Groente en Fruit

RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

Bietjes voordelen

Of je nu iemand bent die al van bieten houdt en ze regelmatig consumeert, of je bent nieuw voor bieten en aarzelt om meer met ze te beginnen koken, er zijn genoeg goede redenen waarom bieten mijn Healing Food-boodschappenlijstje maken .

Bieten zijn rijk aan een verscheidenheid aan essentiële vitaminen en mineralen, waardoor ze een uitstekende aanvulling op uw dieet zijn. Bieten zijn goed voor je lichaam op zoveel manieren, zoals het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van je hart en het beschermen van je spijsvertering-, hersenen- en ooggezondheid. Bieten zijn een veelzijdig voedsel dat rauw gegeten kan worden in salades en sappen, of gekookt en toegevoegd aan een verscheidenheid aan recepten, variërend van ontbijt tot diner.

De bietenvoordelen voor uw gezondheid zijn indrukwekkend en enigszins verrassend, als u kijkt naar hun wijdverspreide positieve eigenschappen, zoals hun vermogen om te helpen met het uitoefenen van de training, om kanker af te weren en om het bloed ook te helpen zuiveren.


Beets Voedingswaarde

Eén kopje bieten levert ongeveer (in dagwaarde):

  • 60 calorieën
  • 4 gram vezels
  • 2,5 gram eiwit

 

 

Top 7 Beet-voordelen

striped beets 480x320 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

1. Hoog in kanker beschermende antioxidanten

Bieten bevatten van nature veel ziektebestrijdende fytonutriënten, antioxidanten, vitamines en sporenelementen. Bieten zijn een uitstekende bron van fytonutriënten die betalains worden genoemd(gecategoriseerd als betanine en vulgaxanthine) die functioneren als kankerverwekkende voordelige antioxidanten en ontstekingsremmende moleculen.

Studies hebben aangetoond dat betalains helpen om het lichaam te beschermen tegen kanker, zoals long-, maag-, colon- en borstkanker, naast hartziekten en vele andere ziekten. De lichte of donkerrode, paarse, karmozijnrode of oranje kleuren van bieten zijn een uitstekende indicator voor hun hoge gehalte aan antioxidanten, net zoals bessen en andere diepgekleurde groenten en fruit dezelfde ziektebestrijdende moleculen bieden.

Vanwege hun antioxidanten zijn bieten ook zeer nuttig bij het beschermen van de gezondheid van het oog. Bieten zijn een bron van luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïde fytonutriënten -ook te vinden in andere gelijkgekleurde groenten zoals wortels en pompoen- die een rol spelen bij de bescherming van de ogen tegen ontwikkelingsomstandigheden zoals maculaire degeneratie en cataracten.

Het grootste aanbod van deze antioxidanten die schadelijk zijn voor de vrije radicalen, is dat ze in de groenen van de bieten worden aangetroffen. Bietengranen bevatten meer leuteïne en zeaxanthine dan de paarse bietenwortels zelf, maar zelfs de wortels zorgen voor een goede bron, vooral gouden (oranje of geel gekleurde) bieten.


virus vs. immune system 480x360 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

2. Bevat ontstekingsremmende eigenschappen

Van de ontstekingsremmende stoffen in bieten is aangetoond dat ze de activiteit van cyclo-oxygenase-enzymen remmen, die het lichaam gebruikt om ontstekingte veroorzaken ( 1 ). Hoewel enige ontsteking noodzakelijk en belangrijk is voor het lichaam om elke dag te ondergaan - omdat het ons vrij houdt van vreemde bacteriële of virusinbraken en constant ziek wordt - is te veel ontsteking een grote zorg.

Verminderde ontstekingsniveaus helpen bijna altijd het systeem in het lichaam en bestrijden ziektes zoals hartaandoeningen, diabetes en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Het dieet van de gemiddelde persoon is zeer rijk aan ontstekingsgevoelige eigenschappen van bewerkte voedingsmiddelen, grote hoeveelheden suiker en kleine hoeveelheden voedingsstoffen; dus het consumeren van hele voedingsmiddelen, zoals bieten, is een uitstekende manier om het immuunsysteem te verminderen en een blijvend schadelijk niveau van hoge ontstekingen teweeg te brengen.

Beets kunnen ontstekingen bestrijden door hun betaïne-verbindingen. Betaine wordt eigenlijk geactiveerd in het lichaam van de voedingsstof choline, die is afgeleid van B-vitaminen.


3. Ondersteunt hartgezondheid

Van betaine en choline is aangetoond dat ze de ontsteking in het cardiovasculaire systeem krachtig reguleren, waardoor het cholesterolgehalte naar een gezond evenwicht wordt gebracht en de hoge bloeddruk wordt verlaagd .

Choline is in staat om dit te doen vanwege zijn vermogen om homocysteïnen uit te zetten , wat ontstekingsreacties in het lichaam zijn die het risico op cardiovasculaire problemen zoals atherosclerose, of het verstoppen van slagaders verhogen.

Beets bevatten ook nitraatverbindingen waarvan de studies hebben aangetoond dat ze een positief effect hebben op het cholesterolgehalte ( 2 ). Onderzoekers raden nu aan regelmatig nitraatrijke groenten zoals bieten te consumeren om op verschillende manieren de gezondheid van het hart te beschermen.


blood 1 232x224 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

 4 . Ontgift het bloed

Bieten staan ​​bekend als natuurlijke "bloedreinigers". Ze zijn in staat om je te helpen het bloed van gifstoffen, zware metalen en afvalstoffen te  ontgiften en te reinigen vanwege hun verbindingen die glutathionen worden genoemd en die essentieel zijn voor ontgifting in de lever en andere spijsverteringsorganen. Bovendien helpt de vezel in bieten het spijsverteringskanaal van afval en toxines te "vegen" terwijl gezonde en regelmatige stoelgang wordt hersteld.

De betalains in bieten helpen om gluthione te vormen dat toxines neutraliseert en maakt ze wateroplosbaar, wat betekent dat ze kunnen worden uitgeoefend door urine en uit het lichaam worden gespoeld. Studies hebben aangetoond dat wanneer dieren bietenextract krijgen, hun bloed meer gezuiverd en vrij van toxines en mutagenen wordt, vergeleken met dieren die niet met bieten worden behandeld ( 3 ).


5. Helpt een gezonde seksuele drang te behouden

Veel culturen hebben lang gedacht aan bieten als een natuurlijk afrodisiacum. Er wordt aangenomen dat bieten kunnen helpen om een ​​gezonde geslachtsdrift te stimuleren en te behouden door de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen te vergroten. Bieten kunnen dit doen vanwege hun hoge gehalte aan nitraten en borium, twee stoffen die in het lichaam werken om de productie van menselijke geslachtshormonen te reguleren ( 4 ).

Verminderde ontstekingsniveaus, verhoogde bloedsomloop en meer dagelijkse energie zijn ook voordelen van het consumeren van bieten, die gerelateerd zijn aan het onderhouden van je libido terwijl je ouder wordt.


anti aging1 232x224 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN6. Bevat Anti-Aging Eigenschappen

Het consumeren van bieten is een van de beste dagen om het spijsverteringskanaal en het bloed van de opgebouwde verontreinigingen te reinigen door een dieet en levensstijl die leiden tot een hoge ontsteking. Ontgifting op deze manier in combinatie met de hoge antioxidantwaarden in bieten is een effectieve manier om op natuurlijke wijze de veroudering te helpen vertragen .

Bieten zijn een geweldige manier om de pH-waarden in balans te houden en het lichaam ook alkalisch te maken. De pH-schaal wordt gebruikt om zuurgraad versus alkaliteit te bepalen, waarbij 7,1 tot 14 alkalisch is en 7 neutraal is. De meeste ziekten leven in een zure omgeving, dus het doel van je lichaam is om licht alkalisch te zijn - en veel hele voedingsmiddelen zoals fruit en groenten helpen om dit te bereiken.

Het beperken van het gebruik van zuurvervaardigend voedsel van lage kwaliteit en het eten van meer basisch voedsel zoals bieten en andere wortelgroenten kan uw lichaam beschermen tegen ziektes die vaker voorkomen bij mensen naarmate ze ouder worden. Dit komt door hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Bieten zijn ook een geweldige bron van vezels, die het spijsverteringsstelsel helpt om goed te functioneren en zelfs gewichtsverlies ondersteunt, een ander belangrijk gebied dat kan worstelen als je ouder wordt.


7. Verhoogt uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen en spierherstel

Beets bevatten van nature nitraten, waarvan je in het verleden misschien hebt gehoord dat ze schadelijk zijn als je ze consumeert als een onderdeel van producten zoals vleeswaren, spek of ander verpakt vlees van lage kwaliteit, maar het soort nitraten in hele voedingsmiddelen zoals bieten zijn eigenlijk zeer gunstig voor het verbeteren van energie en prestaties .

Beets hebben in onderzoeken aangetoond dat het type nitraten het lichaam gemakkelijk gebruikt voor herstel en verhoogde fysieke prestaties ( 5 ). Andere studies hebben aangetoond dat supplementen met het soort nitraten dat in bieten wordt aangetroffen, atleten in staat stelden minuten van hun racetijden te scheren en minder lichamelijke stress van de oefening te ondervinden ( 6 ).

 

Beschrijving en geschiedenis van BeetsBeets on Table 232x224 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

Bieten behoren tot de plantengroep Amaranthaceae-Chenopodiaceae. Ook in deze zelfde plantenfamilie zijn verschillende snijbietenrassen en andere wortelgroenten te vinden, die dezelfde aardachtige als zoete smaak van suikerbieten delen. De bladeren van bieten werden eigenlijk historisch geconsumeerd voordat de wortels waren, hoewel tegenwoordig veel mensen de voorkeur geven aan het consumeren van de zoete wortels en de meer bittere, maar zeer heilzame groente weggooien.

Bietengranen werden gedacht om eerst duizenden jaren geleden in Afrika te worden verteerd. De populariteit van de wortelgroenten verspreidde zich vervolgens naar de Aziatische en Europese regio's, waarbij de oude Romeinse populaties enkele van de eerste mensen waren die bieten oogstten en hun felgekleurde wortels aten.

Van de 16 e tot de 19e eeuw, werd bieten meer verspreid en gebruikt worden op verschillende manieren; hun heldere sappen werden bijvoorbeeld gebruikt als voedselkleurstoffen en hun suikers werden snel opgemerkt voor een bron van geconcentreerde zoetheid. Rond de 19e eeuw begon de bieten als middel om suiker te winnen en te raffineren.

Dit bleef een populaire methode om rietsuiker in heel Europa te maken en uiteindelijk uit te breiden naar de Verenigde Staten, waar tegenwoordig bieten nog steeds op deze manier worden gebruikt. Tegenwoordig zijn de grootste producenten van bieten de Verenigde Staten, Rusland en Europese landen zoals Frankrijk, Polen en Duitsland.


beets at the market 232x224 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

Bieten kopen

Naast de wortel van de bietenplant zijn bietengranen eigenlijk volledig eetbaar en rijk aan voedingsstoffen zoals carotenoïden, bèta-caroteen en luteïne / zeaxanthine. Ze zijn het meest verkrijgbaar als je hele, verse bieten koopt op boerenmarkten en ze kunnen in recepten door elkaar worden gebruikt met snijbieten.

Hoewel we meestal paarse bieten zien die verkrijgbaar zijn in supermarkten, zijn bieten in verschillende kleuren verkrijgbaar, waarvan de meeste een vergelijkbare smaak, gezondheidsvoordelen en gebruik hebben. Bieten zijn het hele jaar door overal verkrijgbaar, maar hun hoogseizoen loopt van de vroege zomer tot de herfst, meestal van ongeveer juni tot oktober.

Dit zijn de tijden om boerenmarkten en natuurvoedingswinkels te verkennen voor verse, zachte biologische bieten. Let bij het kopen van bieten op kleine of middelgrote bietenwortels met een uniforme, gladde schil en een diepe kleur (meestal paars, rood, roze of goudkleurig). Blijf uit de buurt van verse bieten met vlekken of sterke kneuzingen waarbij het bietensap uit de wortel "bloedt".


De gezondste manieren om bieten te gebruiken

rauw

Wanneer rauw gegeten, zijn de bieten stevig, knapperig en mild zoet van smaak. Beets vormen een uitstekende aanvulling op smoothies, sappen of salades, omdat ze rauw consumeren en je tijdens het kookproces niets van hun belangrijke voordelen verliest. Als ze eenmaal gekookt zijn, worden de bieten een iets andere smaak, een zachtere en zoetere smaak.

Gekookt

Bieten worden vaak gecombineerd met kazen zoals geitenkaas, balsamico-azijn die hun zoetheid in evenwicht brengt, en rucola die een mooi peperig tegengewicht toevoegt aan de aardachtige en zoete smaak van de bieten. Tegenwoordig worden bieten nog steeds gebruikt als een van de belangrijkste ingrediënten in de traditionele Oost-Europese keuken, inclusief recepten voor Borsjt en verschillende soepen.

Ze worden vaak vaak gebeitst of ingeblikt, waardoor hun smaak een beetje verandert en sommige van hun voedingsstoffen kunnen worden vernietigd, afhankelijk van de precieze bereidingsmethode en het merk waar u van koopt.

roasted beets and vegetables 324x480 - RODE BIETEN VOORDELEN, INTERESSANTE FEITEN EN RECEPTEN

Geroosterd

Bieten hebben een van nature zoete smaak vanwege hun hogere suikergehalte, en dit maakt ze ideaal om te roosteren waar hun suikers de kans hebben om

karameliseren. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat, hoewel bieten erg resistent en taai lijken, ze in feite een erg delicate groente zijn. Bieten zijn gevoelig voor oxidatie en verliezen een deel van hun voedingswaarde wanneer ze oververhit en te gaar zijn.

Je wilt altijd proberen bieten lichtjes te koken, omdat onderzoek heeft aangetoond dat hun voedingsstoffen delicaat zijn en niet bestand zijn tegen hoge verwerkingsprocessen. Studies tonen aan dat de concentratie van fytonutriënten in bieten, zoals betalains, wordt verminderd door hoge temperaturen.


Bieten koken

De gezondste manier om bieten te koken om hun voedingsstoffen in tact te houden, is door ze ongeveer 20 minuten of minder te stomen of ze gedurende minder dan een uur te roosteren, wat ze langzaam kookt en verzacht. U zult weten dat uw bieten klaar en klaargemaakt zijn, wanneer u ze enigszins gemakkelijk kunt doorboren met een vork. Wees altijd voorzichtig met het koken van bieten, omdat hun sappen de neiging hebben vlekken te maken!

Een van de gemakkelijkste manieren om ze te bereiden om vlekken te voorkomen, is door een hele biet in aluminiumfolie in te wikkelen met een beetje kokosolie en ze ongeveer 45 minuten op 350 graden te bakken. Leg vervolgens de hele bundel in de gootsteen en verwijder langzaam de schil (die er gemakkelijk af zal vallen) en laat een deel van de sappen in de gootsteen lopen, in plaats van op je aanrecht, handen en kleding.


Beet Recepten om te proberen:

  • Salade van bieten en geitenkaas
  • Zoete aardappel bieten hasj
  • Bieten en granaatappelsalade

Sweet Beet Juice Recept

Ingrediënten:

  • 1/2 groene appel
  • 1 beet
  • 2-3 stelen bleekselderij

ROUTEBESCHRIJVING:

Voeg alle ingrediënten toe aan de groentesnijmachine. Meng het sap voorzichtig en consumeer onmiddellijk.

 

Vermijd geraffineerde bietsuiker

Bieten zijn een van de groenten met de hoogste suikerwaarde, maar voor de meeste mensen die dagelijks ongeveer 1 kopje bieten consumeren, heeft dit geen negatief effect op de bloedsuikerspiegel of het gewicht. Vanwege hun hoge suikergehalte worden bieten gewoonlijk gebruikt bij de productie van geraffineerde suiker, "bietsuiker" of "verdampt bietsap" genoemd.

Deze suikersoorten ondergaan een grote hoeveelheid chemische verwerking en vernietigen de gezondheidsvoordelen van bieten zoals hierboven vermeld, dus het is belangrijk om deze bietproducten niet te verwarren met het eten van echte, echte hele bieten. Bietsuiker gemaakt van suikerbietenextracten suikermoleculen is net zo schadelijk als andere soorten geraffineerde suikers, zoals witte rietsuiker of fructose-glucosestroop.


 Zorgen en interacties van Beets

U hebt misschien in het verleden gemerkt dat uw urine na het consumeren van de bieten in feite enigszins roze of rood wordt; dit is eigenlijk niets om je zorgen over te maken en is enigszins normaal, aangezien ongeveer 15{ van de bevolking op deze manier reageert op verbindingen in bieten.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat dit effect mogelijk duidt op een probleem met het absorberen van ijzer, dus als u zich zorgen maakt over een te hoog of te laag ijzergehalte en dit effect ervaart na het consumeren van bieten, wilt u misschien spreken dat u uw arts bent over een ijzertest laten uitvoeren als u zich traag, vermoeid en tekenen van ijzertekort voelt.