislagader of zenuwvoorraad belemmeren en verstoppingen veroorzaken.
 • Bloedaandoeningen : Zelden kunnen sommige bloedaandoeningen priapisme veroorzaken. Vooral Thalassemie, chronische leukemie en multipel myeloom zijn in verband gebracht met priapisme.

Oorzaken variëren, en alle leeftijden kunnen worden beïnvloed, maar priapisme treft meestal mannen in hun vroege jeugd, tussen 5-10 jaar en in de jonge volwassenheid, in de leeftijd van 20-50 jaar.

 

Diagnose

Het diagnosticeren van priapisme begint meestal met een gedetailleerde medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. De arts zal de geslachtsdelen en de lies bekijken om het patroon van stijfheid te bepalen en of er een trauma is opgetreden.

Soms wordt diagnostische testen besteld om meer informatie te verkrijgen. De procedure hiervoor is als volgt:

 • een klein stukje bloed wordt uit de penis genomen
 • als het bloed zwart is, duidt dit op ischemisch priapisme
 • als het bloed felrood is, is het waarschijnlijk niet-ischemisch priapisme.

Een arts kan ook bestellen:

 • bloedtesten
 • echo
 • urinetoxicologie

Naast het bepalen van de aanwezigheid van priapisme, bepalen deze tests wat de aandoening kan veroorzaken.

Wat zijn de complicaties van priapisme?

Het is belangrijk voor iemand die al 4 uur of langer een erectie heeft gehad om onmiddellijk hulp te zoeken. Het bloed dat gevangen zit in de penis heeft geen zuurstof, wat betekent dat het penisweefsel zuurstof wordt beroofd en kan worden beschadigd of zelfs vernietigd.

Zonder onmiddellijke behandeling kunnen blijvende zenuwbeschadigingen en erectiestoornissen optreden.

Weefselschade kan 4-6 uur na het begin beginnen, dus het is belangrijk om vertraging bij het verkrijgen van noodhulp te voorkomen. Elke beschadiging van het gevoelige penisweefsel is permanent en kan niet ongedaan worden gemaakt.

Behandeling

doctor prescribing medication - Priapisme: behandeling, oorzaken, symptomen en behandeling 

Een arts kan medicijnen voorschrijven als de erectie gedurende 4-6 uur heeft aangehouden.

Behandeling van priapisme hangt af van het type en de oorzaak. Een arts zal een evaluatie uitvoeren en beslissen of het ischemisch of niet-ischemisch is en de waarschijnlijke oorzaak.

Als de penis minder dan 4 uur rechtop staat, kunnen decongestivummedicijnen om de bloedtoevoer naar de penis te verminderen, effectief zijn bij het verminderen van de erectie. Als de erectie 4-6 uur heeft geduurd, is medicatie meestal effectief.

Na 6 uur of als medicatie niet succesvol is, zijn andere maatregelen nodig. Deze omvatten:

 • IJsverpakkingen : indien aangebracht op de penis of perineum, kunnen ijspakkingen zwelling en niet-ischemische priapisme verminderen.
 • Aspiratie : de penis is verdoofd door medicijnen en een naald wordt door een arts ingebracht om het opgehoopte bloed af te voeren. Deze procedure resulteert meestal in een snelle verlichting van pijn en zwelling.
 • Chirurgie : als ijspakketten en aspiratie niet succesvol zijn, kan een operatie nodig zijn om de normale bloedtoevoer naar de penis te herstellen. Het inbrengen van een shunt of extra doorgang kan helpen overtollig bloed af te voeren en de bloedsomloop te herstellen en kan worden gebruikt voor ischemisch priapisme.

Als een slagader tijdens een operatie wordt verbroken of beschadigd, kan een chirurg de bloedstroom verminderen of verbinden. Dit is het meest effectief in niet-ischemisch priapisme.

vooruitzicht

Met een snelle behandeling is de prognose voor iemand met priapisme goed.

Als iemand echter de behandeling uitstelt, in de hoop dat het vanzelf verdwijnt, kan blijvende schade aan de penis optreden.

Priapisme: behandeling, oorzaken, symptomen en behandeling